Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA/VIDEO – Održana konferencija STVARANJE ODRŽIVE ENO-GASTRONOMSKE DESTINACIJE

Objavljeno

-

Turistička zajednica Zadarske županije je u suradnji sa Sveučilištem u Zadru te Ilirijom d.d te uz podršku i inicijativu Zadarske županije u utorak 12. prosinca 2023. u Arsenalu u Zadru organizirala konferenciju STVARANJE ODRŽIVE ENO-GASTRONOMSKE DESTINACIJE.  

Na konferenciji održanoj u okviru 3. Dana vina i gastronomije Zadarske županije sudjelovali su i nazočne pozdravili rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić, župan Zadarske županije Božidar Longin, državni tajnik iz Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma i sporta Slavko Štefičar i direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija.

Održivost eno-gastronomske destinacije kao jednog od temelja ravnomjernog napretka i razvoja turizma, te značaj eno-gastronomije u turističkim kretanjima, bile su glavne teme skupa koji je okupio niz eminentnih stručnjaka.  Konferenciju su pratili brojni djelatnici u turizmu i ugostiteljstvu, turističke zajednice, vinari, studenti, te mladi kuhari koji su održali degustaciju na temu tradicije na inovativan način.

Uvodno je predavanje na temu „Strategije za strukturiranje turističke destinacije kroz gastronomiju“ održala uvažena gošća Clara Antúnez Ferrer,poznata nutricionistica, magistrica gastronomske komunikacije i sommelierka, te osnivačica La Gastronòmica-e koja je nazočnima prenijela katalonska iskustva u promociji eno-gastronomije i izdvojila niz sličnosti Zadarske županije i Costa Brave, kao i ideje za pružanje gastronomskih doživljaja u turizmu.

Uslijedili su paneli uz moderiranje profesorice sa zadarskog Sveučilišta Božene Krce Miočić i poznatog gastronomada Renea Bakalovića, a na prvom panelu na temu „Od polja do stola: institucionalni okvir, izazovi, planovi i regionalne mogućnosti“ sudjelovali su   Zdravko Tušek,  Slavko Štefičar i  Mihaela Kadija, Ante Sjauš, pročelnik županijskog Odjela za gospodarstvo i turizam i Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira. U izlaganjima sudionika istaknuto je opredjeljenje, kako na razini Hrvatske tako i na razini Zadarske županije, ka skraćivanju prehrambenog lanca koji donosi korist potrošačima, proizvođačima, klimi i okolišu odnosno  ka smjeru održivosti kako bi naše bogatstvo u nasljeđu i resursima ostavili generacijama iza nas. U slijedećem su panelu naziva „Put uspješnog plasmana proizvoda“ sudjelovali i svoja iskustva podijelili Daniela Kramarić, nagrađivana sommelierka i poznata restoraterka, vlasnica čuvenog restorana Plavi podrum, Mate Pestić iz vinarije Degarra, te Manuela Plohl, WSET predavačica. U njihovom je razgovoru najviše bilo riječi o bogatstvu Hrvatske i Zadarske županije na polju vina, odnosno rastu vinske scene.

Uvodno predavanje u temu „Enogastronomija + Marketing = Vrhunski doživljaj“ održao je Nikola Žinić, suosnivač i kreativni direktor iz agencije Bruketa&Žinić&Grey koji je kroz prezentaciju Zašto radimo to što radimo? nazočne upoznao s nizom uspješnih projekata u brendiranju vina i vinarija te poznate i višestruko nagrađivane agencije. U razgovoru na temu Lokalne vrijednosti za globalni uspjeh, a koji je uslijedio uz Nikolu Žinića su sudjelovale Ana Kovačević  iz marketinške agencije STAR Digital, i Inja Korać, producentica i selektorica filmskih programa. U razgovoru su istaknute brojne prednosti i bogatstvo autohtonih proizvoda Zadarske županije, a Žinić je definirao kako su promjene u društvu redefinirale i pojam luksuza koji više nije stvar novca, već dodane vrijednosti i osjećaja koje pobuđuje.

U panelu „Miriše na uspjeh“ sudjelovali su Ante Udovičić, nagrađivani chef hotela Lemongarden u Sutivanu i Branimir Vukšić, poznati sommelier u nagrađivanom restoranu Pelegrini, koji nosi Michelinovu zvjezdicu. Između ostalog, panelisti su utvrdili veliki napredak u enologiji i gastronomiji koji je u Hrvatskoj posljednjih godina ostvaren zahvaljujući stručnim ljudima i njihovim usavršavanjima, a Vukšić je istaknuo kako unatoč toj činjenici, kod nas još postoji stigma na autohtonim sortama kao što su vugava, maraština, debit i  kujundžuša za koje se misli se da su to vina onakva kako su nekad bila, a ona su danas zapravo vrhunska.

Posljednji panel na temu „Praksa-ulaganje u budućnost“ okupio je sudionike koji su iznijeli svoja iskustva iz rada s mladima. U panelu su sudjelovali Marijana Prtenjača, rukovoditeljica prodaje Ilirije d.d., Vladimir Dedić iz Obrtničke komore Zadarske županije, Marija Pećirko, ravnateljica, Srednje škola Bartula Kašića Pag, Josip Vrsaljko iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar i Renato Todesca, F B manager u resortu Punta Skala. U tom je razgovoru koji je u cijelosti bio posvećen mladim ljudima i njihovoj budućnosti u turizmu i ugostiteljstvu, osobito poduzetništvu, između ostalog istaknuto kako ih je potrebno stalno ohrabrivati i poticati na nove izazove. Ravnateljica Pećirko temeljem vlastitog iskustva u radu s mladima primijetila je kako u školama nedostaje financijske pismenosti, te istaknula kako u njihovoj školi postoji zadruga kojom nastoje poticati poduzetništvo.  

Sudionike je osobito oduševio poseban dio programa posvećen mladim perspektivnim kuharima pod nazivom INSPIRACIJA – NA MLADIMA SVIJET OSTAJE. U njemu je predstavljeno 8 mladih kuhara – Stela Vincek, Klaudio Mrkić, Elvis Vrkić, Gabrijel Benić, Marin Vitali, Toni Matešić, Bruno Kalmeta, Ivan Prenđa i Luka Kero. Oni su pod vodstvom chefa Josipa Vrsaljka i uz asistenciju učenika ugostiteljskih škola iz Zadra i  Paga predstavili svoja kuharska umijeća koja su se mogla i degustirati, a tema je bila tradicija na inovativan način. Za sve su sudionike tako pripremili tradicionalno jelo ili autohtonu namirnicu s područja Zadarske županije po svom izboru na inovativan način (s popisa tradicionalnih jela iz projekta CUHaCHA).

Tim je povodom Mihaela  Kadija istaknula: „U trećem izdanju Dana vina i gastronomije Zadarske županije naglasak smo stavili na održivost, koja čini temelj budućeg razvoja i jedini prihvatljivi smjer kojim trebamo ići, a kako bismo sva bogatstva koja posjedujemo ostavili u naslijeđe budućim generacijama. Ističemo posebno i upravo suradnju s budućim generacijama jer u velikom dijelu naših aktivnosti na području enogastronomije u kojoj Zadarska županija ima zaista veliki potencijal, sudjeluju i mladi ljudi. Na kraju je zaključila: Ta nas uspješna suradnja s mladim snagama osobito veseli jer ulaganje u znanje i mlade predstavlja zalog za uspješnu budućnost koju svi zajedno priželjkujemo i na čemu zajednički i radimo“. 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

GLOBALNI MARŠ PRIJATELJSTVA / Lions klub poziva u ponedjeljak na Narodni trg. Dolazi i Oli Walker, svjetski putnik i ambasador prijateljstva

Objavljeno

-

By

Poseban događaj najavljen je za ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine, u 10:00 sati na Narodnom trgu u Zadru. 

Domaćin ovog važnog okupljanja je Regija jug Lions klubova Hrvatske, a događaj će uveličati dolazak Olija Walkera, svjetskog putnika i ambasadora prijateljstva u Zadar.

Oliver Walker, koji svoje putovanje oko svijeta provodi pod pokroviteljstvom Lions Distrikta 129 Slovenija u Zadru će predati poslanicu prijateljstva guvernerke Brede Pečovnik, predsjednici Regije jug, gđi. Tatjani Vukman. Ova simbolična gesta označava jačanje veza i prijateljstva između gradova i zajednica. Osim što promiče prijateljstvo, Oliverova inicijativa uključuje i humanitarnu komponentu. Prodaja majica “Oli Walker Around the World for Friendship”, u suradnji s Lions klubom Konjice, prikupljaju se donacije za stipendiranje mladih talentiranih glasbenika.

Oliverov globalni marš prijateljstva započeo je 5. travnja iz rodnih Slovenskih Konjica i uključuje promicanje prijateljskih odnosa među gradovima kao što su Biograd na Moru, Slovenske Konjice, Žalec, Radlje ob Dravi i Moravske Toplice. Njegov put kulminirat će u Biogradu na Moru, gdje će doći u utorak 30. travnja u 10:30 sati, gdje če ga na gradskoj pijaci dočekat predstavnici grada Biograda na Moru. Oliver če se pridružiti tradicionalnom Slovenskom vikendu  u Biogradu na kojem će u četvrtak 2.5. u 19.00 sati na Biogradskoj rivi – Ribarska luka pozdravit sudionike slovenskog vikenda i predstavit put prijateljstva uz pratnju gradske glasbe iz Slovenskih Konjic i Biograda na Moru. 5.5.2024 nastaviti put prema jugu i dalje oko svijeta.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBLJETNICA / Zavod za javno zdravstvo Zadar u ponedjeljak slavi 80. rođendan. Proslava je na Trgu, i svi su pozvani

Objavljeno

-

By

Zavod za javno zdravstvo Zadar obilježava 80 godina javnozdravstvenog djelovanja i 40 godina od osamostaljenja Zavoda.

Datum: 29. travnja 2024. godine

Vrijeme: 10:00 – 13:00 sati

Lokacija: Narodni trg, Zadar (ispred Gradske lože)

Program događanja:

1. Mjerenje tlaka i šećera u krvi: Posjetite naš štand i provjerite svoje zdravstvene parametre.

2. Predavanje o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva: U 11:00 sati u Gradskoj loži, saznajte više o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

3. Predstavljanje rada stručnih službi Zavoda: Upoznajte se s našim timom stručnjaka i saznajte kako doprinosimo javnom zdravlju.

4. Promotivni materijali: Dijelit ćemo informativne brošure i materijale koji će vam pomoći da ostanete informirani o važnim zdravstvenim temama.

5. Besplatne analize vode: podijelit ćemo ambalažu za 10 besplatnih analiza zdravstvene ispravnosti vode za piće i 10 besplatnih analiza vode iz bazena.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NA POMOLU NOVA PROMJENA VREMENA / Uživajte u suncu i visokim temperaturama, od sredine tjedna opća kiša

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano ponegdje s umjerenom naoblakom, a ujutro u unutrašnjosti s mjestimičnom kratkotrajnom maglom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, prema kraju dana na otvorenom moru sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura u većini krajeva od 21 do 26 °C.

U ponedjeljak pretežno sunčano i toplo, uglavnom ponegdje u unutrašnjosti i vrlo toplo. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu sredinom dana i poslijepodne slab i umjeren jugozapadnjak, mjestimice sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura između 6 i 11, na Jadranu od 10 do 15, a najviša dnevna većinom između 22 i 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, toplo i vrlo toplo. U srijedu uz umjeren razvoj oblaka mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu