Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJA: Proračun za 2024. godinu usmjeren na nastavak gospodarskog razvoja

Objavljeno

-

Vijećnici Županijske skupštine većinom glasova usvojili su proračun Zadarske županije za 2024. godinu. Proračun je planiran u iznosu od 169,1 milijuna eura i manji je za 67,3 milijuna eura u odnosu na prethodni. Do smanjenja je najvećim dijelom došlo zbog izmjene osnivačkih prava nad općim bolnicama koja se od  1. siječnja 2024. prenose  na RH te se rashodi  Opće bolnice Zadar više ne planiraju u županijskom proračunu, već u državnom.

Od ukupnog iznosa predviđenog proračuna na Zadarsku županiju odnosi se 49,4 milijuna eura (29,2 posto), dok se 119,7 milijuna eura (70,8 posto) odnosi na proračunske korisnike Zadarske županije, njih 63.

“Izvorni prihodi Zadarske županije predviđeni su u iznosu od 25,4 milijuna eura što je porast od 2,2 milijuna eura (9 posto) u odnosu na plan za 2023. godinu i to zbog očekivanog porasta prihoda od poreza na dohodak uslijed bolje zaposlenosti, rasta gospodarstva i povećanja plaća”, najavila je pročelnica za financije Bibijana Baričević.

U proračunu za iduću godinu planiran je i primitak od zaduživanja za kapitalne investicije u iznosu od 5,9 milijuna eura, koji će se u 2024. rasporediti na projekt poslovne zgrade na adresi Ivana Mažuranića u Zadru, projekt izgradnje Skloništa za napuštene životinje te Poljoprivredno-edukacijski centar.

“Proračun Zadarske županije za 2024. usmjeren je prvenstveno na gospodarstvo i razvoj, ali ima i značajno izraženu socijalno-demografsku komponentu. Nastavit ćemo provoditi mjere potpore poduzetništvu koje su se pokazale uspješnima i zbog kojih, uz ostalo, bilježimo rekordne brojke u gospodarstvu, prvenstveno kroz rast zaposlenosti, izvoza i plaća. Nastavit ćemo i s realizacijom strateških projekata, prvenstveno onih započetih u 2023. godini, poput izgradnje nove Medicinske škole na Relji, Hospicija u Babindubu, Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku i skloništa za napuštene životinje, a veselimo se I konačnom dovršetku Centra za gospodarenje otpadom”, ustvrdio je zamjenik župana Šime Vicković dodavši da su sve to strateški projekti Zadarske županije koji se financiraju sredstvima iz EU fondova, uz značajan udio lokalne komponente u sufinanciranju.

Gospodarsko-razvojna komponenta  planira se u ukupnom iznosu od 29,1 milijuna eura. Od kapitalnih investicija treba izdvojiti: izgradnju Regionalnog centra kompetentnosti  u zdravstvu – Medicinske škole u iznosu od 6,5 milijuna eura; uređenje poslovnih zgrada Zadarske županije u iznosu od 5,3 milijuna eura; izgradnju skloništa za napuštene i izgubljene životinje u iznosu od 1,9 milijuna eura; energetsku obnovu zgrade radne jedinice Benkovac Doma zdravlja Zadarske županije u iznosu od 1,4 milijuna eura; izgradnju Poljoprivredno-edukacijskog centra u iznosu od milijun eura; izgradnju Centra za školjkarstvo u iznosu od 600 tisuća eura te 650 tisuća eura za sanaciju i izgradnju lučke infrastrukture. 

Također, planirano je 315 tisuća eura za djelatnost tvrtke Eko d.o.o. koja vodi projekt Centra za gospodarenje otpadom, 310 tisuća eura za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, 290 tisuća eura za prijenose gradovima i općinama kroz program održavanja pomorskog dobra, 180 tisuća eura za potpore u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, 150 tisuća eura za prijenose JLS-ima za infrastrukturne projekte, 145 tisuća eura za promidžbu i udruženo oglašavanje u turizmu i 100 tisuća eura za sufinanciranje sunčanih elektrana na obiteljskim kućama.

“Ovaj proračun ima i socijalno-demografsku komponentu u iznosu od 5,9 milijuna eura koja će biti raspoređena za izgradnju Hospicija na Babindubu, za pomoći ustanovama u zdravstvu, za sufinanciranje smještaja starijih osoba u privatnim domovima, za provođenje projekta Pomoćnici u nastavi i Inkluzija, za besplatan prijevoz učenika srednjih škola, za naknade za novorođenčad, za donacije civilnim udrugama i udrugama u zdravstvu te za opremanje odjela za dementne osobe u  zadarskom Domu za starije i nemoćne. Također, osigurana su sredstva i za paket mjera kojima ćemo stimulirati deficitarna zanimanja, prvenstveno zdravstvene djelatnike”, istaknuo je zamjenik Vicković koji je predložio proračun umjesto župana Božidara Longina, danas odsutnog zbog pozitivnog nalaza na koronavirus.

Proračun za iduću godinu predviđa sredstva za kulturu u iznosu od 1,6 milijuna eura, za razvoj športskih aktivnosti 352 tisuće eura, a za mjere zaštite i spašavanja 310 tisuća eura.

Na današnjoj sjednici prisegnulo je dvoje novih vijećnika, HDZ-ov Miljenko Ćoza koji je zamijenio Vesnu Sabolić s koalicijske liste HDZ-HSP-SU-Reformisti te Frane Vučetić s liste Mosta koji se vraća u Županijsku skupštinu umjesto Branka Katića.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OBLJETNICA / Zavod za javno zdravstvo Zadar u ponedjeljak slavi 80. rođendan. Proslava je na Trgu, i svi su pozvani

Objavljeno

-

By

Zavod za javno zdravstvo Zadar obilježava 80 godina javnozdravstvenog djelovanja i 40 godina od osamostaljenja Zavoda.

Datum: 29. travnja 2024. godine

Vrijeme: 10:00 – 13:00 sati

Lokacija: Narodni trg, Zadar (ispred Gradske lože)

Program događanja:

1. Mjerenje tlaka i šećera u krvi: Posjetite naš štand i provjerite svoje zdravstvene parametre.

2. Predavanje o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva: U 11:00 sati u Gradskoj loži, saznajte više o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

3. Predstavljanje rada stručnih službi Zavoda: Upoznajte se s našim timom stručnjaka i saznajte kako doprinosimo javnom zdravlju.

4. Promotivni materijali: Dijelit ćemo informativne brošure i materijale koji će vam pomoći da ostanete informirani o važnim zdravstvenim temama.

5. Besplatne analize vode: podijelit ćemo ambalažu za 10 besplatnih analiza zdravstvene ispravnosti vode za piće i 10 besplatnih analiza vode iz bazena.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Sunčano i sve toplije. Već u nedjelju temperatura ide iznad 25°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, no ne i posve stabilno, pa malo kiše ili pokoji pljusak može pasti uglavnom na sjevernom Jadranu i Gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na moru jugo. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Najviša dnevna temperatura od 16 do 21 °C.

U nedjelju pretežno sunčano uz slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar. Jutarnja magla uglavnom u kotlinama. Najniža temperatura zraka od 4 do 8, na moru između 9 i 13 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano uz porast temperature. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, od ponedjeljka jugoistočni, a na moru jugo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) Zadarska županija organizirala edukaciju timova za rad s darovitim učenicima osnovnih škola

Objavljeno

-

By

U Velikoj vijećnici Zadarske županije okupili su se Timovi za darovite devet osnovnih škola kojima je osnivač Zadarska županija i izložili razvojne planove za rad s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima svojih škola. Rezultat je to Programa usavršavanja odgojno-obrazovnih djelatnika za rad s potencijalno darovitim učenicima koji je Zadarska županija organizirala za osnovne škole kojima je osnivač, u suradnji s Centrom izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.

Svrha programa usavršavanja razvoj je kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika za pružanje potpore cjelovitom razvoju potencijalno darovitih učenika. Uključeni djelatnici su kroz edukaciju stekli znanja i vještine za rad s darovitim učenicima. Edukacija se sastojala od šest modula, a održavao ju je Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije u sklopu projekta Jadranski regionalni znanstveni centar (Jadranski RZC) u čijim aktivnostima sudjeluje i Zadarska županija kao dio radne skupine.

U programu usavršavanja sudjelovale su OŠ Vladimira Nazora Škabrnja, OŠ Petra Zoranića Nin, OŠ Sukošan, OŠ Stjepana Radića Bibinje, OŠ Biograd, OŠ Braće Radića Pridraga, OŠ Pakoštane, OŠ Petar Lorini Sali i OŠ Petar Zoranić Stankovci.

Cilj provedbe edukacije je osnaživanje kapaciteta djelatnika za rad s darovitim učenicima unutar matičnih škola te razvoj planova za rad i pružanje podrške darovitim, potencijalno darovitim i visokomotiviranim učenicima. Uz podršku Zadarske županije, predstavljeni projekti će se početi realizirati u nadolazećoj školskoj godini.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu