Connect with us

Hrvatska

GDJE PLAĆATE RAČUNE? / Velika razlika u naknadama. Evo gdje su najniže, a gdje najviše…

Objavljeno

-

Plaćanje računa za režijske i druge troškove danas je lakše no ikada. Ne zbog samih iznosa, jer mnogi građani financijski jedva krpaju kraj s krajem, nego zbog dostupnosti mjesta na kojima se režije mogu plaćati.

Na raspolaganju je niz mogućnosti i adresa na kojima je moguće plaćati račune za režije – poslovnica FINA-e, Hrvatske pošte i komercijalnih banaka preko internetskog ili mobilnog bankarstva pa do dućana, kioska i benzinskih crpki. Razlika je u iznosima naknada koje ćete pritom platiti.

Evo kako stoje stvari po tom pitanju…

FINA

Prije šire upotrebe internet bankarstva, ali i širenja mreže mjesta gdje se ta usluga može obaviti, FINA je bila prva adresa za plaćanje računa. U poslovnicama FINA-e računi za režije mogu se platiti gotovinom ili karticama. Naknada za gotovinsko plaćanje računa do 34,44 eura iznosi 0,64 eura, a za iznose veće od toga naknada je 1,85 posto uplaćenog iznosa, a najviše 12,61 eura.

Naknada za plaćanje karticama iznosi 0,36 eura po svakom računu uz napomenu da se pritom dodatnih 0,8 posto od iznosa naloga naplaćuje korisnicima Maestro kartica čiji izdavatelj nije Hrvatska poštanska banka, odnosno dodatnih 1 posto od iznosa naloga za one s MasterCard i Visa karticama čiji izdavatelj nije HPB. U FINA-i je moguće bez naknade ili uz povoljniju naknadu platiti račune nekih tvrtki i organizacija popis kojih možete vidjeti OVDJE.

Hrvatska pošta

Jedna od starih adresa za plaćanje računa je i Hrvastka pošta sa svojih više od tisuću polsovnica diljem Hrvatske. Na svojoj web-stranici Hrvatska pošta ističe da je “najveći je i najdostupniji pružatelj usluga novčanog poslovanja u cijeloj zemlji”, a hvale se i s popisom svojih 359 ugovornih partnera čije račune je ondje moguće plaćati bez naknade, među kojima je od većih Hrvatska elektroprivreda. Za plaćanje računa ostalih davatelja usluga naknada iznosi 3,32 poasto od iznosa uplate, s tim da je najmanji iznos naknade 0,66 eura, a najveći 13,27 eura.

Poslovne banke

Poslovne banke u Hrvatskoj svoje klijente potiču da koriste mobilno ili internet-bankarstvo i preko njega plaćaju račune. Svaka banka ima vlastiti cjenik naknada za plaćanja mjesečnih obveza nudeći i pritom i jednostavnije mogućnosti poput trajnog naloga ili izravnog terećenja.

Tisak

Tisak d.d. također ima razgranatu mrežu prodajnih mjesta diljem Hrvatske, a na njih 750 moguće je plaćanje računa koji sadrže 2D barkod. U Tisku napominju da se na njihovim kioscima mogu platiti svi računi osim onih ispisanih rukom i u najvišem iznosu od 1000 eura. Račune koje uplaćuju pravne osobe nije moguće platiti, kao ni one koje fizičke osobe uplaćuju na račun druge fizičke osobe.

Naknada iznosi 0,53 eura po računu, bez obzira na iznos računa. Za račune nekih partnera Tiska, čiji popis možete vidjeti OVDJE, moguća su i plaćanje uz povoljniju naknadu.

Trgovački lanci

Konzum je bio prvi trgovački lanac koji je još 2009. u svojim prodavaonicama uveo mogućnost plaćanja računa za režijske trškove. Naknada za plaćanje računa isključivo s 2D barkodom je 0,53 eura, a popis Konzumovih partnera za koje se obavlja plaćanje računa po povoljnijoj naknadi pogledajte OVDJE.

Režijski računi ondje se mogu plaćati i gotovinom i karticama.

Plaćanje režijskih računa moguće je i u prodavaonicama Nacionalnog trgovačkog lanca (NTL) gdje naknada iznosi 0,26 eura po računu, ali moguće je samo plaćanje gotovinom. U prodavaonicama trgovačkih lanaca Tommy i Studenac naknada za plaćanje režijskih računa, također samo gotovinom i samo onih s barkodom, iznosi 0,38 eura po računu.

Benzinske postaje

Plaćanje režijskih računa moguće je i na benzinskim postajama Ine i Petrola (Croduxa). Na prodajnim mjestima Ine računi s 2D barkodom mogu se platiti samo gotovinom uz naknadu od 0,33 eura po računu.

Na prodajnim mjestima Petrola i Croduxa također je moguće isključivo gotovinsko plaćanje računa s 2D brakodom, a naknda iznosi 0,26 eura, s tim da najveći iznos jednog platnog naloga može biti 929,06 eura, odnosno nekadašnjih 7.000 kuna.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Kruži nova prijevara, a meta su roditelji: Ne odgovarajte na ovu poruku

Objavljeno

-

By

Na ovu poruku nikad ne odgovarajte, ostat ćete bez novca.

Ovih dana brojni roditelji uznemirili su se zbog SMS-ova koje su primili na svoj mobitel.

U poruci koji su primili neki čitatelji Dnevnika.hr piše: “Bok mama, ovo je moj novi broj telefona možeš li ga spremiti i poslati mi poruku putem whatsappa” a na kraju je dodan taj novi broj mobitela.

U drugom SMS-u piše: “Bok mama moj mobitel je strgan evo ti moj novi broj možeš mi poslati poruku na WhatsApp”, nakon čega je napisan taj novi broj.

Riječ je o lažnim SMS-ovima te je u pitanju još jedna prijevara putem mobilnih uređaja. U nastavku komunikacije prevaranti pokušavaju od roditelja izvući novac, a već su zabilježeni slučajevi kad su roditelji uplaćivali sredstva misleći da tako pomažu svom djetetu.

Policija savjetuje građane da budu oprezni u komunikaciji preko poruka i društvenih mreža kako ne bi postali žrtvom prijevare.

“Nikada nemojte ustupati svoje osobne podatke, kao ni informacije o bankovnim računima, broj PIN-a, lozinku, CVC brojeve za online bankarstvo osobama koje vam nisu poznate”, poručuje policija.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

POČINJE UDARNI TURISTIČKI VIKEND / Pripremite se za najveće gužve…

Objavljeno

-

By

Pixabay

Pred nama je još jedan izazovni prometni vikend. Onima kojima moraju na put neće biti lako, no turistički djelatnici unatoč gužvama tvrde – za sada je lošije nego lani.

Najveće gužve očekuju se danas jer počinje udarni turistički vikend.

“Za domaće putnike svakako je savjet da se izbjegava subotnji dan za putnike prema moru i obrnuto. Nedjelja, veći dio prijepodneva uglavnom bude slabiji promet pa i nedjelja u jutarnjim satima svakako dobrodošla za putovanje kako u smjeru mora tako i za povratak u unutrašnjost”, savjetuje Irvin Filipović iz Informativnog centra HAK-a.

Većini je destinacija obala, pa kad se stigne na more na gužve se brzo zaboravi.

Jedan gost iz Slovačke koji ljetuje u Opatiji izjavio je kako je put vrijedio.

“Jako lijepo mjesto. Vraćam se ovdje svako dva tjedna. Ovo mi je treći put ovaj mjesec da sam ovdje. Opatija je moje najdraže mjesto”, rekao je.

Zadovoljni su gosti ali i turistički djelatnici iako je sezona krenula nešto sporije

„To smo zapravo i očekivali zbog Europskog prvenstva u nogometu a pogotovo s obzirom na to da su naši gosti najvećim udjelom iz Austrije i Njemačke”, rekla je Emma Superina iz Turističke zajednice Grada Opatije.

Gužve su se krenule stvarati i na trajektnim lukama. U splitskoj su gužve prema otocima krenule već jučer, a ovog će vikenda kroz nju proći preko 70 tisuća putnika.

“Kao i svaki vikend očekujemo uz redovite linije i dodatne linije. Već se počelo kako mi kažemo “kuhati”, jučer popodne. Nastavlja se danas, tako da svakako izvanredne linije očekujemo prema Supetru. Naravno pritisak je i iz Supetra prema Splitu”, rekla je Jelena Ivulić, koordinatorica Jadrolinije Split.

Smetaju li turistima cijene?

Gužve i visoke temperature gostima čini se ne smetaju, a cijene? Oni koji već nekoliko godina ljetuju na Jadranu itekako osjećaju porast.

“Cijene su previsoke za nas penzionere. Zato dođemo ovdje na pet dana, a ne kao prije na 10-15 dana”, rekla je umirovljenica Anne iz Francuske. Dodaje i kako ove godine rjeđe posjećuje kafiće i restorane jer je sve poskupilo.

“Očekujemo da će osmi biti malo bolji, a za sada definitivno slabije nego lani”, rekao je Martin Gašparović, konobar iz Crikvenice.

Gužve se stvaraju i u splitskoj zračnoj luci, premda iz luke kažu kako su na njih naviknuli. Ova će sezona, barem što se njih tiče, biti puno bolja od prijašnje.

“Prvih šest mjeseci zabilježili smo rast od 10-ak posto, u ovoj godini očekujemo promet od približno tri i pol milijuna putnika što je negdje četiri do pet  posto u odnosu na prošlu godinu”, rekao je zamjenik direktora Zračne luke Split, Pero Bilas.

A kao i svaku godinu, ako na more krećete u najavljenom udarnom vikendu, očekujte gužve i oboružajte se strpljenjem.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj značajno porasla. DZS objavio koliko

Objavljeno

-

By

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.

U odnosu na plaću za travanj ove godine, prosječna neto plaća za svibanj bila je nominalno veća za 0,1 posto, a realno je ostala na istoj razini.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj isplaćena je u zračnom prijevozu, u iznosu od 2.135 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, u iznosu od 847 eura.

Prema izvješću DZS-a, medijalna neto plaća za svibanj iznosila je 1.122 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj iznosila je 1.832 eura, što je nominalno više za 0,1 posto nego u travnju, a realno je ostala na istoj razini.

Na godišnjoj je razini prosječna bruto plaća nominalno bila nominalno viša za 17,3 posto, a realno za 13,6 posto.

Kao i kod neto plaća, najviša prosječna mjesečna bruto plaća za svibanj bila je u zračnom prijevozu, u iznosu od 3.109 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, u iznosu od 1.097 eura.

U svibnju su bila prosječno 182 plaćena sata, što je u odnosu na travanj više za 4,6 posto. Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti vodni prijevoz (192), a najmanji u djelatnostima socijalne skrbi bez smještaja (168).

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za svibanj ove godine iznosila je 7,12 eura, što je u odnosu na travanj za četiri posto niže, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine za 16,9 posto više.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu