Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NOĆ MUZEJA / U Muzeju antičkog stakla Bijenale, društvene igre, radionice, film… Donosimo PROGRAM…

Objavljeno

-

Muzej antičkog stakla u Zadru za ovogodišnje izdanje manifestacije Noć muzeja priprema bogat i zanimljiv program koji uključuje otvorenje nove velike izložbe 1. hrvatskog bijenala umjetničkog stakla, turnir u antičkoj društvenoj igri Mlin, pedagoško-edukativne radionice za djecu, stručno vodstvo po stalnom postavu za odrasle i djecu, prikazivanje filma o vitrajima u sklopu privremene izložbe “Kratka povijest prozorskog stakla”, demonstracije puhanja stakla i izrade staklenih predmeta na plameniku, nagradnu lutriju te popust na suvenire i publikacije.

MAS – PROGRAM ZA 19. NOĆ MUZEJA

Izložbe:

 • 19,00 sati – otvorenje 1. hrvatskog bijenala umjetničkog stakla, velike skupne izložbe u velikoj izložbenoj dvorani Muzeja.

Za ovu izložbu je selektiran čak 71 rad hrvatske suvremene umjetničke produkcije staklu. Ovo prvo izdanje zamišljeno je kao revijalna skupna izložba, bez dodjele nagrada, u svrhu promocije i najave same manifestacije, koja će već s drugim izdanjem 2026. godine donijeti isključivo nove radove u staklu.

Uz izložbu je izdan i veliki katalog na 144 stranice u kojem su publicirani svi selektirani radovi, uz umjetničke izjave i životopise autora.

Autorica idejnog koncepta i kataloga te kustosica izložbe je Jadranka Belevski, muzejska savjetnica dokumentaristica.

 • 18,00 – 00,00 sati  – Izložba “Kratka povijest prozorskog stakla” prikazuje povijesni presjek primjene i izrade prozorskog stakla s naglaskom na njegovoj podređenosti pripadajućoj arhitekturi. Za razliku od staklenog posuđa čija se svrha ostvaruje u izravnoj, svakodnevnoj konzumaciji, prozorsko staklo samo po sebi nije dovršen proizvod. Njegova se puna namjena ostvaruje tek u cjelini prozorskog otvora.

Autorica izložbe je Vedrana Jović Gazić, viša kustosica. Izložba je postavljena u maloj izložbenoj dvorani Muzeja. Također uz ovu izložbu je tiskan i dvojezični hrvatsko-engleski katalog koji će se moći kupiti uz 20% popusta u muzejskoj suvenirnici.

 • 18,00 – 00,00 sati – MiniMas: Stakleni pršljen za vreteno. Izložba iz ciklusa didaktičko-informativnih izložbi malog formata. Autorica izložbe je Petra Govorčin muzejska kustosica – pedagoginja.

Demonstracije:

 • 20,00 – 22,00 sati – Demonstracija puhanja stakla. Muzejski staklopuhač Marko Štefanac uz gosta staklopuhača Bojana Podhraškog i ove će godine posjetiteljima demonstrirati  izradu replika antičkog stakla metodom slobodnog puhanja stakla i puhanja u kalup.
 • 19,30 – 22,30 sati – Demonstracija izrade staklenih perli na plameniku. Koristeći se raznobojnim staklenim štapićima, voditeljica radionice i staklopuhačica Antonija Gospić, tehnikom rada na plameniku oblikuje staklene perle i minijaturne amforiske.
 • 19,30 – 22,30 sati – Demonstracija puhanja stakla na plameniku. Zagrijavanjem cijevi od laboratorijskog borosilikatnog stakla na plameniku izrađuju se minijaturne boce (lakrimariji) koje se daljnjim procesom obrade ručno premazuju bojom. Voditeljica radionice je konzervatorica-restauratorica Ivana Matković.
 • 18,00 – 20,00 sati – Uz izložbu MiniMas posjetitelji će moći vidjeti i demonstracije predenja vune.

Projekcije:

 • 18,00 – 00,00 – Projekcije dokumentarnih filmova „Eksperimentalna arheologija“ i „Staklene perle – izrada na plameniku“ posjetitelji će moći vidjeti na ekranu ispred staklopuhačke demo-radionice na drugom katu i u uvodnoj dvorani Muzeja.
 • 18,00 – 00,00 – Posjetitelji mogu vidjeti tematsku izložbu o primjeni i proizvodnji prozorskog stakla od 1. do 19. stoljeća uz projekciju filma o izradi povijesnog vitraja: How was it made? Stained Glass / Kako su nastajali? Vitraji (© Victoria and Albert Museum, London). Projekcija će se moći vidjeti u maloj izložbenoj dvorani Muzeja.

Radionice:

 • 20,00 – 20,30 sati –U 19. Noći muzeja, među bogatim programom, posjetitelje očekuje i Turnir u antičkoj društvenoj igri „Merellus“, preteči današnjeg Mlina. Turnir za 16 natjecatelja odvijat će se od 20:00 do 20:30 sati na prvom katu Muzeja antičkog stakla u Zadru gdje će tijekom cijele večeri biti postavljene razne antičke društvene igre pa posjetitelji imaju priliku uvježbati svoju igru prije samog turnira, a prijave za sudjelovanje počinju u 19 sati na istom mjestu.  Dobnog ograničenja nema stoga pozivamo sve zainteresirane – i djecu i odrasle – da nam se pridruže jer prva tri mjesta osvajaju nagrade! Voditeljica turnira je Petra Govorčin, kustosica-muzejska pedagoginja.

Stručno vodstvo:

 • Za sve zainteresirane posjetitelje ove godine organiziramo stručno vodstvo stalnim postavom koje će se održati u 19,30 i u 20,30 sati.
 • Stručno vodstvo za djecu u sklopu pedagoško-edukativne radionice „Mozgalicama kroz muzej“ održati će se u 18,30 sati.

Nagradna lutrija:

 • Posjetitelji i ove godine imaju priliku osvojiti jednu od 10 bogatih nagrada koje se kriju među gratis ulaznicama koje će se dijeliti na ulazu u Muzej

Popusti:

 • Sve posjetitelje očekuje popust od 20% na cjelokupnu ponudu suvenira i publikacija

*Gostujuća izložba u Zavičajnom muzeju Benkovac (26. siječnja 2024. – 26. travnja 2024.):

 • Otvorenje u 20,00 sati – Izložba Muzeja antičkog stakla u Zadru „Kocka je bačena: Drevne društvene igre na ploči“ otvara se u petak, 26. siječnja u 20,00 sati u Zavičajnom muzeju Benkovac u sklopu manifestacije Noć muzeja. Autori izložbe „Kocka je bačena: Drevne društvene igre na ploči“ su muzejski savjetnici dr. sc. Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić. Postav izložbe na zanimljiv i edukativan način prikazuje svijet drevnih društvenih igara na ploči. Ove su igre osim zabavnog mogle imati i religijski karakter, posebice onaj vezan uz vjerovanja u zagrobni život. Takvim teorijama u prilog idu stari egipatski zapisi te određeni hijeroglifi odnosno simboli istaknuti na pojedinim igraćim pločama, u velikom broju slučajeva pronađeni upravo u grobnim kontekstima. Smatra se kako kretanje figura kroz polja na ploči, posebice kod staroegipatske igre Senet, može predstavljati predviđeni put umrle duše kroz carstvo mrtvih ili čak neku vrstu komunikacije s preminulima. Slične su igre zabilježene i na prostoru Mezopotamije, gdje je najpopularnija bila tzv. Igra od dvadeset ili Kraljevska igra Ur. Iz antičke Grčke najpoznatije društvene igre bile su Polis i Pente grammai dok su Rimljani svoje vrijeme kratili igrajući Ludus latrunculorum, Duodecim scripta ili pak Terni lapilli.

Izložba ostaje otvorena u Zavičajnom muzeju Benkovac do 26. travnja 2024.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

UTVRDA FORTE / Za rekreativce i zadarske goste – u svibnju ne propustite “Noć tvrđava 2024.”

Objavljeno

-

By


Perivoj Vladimira Nazora / 10.05.2024. – 10.05.2024.

Zadar je grad svjetske baštine, a na UNESCO listi nalazi se upravo zbog fortifikacijske arhitekture koja je dio lokaliteta serijskog dobra “Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. st.: Stato da Terra- zapadni Stato da Mar”. Obrambeni sustav Zadra sastoji se od gradskih zidina te utvrde Forte pred samim gradom. Utvrda Forte, izgrađena u drugoj polovini 16. st. za vrijeme Mletačke uprave, danas je među Zadranima uglavnom percipirana kao javni park – Perivoj Vladimira Nazora. 

Program Noći tvrđava u utvrdi Forte donijet će aktivnosti koje se inače održavaju u ovom parku: rekreativne sportske aktivnosti, ali će biti priređena i događanja kojima će se među Zadranima i njihovim gostima podignuti svijest o tome da se radi o utvrdi 16. stoljeća koja je izgrađena kao ključna točka obrane Zadra u vrijeme Mletačke republike. Ova renesansna utvrda vrhunski je primjer graditeljske baštine, ali i spomenik parkovne arhitekture, odnosno izniman primjer prirodne baštine. 

PROGRAM

8:30 – 10:00 Demonstracija treninga nordijskog hodanja i korektivne vježbe za građane, – aktivnost provodi Ivan Gobin iz Sportske zajednice Grada Zadra.

10:00 – 12:00 Edukativni program za djecu: Zelena dota 1. – aktivnost provodi Morana Bačić iz ustanove Natura Jadera.

10:00 – 12:00 Turnir u društvenim igrama: šah i mlin. – aktivnosti provode Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić iz Muzeja antičkog stakla te Ivan Jakić iz Šahovskog kluba Zadar.

15:00-17:00 Turnir u društvenim igrama: šah i mlin. – aktivnosti provode Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić iz Muzeja antičkog stakla te Ivan Jakić iz Šahovskog kluba Zadar.

17:00 – 18:00 Utrka „Fortius“ kroz utvrdu „Forte“. – aktivnost provodi Edi Stipić iz Atletskog kluba „Fortius“.

18:00 – 19:30 Razgled utvrde „Forte“ i Perivoja „Vladimir Nazor“ – aktivnost provode Mirna Petricioli iz tvrtke Nasadi i Zrinka Brkan Klarin iz Grada Zadra, UO za kulturu i šport.

20:00 – Koncert Oridano Gypsy Jazz Band

 
Nastavi čitati

Grad

JOŠ PET DANA! / Sedmo izdanje Street Food Festivala: Kulinarski i glazbeni spektakl na Puntamici

Objavljeno

-

By

Zadarski Street Food Festival ponovno oduševljava posjetitelje kombinacijom vrhunske hrane i živih izvedbi domaćih glazbenih zvijezda

Najpoznatiji gastronomski i glazbeni događaj u Zadru – Street Food Festival –  vraća se po sedmi put na omiljeno mjesto okupljanja ljubitelja dobre hrane i glazbe – na Puntamiku! Od 26. travnja do 5. svibnja ova će destinacija postati vaše omiljeno odredište.

Ovaj festival postao je nezaobilazna destinacija za sve posjetitelje, bilo domaće i strane, koji žele uživati u jedinstvenom spoju okusa i ritmova uz predivan pogled na more.

Street Food Festival poznat je po svojoj raznovrsnoj ponudi hrane koja seže od tradicionalnih lokalnih specijaliteta do egzotičnih internacionalnih delicija koju s entuzijazmom spremaju najbolji zadarski ugostitelji. Posjetitelji će u čak deset dana imati priliku kušati sve – od sočnih burgera i tacosa do egzotičnih azijskih jela i slatkih poslastica, dok će se istovremeno zabavljati uz izvrsnu glazbu domaćih izvođača.

Na najljepšu pozornici u Dalmaciji stiže Sandi Cenov, genijalna ekipa iz TBF-a,  Petar Dragojević i energična Indira!

Atmosfera na festivalu bit će nezaboravna, kao i uvijek, uz odlične nastupe koji će posjetitelje držati na nogama do kasno u noć.

Sedmo izdanje Street Food Festivala na Puntamici očekuje se kao najveće do sada, s više izlagača hrane i još raznovrsnijim glazbenim programom

Organizatori pozivaju sve ljubitelje dobre hrane, odlične glazbe i vrhunske zabave da se pridruže ovoj gastronomsko-glazbenoj manifestaciji i stvore nezaboravne uspomene u prekrasnom ambijentu uz more.

Vidimo se od 26. travnja sve do 5. svibnja.

Street food festival otvoren je svakim radim danom od 16 do 24 sata, dok vikendom te 01.05. već možete uživati  u finoj spizi i osvježavajućim pićima od  12 do 24 sata.

Sve informacije potražite na www.zadarfoodfestival.com

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MORATE U SPIZU? Evo koje su trgovine i šoping-centri otvoreni ove nedjelje u Zadru…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

Put Nina 89 – od 7 do 20

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

Ivana Zadranina 1/A – od 7 do 21

RIBOLA

Put Petrića 51c – od 7 do 21

Vukovarska 6a – od 7 do 20

Andrije Hebranga 10a – od 7 do 20

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu