Connect with us

magazin

Ove namirnice ne biste trebali konzumirati ako imate više od 40 godina

Objavljeno

-

Pexels

Nezdrava hrana može izazvati razne nelagode u vašem tijelu kako starite.

Uklonite navedene namirnice na svoj jelovnik kako biste ostali dobrog zdravlja.

Hrenovke

Vrijeme je da se oprostimo od prerađenog mesa. “Prerađeno meso ima visok udio natrija, zasićenih masti i nitrata (konzervansa), a sve to može imati negativan utjecaj na zdravlje”, kaže dijetetičarka Erin Palinski-Wade. Visoki unos mesnih prerađevina povezuje se s većim izgledima za razvoj bolesti srca, dijabetesa i raka želuca – a već imamo povećan rizik od tih bolesti kako starimo. “Ako ipak odaberete prerađeno meso, odlučite se za ono napravljeno bez nitrata i odaberite sorte s manje masti i natrija kad je to moguće”, kaže ona.

Pohana ili piletina s roštilja

Nažalost, zamjena hrenovke za prženo meso ili meso s roštilja neće vam pomoći. “Priprema mesa na vrlo visokim temperaturama može povećati razine HCA (kemikalija zvanih heterociklički amini) u proteinu, koji mogu biti kancerogeni,” kaže Palinski-Wade.

Neka istraživanja (iako ne sva) povezuju visoku konzumaciju prženog ili pečenog mesa s rakom debelog crijeva, gušterače i prostate. Iako su istraživanja u tijeku, najbolje je biti oprezan kada je u pitanju povećanje rizika od karcinoma koji obično pogađaju starije ljude. “Ograničite se na jednu ili manje porcija tjedno i marinirajte svoje meso prije pečenja na roštilju kako biste smanjili proizvodnju ovih spojeva”, kaže Palinski-Wade.

Keksi

“Šećer u bilo kojem obliku uzrokuje višestruke promjene, od naših staničnih membrana i arterija do hormona, imunološkog sustava, zdravlja crijeva, pa čak i našeg mikrobioma”, kaže dermatologinja Whitney Bowe.

Osim skokova inzulina i upale, previše šećera može uzrokovati brže starenje naše kože kroz proces glikacije. “Glikacija je biokemijski izraz za vezivanje molekula šećera na proteine, masti i aminokiseline, što je istaknuta značajka starenja”, kaže dr. Bowe. “Istraživači su povezali krajnje produkte napredne glikacije (AGE) s otvrdnutim arterijama, zapetljanim živcima, borama i višestrukim bolesnim procesima.” Umjesto prerađenih slatkiša posegnite za voćem, prenosi The Healthy.

Grickalice bez šećera

Ako ne biste trebali jesti šećer, trebate li umjesto toga probati grickalice s oznakom ‘bez šećera’? Ne baš.

“Grickalice bez šećera često zamjenjuju šećere umjetnim sastojcima ili dodanim mastima”, kaže Palinski-Wade. Iako kaže da neke grickalice prirodno bez šećera i “bez dodanog šećera” mogu imati zdravstvene prednosti – na primjer, sušene suhe šljive ne sadrže dodani šećer i mogu koristiti zdravlju probavnog trakta i kostima – pažljivo pročitajte etikete na prerađenoj hrani. “Budite u potrazi za hranom koja dodaje velike količine zasićenih ili trans masnoća, višak natrija ili dodatno rafinirano brašno za zamjenu dodanih šećera, jer ti aditivi mogu imati jednako negativan učinak na zdravlje”, kaže Palinski-Wade.

Bademovo mlijeko

Možda mislite da bi izbjegavanje mliječnih proizvoda moglo koristiti vašem zdravlju, ali starijim ženama kalcij u mliječnim proizvodima pomaže u jačanju kostiju kako bi se spriječila osteoporoza, budući da približavanje menopauzi uzrokuje gubitak koštane mase.

Pijenje zamjenskog “mlijeka” može vas lišiti te zaštite. Ako ste odabrali alternativu, “pobrinite se da odaberete varijantu koja sadrži obogaćeni kalcij i vitamin D za promicanje zdravih kostiju”, kaže Palinski-Wade. “Također, izbjegavajte velike količine dodanih šećera u aromatiziranom bademovom mlijeku, što može pripisati višak kalorija, kao i potaknuti upalu – i povisiti razinu šećera i triglicerida u krvi.”

Margarin

Zamjena maslaca margarinom nije zdrava promjena za koju mislite da bi mogla biti. “Neke marke sadrže djelomično hidrogenirana ulja, koja su transmasti”, kaže Palinski-Wade. “Budući da čak i samo jedan do dva grama transmasti dnevno može imati negativan utjecaj na kolesterol i zdravlje srca, najbolje ih je izbjegavati.” Umjesto toga, pažljivo čitajte etikete ili birajte ulja na biljnoj bazi. Palinski-Wade kaže da je svježi avokado izvrsna zamjena za margarin u pečenju i kuhanju te može pomoći u smanjenju unosa kalorija, zasićenih masti, natrija i kolesterola.

Tjestenina

Rafinirani i prerađeni ugljikohidrati, poput tjestenine, peciva i mnogih žitarica, imaju visoku razinu glikemijskog indeksa. To znači da njihova visoka količina ugljikohidrata brzo povećava šećer u krvi i može biti čimbenik koji pridonosi bolestima srca, debljanju i dijabetesu. Osim toga, ne čine nikakvu uslugu vašoj koži.

“Od svih potencijalnih prehrambenih krivaca za lošu kožu, rafinirani ugljikohidrati su među najvišima na popisu, ako ne i na prvom mjestu”, kaže dr. Bowe. “Učinci koje rafinirani ugljikohidrati imaju na skokove šećera u krvi također mogu povećati hormone koji potiču proizvodnju masnoće”, kaže ona. “Ovi hormoni mogu čak promijeniti sastav masnoće vaše kože, čineći je sklonijom stvaranju akni”, uključujući akne kod odraslih.

Pomfrit

Kako starimo, naš sporiji metabolizam jednostavno ne može podnijeti dodatne kalorije koje dolaze iz masne hrane poput pomfrita. Kako starimo tijelo ima smanjenu potrebu za kalorijama, a istraživanje je pokazalo da bi obrada energije kod starijih osoba zapravo mogla biti učinkovitija s manje kalorija dnevno. Iako dr. Bowe kaže da je malo zdrave masnoće u prehrani potrebno za punašnu kožu koja izgleda mladoliko, pomfrit će vjerojatno imati suprotan učinak. “Kada ne uključite dovoljno masti u svoju prehranu, izgladnjujete mikrobe koji konzumiraju ulje koje se prirodno nalazi na vašoj koži i za sobom ostavljaju tanki antimikrobni sloj masnih kiselina koje jačaju ljepotu”, kaže ona.

Hamburgeri

“Kada zapečete hranu izvana na visokoj temperaturi [kao što je hamburger na roštilju], to stvara okus i mijenja boju hrane. Ali u kasnim fazama reakcije stvaraju se štetni krajnji produkti napredne glikacije (AGEs),” kaže dr. Bowe. “Da biste dobili uvid u AGE-a na djelu, jednostavno pogledajte nekoga tko prerano stari – relativno mladu osobu s puno bora, promijenjenom bojom kože i gubitkom sjaja.” Pečenje na roštilju može povećati ukupni dnevni unos AGE-a za 25 posto u usporedbi s prosječnim dnevnim unosom za odrasle, kaže ona.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

OD 25. KOLOVOZA DO 1. RUJNA / Drugo izdanje “Hitchcock nights” na više lokacija u Zadru. Donosimo detalje…

Objavljeno

-

By

Drugo izdanje „Hitchcock nights“, tjedna posvećenog jednom od najznačajnijih redatelja u povijesti filma održat će se od 25. kolovoza do 1. rujna na više atraktivnih zadarskih lokacija.

Zajednica udruga Centar nezavisne kulture (Kino Zona) u suradnji s Muzejom antičkog stakla u Zadru, Narodnim muzejom Zadar, Prirodoslovno grafičkom školom Zadar, Udrugom turističkih vodiča Zadra – „Donat“ i Turističkom zajednicom grada Zadra, uz potporu Grada Zadra, Zadarske županije, Ministarstva kulture i medija RH, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade Kultura nova te sponzorstvo Maraske donosi bogati osmodnevni program. Osim u projekcijama izvrsnih filmova, publika će ove godine moći ponovno uživati u izložbi fotografija i plakata inspiriranih djelima Alfreda Hitchcocka, a tu je još i niz popratnih i ekskluzivnih sadržaja posvećenih fotografiji i filmu kojima će Zadrani odati počast ovom slavnom redatelju.

Manifestaciju otvara kultni film „Sjever sjeverozapad“ koji ove godine obilježava 65. godišnjicu izlaska. Sredinom tjedna prikazat će se psihološki triler „Spellbound“ nastao 1945., a čast filma zatvaranja pripala je „Nazovi M radi umorstva“, slavljeniku sedamdesetog rođendana.

Fotografski natječaj za najbolje fotografije inspirirane ovogodišnjim filmovima još je u tijeku. Najbolje fotografije bit će izložene u Narodnom muzeju, a njih bira žiri u sastavu Mare Milin, nagrađivana umjetnica svjetskog glasa, Nevena Štokić, viša kustosica Narodnog muzeja, Koraljka Alavanja, kustosica Narodnog muzeja, Mario Županović, povjesničar umjetnosti i nagrađivani fotograf te umjetnički savjetnik Kino Zone i Anamarija Ivković, ravnateljica Prirodoslovno grafičke škole.

Učenici srednje škole Prirodoslovno grafičke izložit će rekreacije filmskih plakata filmova Alfreda Hitchcocka nastalih u raznim tehnikama pod mentorstvom profesora.

S izuzetnim ponosom najavljujemo kako će povodom 60. godišnjica posjete sir Alfreda Hitchcocka Zadru biti izložen i njegov restaurirani autoportret. Naime, prilikom druženja i kratkog prijateljevanja slavni redatelj ostavio je kultnom zadarskom fotografu Zvonimiru Brkanu svoj poznati crtež koji objedinjuje autoportret i potpis.

Udruga turističkih vodiča grada Zadra „Donat“ provesti će zainteresirane građane i turiste gradom, ali na filmski način. Otkrit će se tako sve povijesne pojedinosti o filmskim lokalitetima grada Zadra, znamenitim osobama, anegdotama i dr. pružajući poseban doživljaj grada kroz oko kamere.

Održat će se promocija knjige „Predavanja o filmskom modernizmu“ filmologa, izvanrednog profesora Sveučilišta u Zagrebu, člana Vijeća Animafesta i glavnog urednika Hrvatskog filmskog ljetopisa, Nikice Gilića. Temeljena na autorovu radu u nastavi, ova knjiga tumači i približava čitatelju fenomen filmskog modernizma, neiscrpnu temu započetu prije više od jednog stoljeća.

Manifestaciju će objediniti petodnevna radionica suspensea koju vode mladi, iznimno kreativni redateljski duo Dino Julijus i Luka Hrgović, autori sjajnih kratkih filmova „Slice of life“ i „Splashback“. Polaznici će imati jedinstvenu prigodu pisanja razrade ideje za kratki film, pisanje scenarija, snimanja i montaže. Radovi će biti prikazani tijekom završne večeri. Radionica je besplatna za sve polaznike.

Detaljni raspored vas očekuje u narednim tjednima.

Vidimo se na „Hitchcock Nights“!

 
Nastavi čitati

magazin

Istraživanje: Žene su u riziku od ranije smrti ako nemaju dovoljno seksa

Objavljeno

-

By

Pexels

Nedavna studija iz SAD-a analizirala je zdravstvene podatke i seksualne živote 14.542 muškaraca i žena.

Studija je pokazala da su žene u dobi od 20 do 59 godina koje su imale seks manje od jednom tjedno imale 70 posto veći rizik od smrti unutar pet godina u usporedbi s onima koje su imale seks više od jednom tjedno.

Utvrđeno je da žene koje imaju manje spolnih odnosa imaju povišenu razinu proteina povezanog s upalom, što može uzrokovati oštećenje zdravih stanica, tkiva i organa.

Autori studije sa Sveučilišta Walden u Pennsylvaniji vjeruju da seks doprinosi dobrom zdravlju srca, “vjerojatno smanjenjem varijabilnosti otkucaja srca i povećanjem protoka krvi”.

Zaključili su da žene imaju koristi od seksa više od jednom tjedno ili otprilike četiri puta mjesečno, prenosi The Sun.

Sam čin se ranije povezivao s bezbrojnim zdravstvenim prednostima, uključujući bolji san, poboljšanu funkciju mozga i mlađi izgled.

Međutim, istraživači su brzo primijetili da iako seks može poboljšati zdravlje, također može biti da ljudi lošeg zdravlja imaju manje mogućnosti za seks.

Izvješća su pokazala da je oko 95 posto sudionika imalo seks više od 12 puta godišnje, a 38 posto to je činilo jednom tjedno ili više.

Zanimljivo, tim je također otkrio da su ljudi s depresijom koji su imali seks manje od jednom tjedno bili izloženi 197 posto riziku od rane smrti.

Dr. Srikanta Banerjee, jedan od autora studije, sugerirao je da je to zato što pojedinci s depresijom, ali s visokom seksualnom učestalošću ne osjećaju toliko štetne učinke depresije.

“Seks oslobađa endorfine koji mogu spriječiti teške zdravstvene posljedice”, rekao je.

Previše seksa je opasno

S druge strane, studija je također otkrila da su muškarci koji su imali puno seksa zapravo sebi činili više štete nego koristi.

“Uz visoku seksualnu učestalost”, napisali su istraživači, “muškarci su imali šest puta veću vjerojatnost da će doživjeti povećanu smrtnost nego žene”.

To je vrijedilo čak i kada su znanstvenici uklonili varijable poput zdravlja, ponašanja, zanimanja, prihoda i etničke pripadnosti.

Tijekom seksa tijelo otpušta adrenalin i kortizol u krvotok, što rezultira ubrzanim otkucajima srca i krvnim tlakom.

Stoga višestruki seks također povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, pokazala su neka istraživanja.

 
Nastavi čitati

magazin

Hrana koju sportaši jedu na Olimpijskim igrama: Jedno jelo se neće posluživati

Objavljeno

-

By

Pixabay

U prošlosti su neke zemlje domaćini OI koristile to za promicanje svojih kuhinja. Tako je nakon Seula 1988. godine svijet upoznao kimchi.

Pripremiti sve te ogromne količine hrane svakako je veliki izazov na OI.

Da ne govorimo o tome da natjecatelji dolaze iz cijelog svijeta, pa je važno poštovati sve moguće različitosti u kuhinji.

Riječ je o dugotrajnom poslu, a tome u prilog govori i procjena kako će se pripremati jela prema više od 500 različitih recepata. Naravno, uglavnom zdravo i hranjivo.

Vino, kimchi i meso

Nekada je sve ovo o čemu sada pričamo bilo potpuno nezamislivo. Moderne Olimpijske igre pokrenute su 1896. godine u Ateni, na kojima natjecatelji nisu previše pazili što jedu. U to vrijeme nije bilo ni olimpijskog sela, a natjecali su se amateri koji su svaki dan pili vino za snagu.

Osim toga, rado su jeli i kozje noge, vjerujući da će im to dati životinjsku snagu.

A danas? Danas se svakodnevno priprema 50.000 obroka, pri čemu se pazi na vegetarijanske obroke i održivost.

Procjenjuje se da će tijekom Olimpijskih igara u Parizu biti pripremljeno više od nevjerojatnih dva milijuna obroka, a sva hrana osim banana, kave i čokolade dolazi iz Francuske.

Zvuči nevjerojatno, ali jedno od poznatijih jela, pomfrit, neće biti posluženo – i to iz sigurnosnih razloga (priprema u dubokom ulju u fritezama). Naravno, i Francuzi žele što više predstaviti svoju kuhinju, pa će se u selu održavati radionice na kojima će polaznike naučiti kako pripremiti ukusan baguette i dobar kroasan. Sve u svemu – bit će veselo i nezaboravno, prenosi citymagazine.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu