Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJA: U 2023. godini isplaćeno gotovo milijun eura za novorođene bebe i za smještaj u privatnim domovima za starije

Objavljeno

-

Zadarska županija u 2023. godini nastavila je s provođenjem niza socijalno-demograskih mjera, od kojih su posebno značajna sredstva osigurane za isplatu novčane pomoći za novorođenčad te sufinanciranje smještaja starijih i nemoćnih osoba u privatnim domovima na području Zadarske županije.

Samo za te dvije mjere isplaćeno je gotovo milijun eura, a uz to se i dalje značajna sredstva ulažu u širenje socijalnih usluga u zajednici poput projekata pomoći u kući starijim osobama, dodatne zdravstvene zaštite štićenika domova za starije i nemoćne, za dodatne usluge koje se provode u Centru Mocire, DV Latica te za niz drugih aktivnosti. Sve te aktivnosti nastavit će se i kroz 2024. godinu za što su osigurana sredstva u županijskom proračunu.

Za djecu rođenu u 2023. godini podneseno 1420 zahtjeva

U 2023. godini Zadarska županija nastavila je s mjerom novčane pomoći za novorođenu djecu. Novčana pomoć za prvo i drugo novorođeno ili posvojeno dijete iznosila je 135 eura, a za treće i svako sljedeće dijete 675 eura. Isplaćivala se temeljem zahtjeva koje su podnosili prilikom prijave djeteta u matičnom uredu ili predajom zahtjeva Upravnom odjelu za hrvatske branitelje, udruge, demografije i socijalnu politiku. Ukupno je za djecu rođenu u 2023. godini podneseno 1420 zahtjeva za 1447 djece i isplaćeno je nešto više od 357 tisuća eura. Za prvo dijete podneseno je 618 zahtjeva, drugo dijete – 490, treće dijete – 205, četvrto dijete – 61, peto dijete – 13, šesto dijete – 2, sedmo dijete – 1, deveto dijete – 1, deseto dijete – 1, jedanaesto dijete – 1 zahtjev dok je za blizance zaprimljeno 27 zahtjeva.

Najviše rođene djece u 2023. godini, prema podacima kojima raspolaže Zadarska županija bilježe sljedeći gradovi i općine: Zadar – 644, Benkovac – 85, Sv. Filip i Jakov – 59, Poličnik – 50, Pakoštane – 49, Biograd na Moru – 48, Sukošan – 44, Bibinje – 41, Posedarje – 38 i Vir – 31 novorođeno dijete.

Više od 500 korisnika koristi mjeru sufinanciranja smještaja u privatnim domovima

Zadarska županija nastavila je ulagati u širenje socijalnih usluga u zajednici te je u 2023. godini povećan iznos za sufinanciranje smještaja starijim i nemoćnim osobama u privatnom smještaju na području Zadarske županije na 110,00 eura mjesečno. Ovaj program provodi se od 2018. godine, a Zadarska županija prva je u Hrvatskoj pokrenula tu mjeru. U 2023. godini za ovu namjenu u proračunu je osigurano 583.981,00 eura, ali su zbog povećanog broja zahtjeva planirana sredstva uvećana rebalansom te je ukupno isplaćeno 617.154,87 eura.

Tijekom zadnjih šest mjeseci 2023. godine, mjesečni broj zahtjeva za osobe koji su ostvarili navedeno pravo kretao se između 500 i 520 korisnika. Trenutno je 26 privatnih domova na području Zadarske županije.

Županijski proračun ima značajnu socijalno-demografsku komponentu

Svakako da nam je, uz razvoj gospodarstva, iznimno važno podizanje kvalitete života naših stanovnika, a posebice briga o mladim obiteljima i stanovnicima treće životne dobi, poručuje župan Božidar Longin.

„Baš zato županijski proračun ima i značajnu socijalno-demografsku komponentu u iznosu od 5,9 milijuna eura koja će biti raspoređena za izgradnju Hospicija na Babindubu, za pomoći ustanovama u zdravstvu, za sufinanciranje smještaja starijih osoba u privatnim domovima, za provođenje projekata pomoćnika u nastavi kojima će se povećati iznos satnice, za besplatan prijevoz učenika srednjih škola, za naknade za novorođenčad, za donacije udrugama te za opremanje odjela za dementne osobe u zadarskom Domu za starije i nemoćne“, kaže župan i dodaje da su u proračunu za 2024. godinu osigurana sredstva i za paket mjera kojima će se stimulirati deficitarna zanimanja, prvenstveno zdravstvene djelatnike.

„Veseli nas činjenica da je u proteklih nekoliko godina na području Zadarske županije izgrađeno ili dograđeno više od 50 dječjih vrtića, za što su naši gradovi i općine dobili sredstva iz nacionalnih i europskih fondova, a kroz NPOO izgradit ćemo i dograditi najmanje desetak školskih objekata u županiji. Kad smo kod naših umirovljenika, Općina sv. Filip i Jakov dobila je sredstva za izgradnju novog Doma za starije i nemoćne kapaciteta 98 korisnika, a vjerujem da će se uspješno pronaći sredstva za još dva doma za koje je pripremljena projektna dokumentacija, u Poličniku i Preku. Sinergija je ključ svih naših uspjeha i zato je jako važan nastavak naše uspješne suradnje s Vladom RH za provođenje svih projekata koje smo planirali“, zaključuje župan Longin.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) DAN AUTOHTONIH SORTI I NAGRAĐIVANIH ULJA ZADARSKE ŽUPANIJE / Na feštu od ulja stigla i Mina iz  Montreala

Objavljeno

-

By

Među brojnim posjetiteljima iz Europe i svijeta našla se i Kristina, porijeklom iz Poličnika. Ona je rođena i živi u Vancouveru u Australiji, a na ovu manifestaciju autohtonih sorti, vođenih degustacija i prodajnu izložbu nagrađivanih maslinovih ulja  došla je u društvu prijateljica iz Češke. Bilo je tu gostiju i iz Amerike, Engleske, Belgije, Slovenije i drugih europskih zemalja. – Edukacija domaćih i stranih gostiju da znaju prepoznati vrhunska maslinova ulja važan su dio ove smotre, rekao je dr. Ivica Vlatković

Prvi se pamte pa će tako i Dan autohtonih sorti maslina uz degustaciju i izložbeno prodajnji sajam  nagrađivanih ekstra djevičanskih maslinovih ulja s područja  mnogima ostati u sjećanju. Posebno stranim turistima koji su u velikom broju pohodili ovu zanimljivu manifestaciju održanu danas u prijepodnevnim satima  na glavnoj zadarskoj Pijacii u Crkvi svetog Roka na Poluotoku.

Posjetitelji iz Europe i svijeta

-Ovo je nezaboravan događaj, rekla je  Mina Kurtin. Ona je upravo stigla iz Montreala u Kanadi, gdje živi. Roditelji su joj porijeklom iz Kali, žive u francuskom  Montepellieu, a na Ugljanu i na Dugom otoku njihovi preci su uzgajali  masline i proizvodili ulje. – „Uono libuurnsko, iz muora“, kaže  simpatična Mina dokazujući da se služi i  kualjskim dijalektom . Među brojnim posjetiteljima iz Europe i svijeta našla se i Kristina Šarić, porijeklom iz Poličnika. Ona je rođena i živi u Vancouveru u Australiji, a na ovu manifestaciju došla je u društvu prijateljica iz Češke. Bilo je tu gostiju i iz Amerike, Engleske,  Njemačke,  Nizozemske, Danske , Belgije, Slovenije i drugih europskih zemalja.

Nismo znali da su hrvatska ulja ovako dobra, bio je najčešći komentar, nakon što su degustirali ponuđena ulja. Anita Vedrić iz Posedarja i Ante Vulin  poznati maslinar iz Pakoštana su vodili degustacije. -Cilj je bio da nauče razlikovati  dobro od loših ulja, kaže Vulin.

Prezentirane nepoznate autohtone i samonikle sorte

Veliko zanimanje izazvalo je i predstavljanje autohtonih sorti Sjeverne Dalmacije. Uz vodeće oblicu, lastovku, drobnicu i krvavicu, doc. dr. Šime Marcelić predstavio je i introducirane, ali i samonikle gospodarski vrijedne samonikle masline od kojih mnoge u rasadničkoj proizvodnji ne postoje te ih  proizvođači prilikom podizanja nasada nisu u mogućnosti koristiti, kaže   Marcelić. Šteta jer, dodao je, autohtone sorte iz pogleda biološke raznolikosti  su neprocjenjiva vrijednost i izvor genetske raznolikosti.

Posjetiteljima su u sklopu Dana autohtonih sorti Sjeverne Dalmacije   prezentirane  autohtone sorte  autohtone sorte  poput Oblica, Lastovka, Krvavica, Drobnice, Puljke, Oštrica i Karbunčele.  Zatim i vrlo vrijedne lokalne sorte koje su proširene na malom području diljem Zadarske županije, poput: Plavica – Pakoštane, Plavica – Biograd na moru, Krupna drobnica – Biograd na moru. Drobnica – Belafuža, Preška puljka – Mario, Peljuzica – Sukošan, Puljizica – Kali,  Peljušica (Pašman), Sitna grabučela (morajolo), Vladina maslina – Lukoran, Tvrđaka – (Lukoran), Slivnjača, Drobnica babić, Trstenka – Bibinje i Starka iz Novigrada. Dr. Marcelić i  Dražen Travica  prezentirali su  i samonikle masline koje su neprocjenjivo genetsko bogatstvo unutar samog roda Olea poput: Samonikle – Bili brig 1. 2. i 3., Samonikla – Preko (Noršin), Samonikla – Preko (Marijo), Samonikla – Preko (Matacin), Samonikla – Preko (grabučela), Samonikla maslina – sitna, Samonikla Juško Završće, Samonikla – Domaća, Samonikla (Kali), samonikla (Lukoran 2) i Rudanka.

Uz gastro kutak u organizaciji masterchefa Renata  Kraljeva posjetitelji  Dana masline mogli su uživati u domaćim delicijama dagnjama na buzaru i rižotu od plodova mora.  Sve je planulo dok rečeš „keks“, a da bude sve ljepše pobrinula se i zadarska vokalna skupina Renome.  Na kraju recimo još da su ovu zanimljivu priredbu zajednički organizirali Udruga maslinara Zadarske županije, Tržnica Zadar d.o.o.  i Turistička zajednica grada Zadra.

N.J. / Dani masline

TOMISLAV LETINIĆ: Ponovit ćemo ova i slična događanja

Iznimno nam je drago što smo dobili priliku biti domaćini ovog događanja i što smo pomogli u promociji maslinara i uljara sa područje Zadarske županije koji su se svojom kvalitetom dokazali ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu gdje su dobili brojne nagrade za svoja ulja. Nadamo se da će se ovo i slična događanja, vezana za naše maslinare i uljare ponoviti najmanje jednom godišnje na našoj tržnici. Zahvaljujemo se svim posjetiteljima, izlagačima, suorganizatorima i sponzorima, rekao je  Tomislav Letinić, direktor Tržnica Zadar d.o.o

Dr. IVICA VLATKOVIĆ: Domaćim i stranim gostima ponudili smo svjetski nagrađivana maslinova ulja

-Smotra autohtonih sorata maslina Zadarske županije je težnja i ideja sjedinjavanja tradicije uzgoja maslina i njihovog spontanog prirodnog ukrižavanja. Cilj nam je jednog dana nakon genotipizacije izdvojiti i uzgojiti autohtone sorte našeg kraja kao putokaz posebnosti mediterana na kojem tisućljećima živi stablo masline sa svojim stanovnicima. I,  kao što je jednom zapisao veliki francuski povjesnicar Fernand Braudel: “Mediteran čine ljudi i posebnosti koje nose u svom stvaralaštvu”. Priroda nam svake godine pomaže da se milijarde zrnaca peludi ukriža među milijunima stabala maslina, a onda prođe još desetljeća da prirodnim procesom izraste vidljivo stablo masline i da počne davati plodove sasvim druge i drugačije od bilo kakvih poznatih.

Upravo smo zahvaljujući pojedincima na ovoj smotri ponudili dio te baštine raznolikosti maslina zadarskog kraja po svim karakteristikama od poznatih hrvatskih sorata. Uz ovo upoznavanje domaćih i stranih turista ponudili smo im svjetski nagrađivana vrhunska dalmatinska maslinova ulja Zadarskog kraja. Edukacija potrošača je bila važna i važan dio ove smotre. Učenje stranih i domaćih gostiju po čemu se prepoznaju vrhunska maslinova ulja je nešto čemu svi moramo težiti jer Hrvatska je postala prepoznata svojom kvalitetom u svijetu. Mi smo kao zemlja mali proizvođači maslinovih ulja u svijetu ali zato imamo prednosti u ostvarivanju proizvodnje kvalitete.

Veliki broj kvalitetnih uljara Zadarske županije omogućuje i ostvarenje i finaliziranje brzine berbe i prerade maslina. Kao posljedica cjelovitog rada je ostvarivanje kvalitete maslinovih ulja koju smo ponudili našim gostima, poručio je dr. Ivica Vlatković, predsjednik Udruge maslinara Zadarske županije.

Maslinari

Od maslinara Zadarske županije na ovoj smotri sudjelovali su Mate Dušević, Ivica Vlatković, OPG Vedrić, Ante Vulin, Tomislav Čudina, Vinko Lalin, Nedjeljko Jusup, Nives Morović i Vojko Škopić

N.J./ Dani masline

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STRUČNI SKUP U KALIMA / Župan Longin: “Nove ribarske luke u Lamjani i Zadru najmodernije su na Jadranu!”

Objavljeno

-

By

U sklopu 19. izdanja Tunuare – Kualjskih ribarskih noći, u ribarskoj luci Vela Lamjana na otoku Ugljanu održan je stručni skup na temu “Očuvanje tradicionalnih ribarskih zajednica”.

Skup je održan u novom dijelu Ribarske luke u Kalima, vrijedne 5,35 milijuna eura, koja predstavlja ključnu infrastrukturu za budućnost razvoja ribarstva ne samo u Hrvatskoj, već i šire.

Okupljenima su se, uz ostale, obratili ministar Šime Erlić, župan Božidar Longin, državni tajnik Josip Bilaver, ravnatelj uprave za ribarstvo Ante Mišura, ravnatelj Lučke uprave Zadar Željko Knežević i općinski načelnik Bruno Mišlov. Istaknuta je važnost dijaloga i razmjene iskustava kao ključnih koraka prema pronalasku održivih rješenja za izazove s kojima se suočava sektor ribarstva.

Sinergijom Vlade, Županije i lokalne razine, ribarima i gospodarstvenicima koji se bave akvakulturom osigurali smo kvalitetne, sigurne i dobro opremljene ribarske luke. Naše nove ribarske luke u Lamjani i Zadru rade vrlo uspješno i slobodno možemo reći da su najmodernije na Jadranu. Posebno tu treba pohvaliti nositelja projekta izgradnje, Lučku upravu Zadar, a vjerujemo i da će suprastruktura koju smo mogli vidjeti i premijerno danas u Kalima, našim ribarima omogućiti dodatne benefite – poručio je župan Longin podsjetivši da Zadarska županija s ponosom nosi epitet najribarskije županije, a Kali najribarskijeg mjesta na Jadranu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVJETSKI DAN ŠAHA / Hoće li u Zadru biti oboren svjetski rekord u broju odigranih partija šaha u jednom danu?

Objavljeno

-

By

Danas je svjetski dan šaha i organizira se obaranje Ginesove knjige rekorda u broju odigranih partija šaha u jednom danu.

Šahovski klub Casper će sudjelovati u tome, a u tijeku je i veliki međunarodno šahovski turnir, jedan od najvećih u Hrvatskoj, s preko 120 igrača iz cijelog svijeta.

Mjesto radnje je novi studentski dom, slobodni se doći i u tišini pogledati kako izgleda veliko šahovsko natjecanje.

Glavna nagrada je 1600 EUR, i borba je napeta sve do zatvaranja turnira 23.07.2024. 

Organizatori su Šahovski klub Casper iz Zadra i Sveučilište u Zadru.

Zaigrajte i vi šah i doprinesite obaranju ovog rekorda! 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu