Connect with us

magazin

Sedam znakova da ne unosite dovoljno željeza

Objavljeno

-

Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala je anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza (IDA) kao najčešći nutritivni nedostatak u svijetu. Čak 30 posto stanovništva je pogođeno ovim stanjem.Osobe s nedostatkom željeza, ako se ne liječe, mogu doživjeti značajno kognitivno oštećenje i lošu kvalitetu života. Upravo zbog toga je održavanje željeza pod kontrolom nevjerojatno važno.

Najpouzdanija metoda za određivanje imate li manjak željeza je pretraga krvi, kao što je analiza serumskog feritina, koja mjeri količinu pohranjenog željeza u vašem tijelu, kao i kompletna krvna slika (KKS), koja može pokazuju imate li anemiju povezanu s niskom razinom željeza.

Ovo su uobičajeni znakovi koji vam mogu ukazati na nedostatak željeza.

1) Umor

Jedan od znakova nedostatka željeza je neobičan umor ili iscrpljenost. Ovaj simptom nastaje jer se vaše tijelo oslanja na željezo za stvaranje hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji im omogućuje prijenos kisika po tijelu. Kada je razina željeza niska, tijelo se može boriti da dopremi dovoljno kisika do vaših tkiva i organa, što dovodi do trajnog osjećaja iscrpljenosti.

2) Udubljeni ili “žličasti” nokti

Jedan od znakova nedostatka željeza je pojava “žličastih noktiju”, medicinski nazvana koilonihija. U tom stanju nokti postaju tanki i konkavni, nalikuju obliku žlice. Ovaj simptom odražava više od samo kozmetičke brige; može ukazivati ​​na nedovoljnu razinu željeza u tijelu, što utječe na proizvodnju hemoglobina i cjelokupno zdravlje, prenosi eatthis.com.

3) Često vam je hladno

Povećana osjetljivost na niske temperature je također jedan od znakova vam nedostaje željeza. Osobe s nedovoljnom razinom željeza mogu osjetiti neuobičajenu hladnoću ili imati hladne ruke i noge, čak i u relativno toplim okruženjima. To se događa jer željezo igra ključnu ulogu u proizvodnji hemoglobina, koji je neophodan za prijenos kisika u tijelu, utječući na regulaciju naše unutarnje temperature.

4) Loš akademski uspjeh

Za djecu se neadekvatan unos željeza s vremenom može manifestirati kao loš školski uspjeh. U jednoj studiji, prosječni rezultati iz matematike bili su niži za djecu s manjkom željeza u usporedbi s djecom s normalnim statusom željeza.

Sustavni pregled pedeset studija objavljenih u Nutrients sugerirao je da status željeza i anemija mogu biti povezani s akademskim uspjehom u nekim kontekstima i da dodatak željeza tijekom adolescencije može poboljšati školski uspjeh, pažnju i koncentraciju, ali potrebno je više visokokvalitetnih istraživanja da bi se preporuka. Također je važno zapamtiti da mnogi čimbenici utječu na akademski uspjeh osim unosa željeza.

5) Loš san

Odgovarajuće razine željeza u tijelu pomažu u proizvodnji serotonina i dopamina, neurotransmitera neophodnih za regulaciju ciklusa spavanja. Podaci pokazuju da je nedostatak željeza povezan s lošijom kvalitetom sna, poremećajem disanja tijekom spavanja i drugim čimbenicima koji su povezani sa spavanjem.

6) Tjeskoba / anksioznost

Od genetskih čimbenika do životnih iskustava, razne stvari mogu potaknuti anksioznost. Manje je poznato da nedovoljna količina željeza može biti povezana i s povećanom tjeskobom. Željezo je ključno za potporu zdravlju mozga, utječe na sintezu neurotransmitera i rad mozga.

7) Žudnja za ledom

Jedan intrigantan znak nedostatka željeza je stanje poznato kao pika. Picu karakterizira žudnja za tvarima koje nemaju hranjivu vrijednost, poput leda, zemlje, gline ili škroba. Ovo neobično ponašanje u ishrani često je način na koji tijelo signalizira nedostatak esencijalnih nutrijenata, poput željeza. Trudnice i predadolescenti su u najvećem riziku od pice.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Znate li što je vitamin N? Vrlo vjerojatno ste u deficitu, kao i većina ljudi

Objavljeno

-

By

unsplash

Vitamin N neophodan je za fizičko i mentalno blagostanje, oslobađa nas stresa, puni energijom kada smo loše raspoloženi i jača imunitet. O čemu se zapravo radi?

Moćni i svestrani vitamin N zapravo je priroda pa ga na hrvatskom slobodno možemo zvati i vitamin P.

Ne dobiva se hranom, a ne postoji ni čarobna tableta kojom ćemo unijeti potrebnu dozu. Jednostavno moramo ustati, maknuti se od ekrana i izaći na svjež zrak, što bliže nekom zelenilu, piše Zadovoljna.hr.

Vitamin N dobivamo kada smo u mogućnosti energizirati svoja osjetila u prirodnom okruženju i potpuno se opustiti. Njegova terapeutska moć potkrijepljena je i znanstvenim dokazima.

Provođenje većine svakog dana u zatvorenom prostoru, satima gledajući u ekran i dugotrajno sjedeći, postalo je normalno i potpuno uobičajeno.

I ne radi se tu samo o radu u sjedećem položaju, već i o navici da i slobodno vrijeme i vikende provodimo u zatvorenim prostorima, a čak i kad izađemo van, mobiteli su nam u rukama i revno odgovaramo na poruke i provjeravamo što ima novo na društvenim mrežama.

Dobrobiti

Ako vitamin N konzumiramo na pravi način, evo koje nas sve dobrobiti očekuju:

– smanjuje stres i poboljšava kvalitetu sna

– smanjuje rizik od krvnog tlaka, dijabetesa i pretilosti

– poboljšava funkciju imunološkog sustava

– jača mentalno zdravlje i smanjuje depresiju i tjeskobu

– pomaže da se osjećamo zadovoljniji sobom

– povećava socijalnu povezanost i učvršćuje odnose

Američki pisac i novinar Richard Louv posvetio je ovome vitaminu cijelu knjigu, a ustvrdio je i ovo: “Istraživanje je pokazalo da priroda jača dječju sposobnost učenja, pomaže im u izgradnji samopouzdanja, smanjuje simptome poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, smiruje ih i pomaže im da se koncentriraju.“

Kako povećati svoju razinu vitamina N?

Kako bismo adekvatno „konzumirali“ vitamin N i imali koristi od njegove terapeutske i blagotvorne moći, važno je shvatiti koliko dugo moramo boraviti u prirodi, ali i koliko osviješteno i intenzivno.

Boravak u prirodi koji će nas stvarno energizirati mora biti potpuno svjestan i namjeran, slučajni prolazak parkom dok gledamo u mobitel i žurimo na posao zapravo se ne računa jer da bismo iz prirode upili sve ono korisno, moramo je biti u potpunosti svjesni.

Naravno, veća prirodna raznolikost i više zelenila dodatno pojačavaju efekt, ali ako niste u mogućnosti otići na duži ili dalji izlet, i obližnja će prirodna oaza biti sasvim dovoljna.

Barem 15 minuta… svaki dan

Dokazano je da nam je potrebno barem četvrt sata dnevno u prirodnom okruženju kako bismo od toga imali prave koristi. A 15 minuta doista nije puno, zar ne?

Stoga iskoristimo lijepo vrijeme i izađimo ovog, a i svakog idućeg vikenda i dana na svježi zrak. Vikendom to sasvim sigurno možemo i duže od 15 minuta, a u tjednu je sasvim dovoljno i toliko.

Ne moramo se mučiti obećanjima koja nećemo ispuniti i zadavati si ciljeve i odluke koje nisu izvedivi – i mali koraci sasvim su dovoljni za zdraviji i sretniji život.

 
Nastavi čitati

magazin

Koje piće je najbolje za hidrataciju? Ne, nije voda

Objavljeno

-

By

Pexels

Iako se voda smatra najzdravijim, a ujedno i najboljim pićem za hidrataciju, znanstvenici su dokazali da ipak postoji piće koje više od vode hidratizira tijelo.

Istraživanje škotskog sveučilišta St. Andrews došlo je do zaključka da su obična i mineralna voda dobar izbor, no prema novim saznanjima mlijeko je ipak bolje.

Prema riječima Ronalda Maughana, autora studije, jedan od faktora je količina određenog pića, kao i nutritivni sastav pića.

Tako je dokazano da mlijeko više hidratizira nego obična voda jer sadrži laktozu, bjelančevine i masti, a ovakav sastav pomaže u usporavanju pražnjenja tekućine iz želuca.

Osim toga, mlijeko također sadrži natrij, što dovodi do manjeg stvaranja urina.

Isto se može reći i za oralne rehidracijske otopine koje se koriste za liječenje proljeva. Sadrže male količine šećera, kao i natrija i kalija, koji također mogu pomoći u zadržavanju vode u tijelu, prenosi City Magazine.

 
Nastavi čitati

magazin

3./4. SVIBNJA, SV. FILIP I JAKOV / FJAKA film festival – jedini horor film festival u Hrvatskoj ove godine istražuje prikaz žena u žanru i dovodi M.O.R.T.! 

Objavljeno

-

By

Sedmi po redu FJAKA film festival i ove godine za ljubitelje filmske umjetnosti kroz dva dana priprema niz projekcija, predavanja i dobre glazbe

U organizaciji udruge Super 8, koja okuplja štovatelje sedme umjetnosti, u petak i subotu 3. i 4. svibnja u prostorijama DKC Kino Sv. Filip i Jakov održava se 7. FJAKA film festival, gdje će svi filmoljupci i ljubitelji dobre svirke imati priliku uživati u projekciji kultnog filma “Carrie” i dva nova klasika žanra “Ready or Not” i “Descent”, ali i u svirkama tri benda; zadarskih “Kriptida” i “Rich Mana” te legendarnog sinjskog benda “M.O.R.T”.

Ovogodišnji festival istražuje moć, složenost i dubinu ženskog iskustva unutar žanra horora. Kroz filmska djela istražit će se različiti aspekti ženskog lika u svijetu horora, od heroina do antiheroina, od žrtve do preživjele. Na ovom festivalu posvećenom ženama u hororu, istražit će se kako su se filmski stvaratelji bavili temama kao što su feminizam, identitet, moć i strah kroz objektiv ženskih protagonista.

“U sklopu ovog događaja, prikazat će se tri iznimna filma – “Carrie”, “Ready or Not” i “Descent”, koji svaki na svoj način istražuju različite aspekte ženskog iskustva unutar žanra horora te koji će vas emocionalno angažirati, potaknuti na razmišljanje i možda čak promijeniti vaš pogled na žanr horora”, kažu organizatori festivala.

“Carrie” (1976) je klasik horora koji je režirao Brian De Palma prema romanu Stephena Kinga. Carrie White (glumila ju je Sissy Spacek) predstavlja simbol snage i ranjivosti žene koja se bori s tinejdžerskim izazovima, nasiljem i majčinim zlostavljanjem. Ovaj film istražuje teme tinejdžerske osamljenosti, društvenog isključivanja i moći. Glavna glumica Sissy Spacek je za svoju ulogu Carrie White nominirana za Oscara, što je rijetko dostignuće za glumice u horor filmovima.

Horor-komedija “Ready or Not” (2019) donosi osvježavajući pristup žanru. Glavna junakinja Grace (glumila ju je Samara Weaving) postaje središnja figura u smrtonosnoj igri opstanka nakon što se uda za bogatu obitelj. Grace se suočava s izazovima i traumama dok se bori za vlastiti opstanak i pravdu. Film istražuje temu klase i privilegija te donosi snažnu poruku o nepravdi i borbi za preživljavanje.

Napeti horor triler “Descent” (2005) prati skupinu žena koje se bore za preživljavanje nakon što su zarobljene u pećini s neotkrivenim opasnostima. Glavna junakinja Sarah suočava se s unutarnjim demonima i traumama dok se bori za opstanak i osvetu.”Descent” istražuje temu snage i solidarnosti među ženama u ekstremnim situacijama, pružajući snažnu poruku o hrabrosti i otporu.

Koncerti tri benda; M.O.R.T., “Kriptidi” i “Rich Man”

Nakon brojnih festivalskih i klupskih nastupa, slavlje će ovogodišnjeg izdanja Fjaka Film Festivala u subotu hrabro zaokružiti ponajbolji rock bend u Hrvatskoj ; M.O.R.T. Opasni riffovi, razorna ritam sekcija, sirova svirka i katarzična izvedba sigurno će ujediniti energiju benda i publike. “Samo se ti smiji”, “Mali Isus”, “Buka u glavi”, “Draga majko”, “Nibiru”, “Nina”, “Na cesti”, “Plamen što kriješ” i “Olovni vojnici” odjekivat će kinom u Sv. Filip i Jakovu.

Od albuma prvijenca, “Vrhunsko dno” 2012. godine, M.O.R.T. iza sebe broji više od 400 koncerata i nastupe izvan regije. Između ostalog, može se izdvojiti mini-turneja u Londonu, Liverpoolu, Irskoj, kao i nastup u bugarskom Plovdivu 2018. godine. Bend je također nekoliko puta bio nominiran i za Porin 2015. godine. Osim nominacije za najboljeg izvođača godine, bendov treći studijski album, “Tužna kocka” nominiran je za rock album godine.

Dan prije, u petak, očekuje nas pak nastup dva vrhunska zadarska autorska benda; “Kriptidi” i “Rich Man”.

“Rich Man” je osnovan 2015. godine u Zadru s idejnim ciljem sviranja blues-rock klasika kao uvertira za stvaranje autorskih pjesama. Prva postavka benda djeluje kao četvorka a nedugo zatim u bend dolazi Renata Železnjak kao vokal te donosi svoje autorske materijale. Spletom okolnosti sredinom 2016. godine bend nastavlja s radom kao duo (Renata Železnjak i Marin Perica) te Renata uz vokal preuzima gitaru i i usnu harmoniku. Kao dvojac, zajedno rade na autorskom materijalu, predstavljajući tzv. “minimalizam”, nastupajući po koncertima i festivalima. Početkom 2018. godine bendu se priključuje basist Luka Baranović, a zatim od 2019.- 2023. godine zamjenjuje ga basist Eduard Plećaš. Ponovna izmjena događa se 2024. godine kada se bendu pridružuje basist Igor Punoš.

– Kao predstavnici tzv. “minimalizma”, naša je glazba spoj rock’ n rolla i bluesa. Ponekad se čini da u pjesmama ima više rock’ n rolla, dok ponegdje prevlada blaga doza bluesa, no sve su to samo nijanse koje se isprepliću i zajedno kao da se bore koja će prevladati – kazali su članovi. 

Bend je do sada nastupao na mnogim festivalima autorskih bendova (u sklopu festivala “Čuješ” u Ksetu, “St-art-u u Splitu, Kingfestu u Kninu, Rastok Festu u BiH…), motorijadama i gitarijadama u Zadru, Kninu, Splitu, Osijeku. Svoj prvi nastup bend je obilježio na “Summer Mul Blues” festivalu u Salima.  

“Kriptidi” su se pojavili u Zadru krajem 2016. godine. Taj bend čine iskusni članovi koji već godinama djeluju na underground sceni a ulogu frontmena preuzeo je zadarski underground pjesnik i kantautor Roberto Vodanović „Čopor” čiji su atmosferični, nadrealni i angažirani tekstovi istovremeno prožeti jezom svakidašnjice, pobunom, ali i suptilnim humorom. Ostatak benda neobičnom kombinacijom instrumenata stvara jedinstvene slojeve zvukova koji čine idealnu podlogu za Čoporove tekstove. „Kriptidi” su glazbeno putovanje u nepoznato čak i dobrim poznavateljima rock glazbe. Može se reći da njihova glazba uključuje izvjesne elemente bluesa, punka, noise-a i apsurdnog popa, ali zasigurno će svaki slušatelj imati svoj doživljaj ovog unikatnog benda.

PROGRAM

Petak, 3. svibnja

18:30   Otvorenje: izložba filmskih plakata

19:00   Ready or Not (2019), 95 min

21:00   Descent (2005), 99 min

22:30   Svirka: “KRIPTIDI” & “RICH MAN” (ZD)

Subota, 4. svibnja

19:00   Otvorenje: izložba filmskih plakata

20:00   Carrie (1976), 98 min

21:30   Razgovor s dr.sc. Jelenom Kupsjak

            Tema: Tjelesna autonomija i horor

22:00   Svirka: M.O.R.T.                                

Ulaz na sve sadržaje je besplatan.

Festival se održava po pokroviteljstvom Općine i Turističke zajednice Sv. Filip i Jakov te udruge “Napredak”.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu