Connect with us

magazin

Približava nam se “Vražji komet”: Ovu pojavu nećemo moći vidjeti u sljedećih nekoliko desetljeća

Objavljeno

-

Ilustracija

Neobičan rogati komet bit će vidljiv na noćnom nebu ostatak ožujka, a astronomi očekuju da će se takozvani vražji komet pojaviti i tijekom potpune pomrčine Sunca 8. travnja.

Znanstvenicima je još uvijek enigma zašto dinamički komet poprima oblik koji se uspoređuje s letjelicom Millennium Falcon iz filmova “Ratova zvijezda” kada je eksplozivno aktivan. No, nebeski objekt završi samo jednu orbitu oko Sunca otprilike svake 71 godine, slično Halleyevom kometu, što čini izglede za njegovo promatranje radi pomnog proučavanja jednom u životu prilikom.

S obzirom na to da komet neće ponovno proći pokraj Zemlje desetljećima, kolektivna promatranja astronoma mogla bi pružiti ključne uvide u pravu prirodu i njegovo ponašanje.

Službeno poznat kao komet 12P/Pons-Brooks, nebeski će objekt najbliže proći pored Sunca 21. travnja, dolazeći unutar 74,4 milijuna milja (119,7 milijuna kilometara) od naše zvijezde. Komet će tada najbliže proći Zemlju 2. lipnja, ali će biti 139,4 milijuna milja (224,4 milijuna kilometara) udaljen od našeg planeta i neće predstavljati rizik.

Za one koji žive na sjevernoj hemisferi, zadnjih 10 dana ožujka ponudit će najbolji pogled, prema dr. Paulu Chodasu, upravitelju Centra za proučavanje objekata bliskih Zemlji, i Davideu Farnocchii, inženjeru navigacije, u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija.

“Komet će malo posvijetliti kako se bude približavao suncu i trebao bi biti vidljiv golim okom nisko na zapadu oko sat vremena nakon zalaska sunca”, navodi se u zajedničkoj e-poruci Chodasa i Farnocchie. “Trebali biste otići na mjesto udaljeno od gradskih svjetala i s neometanim pogledom na zapadni horizont. Bilo bi preporučljivo koristiti dalekozor, budući da bi komet moglo biti teško locirati bez njega.”

Nakon 2. travnja, komet je na putu da se preseli na dnevno nebo i neće biti vidljiv promatračima neba noću, ali će biti vidljiv kada mjesečeva sjena privremeno zakloni Sunce od pogleda 8. travnja.

“Komet bi se nalazio oko 25 stupnjeva od pomračenog Sunca”, rekli su Chodas i Farnocchia putem e-pošte. “Komet bi trebalo biti prilično lako pronaći tijekom potpune pomrčine Sunca, kao i brojne planete, ali glavni fokus tijekom te 4 minute trebao bi biti na samoj pomrčini!”

Nakon što se komet približi Suncu, poznato kao perihel, krajem travnja nebesko tijelo će se pomaknuti na južno noćno nebo i bit će vidljivo samo onima na južnoj hemisferi.

Dva plodna otkrivača, Jean-Louis Pons i William Robert Brooks, neovisno su promatrali vražji komet po prvi put 1812. Ali, komet je vjerojatno mnogo putovao oko Sunca tisućama godina, mnogo prije nego što su astronomi smatrali komete kao bilo što drugo nego “nešto čudno u atmosferi”, rekao je dr. Dave Schleicher, astronom na Lowell opservatoriju u Arizoni, piše CNN.

Astronomi procjenjuju da će masivni komet biti između 6,2 i 12,4 milja (10 do 20 kilometara) u promjeru, rekao je astronom dr. Teddy Kareta, postdoktorski suradnik na Lowell Observatoriju.

Rijedak posjetitelj ima zelen izgled tipičan za većinu kometa jer sadrže dvoatomne molekule ugljika koje apsorbiraju sunčevu svjetlost i emitiraju boju koja se iz naše perspektive čini zelenom, rekao je Schleicher.

Niz kozmičkih ispada

Pons-Brooks je nedavno zaokupio pozornost astronoma nakon što je pokazao intrigantno ponašanje koje je uzrokovalo rogati izgled kometa i lebdenje kroz naš Sunčev sustav.

Komet je tijekom proteklih osam mjeseci doživio brojne eksplozije, uzrokujući izbacivanje plina i prašine. Iako takva ispuštanja nisu neuobičajena kod kometa, a oblik polumjeseca ili Pac-Mana primijećen je kod drugih, teško je reći što je normalno za Pons-Brooksa.

“Rekao bih da je pomalo neobično u broju ispada koje ima”, rekao je Schleicher. “S druge strane, nije da imate dobre zapise iz prošlosti da biste doista znali što je tipično. I sumnjam, s obzirom na prilično veliki broj ispada koji su se dogodili u posljednjih osam mjeseci, da je to sasvim jasno uobičajena pojava za Pons-Brooksa.”

Kometi su komadi prašine, stijena i leda, zapravo zamrznuti ostaci formiranja Sunčevog sustava. Također sadrže smrznute elemente kao što su ugljični dioksid i ugljični monoksid.

Kometi se zagrijavaju i posvjetljuju kako se približavaju suncu, a neki od smrznutih plinova pohranjenih u kometima ne trebaju se puno zagrijati prije nego što se počnu pretvarati u paru, rekao je Schleicher.

“Mislimo da je glavni pokretač, naravno, grijanje od sunca”, rekao je. “Komet dolazi; godinama je stajao u dubokom zamrzavanju. Toplina će se probijati od površine prema dolje do mjesta gdje se taj led ugljičnog dioksida ili ugljičnog monoksida nalazi.”

Astronomi sumnjaju da su se Pons-Brooksovi ispadi dogodili tijekom ponovljenih događaja jer toplina isparava materijal unutar kometa, što uzrokuje povećanje pritiska i probijanje površine. Dok eksplozija plina ne bi bila vidljiva teleskopima, prašina koju bi podigla stvorila bi događaje poput onih promatranih s Pons-Brooksa, rekao je Schleicher.

Znanstvenici su pratili mlazove materijala koji su promatrali kako se oslobađaju iz kometa tijekom njegovog izbijanja do dva područja izvora na njegovoj površini. Astronomi su zbunjeni zašto “cijela površina ne eksplodira kao luda”, rekao je Schleicher.

Promatranja upućuju na to da se led pokorio na većem dijelu površine ili je led ispario, ostavljajući samo prljavštinu iza sebe, ali astronomi “nisu baš sigurni koji od tih mehanizama vodi stvar”, rekao je.

Što možemo naučiti od kometa

Niz događaja koji se preklapaju vjerojatno je pridonio prepoznatljivom izgledu Pons-Brooksa, ali to bi moglo biti i zbog naše perspektive kometa, rekao je Kareta.

“Ovo su trodimenzionalni objekti”, rekao je Kareta. “Kada snimamo slike noćnog neba, snimamo ih u ograničenom rasponu boja, sve spljoštene u dvije dimenzije. To će učiniti da stvari koje bi vam mogle imati savršenog smisla, ako ste u mogućnosti otići gore i prošetati okolo i vidjeti to iz nekoliko različitih perspektiva, izgledaju mnogo kompliciranije nego što stvarno jesu.”

Astronomi promatraju Pons-Brooks u nadi da će otkriti više detalja o njegovoj brzini rotacije ili brzini kojom se kometi vrte dok se kreću kroz svemir. Pons-Brooks ima period rotacije od 57 sati, što je duže od očekivanog, a astronomi žele znati ubrzavaju li ga mlazevi materijala koji se ispuštaju iz kometa ili usporavaju.

Ali, Schleicher preporučuje da pripazite na komet sada, a ne tijekom pomrčine.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

VELIKI MJESEČNI HOROSKOP ZA SVIBANJ: Blizanci ostvaruju sve što zamisle, Rakovi napokon žive svoj san!

Objavljeno

-

By

freepik

Ovan

Posao

Mjesečni horoskop za svibanj 2024. predviđa blagu stagnaciju i stabilnost u svim područjima. Je li to dobro ili loše stvar je osobnog mišljenja. Ipak, trebalo bi vam biti drago zbog privremenog predaha. Zvijezde obećavaju da će vam odmor samo koristiti. Opustit ćete se, udahnuti i prestati beskrajno juriti za nečim.

Ljubav

Blaga trvenja s partnerom početkom mjeseca mogu poboljšati odnos. Primijetit ćete sitnice koje prije niste primjećivali i znat ćete ih iskoristiti na najbolji način. Ako ste slobodni, horoskop vam savjetuje da ne ostajete kod kuće. Slijede mnoga zanimljiva poznanstva!

Zdravlje

Slobodno vrijeme iskoristite za brigu o svom zdravlju. Nemojte ignorirati simptome.

Bik

Posao

Ulaskom u svibanj 2024. stupate na svoju glavnu pozornicu! Naći ćete se u centru pažnje gdje god se pojavite. Lavina novosti, ponuda, novih poznanstava i zapanjujućih slučajnosti doslovno će vas pratiti za petama. Financijska situacija će se značajno popraviti, imat ćete se čemu veseliti!

Ljubav

Prošlost kuca na vrata, a vi nećete biti sigurni što točno želite. Ako se radi o osobi s kojom ste nekada imali toksičnu vezu, zvijezde vam savjetuju da se ne vraćate na staro. Budite otvoreni za nova poznanstva. Zauzeti krajem mjeseca očekuju vas lijepa iznenađenja od partnera.

Zdravlje

Ojačati imunitet i poboljšati prehranu.

Blizanci

Posao

Horoskop za svibanj 2024. obećava važne događaje, snažne emocije, dojmove i sjajne prilike! Ovo će biti vrijeme kada će vam sva vrata biti otvorena, a zvijezde će vam pomoći da ostvarite svoje planove, želje i namjere. Velike su šanse da ćete potpuno promijeniti svoju karijeru i uspjeti u polju koje vam je novo!

Ljubav

Budite obzirni prema onima koji vam otvoreno pokazuju emocije. Pokušajte pokazati koliko cijenite nečiji trud. Tako ćete točno znati što želite i kojim putem krenuti. Velike promjene zabilježene su na polju ljubavi kada je u pitanju mjesec svibanj. Moći ćete birati.

Zdravlje

Mogući problemi s crijevima.

Rak

Posao

Očekuje vas nevjerojatna harmonija, kako unutar tako i izvana. Sve nevolje i stresovi koji su se dogodili u travnju/aprilu će biti zaboravljeni, a razina zadovoljstva životom naglo će porasti. Napokon ćete naći vremena za svoje omiljene aktivnosti, za komunikaciju s voljenima i posjet gostima.

Ljubav

Sve do 15. svibnja imat ćete dojam da živite san. Sve će ići kako ste zamislili, a tada su moguće promjene raspoloženja, želja i potreba. Horoskop vam savjetuje donošenje važnih odluka. Nije povoljan trenutak za odgađanje, naprotiv. Ovo je idealan mjesec koji vam može donijeti lijepa iznenađenja i geste!

Zdravlje

Zvijezde preporučuju da pripazite na svoje tijelo, svibanj je odlično razdoblje za jačanje organizma.

Lav

Posao

Mjesečni horoskop za svibanj 2024. kaže da ćete se za svoju sreću, blagostanje i duševni mir morati boriti – s ljudima oko sebe i nepredviđenim okolnostima. Danas ćete željeti ljubav, sutra novac, a prekosutra samo da vas ne gnjave. Prva polovina mjeseca rezervirana je za ideje o promjeni posla.

Ljubav

Bit ćete skloni sukobima, čuvajte se ishitrenih reakcija. Pobrinite se da jasno iznesete svoje argumente jer većina argumenata može nastati zbog napetosti koju prenosite na emocionalni odnos. Ako ste slobodni, horoskop vam savjetuje da prošlost ostavite iza sebe. Uživat ćete u komunikaciji s nekim putem društvenih mreža.

Zdravlje

Moguća nesanica.

Djevica

Posao

Horoskop za svibanj 2024. obećava da će vas, nakon što ste u travnju/aprilu imali glavu u oblacima, spustiti na zemlju i vratiti se uobičajenoj rutini. Savjet je da ne trošite novac na velike kupovine, mogući su iznenadni izdaci u kući. Timski rad bit će ključan za postizanje velikih rezultata, ne zaboravite to.

Ljubav

Ako će itko ovaj mjesec uživati ​​u ljubavi, to ste vi! Bit ćete raspoloženi za sve, od romantike do avantura kakve još niste isprobali! Prepustite se emocijama i pokušajte uzvratiti istom mjerom. Mnogi će vam zavidjeti, obratite pažnju na one koje ste nedavno upoznali.

Zdravlje

Zdravlje je dobro.

Vaga

Posao

Mjesečni horoskop za svibanj 2024. daje vam priliku da se odmaknete od aktivnog društvenog života i posvetite pažnju svojim najdražima. Ako do sada niste imali naviku brinuti o novcu, održavati ravnotežu i upravljati proračunom, sada je pravo vrijeme. Zvijezde savjetuju i planiranje odmora ako već niste.

Ljubav

Riječi vas mogu skupo stajati. Neke veze moraju završiti, dok će neke Vage uspjeti prebroditi krize. Neće biti lako, ali trvenja će jasno pokazati kakva je situacija u vezi. Slobodne Vage mogu se upustiti u novu emotivnu vezu!

Zdravlje

Uvesti fizičku aktivnost.

Škorpion

Posao

Nakon laganog i ležernog travnja/aprila, svibanj će vas natjerati da brzo skupite snagu i jurnete maksimalnom brzinom naprijed! Bit će problema i zadataka u različitim područjima vašeg života koje ćete morati obaviti i vrlo brzo riješiti. Na poslu su mogući stresni trenuci, no važno je ostati koncentriran. Promjene koje se događaju krajem mjeseca idu vam na ruku!

Ljubav

Nova ljubav na pomolu! Vrijeme je da otpustite svoje emocije. Ne kalkulirajte, ne analizirajte i ne razmišljajte previše. Očekuju vas lijepa iznenađenja i ne uskratite si užitke koje su zvijezde pripremile za vas. Ako ste zauzeti, postoji dobra šansa da ćete to podići na višu razinu sa svojim partnerom.

Zdravlje

Vodite računa o prehrani i izbjegavajte prejedanje.

Strijelac

Posao

Planete ukazuju da ćete biti zadovoljni bez obzira na vanjske okolnosti. Mjesec će proći glatko kada je posao u pitanju. Sve ćete postići s pola truda. Ako netko treba vašu pomoć, potrudite se da mu izađete u susret. Vratit će vam se višestruko! Novac očekujte krajem mjeseca.

Ljubav

Moći ćete riješiti nekoliko manjih problema ili nevolja bez ikakvog napora. Zvijezde vas pozivaju da zapamtite da sami stvarate svoju sreću. Uostalom, ljubavna veza bi trebala biti generator energije i snage. I nećete to zaboraviti.

Zdravlje

Čuvajte se alergija.

Jarac

Posao

Mnogi će vam pomoći da dobijete sve što zaslužujete! Na primjer, dobit ćete priliku naviknuti se na novu sliku o sebi, kao i izraziti se u umjetnosti i kreativnosti. Možete računati na stabilnost i dosljednost u radu, sve će ići baš onako kako ste planirali. A prihod u svibnju bit će posebna radost.

Ljubav

U ljubavi nema velikih promjena. Svibanj je mjesec kada ćete biti najviše fokusirani na svoju karijeru i okupirani zadacima od velike važnosti. Međutim, to ne znači da se ne biste trebali kretati. Uživat ćete u večerima s prijateljima, nikad se ne zna kada je pravi trenutak da upoznate pravu osobu.

Zdravlje

Čuvajte se ozljeda.

Vodenjak

Posao

Horoskop za svibanj 2024. pozdravlja sve što je vezano uz vlastite resurse, postizanje novih razina vlastite realizacije i nadogradnju vlastitih ciljeva i vrijednosti. Svibanj u mnogočemu nastavlja trendove iz travnja, ali u oštrijem obliku. Odnosno, zvijezde vam savjetuju da se sami pozabavite ovim problemima kako kasnije ne biste imali financijskih poteškoća.

Ljubav

Očekuju vas važni i sudbonosni događaji. Romantični odnosi uglavnom su stabilni, a početkom svibnja mogući su samo manji sukobi. Oni neće utjecati na odnos. Odnose s bližom rodbinom mogu zakomplicirati razne okolnosti, ali će biti savladive, pogotovo ako ne obraćate pažnju na sitnice i ne pamtite loše stvari.

Zdravlje

Zdravlje je dobro, provjerite krvnu sliku.

Ribe

Posao

Mjesečni horoskop za svibanj 2024. predlaže kreativan pristup svemu, strpljenje i ravnotežu na svim područjima. Zvijezde toplo preporučuju da prvo razmislite pa onda donosite odluke, nemojte žuriti. Općenito, mjesec će vam biti lak. Ovo je dobro vrijeme za opuštanje, odmor, odlazak u toplice, masažu, gledanje filmova ili umjetnina u raznim muzejima, galerijama, izložbama…

Ljubav

Izvrsno vrijeme za pauzu, razmišljanje, razmišljanje i rad na pogreškama u području osobnih odnosa. Vaša voljena osoba može biti nezadovoljna vašim ponašanjem i nedostatkom vremena za zajedničke aktivnosti. Život kod kuće pun je promjena, budite spremni na njih.

Zdravlje

Moguće glavobolje.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Sunčana subotnja špica u Zadru

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

magazin

Pripazite na ove riječi: Ako ih pročitate u porukama, moguće da je u pitanju ozbiljna prevara

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Na određene riječi trebali biste pripaziti u tekstualnim porukama kako biste izbjegli prevaru ili krađu novca. Mjera opreza je važna jer je zabilježeno 230.407 prijava koje su dovele do gubitka 372 milijuna dolara zbog prijevara putem tekstualnih poruka u 2023. godini.

Osobe koje vas nastoje prevariti putem poruka pretvaraju se da su stvarna tvrtka poput vaše banke i od vas traže podatke. Mogli bi dodati i hitan zahtjev kako bi privukli vašu pozornost. Mogla bi postojati i poveznica koja vas preusmjerava na stranicu i od vas traži da dodate svoje osobne podatke.

Prevaranti mogu biti lukavi u načinu na koji vas žele namamiti, zbog čega je važnije nego ikad biti svjestan.

Prave tvrtke obično vam nikada neće poslati SMS i izravno vas pitati za vaše osobne podatke i to je znak za uzbunu, prenosi The Sun.

Vaši osobni podaci su osjetljivi podaci s kojima treba pažljivo postupati i tvrtke su toga svjesne.

Ovo su riječi koje se pojavljuju u takvim tekstovima, prema McAfeeju.

Brojevi osiguranja

PIN

Banka

Pojedinosti o plaćanju

Ove se riječi također mogu pojaviti u prijevarama putem e-pošte ili telefonskih poziva.

FTC je rekao da je zabilježeno 358.428 prijava prijevara e-poštom zbog kojih su ljudi izgubili 430 milijuna dolara u 2023.

Bilo je i 297.765 prijava prijevara putem telefonskih poziva, a zabilježen je gubitak od 850 milijuna dolara prošle godine.

Dodatne mjere opreza

Takve poruke možete prepoznati po pravopisnim i gramatičkim pogreškama ili sumnjivim poveznicama i privitcima.

Ako smatrate da poruka djeluje sumnjivo, obratite se izravno svojoj banci.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu