Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZALJUBI SE U ČITANJE S MENTORIMA VOLONTERIMA / Počinje dvotjedna volonterska akcija “Županijom skitamo, jedni drugima čitamo!”

Objavljeno

-

U sklopu projekta „Val Volonterstva“ osnovana je Mreža školskih volonterskih klubova u koju se uključilo 16 osnovnih i srednjih škola te đačkim domom s područja Zadarske županije. Osnovna svrha Mreže je razmjena ideja te pružanje uzajamne podrške među školskim koordinatorima volontera.

Svi uključeni u Mrežu redovno u svojim školama i domovima provode razne volonterske i humanitarne aktivnosti. S ciljem promocije volonterstva u našoj županiji Mreža organizira zajedničku volontersku akciju pod nazivom „Županijom skitamo, jedni drugima čitamo!“. Navedena akcija ima za cilj poticanje kreativnosti, razumijevanja i zajedništva među učenicima kroz čitanje i dijalog. Stariji učenici će mlađim učenicima i vrtićkoj djeci te korisnicima Doma za odrasle osobe Sv. Frane čitati zanimljive i poučne priče koje su odabrale njihove nastavnice i odgajateljice. Osim samog čitanja, planirane su i kreativne radionice, gdje će sudionici imati priliku izraziti svoje dojmove o pročitanim djelima kroz crtanje, pisanje ili izradu slikovnica i stripova. Aktivnosti će se provoditi od 1. do 14. veljače. Priče će biti inspirirane ljubavlju, ali i ostalim aktualnim temama te prilagođene različitim dobnim skupinama kako bi se stvorilo ugodno iskustvo za sve.

Ova manifestacija nije samo prilika za proslavu Valentinova, već i za jačanje veza unutar školske zajednice te promicanje važnosti čitanja i književnosti u obrazovnom procesu. Također se želi stvoriti poticajno okruženje u kojem će svi sudionici spoznati važnost volonterstva i vršnjačke potpore.

Volonterski centar Zadar je 1. svibnja 2023. započeo s provedbom projekta „Val volonterstva“, koji je na Pozivu za prijavu dvogodišnjih programa volonterskih centara za dodjelu financijskih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću u Republici Hrvatskoj za 2023. i 2024. godinu dobio financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Cilj projekta je povećanje broja volontera i koordinatora volontera na području Zadarske županije, edukacija volontera i organizatora volontiranja, promocija Potvrde o kompetencijama stečenim kroz volontiranje, s naglaskom na volonterske programe podučavanja djece slabijeg imovinskog statusa, razvoj školskih volonterskih klubova i osnivanje mreže školskih volonterskih klubova te inovativnih i inkluzivnih oblika volontiranja. Partneri na projektu su Grad Zadar, Općina Sali, Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Zadar, Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje, Centar za pružanje usluga u zajednici Zadar i Dom za starije i nemoćne osobe Zadar.  

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

BLAGDAN TIJELOVA I DAN DRŽAVNOSTI / Provjerite gdje ćete u četvrtak moći u kupovinu…

Objavljeno

-

By

Veći marketi i supermarketi, odnosno trgovački lanci u Zadru u četvrtak, na blagdan Tijelova i Dan državnosti RH neće raditi. Na vrijeme se pobrinite za sve što vam treba…

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

EUROSPIN:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

zatvoreno

KONZUM:

zatvoreno

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

zatvoreno

RIBOLA

zatvoreno

PEVEX

zatvoreno

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OTVORENE PRIJAVE / Pridružite se radionicama izrade jezerske ogrlice u Gradskoj straži

Objavljeno

-

By

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade jezerske ogrlice

Radionice se održavaju u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, Gradska straža, Narodni trg, Zadar. 

Radionice su namijenjene građanstvu, termini će se odredi prema najavi. Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

Vez jezerske ogrice je kulturno dobro o čijoj važnosti kao kulturnog dobra postoji vrlo visoka svijest i u suvremenom hrvatskom društvu, a posebno u jezerima na otoku Murteru. Ovo kulturno dobro je vrlo dobro čuvano ne samo u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar već i u Jezerima. U Jezerima način uresa perlicama naziva se vez staklenim perlicama.

Ogrice su bile karakteristične za otok Murter,a u ostalom dijelu sjeverne Dalmacije sačuvan je samo jedan primjerak iz Novigrada kod Zadra. Jedino je u jezerima to umijeće sačuvano kao živa i kontinuirana tradicija od samog pojavljivanja do današnjeg dana. Već preko 50 godina u KUD- u Koledišće u Jezerima postoji i radionica izrade ogrica koja prenosi znanje na mlađe generacije prema originalnim sačuvanim primjerima ili po sjećanju. To je posebno u svojoj sredini osvijestio Nenad Milin koji je i glavni voditelj ove radionice. Djelujući kao voditelj KUD- a Koledišće preko pedeset godina svoga djelovanja poticao je sve oblike tradicijskog stvaralaštva karakterističnog za Jezera te su neki , kao npr. I vezenje ogrica, postali sastavni dio suvremene svakodnevnice.

Proljetna radionice  traju ukupno petnaest sati u periodu od 27. 05. do 30.06.2024.

Radionice su namijenjene građanstvu: djeca od 10 godina na dalje, srednjoškolci, studenti, penzioneri.

Radionice su besplatne za sudionike i ograničene brojem do 10 polaznika.

Koordinacija: voditeljica EO-NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban 0922916995

Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LOŠE VIJESTI / Produženi vikend u znaku jakog vjetra, kiše i pljuskova s grmljavinom

Objavljeno

-

By

Danas u prvom dijelu dana promjenljiva naoblaka, lokalno i kiša. Zatim sunčanije, ali uz jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu jugozapadni i zapadni, do sredine dana na sjevernom dijelu umjerena i jaka bura. Najviša dnevna temperatura između 20 i 25 °C.

U četvrtak promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, mjestimice s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom koji bi osobito na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj mogli biti izraženi i obilni. Najmanja vjerojatnost za njihovu pojavu je duž dalmatinske obale. Vjetar većinom slab, duž obale većinom umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

I dalje nestabilno te uobičajeno toplo. Uz promjenljivu naoblaku povremeno će biti kiše i pljuskova praćenih grmljavinom. Pritom će lokalno biti izraženi i obilni, osobito u petak. Vjetar na kopnu slab, u subotu umjeren jugozapadni. Na Jadranu umjereno do jako jugo, u subotu južni vjetar. Temperatura zraka bez znatnije promjene.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu