ZADAR / ŽUPANIJA
FOTOGALERIJA/VIDEO – Održana konferencija STVARANJE ODRŽIVE ENO-GASTRONOMSKE DESTINACIJE
Turistička zajednica Zadarske županije je u suradnji sa Sveučilištem u Zadru te Ilirijom d.d te uz podršku i inicijativu Zadarske županije u utorak 12. prosinca 2023. u Arsenalu u Zadru organizirala konferenciju STVARANJE ODRŽIVE ENO-GASTRONOMSKE DESTINACIJE.
Na konferenciji održanoj u okviru 3. Dana vina i gastronomije Zadarske županije sudjelovali su i nazočne pozdravili rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić, župan Zadarske županije Božidar Longin, državni tajnik iz Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma i sporta Slavko Štefičar i direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija.
Održivost eno-gastronomske destinacije kao jednog od temelja ravnomjernog napretka i razvoja turizma, te značaj eno-gastronomije u turističkim kretanjima, bile su glavne teme skupa koji je okupio niz eminentnih stručnjaka. Konferenciju su pratili brojni djelatnici u turizmu i ugostiteljstvu, turističke zajednice, vinari, studenti, te mladi kuhari koji su održali degustaciju na temu tradicije na inovativan način.
Uvodno je predavanje na temu „Strategije za strukturiranje turističke destinacije kroz gastronomiju“ održala uvažena gošća Clara Antúnez Ferrer,poznata nutricionistica, magistrica gastronomske komunikacije i sommelierka, te osnivačica La Gastronòmica-e koja je nazočnima prenijela katalonska iskustva u promociji eno-gastronomije i izdvojila niz sličnosti Zadarske županije i Costa Brave, kao i ideje za pružanje gastronomskih doživljaja u turizmu.
Uslijedili su paneli uz moderiranje profesorice sa zadarskog Sveučilišta Božene Krce Miočić i poznatog gastronomada Renea Bakalovića, a na prvom panelu na temu „Od polja do stola: institucionalni okvir, izazovi, planovi i regionalne mogućnosti“ sudjelovali su Zdravko Tušek, Slavko Štefičar i Mihaela Kadija, Ante Sjauš, pročelnik županijskog Odjela za gospodarstvo i turizam i Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira. U izlaganjima sudionika istaknuto je opredjeljenje, kako na razini Hrvatske tako i na razini Zadarske županije, ka skraćivanju prehrambenog lanca koji donosi korist potrošačima, proizvođačima, klimi i okolišu odnosno ka smjeru održivosti kako bi naše bogatstvo u nasljeđu i resursima ostavili generacijama iza nas. U slijedećem su panelu naziva „Put uspješnog plasmana proizvoda“ sudjelovali i svoja iskustva podijelili Daniela Kramarić, nagrađivana sommelierka i poznata restoraterka, vlasnica čuvenog restorana Plavi podrum, Mate Pestić iz vinarije Degarra, te Manuela Plohl, WSET predavačica. U njihovom je razgovoru najviše bilo riječi o bogatstvu Hrvatske i Zadarske županije na polju vina, odnosno rastu vinske scene.
Uvodno predavanje u temu „Enogastronomija + Marketing = Vrhunski doživljaj“ održao je Nikola Žinić, suosnivač i kreativni direktor iz agencije Bruketa&Žinić&Grey koji je kroz prezentaciju Zašto radimo to što radimo? nazočne upoznao s nizom uspješnih projekata u brendiranju vina i vinarija te poznate i višestruko nagrađivane agencije. U razgovoru na temu Lokalne vrijednosti za globalni uspjeh, a koji je uslijedio uz Nikolu Žinića su sudjelovale Ana Kovačević iz marketinške agencije STAR Digital, i Inja Korać, producentica i selektorica filmskih programa. U razgovoru su istaknute brojne prednosti i bogatstvo autohtonih proizvoda Zadarske županije, a Žinić je definirao kako su promjene u društvu redefinirale i pojam luksuza koji više nije stvar novca, već dodane vrijednosti i osjećaja koje pobuđuje.
U panelu „Miriše na uspjeh“ sudjelovali su Ante Udovičić, nagrađivani chef hotela Lemongarden u Sutivanu i Branimir Vukšić, poznati sommelier u nagrađivanom restoranu Pelegrini, koji nosi Michelinovu zvjezdicu. Između ostalog, panelisti su utvrdili veliki napredak u enologiji i gastronomiji koji je u Hrvatskoj posljednjih godina ostvaren zahvaljujući stručnim ljudima i njihovim usavršavanjima, a Vukšić je istaknuo kako unatoč toj činjenici, kod nas još postoji stigma na autohtonim sortama kao što su vugava, maraština, debit i kujundžuša za koje se misli se da su to vina onakva kako su nekad bila, a ona su danas zapravo vrhunska.
Posljednji panel na temu „Praksa-ulaganje u budućnost“ okupio je sudionike koji su iznijeli svoja iskustva iz rada s mladima. U panelu su sudjelovali Marijana Prtenjača, rukovoditeljica prodaje Ilirije d.d., Vladimir Dedić iz Obrtničke komore Zadarske županije, Marija Pećirko, ravnateljica, Srednje škola Bartula Kašića Pag, Josip Vrsaljko iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar i Renato Todesca, F B manager u resortu Punta Skala. U tom je razgovoru koji je u cijelosti bio posvećen mladim ljudima i njihovoj budućnosti u turizmu i ugostiteljstvu, osobito poduzetništvu, između ostalog istaknuto kako ih je potrebno stalno ohrabrivati i poticati na nove izazove. Ravnateljica Pećirko temeljem vlastitog iskustva u radu s mladima primijetila je kako u školama nedostaje financijske pismenosti, te istaknula kako u njihovoj školi postoji zadruga kojom nastoje poticati poduzetništvo.
Sudionike je osobito oduševio poseban dio programa posvećen mladim perspektivnim kuharima pod nazivom INSPIRACIJA – NA MLADIMA SVIJET OSTAJE. U njemu je predstavljeno 8 mladih kuhara – Stela Vincek, Klaudio Mrkić, Elvis Vrkić, Gabrijel Benić, Marin Vitali, Toni Matešić, Bruno Kalmeta, Ivan Prenđa i Luka Kero. Oni su pod vodstvom chefa Josipa Vrsaljka i uz asistenciju učenika ugostiteljskih škola iz Zadra i Paga predstavili svoja kuharska umijeća koja su se mogla i degustirati, a tema je bila tradicija na inovativan način. Za sve su sudionike tako pripremili tradicionalno jelo ili autohtonu namirnicu s područja Zadarske županije po svom izboru na inovativan način (s popisa tradicionalnih jela iz projekta CUHaCHA).
Tim je povodom Mihaela Kadija istaknula: „U trećem izdanju Dana vina i gastronomije Zadarske županije naglasak smo stavili na održivost, koja čini temelj budućeg razvoja i jedini prihvatljivi smjer kojim trebamo ići, a kako bismo sva bogatstva koja posjedujemo ostavili u naslijeđe budućim generacijama. Ističemo posebno i upravo suradnju s budućim generacijama jer u velikom dijelu naših aktivnosti na području enogastronomije u kojoj Zadarska županija ima zaista veliki potencijal, sudjeluju i mladi ljudi. Na kraju je zaključila: Ta nas uspješna suradnja s mladim snagama osobito veseli jer ulaganje u znanje i mlade predstavlja zalog za uspješnu budućnost koju svi zajedno priželjkujemo i na čemu zajednički i radimo“.
ZADAR / ŽUPANIJA
UDRUGA 3. DOB I HNK ZADAR / Izlet u Zagreb za umirovljenike uz posjet mjuziklu “Ljepotica i zvijer”
Udruga umirovljenika 3.DOB u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar, organizira izlet u Zagreb uz posjet mjuziklu “Ljepotica i zvijer” u izvedbi Kazališta Komedija u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
Datum izleta: 18. siječnja 2026.
Vrijeme polaska: 11:00 h, parking Višnjik, Zadar
Povratak: istoga dana u večernjim satima
Mjuzikl: Ljepotica i zvijer (Kazalište Komedija, KD Lisinski)
Cijena izleta: 44 € (uključuje organizirani prijevoz autobusom i ulaznicu za predstavu)
Prijave i informacije:
Udruga umirovljenika 3. DOB
Narodni trg 6 (1. kat), radnim danom od 10:00 do 12:00 h
Mob: 091 212 0018
Ponuda vrijedi za: pretplatnike HNK Zadar i članove Udruge umirovljenika 3.DOB
O MJUZIKLU “LJEPOTICA I ZVIJER”
Mjuzikl “Ljepotica i zvijer” jedan je od najpoznatijih i najomiljenijih naslova svjetske glazbeno-scenske produkcije. Raskošna scenografija, dojmljivi kostimi i prepoznatljivi glazbeni brojevi stvaraju čaroban doživljaj koji je osvojio publiku svih generacija. Kazalište Komedija donosi vrhunsku interpretaciju ove bezvremenske bajke, obogaćenu humorom, emocijom i snažnim glumačkim izvedbama. https://www.komedija.hr/www/repertoar/ljepotica-i-zvijer/
Nastavak suradnje HNK Zadar i Udruge umirovljenika 3.DOB
Ovaj izlet označava nastavak suradnje HNK Zadar i Udruge umirovljenika 3.DOB te predstavlja prvu u nizu planiranih predstava i kulturnih programa koji će zajednički realizirati. Cilj je nastaviti poticati dostupnost kulturnih sadržaja, druženje i aktivno uključivanje umirovljenika u kazališni život Zadra i Hrvatske.
Pozivaju se svi zainteresirani pretplatnici HNK Zadar i članovi Udruge umirovljenika 3. DOB da se pridruže i dožive nezaboravan kazališni doživljaj u Zagrebu.
ZADAR / ŽUPANIJA
NABAVKA NOVOG UREĐAJA / OB Zadar nastavlja s vrhunskom dijagnostikom jetrenih bolesti!
Napredni medicinski uređaj FibroScan, koji omogućava brzu, jednostavnu, neinvazivnu i bezbolnu procjenu zdravlja jetre mjerenjem elasticiteta tkiva jetre, instaliran je na Odjel za gastroenterologiju Opće bolnice Zadar. Ova se pretraga u OB Zadar koristi više od 10 godina i gotovo svi gastroenterolozi imaju certifikat za njezino provođenje.
Tijekom ove godine stari se uređaj pokvario, pa je prisilno „umirovljen“, no nabavkom novog pretrage se neometano obavljaju.
„FibroScan jetre predstavlja zlatni standard među neinvazivnim, elastografskim metodama jer može vrlo precizno, a ujedno potpuno bezbolno, odrediti tvrdoću i elastičnosti jetre. Ovom se pretragom koristimo u procjeni i praćenju oštećenja jetre kod kroničnih bolesti kao što su hepatitis B i C, autoimuni hepatitis, MASLD (metabolički poremećaj povezan s masnom jetrom), alkoholna bolest jetre, genetske bolesti (Wilsonova bolest, hemokromatoza) te u praćenju odgovora na terapiju. Tijekom pregleda, koji je sličan ultrazvuku, liječnik prislanja malu sondu na kožu koja odašilje mehaničke i ultrazvučne valove. Pacijent to može osjetiti kao lagane vibracije na mjestu sonde. Pretraga je bezbolna, sigurna i kratkotrajna, traje svega oko deset minuta. Može u potpunosti zamijeniti biopsiju jetre i možemo je ponavljati neograničeni broj puta. Za pretragu ne postoji posebna priprema bolesnika. Rezultati pretrage gotovi su odmah, no potrebno ih je tumačiti u odnosu na anamnestičke, kliničke i biokemijske parametre. FibroScan pruža precizne rezultate o stupnju fibroze (ožiljkavanja tkiva jetre) i steatoze (masne infiltracije jetre), što je ključno za rano otkrivanje bolesti poput masne jetre ili ciroze. Rano otkrivanje omogućuje pravovremeno liječenje i sprječava daljnji razvoj bolesti“, kazala je doc.prim.dr.sc.Melanija Ražov Radas, dr.med., voditeljica Odjela za gastroenterologiju.
FibroScan svakako ima svoje mjesto i u procjeni statusa jetrenog parenhima kod manje čestih bolesti i stanja, kao što je celijakija (jedan od mogućih uzroka steatoze jetre), potom kod srčane bolesti s razvojem zastojne jetre, cistične fibroze, ali i brojnih drugih situacija u kojima mjerenje gustoće jetrenog parenhima FibroScanom daje dodatnu vrijednost u dijagnostici i liječenju.
Vrijednost medicinskog uređaja FibroScan iznosi 215.901,25 eura. Dio sredstava, 120.000,00 eura, osigurao je Grad Zadar i tako omogućio još jedan iskorak u podizanju zdravstvene zaštite za sve pacijente.
ZADAR / ŽUPANIJA
OBAVIJEST / U utorak bez vode četiri ulice u Zadru!
Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Vodoinstalacija d.o.o., dana 09.12.2025. (utorak) u vremenu od 07:00 h do 15:00 h opskrba vodom će biti privremeno obustavljena u mjestu gradu Zadru u slijedećim ulicama:
Put Dikla, od križanja sa ulicama Asje Petričić i Antuna Mihanovića do križanja sa ulicama
Augusta Šenoe i Valerija De Ponte
Ulica Brune Bušića, kućni brojevi 5 i 7
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin4 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
Hrvatska4 dana prijeVUKOSAV, PEDIĆ, FRANCIŠKOVIĆ, VUČAK-LONČAR… / Objavljen je godišnji popis: Ovo su najbolji doktori i doktorice u Zadru i u Hrvatskoj…







