ZADAR / ŽUPANIJA
FOTOGALERIJA/VIDEO – Održana konferencija STVARANJE ODRŽIVE ENO-GASTRONOMSKE DESTINACIJE
Turistička zajednica Zadarske županije je u suradnji sa Sveučilištem u Zadru te Ilirijom d.d te uz podršku i inicijativu Zadarske županije u utorak 12. prosinca 2023. u Arsenalu u Zadru organizirala konferenciju STVARANJE ODRŽIVE ENO-GASTRONOMSKE DESTINACIJE.
Na konferenciji održanoj u okviru 3. Dana vina i gastronomije Zadarske županije sudjelovali su i nazočne pozdravili rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić, župan Zadarske županije Božidar Longin, državni tajnik iz Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma i sporta Slavko Štefičar i direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija.
Održivost eno-gastronomske destinacije kao jednog od temelja ravnomjernog napretka i razvoja turizma, te značaj eno-gastronomije u turističkim kretanjima, bile su glavne teme skupa koji je okupio niz eminentnih stručnjaka. Konferenciju su pratili brojni djelatnici u turizmu i ugostiteljstvu, turističke zajednice, vinari, studenti, te mladi kuhari koji su održali degustaciju na temu tradicije na inovativan način.
Uvodno je predavanje na temu „Strategije za strukturiranje turističke destinacije kroz gastronomiju“ održala uvažena gošća Clara Antúnez Ferrer,poznata nutricionistica, magistrica gastronomske komunikacije i sommelierka, te osnivačica La Gastronòmica-e koja je nazočnima prenijela katalonska iskustva u promociji eno-gastronomije i izdvojila niz sličnosti Zadarske županije i Costa Brave, kao i ideje za pružanje gastronomskih doživljaja u turizmu.
Uslijedili su paneli uz moderiranje profesorice sa zadarskog Sveučilišta Božene Krce Miočić i poznatog gastronomada Renea Bakalovića, a na prvom panelu na temu „Od polja do stola: institucionalni okvir, izazovi, planovi i regionalne mogućnosti“ sudjelovali su Zdravko Tušek, Slavko Štefičar i Mihaela Kadija, Ante Sjauš, pročelnik županijskog Odjela za gospodarstvo i turizam i Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira. U izlaganjima sudionika istaknuto je opredjeljenje, kako na razini Hrvatske tako i na razini Zadarske županije, ka skraćivanju prehrambenog lanca koji donosi korist potrošačima, proizvođačima, klimi i okolišu odnosno ka smjeru održivosti kako bi naše bogatstvo u nasljeđu i resursima ostavili generacijama iza nas. U slijedećem su panelu naziva „Put uspješnog plasmana proizvoda“ sudjelovali i svoja iskustva podijelili Daniela Kramarić, nagrađivana sommelierka i poznata restoraterka, vlasnica čuvenog restorana Plavi podrum, Mate Pestić iz vinarije Degarra, te Manuela Plohl, WSET predavačica. U njihovom je razgovoru najviše bilo riječi o bogatstvu Hrvatske i Zadarske županije na polju vina, odnosno rastu vinske scene.
Uvodno predavanje u temu „Enogastronomija + Marketing = Vrhunski doživljaj“ održao je Nikola Žinić, suosnivač i kreativni direktor iz agencije Bruketa&Žinić&Grey koji je kroz prezentaciju Zašto radimo to što radimo? nazočne upoznao s nizom uspješnih projekata u brendiranju vina i vinarija te poznate i višestruko nagrađivane agencije. U razgovoru na temu Lokalne vrijednosti za globalni uspjeh, a koji je uslijedio uz Nikolu Žinića su sudjelovale Ana Kovačević iz marketinške agencije STAR Digital, i Inja Korać, producentica i selektorica filmskih programa. U razgovoru su istaknute brojne prednosti i bogatstvo autohtonih proizvoda Zadarske županije, a Žinić je definirao kako su promjene u društvu redefinirale i pojam luksuza koji više nije stvar novca, već dodane vrijednosti i osjećaja koje pobuđuje.
U panelu „Miriše na uspjeh“ sudjelovali su Ante Udovičić, nagrađivani chef hotela Lemongarden u Sutivanu i Branimir Vukšić, poznati sommelier u nagrađivanom restoranu Pelegrini, koji nosi Michelinovu zvjezdicu. Između ostalog, panelisti su utvrdili veliki napredak u enologiji i gastronomiji koji je u Hrvatskoj posljednjih godina ostvaren zahvaljujući stručnim ljudima i njihovim usavršavanjima, a Vukšić je istaknuo kako unatoč toj činjenici, kod nas još postoji stigma na autohtonim sortama kao što su vugava, maraština, debit i kujundžuša za koje se misli se da su to vina onakva kako su nekad bila, a ona su danas zapravo vrhunska.
Posljednji panel na temu „Praksa-ulaganje u budućnost“ okupio je sudionike koji su iznijeli svoja iskustva iz rada s mladima. U panelu su sudjelovali Marijana Prtenjača, rukovoditeljica prodaje Ilirije d.d., Vladimir Dedić iz Obrtničke komore Zadarske županije, Marija Pećirko, ravnateljica, Srednje škola Bartula Kašića Pag, Josip Vrsaljko iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar i Renato Todesca, F B manager u resortu Punta Skala. U tom je razgovoru koji je u cijelosti bio posvećen mladim ljudima i njihovoj budućnosti u turizmu i ugostiteljstvu, osobito poduzetništvu, između ostalog istaknuto kako ih je potrebno stalno ohrabrivati i poticati na nove izazove. Ravnateljica Pećirko temeljem vlastitog iskustva u radu s mladima primijetila je kako u školama nedostaje financijske pismenosti, te istaknula kako u njihovoj školi postoji zadruga kojom nastoje poticati poduzetništvo.
Sudionike je osobito oduševio poseban dio programa posvećen mladim perspektivnim kuharima pod nazivom INSPIRACIJA – NA MLADIMA SVIJET OSTAJE. U njemu je predstavljeno 8 mladih kuhara – Stela Vincek, Klaudio Mrkić, Elvis Vrkić, Gabrijel Benić, Marin Vitali, Toni Matešić, Bruno Kalmeta, Ivan Prenđa i Luka Kero. Oni su pod vodstvom chefa Josipa Vrsaljka i uz asistenciju učenika ugostiteljskih škola iz Zadra i Paga predstavili svoja kuharska umijeća koja su se mogla i degustirati, a tema je bila tradicija na inovativan način. Za sve su sudionike tako pripremili tradicionalno jelo ili autohtonu namirnicu s područja Zadarske županije po svom izboru na inovativan način (s popisa tradicionalnih jela iz projekta CUHaCHA).
Tim je povodom Mihaela Kadija istaknula: „U trećem izdanju Dana vina i gastronomije Zadarske županije naglasak smo stavili na održivost, koja čini temelj budućeg razvoja i jedini prihvatljivi smjer kojim trebamo ići, a kako bismo sva bogatstva koja posjedujemo ostavili u naslijeđe budućim generacijama. Ističemo posebno i upravo suradnju s budućim generacijama jer u velikom dijelu naših aktivnosti na području enogastronomije u kojoj Zadarska županija ima zaista veliki potencijal, sudjeluju i mladi ljudi. Na kraju je zaključila: Ta nas uspješna suradnja s mladim snagama osobito veseli jer ulaganje u znanje i mlade predstavlja zalog za uspješnu budućnost koju svi zajedno priželjkujemo i na čemu zajednički i radimo“.
ZADAR / ŽUPANIJA
7-DNEVNA PROGNOZA / Oblaci, jugo i kiša pratit će nas cijeli tjedan
Danas umjereno do pretežno oblačno, na Jadranu i u krajevima uz Jadran mjestimice malo kiše. U gorskoj Hrvatskoj je moguća slaba oborina na granici kiše i snijega koja se ponegdje može smrzavati na tlu. Vjetar većinom slab. Na Jadranu slaba i umjerena, podno Velebita osobito prijepodne na udare jaka i olujna bura, od sredine dana na srednjem i južnom dijelu jugo. Najviša dnevna temperatura od -1 do 4, na Jadranu između 10 i 16 °C.
U ponedjeljak promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, u unutrašnjosti lokalno magla. Većinom od sredine dana uglavnom u Dalmaciji i Lici mjestimična kiša. Navečer je kiša moguća i drugdje, a u unutrašnjosti se može smrzavati na hladnom tlu. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjerena bura pa jugo, na jugu prolazno sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura između -4 i 1, na Jadranu od 7 do 12, a najviša dnevna između -1 i 4, na Jadranu od 11 do 16 °C.
IZGLEDI VREMENA:
Promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, u unutrašnjosti s povremenom maglom. Mjestimična kiša uglavnom na Jadranu i u krajevima uz Jadran, krajem ponedjeljka i u utorak moguće i drugdje. Vjetar većinom slab, na Jadranu ponegdje umjereno jugo i istočnjak, prolazno u ponedjeljak mjestimice i bura. Temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom bez veće promjene, sredinom tjedna moguće malo viša, a na Jadranu u postupnom blagom padu.
ZADAR / ŽUPANIJA
NISTE SVE KUPILI? Evo kako danas rade zadarske trgovine i shopping centri…
Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru danas, 19. siječnja…
BAUHAUS:
zatvoreno
KAUFLAND:
Zatvoreno
EUROSPIN:
zatvoreno
HEY PARK
zatvoreno
TOMMY
Bože Peričića 5 – od 8 do 14
KONZUM:
Zatvoreno
LIDL:
Zatvoreno
SPAR
zatvoreno
PLODINE
Zatvoreno
SUPERNOVA:
Zatvoreno
STUDENAC:
Od 7 do 21:
Benkovačka cesta 23
Put Vrela 2
Ulica Ante Starčevića 15
Šibenska ulica 9C
Put Stanova 63
Ulica Stjepana Radića 1
Ul. Roberta F. Mihanovića 62
Ulica Miroslava Krleže 5A
RIBOLA
Put Petrića 51C – 7:00-21:00
PEVEX
Zatvoreno
METRO
Zatvoreno
EMMEZETA
Zatvoreno
ZADAR SHOPPING CAPITOL
Zatvoreno
ZADAR / ŽUPANIJA
Temperature rastu, evo kakvo nas vrijeme čeka idući tjedan
Nalazimo se pod utjecajem visokog tlaka anticiklone. Ciklona nad Sredozemnim morem pred obalom Alžira popunjava se, a njezin oblačni sustav proteže se do južnog Jadrana.
Tako će danas u unutrašnjosti prevladavati oblačno s niskom i srednjom naoblakom iz koje je mjestimice moguća slaba rosulja. Na Jadranu pretežno sunčano, uz oblake burine kape na priobalnim planinama.
Puhat će umjerena do jaka bura, a crveni najviši stupanj meteoalarma DHMZ-a upozorava na udare bure brzine do 120 km/h u velebitskom kanalu. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti od nula do četiri, na Jadranu od deset na sjevernom dijelu, do 15 na jugu i otocima.
U nedjelju prijepodne vrijeme se neće znatno promijeniti u odnosu na današnje, bit će pretežno oblačno i tmurno s niskom naoblakom. Jutarnje temperature od minus tri do dva, na Jadranu oko deset. U drugoj polovini dana postupna promjena vremena, u unutrašnjosti će se naoblaka uzdići od tla i razilaziti tako da će biti kračih sunčanih razdoblja, a na Jadranu će se s juga prema sjeveru naoblačiti, dok je krajem dana na otocima i na jugu Dalmacije mjestimice moguća slaba kiša. Bura u slabljenju i skretanju na jugo i oštro.
Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti od tri do šest, na Jadranu od 11 do 16. Od ponedjeljka do kraja tjedna promjenjivo oblačno s povremenom kišom, uglavnom na Kvarneru i srednjoj Dalmaciji. Temperature zraka u porastu pa će u četvrtak najviše dnevne temperature i u unutrašnjosti bit iznad deset.
-
magazin4 dana prije
DANAS JE BLAGDAN SV. STOŠIJE / Evo zašto Zadrani toliko drže do nje…
-
magazin1 tjedan prije
SUBOTNJA ŠPICA!
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 tjedan prije
DOBRO JE ZNATI… Evo koje trgovine u Zadru rade ove nedjelje…
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
ZAŠTITNICA ZADARSKE NADBISKUPIJE / Danas slavimo sv. Stošiju. Ovo je raspored misnih slavlja…