Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

TETKICA, BESKIČMENJAK, KARIJERIST, KALKULANT, GLUPAN, BALETAN… / Zadarski prvaci SDP-a i Akcije mladih Novu dočekali časteći se uvredama. Evo kako i zašto…

Objavljeno

-

… sve je počelo objavom na društvenim mrežama prvog drukera grada Zadra, Marka Pupića Bakrača, da “nikad nije prijavio nikakve prijetnje” jer da za to “moraš plakati da si ustrašen za svoj život, da ne možeš spavati i sl., a tad ili lažeš ili si tetkica”:

“Nama možete slobodno prijetiti jer nismo tetkice a nećemo ni lagati da nas je strah . Nemojte na jadnog baletana Radetu . Njega je strah. Ili glumi strah ? Što god da je pokazuje kakav je.”

Kako je dan odmicao – uslijed deficita prijatelja i suficita alkohola, vjerojatno – u raspravu se uključio i vijećnik SDP-a Nino Mrčela, koji je krenuo braniti čast “baletana Radete”:

“Ti si zadnji koji može ikome išta reći. (…) Na ovu zadnju i predzadnju sjednicu niste ni došli od straha. Takvima se ne prijeti, kada i onako nemate stav o ničemu. Vi ste dovoljno pokazali. Nastavite sami sebi petarde bacati u dvorište.”

Pupić je jedva dočekao:

“Nino Mrčela kad te je Sabljar Dračevac htjela smijeniti iz odbora u Županijskoj skupštini branili smo te i obranili Rubeša i ja tako da smo prekinuli sjednicu koju je vodila Pajkinka. Tko su trabanti HDZ-a i onda i sada u GV svakome je jasno. Ne privodi Radetu i tebe HDZ-ova milicija zbog svake gluposti i lažnih prijava kojekakvih kriminalaca. Ne samo da te nije sram tvog i njegovog beskičmenjaštva nego još dolaziš popovati na moj profil sa svojim izvrnutim i uvrnutim poimanjem stvarnosti? Što znači ta definicija pobjegao iz vijeća? Pa ne mogu biti u GV i ŽŠ u isto vrijeme. Zašto nisi ti ili bilo tko od vas na dva mjesta ? Odmah sam rekao da ću staviti jedan od mandata u mirovanje. Isključivi razlog zašto sam u Županijskoj skupštini je Božidar Longin i ti to znaš a izvrčeš iako to znaš. Di mi bacamo petarde i kako ćemo zbog toga proći u političkom smislu boli me racku za razliku od vas političkih karijerista i kalkulanata .”

U to se u raspravu uključila i Marjana Botić (AM) s kojom isto nitko evidentno nije htio slaviti doček Nove:

“Nino Mrčela a baš je pobiga na lagidno misto di ne triba sa Longinom sam u fajt jer još od saborske zastupnice sdp a Drače imamo čistu koaliciju hdz sdp.”

Na to se opet oglasio Mrčela:

“Marko Pupić-Bakrač pet sjednica si bio član Gradskog vijeća, pa ti ova smiješna izlika ne pije vodu. Pobjegao si i pobjegao bi opet. Ne možete se nositi s težinom donošenja odluka i tim ste pokazali koliko ste hrabri. Ti si pobjegao iz Vijeća, isto kao što je Rubeša pobjegao iz Nadzornog odbora KK Zadra, tamo gdje ga je Dukić postavio za nagradu zbog glasanja za Proračun. A što se tiče privođenja, znaš i sam da su ti svi naši vijećnici iskazali javnu potporu, a ti ovako gadiš Daniela, ali to najviše govori kakav si čovjek.”

Pupić-Bakrač:

“Nino Mrčela bio sam pet sjednica da se mene pitalo otišao bi nakon prve. Nego ajde kod Enia vidi s njim, kriza ova, ona ček još malo. Kad me neki tamo zaštitar počea pitati za zdravlje to je bilo too much. Vi, odnosno Radeta donosite odluke , upravljate procesima, hrabri ste ? Radeta je toliko hrabar da je išao prijaviti kako se prepao od komentara !? Nadzorni odbor KK čija je funkcija da nadzire zakonitost rada i poslovanja a ne da upravlja klubom je nagrada ? Kolika je financijska ili bilo koja druga korist te nagrade ? Dok su mene hapsili i privodili po nalogu iz Medulićeve vi ste s tima istima sjedili za stolom i dogovarali te na kraju i izglasali proračun. Hvala vam na toj potpori. Krivo si shvatio ja ne gadim Radetu nego ga ismijavam. Prepao se objava na internetu kao Bobi i Boro Mršić i išao prijaviti taj svoj strah !? Pa zar to nije smiješno ? Trebalo ti je neko vrijeme da shvatiš u što je igra sa Sabljar Dračevac ali si shvatio. Bistar si dečko nije mi jasno kako još nisi shvatio u što je igra s Radetom . To je srljanje u potpunu propast . Ili je ovo komentiranje znak da si ipak podsvjesno shvatio samo ne možeš još uvijek sam sebi priznati ? Jer što bi tebe odnosno vas bilo briga što mi sami sebi pucamo u noge i utapamo se ako vama sve to kako navodiš ide u prilog ? To vas sve toliko “oduševilo” da se eto javljaš i navodiš me na pravi put iz čistog altruizma ? Neće biti moj Nino… Čistite u vlastitoj kući dok vam je na vrime, ako već i nije prošlo vrime…”

Nije dužan ostao ni Ante Rubeša (AM):

“Nino Mrčela glupane, nisam ja od nikud pobjegao niti mi je tko poklonio ikakvo mjesto u NO. Tražio sam mjesto u NO jer sam želio pomoći Klubu, a znaš tko me je spriječio u tome? Sdp, jer ste nesposobne kukavice, koje nisu u stanju preuzeti odgovornost. Otišao sam iz kluba jer sam shvatio da hdz s sdp-om nabija klub zbog mene. Jadnice niste sposobni ni amandman napisati. I ptice na grani znaju da ste u suradnji s hdz-om. Mi smo glasali za proračun kad su nam svi amandmani prošli jer smo s njima izmijenili proračun. Ti, dragicka i ona ruzinava lignja ste upravljali procesima s najkriminalnijim ogrankom u državi. Jadni ste do boli, a to vam još nije kraj. Tek smo krenuli, pripremi se…

Izbore! Što prije!

P. S. Namjerno nismo ispravljali pravopisne greške u objavama citiranih zadarskih “političara”, kako bi što jasnije ilustrirali na kojoj se razini odvija rasprava među istima, te na kojoj je razini pismenost jednog doktora veterine i jedne “nastavnice ekonomskih predmeta”. Neka nam Bog pomogne.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) POVIJESNI DAN / Linearni akcelerator spušten u bunker zadarske Opće bolnice

Objavljeno

-

By

Slobodno možemo reći kako se u povijesti zadarske Opće bolnice malo koja isporuka čekala kao ona danas prijepodne. Bujica emocija u svih; od ravnateljstva preko osoblja, pa sve do pacijenata koji su se zatekli u bolničkom krugu. Ulicom Nikole Šubića Zrinskog do naše ustanove teretnjak je dovezao dugo iščekivani linearni akcelerator! Težak 5,5 tona, u dijelovima je, pomoću krana spušten u bunker i u ovom će tjednu biti pozicioniran na temeljnoj ploči. Uz aparat je isporučen i dio programa, pa se paralelno s ovom fazom radova odvija i edukacija fizičara, započeta još u ožujku.

„Ovo je uistinu velik dan za našu bolnicu, za naš grad i našu županiju i za sve onkološke bolesnike koji gravitiraju našoj ustanovi. Ugovor o javnoj nabavi 21 akceleratora za 5 KBC-a i zadarsku Opću bolnicu potpisan je 29.siječnja 2024. u Ministarstvu zdravstva. Odmah potom Opća bolnica Zadar uvela je izvođače radova na uređenju bunkera u posao, pa su postavljene instalacije hlađenja samog uređaja i svih prostorija, postavljena su vrata bunkera i temeljna ploča za akcelerator koji je danas i stigao. Zadarska je bolnica tako prva od ukupno šest bolnica, koliko ih je Ugovorom obuhvaćeno, osigurala uvjete za primitak linearnog akceleratora, pa možemo biti itekako zadovoljni.“, kazao je prvi čovjek zadarske bolnice, dr.Željko Čulina.

Jednako ponosan bio je i gradonačelnik Grada Zadra i predsjednik Lige protiv raka Zadar, dr.Branko Dukić. „Radostan sam kada vidim da se akcelerator spušta u bunker spreman za prihvat ovog uređaja. Liga protiv raka ispunila je svoj glavni cilj i zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta koji je na ponos cijelom gradu!”, kazao je gradonačelnik.

Opća bolnica Zadar čini sve unutar svojih mogućnosti kako bi linearni akcelerator čim prije bio u funkciji te kako bi se osoblje u potpunosti educiralo. Do obrade prvih pacijenata još ćemo malo pričekati, jer niz je predradnji koje je nužno obaviti prije ishodovanja odobrenja za obavljanje ove nuklearne djelatnosti. Očekuje se kako će se prvi pacijenti podvrgnuti zračenju koncem tekuće godine što će svakako predstavljati prekretnicu u liječenju onkoloških bolesnika u našoj ustanovi.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) SVEUČILIŠTE / Projekt bacio novo svjetlo na naša područja u vrijeme anžuvinske dinastije

Objavljeno

-

By

U velikoj dvorani DHM-a na Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru danas je održano javno predstavljanje rezultata istraživačkog projekta „Anžuvinski archiregnum u srednjoistočnoj i jugoistočnoj Europi u 14. stoljeću: pogled s periferije“ – HRZZ IP-2019-04-9315, financiranog od Hrvatske zaklade za znanost. Rezultate projekta predstavili su njegovi voditelji, prof. dr. sc. Mladen Ančić, koji je projekt osmislio i vodio do odlaska u mirovinu 2022. godine te izv. prof. dr. sc. Valentina Šoštarić.

Projekt je bio usmjeren na propitivanje funkcioniranja političke tvorbe kojoj je na čelu stajala anžuvinska dinastija u razdoblju s početka do 80-ih godina 14. stoljeća. Od temeljnog interesa bilo je istražiti odnos aktera s periferije prema „političkom središtu“ i narav veza koje ih povezuju. Pri tome su važni ciljevi projekta bili istražiti strukture vlasti istočnojadranskih gradova i analizirati njihove poveznice s kraljevskom vlašću, utjecaj elita na prostoru jugoistočnog oboda anžuvinskog archiregnuma u njegovoj političkoj (dez)integraciji, razumjeti reperkusije interakcije između (elita) pojedinih političkih cjelina itd.

 – Zacrtani rezultati projekta koji je dugo trajao, četiri i pol godine, najvećim su dijelom ostvareni, ali ne čine se spektakularnima jer nije ni zamišljeno da budu takvi. Nas je prvenstveno zanimalo kako je taj golemi sustav funkcionirao na svojim obodima, najviše južnom ali smo se preko suradnika iz Rumunjske dotaknuli i onog istočnog. Na ovom području stvorila se jedna specifična konfiguracija te smo došli do fonda spoznaja koji do sada nije postojao. Tijekom istraživanja otvorili smo nove arhive u koje hrvatski povjesničari nisu išli kao što je Firenca, dali novi pogled na materijale u Veneciji koji do sada nisu bili istraživani. Bilo mi je ugodno voditi projekt, to mi je bilo jedno od većih zadovoljstva u složenom istraživačkom životu koji prati akademsku zajednicu, rekao je na predstavljanju projekta prof. Ančić.

Voditeljica projekta predstavila je konkretne rezultate projekta, među kojima su brojni znanstveni radovi i izlaganja, kao i tri zbornika, od kojih je jedan objavljen a dva su u izradi. Ostvareni rezultati omogućuju ne samo nove historiografske spoznaje nego nude i komparativan pristup funkcioniranja anžuvinskog archiregnuma, promatajući ga iz njegove jugoistočne periferije, s drugim sličnim europskim političkim tvorbama.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NJIHOV DAN / Iz Županije upućena čestitka svim pripadnicima Oružanih snaga RH i Hrvatske kopnene vojske

Objavljeno

-

By

Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. Zbor narodne garde bio je naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj, preteču Hrvatske vojske. Tim povodom, iz Županije zadarske upućeno je sljedeće priopćenje:

“Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak Predsjedniku, pa je i sam čin označio povijesno osnivanje oružanih snaga.

“Vi ste danas položili prisegu i preuzeli veliku i plemenitu obvezu”, rekao je gardistima prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i dodao:

“Nadam se da ćemo demokratskim putem spriječiti one koji nam žele raditi o glavi. Ali, bude li potrebno branit ćemo svi skupa, do posljednjeg, svoju slobodu i suverenost.”

Ispred predsjednika bili su postrojeni i Združeni odred policije, Mornarička brigada ZNG-a, plave beretke, diverzanti, padobranci i pripadnici motoriziranih, zračnih, te protuoklopnih i protuzračnih jedinica. Također, uz puno simbolike, nazočni su bili i sinjski alkari.

Svim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske, kao i pripadnicama i pripadnicima Hrvatske kopnene vojske čestitamo njihov dan te 33. obljetnicu osnutka Hrvatske vojske!”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu