Connect with us

Hrvatska

EU PROJEKT / Za par dana stiže sustav eLijekovi. Evo što sve donosi…

Objavljeno

-

Informatički sustav eLijekovi trebao bi zaživjeti do kraja siječnja, a uspostavit će bazu dostupnih lijekova te objediniti podatke o nestašicama i interakcijama među lijekovima za svakog pojedinog pacijenta, doznaje se u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Stvorena je jedinstvena baza lijekova dostupnih u Hrvatskoj, a bit će javna i svatko će joj moći pristupiti na internetu, kažu u HZZO-u, nositelju tog europskog projekta vrijednog 2.2 milijuna eura.

U njoj će biti objedinjeni svi relevantni podaci kojima raspolažu HZZO i Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), primjerice, može li se pojedini lijek dobiti na teret HZZO-a i koliki je iznos eventualne doplate.

Uvodi se i usluga vezana za terapije svakog pacijenta

Uvodi se i usluga vezana za terapije svakog pojedinog pacijenta, a odnosi se prvenstveno na obiteljske liječnike, ljekarnike i pacijente, koji će joj pristupati na portalu eGrađani. 

“Pacijenti će tamo moći pročitati sve informacije o lijeku koji koriste, izdvojeno će imati informacije o indikacijama i kontraindikacijama, kao i povijest terapija zadnjih šest mjeseci. Znat će što im je liječnik propisao i što su preuzeli u ljekarnama”, rekla je Hini predsjednica Ljekarničke komore Ana Soldo. 

“Ojačali smo ulogu pacijenata” 

Toj će se usluzi pristupati preko sustava eGrađani, na nadograđenoj poveznici “Realizirani recepti”, na kojoj će se moći prijaviti eventualne nuspojave. “Time smo ojačali ulogu pacijenata, njihovu brigu o vlastitom zdravlju te potaknuli zdravstvenu pismenost”, poručuju iz HZZO-a.

Osim toga, nove elektroničke usluge trebale bi omogućiti integrirano upravljanje podacima o lijekovima na nacionalnoj razini, pojednostaviti razmjenu informacija te povećati sigurnost u primjeni lijekova.

Liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i farmaceuti dobit će besplatnu aplikaciju koja provjerava interakcije lijekova kod pacijenata.

“Sustav služi kao potpora racionalnom propisivanju i izdavanju lijekova, a njegova primjena u svijetu povezuje se sa znatnim smanjenjem medikacijskih pogrešaka, nuspojava i troškova za zdravstveni sustav”, kažu u HZZO-u.

Projekt eLijekovi – Integrirani informatički sustav za upravljanje lijekovima bio je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 1.9 milijuna eura. Izgradnja sustava trajala je od svibnja 2019. do prosinca 2023.

Nedostaje 120 generičkih lijekova

Kroz sustav će se vidjeti i nestašice lijekova, a trenutno u Hrvatskoj nedostaje gotovo 120 generičkih lijekova.

U ljekarnama nema određenih lijekova za ublažavanje simptoma gripe i prehlade, kardioloških i onkoloških terapija. Također, nedostaje lijekova za središnji živčani sustav, primjerice za liječenje psihoze i epilepsije, kažu u HUP-ovoj Udruzi proizvođača lijekova. 

Sreća je što još uvijek za većinu terapije postoji više dobavljača i adekvatna zamjena, kažu u udruzi u kojoj traže hitno usklađivanje cijene lijekova s inflacijom.

“Svako malo je nestašica Ozempica”

Što se tiče defektura Ozempica (semaglutid) indiciranog za liječenje odraslih osoba sa šećernom bolešću tipa 2, koji je postao trenutno najpoznatiji lijek za mršavljenje na svijetu, Ana Soldo smatra da su besmislene sugestije liječnicima da ga ne propisuju osobama koje nemaju dijabetes.

“Svako malo je nestašica toga lijeka i to nije ništa posebno. Liječnicima se savjetuju da ga ne propisuju za mršavljenje, ali po zakonu bilo koji specijalist može propisati taj lijek i nema mehanizma da ga se u tome spriječi”, kaže predsjednica Ljekarničke komore.

Dodaje i da mali broj pacijenata s dijabetesom uzima Ozempic, puno više ga se koristi za mršavljenje. “Lijekovi s tom namjenom odmah planu čim dođu na tržište. To nije samo kod nas, ista je priča u cijelom svijetu”, ističe Soldo.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

PROGNOZA / Nastavlja se oblačno i promjenjivo vrijeme, na snazi crveno upozorenje za jedno područje

Objavljeno

-

By

Donosimo vremensku prognozu Bojana Lipovšćaka.

Vremenska situacija obilježena je jakom ciklonom nad sjevernom Europom. Dolina niskog tlaka proteže se od Baltika do Crnog i Egejskog mora a nad zapadnom Europom dominira utjecaj Azorske anticiklone. U takvom rasporedu zračnih masa nad Europom je sjeverno strujanje kojim hladan zrak prodire prema toplom Sredozemnom moru. Zbog pritjecanja hladnog zraka nad Genovskim zaljevom razvija se plitka ciklona koja će se tijekom vikenda premještati uz zapadnu obalu Italije prema jugu.

Danas će vrijeme u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. U istočnim krajevima unutrašnjosti te na srednjem i južnom Jadranu više naoblake a mjestimice je na Jadranu moguć jači razvoj naoblake uz pljusak kiše. Puhat će sjeverac i sjeveroistočnjak a uz obalu jaka pod Vlebitom olujna bura koja će navečer oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti oko 11 a na Jadranu od 15 do 17.

Crveni Meteoalarm izdan je za Velebitski kanal gdje se očekuje jaka, a moguće i olujna bura s udarima vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h).

Sutra u ponedjeljak promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Više naoblake u Slavoniji Baranji te na Jadranu. Pod kraj dana i u noći na utorak naoblačenje s jugozapadqa uz kišu i to najprije u Istri i Kvarneru te Lici i Gorskom kotaru. Na sjevernom Jadranu puhat će bura u podvelebitskom primorju jaka na udare olujna. Krajem dana bura u slabljenju i zapuhat će slabo jugo. Jutarnje emperature u unutrašnjosti od -2 do 2 uz mjestimice slab mraz, na Jadranu oko 8. Najviše dnevne u unutašnjosti oko 13 na Jadranu do 17.

Utorak u zapadnim krajevima unutrašnjosti na sjevernom i srednjem Jadranu poblačno s kišom. Tijekom dana naoblačenje će se širiti i na ostatak unutrašnjosti a navečer su mjestimice u zapadnim krajevima moguće obilnije oborine. Na južnom i srednjem Jadranu navečer naoblačenje s jugozapada uz obilnu oborinu na Dubrovačkom podrućju. Zapuhat će jak lebić.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Budite oprezni: Povlači se još jedan proizvod iz trgovina

Objavljeno

-

By

Pixabay

Zbog prisustva neodobrenog bojila E110 u sadržaju opoziva se proizvod Regent – Cheese Rings od 60 grama s oznakom najbolje upotrijebiti do 20.11. 2025., izvijestila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Proizvod nije u skladu s Uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane i Uredbom (EZ) od 16.prosinca 2008. o prehrambenim aditivima.

Obavijest za potrošače dostupna je na web stranicama subjekta u poslovanju s hranom https://kabayanstore.eu/hr.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Nitko se devet dana nije kandidirao za europarlamentarne izbore

Objavljeno

-

By

Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore, krajnji rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja u ponoć.

Za sada su predaju listi najavili SDP s partnerima (u ponedjeljak, u 11 sati) i Ladislav Ilčić (u utorak, u 12, 30 sati) koji predaje kandidacijsku listu grupe birača.

Kandidacijske liste mogu predložiti političke stranke registrirane u Hrvatskoj na dan kad je objavljena odluka predsjednika Republike o raspisivanju izbora u „Narodnim novinama“ (15. ožujka) te birači, koji za pravovaljanost liste trebaju prikupiti najmanje 5.000 potpisa birača.

Ti se potpisi prikupljaju na obrascu koji je propisao DIP za ove izbore, a dostupni su na njegovoj mrežnoj stranici.

Kandidacijske liste mogu predložiti i koalicije stranaka.

DIP će liste do 20. travnja (subota), zaprimati u svojoj zgradi u Visokoj 15, a od 21.(nedjelja) do 23. travnja u ponoć, u zgradi Hrvatskog sabora na Trgu svetog Marka.

Od 19. do 20. travnja zaprimat će ih od 10 do 14 sati, a isto vrijedi i za 21. travnja.

U ponedjeljak, 22. travnja liste će zaprimati od 10 do 18 sati, a posljednjeg dana, u utorak, 23. travnja od 9 sati do ponoći.

Predaju liste treba najaviti, obrazac najave, koji je dostupan na mrežnoj stranici DIP-a www.izbori.hr, popunjen se dostavlja DIP-u na adresu elektroničke pošte: dip@izbori.hr.

Najkasnije do 25. travnja u ponoć, DIP će prihvatiti i objaviti zbirnu listu, a time će početi službena izborna promidžba koja će trajati do petka, 7. lipnja u ponoć. Od tada, pa do izborne nedjelje, 9. lipnja u 19 sati i zatvaranja birališta, na snazi će biti izborna šutnja.

Na izborima za Europski parlament prije pet godina natjecale su se 33 liste, osam više nego 2014. godine.

Kršenje izborne šutnje novčano se kažnjava

Za razliku od parlamentarnih izbora, gdje za to nema kazne, na izborima za Europski parlament kršenje izborne šutnje nosi ozbiljne novčane kazne koje izriče prekršajni sud.

Fizička osoba, dakle i građanin, koji prekrši šutnju, mogao bi ostati bez 398 eura, izborni kandidat od 1.327 do 3.981 eura, a pravna osoba, npr. politička stranka, od 13.272 do čak 66.361 eura.

Iako liste tek trebaju stići, SDP-ova koalicija već je objavila imena koja će se naći na njenoj listi, među njima su i imena Biljane BorzanTonina PiculeRomane Jerković i Predraga Freda Matića, dosadašnjih europarlamentaraca, zastupnika Bojana Glavaševića i Dalije OreškovićMarka Vešligaja, gradonačelnika Pregrade itd.

Na izborima svi vrsta u Hrvatskoj pravilo je da glavina kandidatura stiže posljednjih dana roka, no na činjenicu da DIP u devet dana nije zaprimio ni jednu za europske izbore, sasvim sigurno je utjecalo održavanje parlamentarnih izbora u srijedu na koje su stranke bile fokusirane.

Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj će se održati u nedjelju, 9. lipnja i na njima će birači, na mandat od pet godina, izabrati 12 zastupnika u novi, 10. saziv Europskog parlamenta u kojemu će ih biti ukupno 720.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu