Connect with us

magazin

GASTRO PONUDA ADVENTA U ZADRU (2. DIO) / Ima svega: Black angus kobasice i ćevapi, divljač, slatki cronut, originalni coctaili, panettone koji se pije…

Objavljeno

-

U nekoliko nastavaka predstavljamo najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica na zadarskom Adventu.

U ovom drugom dijelu idemo redom po kućicama zalogaj po zalogaj, gutljaj po gutljaj…

Didova kućica
Ova je kućica treća u zajedničkom timu u kojem su još Lavova kućica i Kod Rođe, tako da je i ponuda gotovo istovjetna: domaće svinjsko-juneće blago dimljene, ali i konfekcijske kobasice, plate pršuta i sira, fritule, kuhano vino i kuhani gin glavni su im aduti. I, naravno, široki osmijesi kuharice i konobarice.

Christmas Colonna
Jedan od najboljih zadarskih coctail majstora mlađe generacije, Moreno Samobilić, sa svojom je partnericom Dijanom Kreber iz njihovog obližnjeg coctail bara Colonna na Advent donio selekciju hladnih i toplih mješavina.  Feliz Navidad dobio je naziv po slavnoj božićnoj pjesmi i samo je jedan od njihovih tekućih bisera idealnih za hladne adventske večeri. U njemu su tequila, agava, liker od naranče, kompot od jabuke i čokolada. I vrlo je vruć. Ponudu hrane Diana i Moreno sveli su na svega nekoliko jela, od kojih izdvajamo tri burgera: El Classico s pljeskavicom u sjajnom Kroštulinom brioche pecivu (i svi ostali burgeri su s pecivom ove izvrsne pekare), Schwartz &  Negro u crnom pecivu i Alternativno, veganski burger kojeg bi poželjeli i ortodoksni mesojedi. Sjajna Slavonka – dimljena kobasica od mesa crne slavonske svinje zasluženo je prenesena iz lanjske adventske ponude ove kućice.

Boogie X Picnic
Maestro zadarskog fast fooda Vedran Božićev već se proslavio sa svojim food truckom i kućicama na zagrebačkim i zadarskim adventskim sajmovima, a u ovoj se kućici se udružio zagrebačkim Boogie Labom, svježom i vrhunskom ugostiteljskom pričom. Već i je ranija poveznica bila Kroštula artisan pekara čija su peciva, naravno, drugi najvažniji dio svih zalogaja u ponudi ove kućice. Prvi najvažniji dio je mesni sadržaj. Božićev je ovaj put umnožio ponudu na način da svatko može izabrati svoje jelo birajući između ćevapa od odležane black agnus junetine, black agnus kobasice ili domaće kobasice Biloglav, paš i hrenovke, te ih po volji kombinirati s četiri vrste originalna priloga: azijskim, s tartufima, fažolom ili sirnim od padana. Ukupno 16 kombinacija! Kulinarske kreativnosti ne nedostaje ni u slatkim jelima i coctailima: Cronut je sjajna kremasta fuzija između američke krafne i francuskog kroasana s  kremom od pistaccia i čokolade ili nutelle s prahom brusnice, a kuhani panettone je topli coctail s votkom, kamilicom i komadićem tog Kroštulinog kolača. Đumbirka i nekoliko drugih toplih coctaila se može naručiti ako vam se baš ne jede i pije istovremeno…

Tradicija u čašici
Šime Katuša, poduzetnik koji sa suprugom vodi i ozbiljni OPG, na ovoj je kućici ponudio dio svojih domaćih proizvoda i kuharsko poznavanje  hrvatske tradicionalne kuhinje. Tako u velikom kazanu kuha svoje vlastito vino i nudi blago dimljene kobasice koje je sam proizveo po vlastitom tajnom receptu. Šime nekoliko puta tjedno obogaćuje ponudu kuhanim jelima, pa nas je iznenadio s izvrsnim gulašem od divljači, srnetine i veprovine, s njokima naravno. To jelo, inače, izmjenjuje s fažolom te svojom kobasicom i suhim mesom. Da bi i ljubitelji nešto brže hrane došli na svoje, gostima Tradicije nudi grillani odležani ramstek u sendviču. Ovu kućicu je lako prepoznati po visećim ukrasima – panceti, slanini i domaćim kobasicama.

Lička kuća
Očekivano, Lička kuća nudi ličke specijalitete počevši od pravog ličkog krumpira, od koje radi svašta, pa čak i peče police s pancetom. Simpatični glavni kuhar i konobar Danijel u kotliću kuha čak pet vrsta kobasica, a domaća lička kobasica se nalazi i u kombinaciji s kiselim kupusom i kuhanim buncekom. Dobro je da se netko sjetio kuhati suho svinjsko meso, pravu zimsku delikatesu, kao i klasičnu sarmu koju Danijel servira s buncekom na daščici. Drvo je podloga i Ličke daščice s narezanom suhom kobasicom. Osim sarme Danijel će ponekad skuhati divljač te ponuditi i Lički pladanj s kiselim kupusom, buncekom i domaćom kobasicom. Ponuda pića bi bila uobičajeno adventska da nije prave dobre ličke šljivovice koja se može degustirati jedino na ovoj kućici.

Mediteranneo
Iskusni zadarski chef i predavač u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, Robert Pinto, u svoju je adventsku je kućicu prenio dio kuharske filozofije Trattorie Mediteranneo, koju godinama uspješno vodi. Dnevno mijenja dva kuhana jela poput janjetine s bižima i bobom, obrazina s njokima, srnetine.., a petkom je obavezan bakalar kao fritura od sitne ribe i kozica. Odlični maneštrun od sipe i čičvarde dočekao nas je jedne srijede, a trebalo je još probati, recimo, slavonsku blagu domaću kobasicu ili baranjsku ljutu, koje su, naravno, stalno u ponudi. Pinto kuha vino po vlastitom receptu. Teskerin pinot obogaćen je s karameliziranim šećerom i chefovom kombinacijom začina, a Mediteranneo nudi i vlastito bijelo vino cijeđeno od maraštine iz vinograda Tomislava Glavića u Nadinu. Treba li veća preporuka?!

BoogieXPicnic-1_1600_1067

Image 1 of 44

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

OD 25. KOLOVOZA DO 1. RUJNA / Drugo izdanje “Hitchcock nights” na više lokacija u Zadru. Donosimo detalje…

Objavljeno

-

By

Drugo izdanje „Hitchcock nights“, tjedna posvećenog jednom od najznačajnijih redatelja u povijesti filma održat će se od 25. kolovoza do 1. rujna na više atraktivnih zadarskih lokacija.

Zajednica udruga Centar nezavisne kulture (Kino Zona) u suradnji s Muzejom antičkog stakla u Zadru, Narodnim muzejom Zadar, Prirodoslovno grafičkom školom Zadar, Udrugom turističkih vodiča Zadra – „Donat“ i Turističkom zajednicom grada Zadra, uz potporu Grada Zadra, Zadarske županije, Ministarstva kulture i medija RH, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade Kultura nova te sponzorstvo Maraske donosi bogati osmodnevni program. Osim u projekcijama izvrsnih filmova, publika će ove godine moći ponovno uživati u izložbi fotografija i plakata inspiriranih djelima Alfreda Hitchcocka, a tu je još i niz popratnih i ekskluzivnih sadržaja posvećenih fotografiji i filmu kojima će Zadrani odati počast ovom slavnom redatelju.

Manifestaciju otvara kultni film „Sjever sjeverozapad“ koji ove godine obilježava 65. godišnjicu izlaska. Sredinom tjedna prikazat će se psihološki triler „Spellbound“ nastao 1945., a čast filma zatvaranja pripala je „Nazovi M radi umorstva“, slavljeniku sedamdesetog rođendana.

Fotografski natječaj za najbolje fotografije inspirirane ovogodišnjim filmovima još je u tijeku. Najbolje fotografije bit će izložene u Narodnom muzeju, a njih bira žiri u sastavu Mare Milin, nagrađivana umjetnica svjetskog glasa, Nevena Štokić, viša kustosica Narodnog muzeja, Koraljka Alavanja, kustosica Narodnog muzeja, Mario Županović, povjesničar umjetnosti i nagrađivani fotograf te umjetnički savjetnik Kino Zone i Anamarija Ivković, ravnateljica Prirodoslovno grafičke škole.

Učenici srednje škole Prirodoslovno grafičke izložit će rekreacije filmskih plakata filmova Alfreda Hitchcocka nastalih u raznim tehnikama pod mentorstvom profesora.

S izuzetnim ponosom najavljujemo kako će povodom 60. godišnjica posjete sir Alfreda Hitchcocka Zadru biti izložen i njegov restaurirani autoportret. Naime, prilikom druženja i kratkog prijateljevanja slavni redatelj ostavio je kultnom zadarskom fotografu Zvonimiru Brkanu svoj poznati crtež koji objedinjuje autoportret i potpis.

Udruga turističkih vodiča grada Zadra „Donat“ provesti će zainteresirane građane i turiste gradom, ali na filmski način. Otkrit će se tako sve povijesne pojedinosti o filmskim lokalitetima grada Zadra, znamenitim osobama, anegdotama i dr. pružajući poseban doživljaj grada kroz oko kamere.

Održat će se promocija knjige „Predavanja o filmskom modernizmu“ filmologa, izvanrednog profesora Sveučilišta u Zagrebu, člana Vijeća Animafesta i glavnog urednika Hrvatskog filmskog ljetopisa, Nikice Gilića. Temeljena na autorovu radu u nastavi, ova knjiga tumači i približava čitatelju fenomen filmskog modernizma, neiscrpnu temu započetu prije više od jednog stoljeća.

Manifestaciju će objediniti petodnevna radionica suspensea koju vode mladi, iznimno kreativni redateljski duo Dino Julijus i Luka Hrgović, autori sjajnih kratkih filmova „Slice of life“ i „Splashback“. Polaznici će imati jedinstvenu prigodu pisanja razrade ideje za kratki film, pisanje scenarija, snimanja i montaže. Radovi će biti prikazani tijekom završne večeri. Radionica je besplatna za sve polaznike.

Detaljni raspored vas očekuje u narednim tjednima.

Vidimo se na „Hitchcock Nights“!

 
Nastavi čitati

magazin

Istraživanje: Žene su u riziku od ranije smrti ako nemaju dovoljno seksa

Objavljeno

-

By

Pexels

Nedavna studija iz SAD-a analizirala je zdravstvene podatke i seksualne živote 14.542 muškaraca i žena.

Studija je pokazala da su žene u dobi od 20 do 59 godina koje su imale seks manje od jednom tjedno imale 70 posto veći rizik od smrti unutar pet godina u usporedbi s onima koje su imale seks više od jednom tjedno.

Utvrđeno je da žene koje imaju manje spolnih odnosa imaju povišenu razinu proteina povezanog s upalom, što može uzrokovati oštećenje zdravih stanica, tkiva i organa.

Autori studije sa Sveučilišta Walden u Pennsylvaniji vjeruju da seks doprinosi dobrom zdravlju srca, “vjerojatno smanjenjem varijabilnosti otkucaja srca i povećanjem protoka krvi”.

Zaključili su da žene imaju koristi od seksa više od jednom tjedno ili otprilike četiri puta mjesečno, prenosi The Sun.

Sam čin se ranije povezivao s bezbrojnim zdravstvenim prednostima, uključujući bolji san, poboljšanu funkciju mozga i mlađi izgled.

Međutim, istraživači su brzo primijetili da iako seks može poboljšati zdravlje, također može biti da ljudi lošeg zdravlja imaju manje mogućnosti za seks.

Izvješća su pokazala da je oko 95 posto sudionika imalo seks više od 12 puta godišnje, a 38 posto to je činilo jednom tjedno ili više.

Zanimljivo, tim je također otkrio da su ljudi s depresijom koji su imali seks manje od jednom tjedno bili izloženi 197 posto riziku od rane smrti.

Dr. Srikanta Banerjee, jedan od autora studije, sugerirao je da je to zato što pojedinci s depresijom, ali s visokom seksualnom učestalošću ne osjećaju toliko štetne učinke depresije.

“Seks oslobađa endorfine koji mogu spriječiti teške zdravstvene posljedice”, rekao je.

Previše seksa je opasno

S druge strane, studija je također otkrila da su muškarci koji su imali puno seksa zapravo sebi činili više štete nego koristi.

“Uz visoku seksualnu učestalost”, napisali su istraživači, “muškarci su imali šest puta veću vjerojatnost da će doživjeti povećanu smrtnost nego žene”.

To je vrijedilo čak i kada su znanstvenici uklonili varijable poput zdravlja, ponašanja, zanimanja, prihoda i etničke pripadnosti.

Tijekom seksa tijelo otpušta adrenalin i kortizol u krvotok, što rezultira ubrzanim otkucajima srca i krvnim tlakom.

Stoga višestruki seks također povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, pokazala su neka istraživanja.

 
Nastavi čitati

magazin

Hrana koju sportaši jedu na Olimpijskim igrama: Jedno jelo se neće posluživati

Objavljeno

-

By

Pixabay

U prošlosti su neke zemlje domaćini OI koristile to za promicanje svojih kuhinja. Tako je nakon Seula 1988. godine svijet upoznao kimchi.

Pripremiti sve te ogromne količine hrane svakako je veliki izazov na OI.

Da ne govorimo o tome da natjecatelji dolaze iz cijelog svijeta, pa je važno poštovati sve moguće različitosti u kuhinji.

Riječ je o dugotrajnom poslu, a tome u prilog govori i procjena kako će se pripremati jela prema više od 500 različitih recepata. Naravno, uglavnom zdravo i hranjivo.

Vino, kimchi i meso

Nekada je sve ovo o čemu sada pričamo bilo potpuno nezamislivo. Moderne Olimpijske igre pokrenute su 1896. godine u Ateni, na kojima natjecatelji nisu previše pazili što jedu. U to vrijeme nije bilo ni olimpijskog sela, a natjecali su se amateri koji su svaki dan pili vino za snagu.

Osim toga, rado su jeli i kozje noge, vjerujući da će im to dati životinjsku snagu.

A danas? Danas se svakodnevno priprema 50.000 obroka, pri čemu se pazi na vegetarijanske obroke i održivost.

Procjenjuje se da će tijekom Olimpijskih igara u Parizu biti pripremljeno više od nevjerojatnih dva milijuna obroka, a sva hrana osim banana, kave i čokolade dolazi iz Francuske.

Zvuči nevjerojatno, ali jedno od poznatijih jela, pomfrit, neće biti posluženo – i to iz sigurnosnih razloga (priprema u dubokom ulju u fritezama). Naravno, i Francuzi žele što više predstaviti svoju kuhinju, pa će se u selu održavati radionice na kojima će polaznike naučiti kako pripremiti ukusan baguette i dobar kroasan. Sve u svemu – bit će veselo i nezaboravno, prenosi citymagazine.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu