Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NOĆ MUZEJA 2024: Program Pomorske zbirke Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru

Objavljeno

-

Pomorska zbirka Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru pridružuje se obilježavanju Noći muzeja izložbom ostvarenom u suradnji s područnim objektom „Vruljica” dječjeg vrtića „Radost” jer upravo su najmlađi naša nova publika koja tek treba steći naviku posjećivanja muzeja. Posebno za Noć muzeja osmišljena je radionica pod nazivom „Zbirka za laku noć!” na kojoj je sudjelovala grupa Oblačići. Radionica se odvila u jutarnjim satima, no to nas nije spriječilo da u zamračenoj dvorani gledamo puni mjesec na zvjezdanom noćnom nebu i plovimo prostranstvima mašte i kreativnosti. Nakon čitanja priče za laku noć (ulomci priče „Ziba – plava zvjezdica” autorice Tatjane Kadoić Grmuše) djeca su razgledala „zbirku za laku noć”, odnosno dio Pomorske zbirke koji se odnosi na predmete za navigaciju koji su mornarima, pomažući im u plovidbi, osiguravali mirniji san. „Zvijezda” radionice bio je astronomski globus iz 1825. g. na kojem su naslikana zviježđa, poput Velikog i Malog medvjeda, Velikog i Malog psa, Dupina itd. Na kraju radionice polaznici su nacrtali vlastito zviježđe u obliku omiljenog plišanog medvjedića koji im pravi društvo na njihovim noćnim putovanjima. Uz dječje radove, na izložbi će biti izloženi plakati o radionici, video s pričom za laku noć i astronomski globus koji je za ovu priliku izdvojen iz stalnog postava. Izložba će biti postavljena na prvom katu Zavoda te će posjetitelje upućivati na Pomorsku zbirku u kojoj će prigodno osmišljenim legendama biti istaknuti drugi instrumenti i predmeti za navigaciju.

Posjetitelji će u Noći muzeja moći razgledati i stalni postav Pomorske zbirke. Zbirka je nastala 1958. godine zalaganjem tadašnjeg direktora Instituta JAZU u Zadru Vjekoslava Maštrovića koji je bio i njen prvi voditelj. Prigodom obilježavanja stote godišnjice Akademije, 1966. godine otvorena je za javnost, a krajem 1972. upisana je u Registar pokretnih spomenika kulture Regionalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Splitu. Zbirka posjeduje oko 400 predmeta. Među vrijednim primjercima zbirke koje posjetitelji mogu vidjeti treba spomenuti: ladvu/monoksil, rimska sidra (1. – 3. st.), starohrvatsko sidro iz 10. st., brodski top iz 16. st., grafike iz 17. st., terestrički i astronomski globus iz 18. i 19. st., razne umjetničke slike od 18. do 20. st., modele jedrenjaka, parobroda i motornih brodova, pomorske isprave i drugo. Najveći dio eksponata je sa zadarskog područja i područja sjeverne Dalmacije.

Radno vrijeme Pomorske zbirke je od ponedjeljka do petka od 9 do 13 sati, a u Noći muzeja 26. siječnja posjetitelji će zbirku i izložbu moći posjetiti od 18 do 21 sat.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

BLAGDAN TIJELOVA I DAN DRŽAVNOSTI / Provjerite gdje ćete u četvrtak moći u kupovinu…

Objavljeno

-

By

Veći marketi i supermarketi, odnosno trgovački lanci u Zadru u četvrtak, na blagdan Tijelova i Dan državnosti RH neće raditi. Na vrijeme se pobrinite za sve što vam treba…

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

EUROSPIN:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

zatvoreno

KONZUM:

zatvoreno

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

zatvoreno

RIBOLA

zatvoreno

PEVEX

zatvoreno

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OTVORENE PRIJAVE / Pridružite se radionicama izrade jezerske ogrlice u Gradskoj straži

Objavljeno

-

By

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade jezerske ogrlice

Radionice se održavaju u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, Gradska straža, Narodni trg, Zadar. 

Radionice su namijenjene građanstvu, termini će se odredi prema najavi. Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

Vez jezerske ogrice je kulturno dobro o čijoj važnosti kao kulturnog dobra postoji vrlo visoka svijest i u suvremenom hrvatskom društvu, a posebno u jezerima na otoku Murteru. Ovo kulturno dobro je vrlo dobro čuvano ne samo u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar već i u Jezerima. U Jezerima način uresa perlicama naziva se vez staklenim perlicama.

Ogrice su bile karakteristične za otok Murter,a u ostalom dijelu sjeverne Dalmacije sačuvan je samo jedan primjerak iz Novigrada kod Zadra. Jedino je u jezerima to umijeće sačuvano kao živa i kontinuirana tradicija od samog pojavljivanja do današnjeg dana. Već preko 50 godina u KUD- u Koledišće u Jezerima postoji i radionica izrade ogrica koja prenosi znanje na mlađe generacije prema originalnim sačuvanim primjerima ili po sjećanju. To je posebno u svojoj sredini osvijestio Nenad Milin koji je i glavni voditelj ove radionice. Djelujući kao voditelj KUD- a Koledišće preko pedeset godina svoga djelovanja poticao je sve oblike tradicijskog stvaralaštva karakterističnog za Jezera te su neki , kao npr. I vezenje ogrica, postali sastavni dio suvremene svakodnevnice.

Proljetna radionice  traju ukupno petnaest sati u periodu od 27. 05. do 30.06.2024.

Radionice su namijenjene građanstvu: djeca od 10 godina na dalje, srednjoškolci, studenti, penzioneri.

Radionice su besplatne za sudionike i ograničene brojem do 10 polaznika.

Koordinacija: voditeljica EO-NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban 0922916995

Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LOŠE VIJESTI / Produženi vikend u znaku jakog vjetra, kiše i pljuskova s grmljavinom

Objavljeno

-

By

Danas u prvom dijelu dana promjenljiva naoblaka, lokalno i kiša. Zatim sunčanije, ali uz jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu jugozapadni i zapadni, do sredine dana na sjevernom dijelu umjerena i jaka bura. Najviša dnevna temperatura između 20 i 25 °C.

U četvrtak promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, mjestimice s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom koji bi osobito na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj mogli biti izraženi i obilni. Najmanja vjerojatnost za njihovu pojavu je duž dalmatinske obale. Vjetar većinom slab, duž obale većinom umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

I dalje nestabilno te uobičajeno toplo. Uz promjenljivu naoblaku povremeno će biti kiše i pljuskova praćenih grmljavinom. Pritom će lokalno biti izraženi i obilni, osobito u petak. Vjetar na kopnu slab, u subotu umjeren jugozapadni. Na Jadranu umjereno do jako jugo, u subotu južni vjetar. Temperatura zraka bez znatnije promjene.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu