Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

BUTKOVIĆ U ZADARSKOJ ŽUPANIJI / Započeli radovi na Žmirićima i na rekonstrukciji ulaza u Škabrnju

Objavljeno

-

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković boravi u radnom posjetu Zadarskoj županiji. U Škabrnji je u pratnji državnog tajnika Josipa Bilavera, župana Božidara Longina, zamjenika župana Šime Vickovića i općinskog načelnika Ivana Škare obišao radove na rekonstrukciji raskrižja na državnoj cesti u vrijednosti nešto više od 743 tisuće eura.

U nastavku svojeg boravka u Zadarskoj županiji, potpredsjednik Vlade Oleg Butković u pratnji župana Božidara Longina i gradonačelnika Branka Dukića nazočio je službenom uvođenju izvođača u posao na projektu rekonstrukcije raskrižja na Žmirićima (DC306) s ulicama Put Nina i Matije Gupca.

Projekt je vrijedan više od 5,7 milijuna eura, radove će provoditi tvrtka Strabag, a predviđeno trajanje je 15 mjeseci.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJA: Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja marikulture za 2024. godinu

Objavljeno

-

By

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja marikulture za 2024. godinu (u daljnjem tekstu: Javni poziv). Ukupna planirana vrijednost Javnog poziva je 20.000,00 EUR-a, a prijave se podnose do 28. kolovoza 2024. godine. Ovim Javnim pozivom želi se nastaviti poticati razvoj marikulturne djelatnosti na području Zadarske županije. Potpora se može dodijeliti fizičkim i pravnim osobama iz ranga mikro poduzeća (manje od 10 zaposlenika, čiji je godišnji promet manji od 2.000.000,00 EUR-a) koje su nositelji dozvole za akvakulturu na području Zadarske županije.

Predmet dodjele potpore mora se obavljati na području Zadarske županije.

Sufinanciraju se troškovi nastali i plaćeni od 26. studenog 2023. godine do dana zatvaranja Javnog poziva.

Potpore male vrijednosti, Zadarska županija će dodijeliti za mjere:

  • MJERA 1: Potpore za pripremu projektne dokumentacije u marikulturi
  • MJERA 2: Potpore za razvoj marikulture
  • MJERA 3: Potpore za ulazak u sustave zaštite naziva prehrambenih proizvoda

Za mjeru 1. i 2. prihvatljivo je financiranje do 50% ukupnih dokumentiranih troškova. Najveći pojedinačni iznos može iznositi do 4.000,00 EUR-a po pojedinačnoj mjeri.

Financiranje u Mjeri 3. je 100% i ograničeno na 700,00 EUR-a po korisniku.

Tražitelj potpore može se prijaviti na sve tri mjere, a za koje je ukupan maksimalan iznos koji se može odobriti 4.000,00 EUR-a.

Tražitelj potpore može se prijaviti na dvije mjere za koje je maksimalan iznos koji se može odobriti 5.000,00 EUR-a uključujući i iznos bonusa u slučaju da ostvaruje pravo.

Zahtjev se podnosi isključivo u elektronskom obliku, odnosno putem SOM sustava.

Javni poziv i sva potrebna dokumentacija u vezi istog, objavljena je na web stranici Zadarske županije www.zadarska-zupanija.hr

(poveznica Natječaji, Aktivni natječaji), ali je dostupna i u SOM sustavu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / Obilježena 32. obljetnica osnutka 7. Domobranske pukovnije

Objavljeno

-

By

Odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju u Zadru i svetom misom je obilježena 32. obljetnica osnutka 7. Domobranske pukovnije Zadar.

Kroz postrojbu je prošlo više od 5000 branitelja, 35 ih je poginulo i preminulo u Domovinskom ratu, a više stotina ih je ranjeno.

Uz  obitelji poginulih te predstavnike ratnih postrojbi, počast poginulima odalo je i izaslanstvo Zadarske županije i Grada Zadra koje su predvodili župan Božidar Longin I gradonačelnik Branko Dukić.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIOPĆENJE / Opća bolnica Zadar: “Posjete bolesnicima neometane. Iznimka su odjeli s više oboljelih od COVID-19”

Objavljeno

-

By

U Općoj bolnici Zadar u zadnjih tjedan dana bilježi se nagli porast oboljelih pacijenata od COVID-19 te se trenutno na bolničkom liječenju ukupno nalazi 21 oboljeli pacijent od COVID-19. Svi su oni primarno hospitalizirani zbog svoje osnovne bolesti, a ne zbog COVID-19. Samo jedan pacijent hospitaliziran je poradi COVID-19 infekcije.

U zdravstvenim ustanovama kod oboljelih pacijenata od COVID -19 i dalje se provodi propisana mjera respiratorne izolacije u trajanju od 10 dana. Posjete bolesnicima se neometano odvijaju, osim na odjelima gdje je utvrđena povećana incidencija oboljelih od COVID-19. Tada se posjete zabrane i/ili ograniče na jednog člana obitelji uz obavezno korištenje maske. Naime, preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za postupanje nakon proglašenja prekida epidemije COVID-19 nalažu da svaka specifična situacija zahtijeva individualnu epidemiološku procjenu i da se postupanje može razlikovati od preporuka ako za isto postoji medicinsko opravdanje. Stoga se u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije mogu postrožiti epidemiološke mjere, ali samo dok se na odjelu ne razriješi epidemiološka situacija. Također, ovim putem ljubazno molimo i sve posjetitelje, pacijente, stručne suradnike da prilikom dolaska u bolnicu koriste masku. Ista preporuka naravno vrijedi i za djelatnike.

Nakon proglašenja prekida epidemije COVID-19 zasigurno je došlo do opuštanja među građanima te popuštanja mjera. Ne možemo sa sigurnošću reći zašto je trenutno došlo do porasta oboljelih od COVID-19, odnosno utječe li na to i povećan priljev turista, ali ono što možemo zaključiti je da se radi o blažim kliničkim slikama bolesti ili asimptomatskim pacijentima.

Općenito kod pojave respiratornih bolesti preporuka je da se svi građani pridržavaju takozvane “respiratorne higijene”. Navedene mjere propisuje i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a gdje preporučuju da sve zaražene osobe, bez obzira provode li izolaciju ili ne, u kontaktu s drugim osobama nose FFP2 maske u trajanju 10 dana od početka simptoma (simptomatski bolesnici). Uz nošenje maske u istom razdoblju treba provoditi pojačanu higijenu ruku (pranje i dezinfekcija ruku), a simptomatski bolesnici trebaju provoditi i respiratornu higijenu (koristiti jednokratne maramice i ispravno ih odlagati, ne kašljati u dlan već u podlakticu).

Naglasak je stavljen na zaštitu imunokompromitiranih, kroničnih bolesnika, pa je preporuka da oboljela osoba, koja tijekom infektivnog razdoblja može posebno ugroziti kronične bolesnike, starije osobe, trudnice i imunokompromitirane osobe, s njima treba izbjegavati kontakt. Naročito treba izbjegavati i odlazak u zdravstvene ustanove ako to nije nužno radi zdravstvene skrbi. Ako je odlazak ipak nužan, onda zaražena osoba treba odmah pri dolasku naglasiti da je zaražena virusom SARS-CoV-2 te joj se ne smije uskratiti nužna terapija i/ ili nužna zdravstvena skrb. Osoba s jasno izraženim simptomima koja je pozitivna na COVID-19 treba izbjegavati i bilo kakav kontakt s većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru, uključujući i javni prijevoz. Ukoliko je nužno, potrebno je obavezno nositi masku.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu