Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NOĆ MUZEJA / U Muzeju antičkog stakla Bijenale, društvene igre, radionice, film… Donosimo PROGRAM…

Objavljeno

-

Muzej antičkog stakla u Zadru za ovogodišnje izdanje manifestacije Noć muzeja priprema bogat i zanimljiv program koji uključuje otvorenje nove velike izložbe 1. hrvatskog bijenala umjetničkog stakla, turnir u antičkoj društvenoj igri Mlin, pedagoško-edukativne radionice za djecu, stručno vodstvo po stalnom postavu za odrasle i djecu, prikazivanje filma o vitrajima u sklopu privremene izložbe “Kratka povijest prozorskog stakla”, demonstracije puhanja stakla i izrade staklenih predmeta na plameniku, nagradnu lutriju te popust na suvenire i publikacije.

MAS – PROGRAM ZA 19. NOĆ MUZEJA

Izložbe:

  • 19,00 sati – otvorenje 1. hrvatskog bijenala umjetničkog stakla, velike skupne izložbe u velikoj izložbenoj dvorani Muzeja.

Za ovu izložbu je selektiran čak 71 rad hrvatske suvremene umjetničke produkcije staklu. Ovo prvo izdanje zamišljeno je kao revijalna skupna izložba, bez dodjele nagrada, u svrhu promocije i najave same manifestacije, koja će već s drugim izdanjem 2026. godine donijeti isključivo nove radove u staklu.

Uz izložbu je izdan i veliki katalog na 144 stranice u kojem su publicirani svi selektirani radovi, uz umjetničke izjave i životopise autora.

Autorica idejnog koncepta i kataloga te kustosica izložbe je Jadranka Belevski, muzejska savjetnica dokumentaristica.

  • 18,00 – 00,00 sati  – Izložba “Kratka povijest prozorskog stakla” prikazuje povijesni presjek primjene i izrade prozorskog stakla s naglaskom na njegovoj podređenosti pripadajućoj arhitekturi. Za razliku od staklenog posuđa čija se svrha ostvaruje u izravnoj, svakodnevnoj konzumaciji, prozorsko staklo samo po sebi nije dovršen proizvod. Njegova se puna namjena ostvaruje tek u cjelini prozorskog otvora.

Autorica izložbe je Vedrana Jović Gazić, viša kustosica. Izložba je postavljena u maloj izložbenoj dvorani Muzeja. Također uz ovu izložbu je tiskan i dvojezični hrvatsko-engleski katalog koji će se moći kupiti uz 20% popusta u muzejskoj suvenirnici.

  • 18,00 – 00,00 sati – MiniMas: Stakleni pršljen za vreteno. Izložba iz ciklusa didaktičko-informativnih izložbi malog formata. Autorica izložbe je Petra Govorčin muzejska kustosica – pedagoginja.

Demonstracije:

  • 20,00 – 22,00 sati – Demonstracija puhanja stakla. Muzejski staklopuhač Marko Štefanac uz gosta staklopuhača Bojana Podhraškog i ove će godine posjetiteljima demonstrirati  izradu replika antičkog stakla metodom slobodnog puhanja stakla i puhanja u kalup.
  • 19,30 – 22,30 sati – Demonstracija izrade staklenih perli na plameniku. Koristeći se raznobojnim staklenim štapićima, voditeljica radionice i staklopuhačica Antonija Gospić, tehnikom rada na plameniku oblikuje staklene perle i minijaturne amforiske.
  • 19,30 – 22,30 sati – Demonstracija puhanja stakla na plameniku. Zagrijavanjem cijevi od laboratorijskog borosilikatnog stakla na plameniku izrađuju se minijaturne boce (lakrimariji) koje se daljnjim procesom obrade ručno premazuju bojom. Voditeljica radionice je konzervatorica-restauratorica Ivana Matković.
  • 18,00 – 20,00 sati – Uz izložbu MiniMas posjetitelji će moći vidjeti i demonstracije predenja vune.

Projekcije:

  • 18,00 – 00,00 – Projekcije dokumentarnih filmova „Eksperimentalna arheologija“ i „Staklene perle – izrada na plameniku“ posjetitelji će moći vidjeti na ekranu ispred staklopuhačke demo-radionice na drugom katu i u uvodnoj dvorani Muzeja.
  • 18,00 – 00,00 – Posjetitelji mogu vidjeti tematsku izložbu o primjeni i proizvodnji prozorskog stakla od 1. do 19. stoljeća uz projekciju filma o izradi povijesnog vitraja: How was it made? Stained Glass / Kako su nastajali? Vitraji (© Victoria and Albert Museum, London). Projekcija će se moći vidjeti u maloj izložbenoj dvorani Muzeja.

Radionice:

  • 20,00 – 20,30 sati –U 19. Noći muzeja, među bogatim programom, posjetitelje očekuje i Turnir u antičkoj društvenoj igri „Merellus“, preteči današnjeg Mlina. Turnir za 16 natjecatelja odvijat će se od 20:00 do 20:30 sati na prvom katu Muzeja antičkog stakla u Zadru gdje će tijekom cijele večeri biti postavljene razne antičke društvene igre pa posjetitelji imaju priliku uvježbati svoju igru prije samog turnira, a prijave za sudjelovanje počinju u 19 sati na istom mjestu.  Dobnog ograničenja nema stoga pozivamo sve zainteresirane – i djecu i odrasle – da nam se pridruže jer prva tri mjesta osvajaju nagrade! Voditeljica turnira je Petra Govorčin, kustosica-muzejska pedagoginja.

Stručno vodstvo:

  • Za sve zainteresirane posjetitelje ove godine organiziramo stručno vodstvo stalnim postavom koje će se održati u 19,30 i u 20,30 sati.
  • Stručno vodstvo za djecu u sklopu pedagoško-edukativne radionice „Mozgalicama kroz muzej“ održati će se u 18,30 sati.

Nagradna lutrija:

  • Posjetitelji i ove godine imaju priliku osvojiti jednu od 10 bogatih nagrada koje se kriju među gratis ulaznicama koje će se dijeliti na ulazu u Muzej

Popusti:

  • Sve posjetitelje očekuje popust od 20% na cjelokupnu ponudu suvenira i publikacija

*Gostujuća izložba u Zavičajnom muzeju Benkovac (26. siječnja 2024. – 26. travnja 2024.):

  • Otvorenje u 20,00 sati – Izložba Muzeja antičkog stakla u Zadru „Kocka je bačena: Drevne društvene igre na ploči“ otvara se u petak, 26. siječnja u 20,00 sati u Zavičajnom muzeju Benkovac u sklopu manifestacije Noć muzeja. Autori izložbe „Kocka je bačena: Drevne društvene igre na ploči“ su muzejski savjetnici dr. sc. Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić. Postav izložbe na zanimljiv i edukativan način prikazuje svijet drevnih društvenih igara na ploči. Ove su igre osim zabavnog mogle imati i religijski karakter, posebice onaj vezan uz vjerovanja u zagrobni život. Takvim teorijama u prilog idu stari egipatski zapisi te određeni hijeroglifi odnosno simboli istaknuti na pojedinim igraćim pločama, u velikom broju slučajeva pronađeni upravo u grobnim kontekstima. Smatra se kako kretanje figura kroz polja na ploči, posebice kod staroegipatske igre Senet, može predstavljati predviđeni put umrle duše kroz carstvo mrtvih ili čak neku vrstu komunikacije s preminulima. Slične su igre zabilježene i na prostoru Mezopotamije, gdje je najpopularnija bila tzv. Igra od dvadeset ili Kraljevska igra Ur. Iz antičke Grčke najpoznatije društvene igre bile su Polis i Pente grammai dok su Rimljani svoje vrijeme kratili igrajući Ludus latrunculorum, Duodecim scripta ili pak Terni lapilli.

Izložba ostaje otvorena u Zavičajnom muzeju Benkovac do 26. travnja 2024.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Vrlo tople noći i vrlo vrući dani, uz upozorenje na toplinski val. Neće pomoći ni bura

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas sunčano i vruće. U Gorskoj Hrvatskoj uz umjeren dnevni razvoj oblaka. Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni, na Jadranu jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 36 °C.

U nedjelju će prevladavati sunčano, na Jadranu često i vedro te danju vruće i vrlo vruće. No popodne i osobito navečer uz jače naoblačenje u središnjoj Hrvatskoj lokalno su mogući intenzivni pljuskovi praćeni grmljavinom, a prema kraju dana lokalnih pljuskova može biti i u Gorskom kotaru te u zapadnoj Slavoniji. Vjetar veći dio dana uglavnom slab, no prema večeri naglo će zapuhati umjeren do jak sjeverac, uz nestabilnosti prolazno moguće i s olujnim udarima. Na Jadranu će mjestimice umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak navečer na sjevernom dijelu naglo okrenuti na jaku, na udare i olujnu buru. Jutarnja temperatura od 15 do 20, na obali i otocima između 22 i 26, a najviša dnevna većinom između 33 i 38 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, na Jadranu često i vedro. Ipak, u nedjelju popodne i navečer u središnjim predjelima mogući su izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom, a u noći na ponedjeljak vjerojatnost za pljuskove raste i u istočnoj Hrvatskoj te u Gorskom kotaru. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u unutrašnjosti u nedjelju popodne i navečer uz nestabilnosti prolazno moguće i jak do olujan. Na Jadranu mjestimice umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak prema večeri u nedjelju naglo okreće na buru, jaku, osobito podno Velebita na udare i olujnu. Na Jadranu često vrlo tople noći te vrući i vrlo vrući dani uz upozorenje na toplinski val, a na kopnu nakon vrlo vruće nedjelje, početkom tjedna niža temperatura zraka.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIMANJE KOD ŽUPANA LONGINA / Četrnaest mladih hrvatskog porijekla borave u Zadru u sklopu programa Hrvatske matice iseljenika

Objavljeno

-

By

Župan Božidar Longin primio je sudionike programa Hrvatske matice iseljenika Eco Heritage Task Force koji borave u Zadru.

Program okuplja mlade hrvatskog podrijetla koji se angažiraju volonterskim radom u ekološkoj obnovi i očuvanju hrvatske baštine u lokalnim zajednicama, ali paralelno i uče hrvatski jezik.

U Zadru boravi tako 14 mladih iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Italije, Sudana, Kanade, Argentine i Australije zajedno s voditeljicom Ivanom Rora iz Hrvatske matice iseljenika.

Zadarska županija povezala je Hrvatsku maticu iseljenika s Volonterski Centar Zadar koji im je održao predavanje te dogovorio volonterske akcije u sklopu koje su već očistili školski vrt Prirodoslovno-grafičke škole i OŠ Šime Budinića gdje su i obojali školsku dvoranu.

Čeka ih još čišćenje rijeke Zrmanje i okoliša Srednjoškolskog đačkog doma, posjet Udruzi Prospero u Gračacu te bojanje klupa i sređivanje biljaka u Domu sv. Frane. U suradnji sa Sveučilištem u Zadru organizirana im je i nastava hrvatskog jezika, a posjetit će i PP Telašćica.

Mislim da je zajednički zadatak svih nas potaknuti ljubav prema Domovini kod onih koji odrastaju daleko od nje, a puno je lakše voljeti ono što poznaješ. U konačnici krajnji cilj ovakvih programa možda je i stvaranje želje kod nekoga od polaznika da učine suprotno od svojih predaka i vrate se graditi život u Hrvatskoj. Danas je Hrvatska moderna i razvijena zemlja, članica Europske unije, i ne postoji razlog zašto mladi ljudi ne bi mogli ovdje ostvariti svoje poslovne i privatne planove.“, rekao je župan Božidar Longin.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJA: Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja marikulture za 2024. godinu

Objavljeno

-

By

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja marikulture za 2024. godinu (u daljnjem tekstu: Javni poziv). Ukupna planirana vrijednost Javnog poziva je 20.000,00 EUR-a, a prijave se podnose do 28. kolovoza 2024. godine. Ovim Javnim pozivom želi se nastaviti poticati razvoj marikulturne djelatnosti na području Zadarske županije. Potpora se može dodijeliti fizičkim i pravnim osobama iz ranga mikro poduzeća (manje od 10 zaposlenika, čiji je godišnji promet manji od 2.000.000,00 EUR-a) koje su nositelji dozvole za akvakulturu na području Zadarske županije.

Predmet dodjele potpore mora se obavljati na području Zadarske županije.

Sufinanciraju se troškovi nastali i plaćeni od 26. studenog 2023. godine do dana zatvaranja Javnog poziva.

Potpore male vrijednosti, Zadarska županija će dodijeliti za mjere:

  • MJERA 1: Potpore za pripremu projektne dokumentacije u marikulturi
  • MJERA 2: Potpore za razvoj marikulture
  • MJERA 3: Potpore za ulazak u sustave zaštite naziva prehrambenih proizvoda

Za mjeru 1. i 2. prihvatljivo je financiranje do 50% ukupnih dokumentiranih troškova. Najveći pojedinačni iznos može iznositi do 4.000,00 EUR-a po pojedinačnoj mjeri.

Financiranje u Mjeri 3. je 100% i ograničeno na 700,00 EUR-a po korisniku.

Tražitelj potpore može se prijaviti na sve tri mjere, a za koje je ukupan maksimalan iznos koji se može odobriti 4.000,00 EUR-a.

Tražitelj potpore može se prijaviti na dvije mjere za koje je maksimalan iznos koji se može odobriti 5.000,00 EUR-a uključujući i iznos bonusa u slučaju da ostvaruje pravo.

Zahtjev se podnosi isključivo u elektronskom obliku, odnosno putem SOM sustava.

Javni poziv i sva potrebna dokumentacija u vezi istog, objavljena je na web stranici Zadarske županije www.zadarska-zupanija.hr

(poveznica Natječaji, Aktivni natječaji), ali je dostupna i u SOM sustavu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu