Connect with us

magazin

Poznati chef Ivan Pažanin kreirao ukusan jelovnik za sve ljubitelje piva u kojima ćete provjereno uživati

Objavljeno

-

Nema boljeg „završetka dana“ od uživanja u dobrom društvu, ukusnoj hrani i izvrsnom pivu. Upravo se time vodio poznati hrvatski chef Ivan Pažanin koji je svojom kreativnošću iznenadio goste jedne posebne gurmanske večere. Kao jedan od najboljih kuhara na domaćoj gastro sceni, odlučio je složiti tri vrhunska specijaliteta – od predjela, glavnog jela i deserta i sve to upotpuniti omiljenim hladnim Staropramen pivom.

Jedinstveni koncept pod nazivom „Staropramen večera s Pažaninom“ kulinarska je turneja koja je po gradovima Hrvatske već krenula. Nakon Zadra, Pule i Rijeke, čast da chefove rapsodije na tanjuru koje se savršeno sljubljuju s pivom isprobaju i u Zagrebu, pripala je brojnim javnim licima, gastro influencerima i medijima: Fabijan Pavao Medvešek, Filip Vidović, Mario Valentić, Ivana Čuljak, Ana Maras Harmander, Lucija Lugomer i mnogi drugi. U predivnom ambijentu River puba na Jarunu, održala se večera u tri slijeda. I dok je za predjelo serviran tatarski biftek s aromatiziran sotiranim vrganjima. Janjeći kotlet kao glavno jelo uz hrust od pistacija, kremu od krumpira i tamni umak savršeno je pratilo Staropramen pivo, a šećer na kraju, desert kojega je Pažanin pripremio u potpuno vlastitoj interpretaciji. Kolač od kestena i maline bio je „točka na i“ savršenoj jelovnika koji je na najbolji mogući način prezentirao neraskidivu vezu hrane i piva, a pažljivo kreirana jela omiljenog chefa u Zagrebu će se moći probati na još nekoliko lokacija, sve do 11. studenog.

Neobično topla listopadska večer pamtit će se po sjajnoj atmosferi. Uživanje u raznim jelima, zanimljivo društvo i hladno pivo doista su se pokazali kao formula za uspješnu večeru.

Nakon ovog događanja na kojem je maestro Pažanin pričao o svojim kulinarskim kreacijama „odred“ za gastro uživanje ostaje u metropoli. Kako savršeno ukomponirati pivo i hranu te koje namirnice najbolje odgovaraju uz omiljeno pivo otkrijte na tri zagrebačke lokacije – u Ožujsko Pubu Maksi, Publicu i The Red Apple Pubu. Nakon toga, gastronomska turneja seli u pivnicu Merlon u Osijeku te završava 17. studenog u restoranu Lu u Vinkovcima, a popis svih informacija možete saznati ovdje. Nakon svega ostaju nezaboravni trenuci i nevjerojatni okusi o kojima će se još dugo pričati. A tome svakako treba nazdraviti sa Staropramenom!

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Tisuće carskih pingvina uginule zbog sve bržeg topljenja leda

Objavljeno

-

By

Na tisuće mladunaca pingvina uginule su prošle godine na Antarktici zbog sve bržeg topljenja leda.

Rekordno niska razina antarktičkog morskog leda krajem 2023. godine dovela je do nemogućnosti razmnožavanja u petini kolonija carskih pingvina na kontinentu, prema institutu British Antarctic Survey (BAS).

Studija je objavljena u časopisu Antarctic Science u četvrtak, na Svjetski dan pingvina. Za istraživanje su korišteni satelitski podaci radi otkrivanja razmjera utjecaja ranog pucanja morskog leda na ciklus razmnožavanja pingvina.

Ako se morski led na kojem se kolonija razmnožava raspadne prije nego što mladuncima naraste vodootporno perje, imaju male šanse za preživljavanje.

Pilići koji uđu u vodu prije nego im naraste perje imaju visoku ili čak totalnu stopu smrtnosti u koloniji. Čak i ako ostanu na plohi plutajućeg leda koja se odvojila, šanse su im male jer roditelji imaju poteškoća s pronalaženjem hrane za svoje potomke.

Četrnaest od 66 kolonija bilo je pogođeno 2023. godine, u usporedbi s 19 prethodne godine, prema analizi predstavljenoj u časopisu Antarctic Science. Neuspjesi razmnožavanja izravna su posljedica nezapamćenog gubitka morskog leda u regiji posljednjih godina zbog klimatskih promjena.

Iznimno niska ljetna zaleđenost zabilježena je i 2022. i 2023. godine.

Procjenjuje se da je trenutačno u divljini preostalo nekoliko stotina tisuća carskih pingvina. Prema predviđanjima, ta bi karizmatična vrsta mogla praktički izumrijeti do kraja stoljeća nastave li emisije stakleničkih plinova rasti sadašnjim tempom.

 
Nastavi čitati

magazin

30. TRAVNJA / Obilježavanje Međunarodnog dana jazza uz koncert Black Coffee i Dražena Bogdanovića

Objavljeno

-

By

Zadar će Međunarodni dan jazza desetu godinu zaredom obilježiti koncertom hrvatskog jazz sastava Black Coffee i poznatog makarskog saksofonista Dražena Bogdanovića u atriju palače Cedulin u utorak, 30. travnja s početkom u 12 sati. Ulaz je slobodan.

Sastav Black Coffee djeluje od 1993. godine. Dobitnici su tri diskografske nagrade Porin, a jednu od njih za najbolju jazz izvedbu za skladbu „Night and Day” u suradnji s Oliverom Dragojevićem. Band je tijekom karijere izdao trinaest albuma, od čega tri za talijansku etiketu Caligula Records. Nastupali su na brojnim jazz i etno festivalima, na kojima su surađivali s domaćim i stranim velikanima jazz i zabavne glazbe – Boškom Petrovićem, Matijom Dedićem, Arsenom Dedićem, Gabi Novak, Zdenkom Kovačiček, Tedijem Spalatom, TBF-om te Daniele di Bonaventurom, Catiom Werneck, Nelsonom Latifom, Marcelo Godoyom, George Fame, Miles Griffithom i Chris Bennettom.

Međunarodni dan jazza obilježava se u Zadru pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Zadra, a širom zemaljske kugle slavi se još u 190 zemalja. Na inicijativu Sjedinjenih Američkih Država i Herbie Hancocka, jednog od najpoznatijih svjetskih jazz glazbenika, UNESCO je na svojoj 36. Općoj skupštini u listopadu 2011. godine dan 30. travnja proglasio Međunarodnim danom jazza. Obilježavanjem se želi okupiti međunarodnu zajednicu s ciljem edukacije o važnosti jazza, njegovom podrijetlu i utjecaju te kako bi se naglasila njegova važna uloga sredstva komunikacije koje nadilazi razlike, sve u svrhu postizanja zajedništva, dijaloga i bolje suradnje.

Ovogodišnji središnji četverodnevni All-Star koncert pod nazivom International Jazz Day Global Concert bit će održan u Tangeru u Maroku. U obilježavanju Međunarodnog dana jazza ove godine pridružili su se i brojni hrvatski eventi i koncerti koje je UNESCO uključio u Svjetski popis jazz manifestacija.

 
Nastavi čitati

magazin

(FOTO) 180 BAZENA, 30 GLAMPING VILA… / Aminess otvorio 5* camping resort na Pagu

Objavljeno

-

By

Aminess Avalona Camping Resort 5* će sa svojih 180 bazena, vrhunskim smještajem, sportskim i animacijskim sadržajima visoko podignuti kvalitetu ukupne turističke ponude otoka Paga i srednje Dalmacije

Pag, 26. travnja 2024. Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica – Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.

Ovaj ekskluzivni camping resort će svojim gostima pružiti nezaboravan doživljaj boravka na otvorenom. Kamp će se prostirati na području okruženom morem s tri strane, nudeći 300-tinjak parcela veličina 100 i 200 m2, od kojih će 32 biti luksuzne parcele s privatnim bazenom, što je prvi takav koncept u Hrvatskoj koji time postavlja nove standarde luksuznog camping odmora.

Kamp će sadržavati i 30 glamping vila te 232 mobilne kućice, a posebna značajka kampa bit će impresivnih 180 bazena, od kojih je 118 smješteno uz mobilne kućice, 30 uz glamping vile i ranije spomenutih 32 bazena uz luksuzne parcele u prvom redu do mora.

Aminess Avalona Camping Resort je među šest kampova u Hrvatskoj s prestižnih pet zvjezdica, potvrđujući svoju izvrsnost prema visokim zahtjevima ADAC standardima. Otvorenjem Avalone, Aminess nastavlja proširivati svoj portfelj ulaganjem u objekte visoke kategorije, pružajući istovremeno poticaj razvoju i unapređenju lokalne turističke i ugostiteljske ponude na otoku “, rekao je Mladen Knežević, član uprave u Aminessu.

Gosti će uživati u raznovrsnim zabavnim aktivnostima, kao i iskusiti provjerene Aminess gourmet koncepte restorana, koji kombiniraju vrhunske domaće namirnice, mediteranska jela i nezaboravan ambijent otvorenih terasa uz more. Uz restorane, kamp će imati i barove, slastičarnicu, pekarnicu i supermarket s bogatom ponudom lokalnih namirnica.

Osim u gourmet ponudi, gosti ovog visoko kategoriziranog camping resorta imat će priliku uživati i u raznovrsnim aktivnostima poput multifunkcionalnog igrališta, teniskih terena ili teretani na otvorenom, ali i bogatim animacijskim programima, a svakako treba naglasiti i impresivan Aquapark s 5 velikih tobogana koji će dodatno zaokružiti zabavnu ponudu u kampu!

Aminess tijekom svojih više od 55 godina poslovanja nastoji doprinositi razvoju lokalnih zajednica u kojima posluje pa je tako i u ovom slučaju stavio naglasak na zapošljavanje. Naime, Avalona će van sezone zapošljavati 100-tinjak zaposlenika, dok će u samom vrhuncu sezone čak 170 zaposlenika imati priliku postati dio Aminess grupacije.

Ponosni smo i sretni otvaranjem Aminess Avalona Camping Resorta koji je u mnogočemu poseban – od arhitekture, krajobraza pa sve do popratne ponude i zabavnih sadržaja , što ga razlikuje od ostalih ljetovališta na našoj obali. Otvorenje kampa znači i posao za gotovo 170 ljudi, kojima kao kompanija osiguravamo vrlo konkurentne materijalne uvjete rada te redovitu isplatu nagrada i benefita. Ne sumnjamo da će upravo Avalona uskoro postati omiljeno ljetovalište za obitelji, ali i vlasnike kućnih ljubimaca za koje smo također osigurali vrhunsku ponudu i sadržaj“, poručila je direktorica kampa Tatjana Glamatović.

Otok Pag nudi spektakularne prekrasne plaže, skrivene uvale i kristalno čisto more, a gradovi poput Paga i Novalje otkrivaju bogatu povijest i kulturu ovog područja, kroz svoje uske uličice i zanimljive spomenike. Stoga će ovaj Aminess Avalona camping resort 5* zasigurno pružiti nezaboravno iskustvo istraživanja i uživanja u prirodi i bogatoj baštini otoka Paga.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu