Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJA: Proračun za 2024. godinu usmjeren na nastavak gospodarskog razvoja

Objavljeno

-

Vijećnici Županijske skupštine većinom glasova usvojili su proračun Zadarske županije za 2024. godinu. Proračun je planiran u iznosu od 169,1 milijuna eura i manji je za 67,3 milijuna eura u odnosu na prethodni. Do smanjenja je najvećim dijelom došlo zbog izmjene osnivačkih prava nad općim bolnicama koja se od  1. siječnja 2024. prenose  na RH te se rashodi  Opće bolnice Zadar više ne planiraju u županijskom proračunu, već u državnom.

Od ukupnog iznosa predviđenog proračuna na Zadarsku županiju odnosi se 49,4 milijuna eura (29,2 posto), dok se 119,7 milijuna eura (70,8 posto) odnosi na proračunske korisnike Zadarske županije, njih 63.

“Izvorni prihodi Zadarske županije predviđeni su u iznosu od 25,4 milijuna eura što je porast od 2,2 milijuna eura (9 posto) u odnosu na plan za 2023. godinu i to zbog očekivanog porasta prihoda od poreza na dohodak uslijed bolje zaposlenosti, rasta gospodarstva i povećanja plaća”, najavila je pročelnica za financije Bibijana Baričević.

U proračunu za iduću godinu planiran je i primitak od zaduživanja za kapitalne investicije u iznosu od 5,9 milijuna eura, koji će se u 2024. rasporediti na projekt poslovne zgrade na adresi Ivana Mažuranića u Zadru, projekt izgradnje Skloništa za napuštene životinje te Poljoprivredno-edukacijski centar.

“Proračun Zadarske županije za 2024. usmjeren je prvenstveno na gospodarstvo i razvoj, ali ima i značajno izraženu socijalno-demografsku komponentu. Nastavit ćemo provoditi mjere potpore poduzetništvu koje su se pokazale uspješnima i zbog kojih, uz ostalo, bilježimo rekordne brojke u gospodarstvu, prvenstveno kroz rast zaposlenosti, izvoza i plaća. Nastavit ćemo i s realizacijom strateških projekata, prvenstveno onih započetih u 2023. godini, poput izgradnje nove Medicinske škole na Relji, Hospicija u Babindubu, Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku i skloništa za napuštene životinje, a veselimo se I konačnom dovršetku Centra za gospodarenje otpadom”, ustvrdio je zamjenik župana Šime Vicković dodavši da su sve to strateški projekti Zadarske županije koji se financiraju sredstvima iz EU fondova, uz značajan udio lokalne komponente u sufinanciranju.

Gospodarsko-razvojna komponenta  planira se u ukupnom iznosu od 29,1 milijuna eura. Od kapitalnih investicija treba izdvojiti: izgradnju Regionalnog centra kompetentnosti  u zdravstvu – Medicinske škole u iznosu od 6,5 milijuna eura; uređenje poslovnih zgrada Zadarske županije u iznosu od 5,3 milijuna eura; izgradnju skloništa za napuštene i izgubljene životinje u iznosu od 1,9 milijuna eura; energetsku obnovu zgrade radne jedinice Benkovac Doma zdravlja Zadarske županije u iznosu od 1,4 milijuna eura; izgradnju Poljoprivredno-edukacijskog centra u iznosu od milijun eura; izgradnju Centra za školjkarstvo u iznosu od 600 tisuća eura te 650 tisuća eura za sanaciju i izgradnju lučke infrastrukture. 

Također, planirano je 315 tisuća eura za djelatnost tvrtke Eko d.o.o. koja vodi projekt Centra za gospodarenje otpadom, 310 tisuća eura za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, 290 tisuća eura za prijenose gradovima i općinama kroz program održavanja pomorskog dobra, 180 tisuća eura za potpore u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, 150 tisuća eura za prijenose JLS-ima za infrastrukturne projekte, 145 tisuća eura za promidžbu i udruženo oglašavanje u turizmu i 100 tisuća eura za sufinanciranje sunčanih elektrana na obiteljskim kućama.

“Ovaj proračun ima i socijalno-demografsku komponentu u iznosu od 5,9 milijuna eura koja će biti raspoređena za izgradnju Hospicija na Babindubu, za pomoći ustanovama u zdravstvu, za sufinanciranje smještaja starijih osoba u privatnim domovima, za provođenje projekta Pomoćnici u nastavi i Inkluzija, za besplatan prijevoz učenika srednjih škola, za naknade za novorođenčad, za donacije civilnim udrugama i udrugama u zdravstvu te za opremanje odjela za dementne osobe u  zadarskom Domu za starije i nemoćne. Također, osigurana su sredstva i za paket mjera kojima ćemo stimulirati deficitarna zanimanja, prvenstveno zdravstvene djelatnike”, istaknuo je zamjenik Vicković koji je predložio proračun umjesto župana Božidara Longina, danas odsutnog zbog pozitivnog nalaza na koronavirus.

Proračun za iduću godinu predviđa sredstva za kulturu u iznosu od 1,6 milijuna eura, za razvoj športskih aktivnosti 352 tisuće eura, a za mjere zaštite i spašavanja 310 tisuća eura.

Na današnjoj sjednici prisegnulo je dvoje novih vijećnika, HDZ-ov Miljenko Ćoza koji je zamijenio Vesnu Sabolić s koalicijske liste HDZ-HSP-SU-Reformisti te Frane Vučetić s liste Mosta koji se vraća u Županijsku skupštinu umjesto Branka Katića.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

U VIRU OBILJEŽENA 34. GODIŠNJICA OSNUTKA HDZ-a / “Agresivna ljevica pokazala je svoje pravo lice – netolerancije, nesposobnosti i neskrivene mržnje”

Objavljeno

-

By

U Viru je svečano obilježena 34. godišnjica osnutka HDZ-a na kojoj su se okupili brojni članovi i simpatizeri predvođeni stranačkim utemeljiteljima.

Politička stabilnost i kontinuitet zaslužni su za snažan razvoj Zadarske županije koja je po novom indeksu razvijenosti među pet najboljih u zemlji. Odlična suradnja s Vladom RH zalog je i niza budućih projekata, koji će zasigurno donijeti dodatan napredak otoku Viru gdje je HDZ sve snažniji i ima sve veću potporu stanovnika.

HDZ je jedina stranka koja jamči sigurnu Hrvatsku uz snažno očuvanje domoljubnih vrijednosti. To se posebno vidi posljednjih tjedana gdje je agresivna ljevica pokazala svoje pravo lice – netolerancije, nesposobnosti i neskrivene mržnje prema svemu što ima poveznicu s HDZ-om, stožernom strankom hrvatskog naroda.

U mandatu Vlade Andreja Plenkovića zabilježen je snažan rast plaća, a vodeći smo u EU po porastu stope BDP-a. Samo HDZ jamči nastavak tog pozitivnog niza, jer ima ljude koji su dokazano stručni i kompetentni, a nova financijska omotnica EU pruža nam nikad veće prilike za dodatan rast i razvoj.

Uz to, Hrvatska je nikad bolje međunarodne pozicionirana i uživa veliki ugled u svim euroatlanskim asocijacijama, gdje nas je želio vidjeti i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman – poručeno je na svečanoj akademiji na kojoj su, uz predsjednika OO HDZ-a Vir Antu Bašića, okupljene pozdravili i župan Božidar Longin, predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta te ministar Šime Erlić.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

#INSAJDER / Simbol otpora komunističkom nasilju!

Objavljeno

-

Kad me u tjedan dana na zub uzmu i Index i Srpske novosti onda znam da nešto ispravno radim.

Jedan dalmatinski medij tražio je murale po Dalmaciji, našli ih 18. Pa da su mene pitali ja bi im poslao preko 100 slika, a ušteđeno gorivo i dnevnice su mogli donirati dečkima na terenu, za boju.

Isti taj medij svakodnevno udara i po meni, pa danas kažu: oštećeni su moj i automobil gradonačelnika. Ja napad nisam prijavio, pa ako se uopće dogodio…

Zamisli, da je nekom njihovome ucrtalo zvezdu na auto razapeli bi sve živo i neživo. Da su gledali prilog na Dnevniku mogli su vidjeti sve detalje.

Uostalom, zaboli me za njihovo mišljenje, i oni su mi PR. Jer jedini tko huška su oni svojim svakodnevnim tekstovima. Baš su oni ti koji daju volju mladima za otporom prema njihovim lažima.

Iako znaju da ustaški grb ima znak “U” na prvom bijelom polju i da je grb bio bočno, oni luduju na crnu boju i šahovnicu. I sad kad su izvršili pritisak na institucije i shvatili da se zakon zapravo ne krši nigdje – okrenuli su retoriku. Sad je to izdaja Dalmacije i tome slično. Smiješno. No, dosta o njima, nebitni su. 

Danas ako si generalno protiv komunističkih poremećenih ideja dobiješ naziv ustaša. S tim te nazivom degradiraju, a sebi daju na bitnosti jer su, kao, antifašisti. A anti mora biti protiv nečega, pa moraju naći ustaše.

A zapravo su oni jedna obična nakupina komunista. Nebitnih i frustriranih ljudi koje će izjesti jugonostalgija i mržnja prema RH.

Kad žele toljagama zatući ljude što se mole u tišini i ne smetaju nikoga, ne traže zaštitu, to je OK. Jer im nabiju epitet klečavci i mogu što hoće. To nije nasilje ni širenje mržnje.

Kad netko kaže da je gay parada zlo i bacanje novca na zaštite tih pedera dok marširaju okolo, taj je ustaša, nacist itd. To su oni – ili će biti po njihovome ili neće biti.

Konstantno manjina maltretira većinu.

I nama je više pun kofer. Nećete. 

Sad ćemo se mi inatiti, pa ćete na svaku vašu ludost dobiti odgovor. Dok ne shvatite da ste manjina i da živite u državi koja se zove Hrvatska.

Najbolje od svega što u Trogiru gdje je na vlasti SDP gradonačelnika zaboli što ima dva murala u gradu. Neki valjda normalan čovjek.

Ovima u Zadru očito pomoći nema.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

DOBRO JE ZNATI… / Ove nedjelje u Zadru rade sljedeće trgovine…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Put Stanova 46 – od 7 do 21

Put Nina 89 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Zrinsko – Frankopanska ulica 1 – 07:00-21:00

Ante Starčevića 15 – 07:00-21:00

Put Vrela 2 – od 07:00-21:00

Ulica Stjepana Radića 1 – od 07:00-21:00

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu