Connect with us

magazin

GASTRO PONUDA ADVENTA U ZADRU (2. DIO) / Ima svega: Black angus kobasice i ćevapi, divljač, slatki cronut, originalni coctaili, panettone koji se pije…

Objavljeno

-

U nekoliko nastavaka predstavljamo najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica na zadarskom Adventu.

U ovom drugom dijelu idemo redom po kućicama zalogaj po zalogaj, gutljaj po gutljaj…

Didova kućica
Ova je kućica treća u zajedničkom timu u kojem su još Lavova kućica i Kod Rođe, tako da je i ponuda gotovo istovjetna: domaće svinjsko-juneće blago dimljene, ali i konfekcijske kobasice, plate pršuta i sira, fritule, kuhano vino i kuhani gin glavni su im aduti. I, naravno, široki osmijesi kuharice i konobarice.

Christmas Colonna
Jedan od najboljih zadarskih coctail majstora mlađe generacije, Moreno Samobilić, sa svojom je partnericom Dijanom Kreber iz njihovog obližnjeg coctail bara Colonna na Advent donio selekciju hladnih i toplih mješavina.  Feliz Navidad dobio je naziv po slavnoj božićnoj pjesmi i samo je jedan od njihovih tekućih bisera idealnih za hladne adventske večeri. U njemu su tequila, agava, liker od naranče, kompot od jabuke i čokolada. I vrlo je vruć. Ponudu hrane Diana i Moreno sveli su na svega nekoliko jela, od kojih izdvajamo tri burgera: El Classico s pljeskavicom u sjajnom Kroštulinom brioche pecivu (i svi ostali burgeri su s pecivom ove izvrsne pekare), Schwartz &  Negro u crnom pecivu i Alternativno, veganski burger kojeg bi poželjeli i ortodoksni mesojedi. Sjajna Slavonka – dimljena kobasica od mesa crne slavonske svinje zasluženo je prenesena iz lanjske adventske ponude ove kućice.

Boogie X Picnic
Maestro zadarskog fast fooda Vedran Božićev već se proslavio sa svojim food truckom i kućicama na zagrebačkim i zadarskim adventskim sajmovima, a u ovoj se kućici se udružio zagrebačkim Boogie Labom, svježom i vrhunskom ugostiteljskom pričom. Već i je ranija poveznica bila Kroštula artisan pekara čija su peciva, naravno, drugi najvažniji dio svih zalogaja u ponudi ove kućice. Prvi najvažniji dio je mesni sadržaj. Božićev je ovaj put umnožio ponudu na način da svatko može izabrati svoje jelo birajući između ćevapa od odležane black agnus junetine, black agnus kobasice ili domaće kobasice Biloglav, paš i hrenovke, te ih po volji kombinirati s četiri vrste originalna priloga: azijskim, s tartufima, fažolom ili sirnim od padana. Ukupno 16 kombinacija! Kulinarske kreativnosti ne nedostaje ni u slatkim jelima i coctailima: Cronut je sjajna kremasta fuzija između američke krafne i francuskog kroasana s  kremom od pistaccia i čokolade ili nutelle s prahom brusnice, a kuhani panettone je topli coctail s votkom, kamilicom i komadićem tog Kroštulinog kolača. Đumbirka i nekoliko drugih toplih coctaila se može naručiti ako vam se baš ne jede i pije istovremeno…

Tradicija u čašici
Šime Katuša, poduzetnik koji sa suprugom vodi i ozbiljni OPG, na ovoj je kućici ponudio dio svojih domaćih proizvoda i kuharsko poznavanje  hrvatske tradicionalne kuhinje. Tako u velikom kazanu kuha svoje vlastito vino i nudi blago dimljene kobasice koje je sam proizveo po vlastitom tajnom receptu. Šime nekoliko puta tjedno obogaćuje ponudu kuhanim jelima, pa nas je iznenadio s izvrsnim gulašem od divljači, srnetine i veprovine, s njokima naravno. To jelo, inače, izmjenjuje s fažolom te svojom kobasicom i suhim mesom. Da bi i ljubitelji nešto brže hrane došli na svoje, gostima Tradicije nudi grillani odležani ramstek u sendviču. Ovu kućicu je lako prepoznati po visećim ukrasima – panceti, slanini i domaćim kobasicama.

Lička kuća
Očekivano, Lička kuća nudi ličke specijalitete počevši od pravog ličkog krumpira, od koje radi svašta, pa čak i peče police s pancetom. Simpatični glavni kuhar i konobar Danijel u kotliću kuha čak pet vrsta kobasica, a domaća lička kobasica se nalazi i u kombinaciji s kiselim kupusom i kuhanim buncekom. Dobro je da se netko sjetio kuhati suho svinjsko meso, pravu zimsku delikatesu, kao i klasičnu sarmu koju Danijel servira s buncekom na daščici. Drvo je podloga i Ličke daščice s narezanom suhom kobasicom. Osim sarme Danijel će ponekad skuhati divljač te ponuditi i Lički pladanj s kiselim kupusom, buncekom i domaćom kobasicom. Ponuda pića bi bila uobičajeno adventska da nije prave dobre ličke šljivovice koja se može degustirati jedino na ovoj kućici.

Mediteranneo
Iskusni zadarski chef i predavač u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, Robert Pinto, u svoju je adventsku je kućicu prenio dio kuharske filozofije Trattorie Mediteranneo, koju godinama uspješno vodi. Dnevno mijenja dva kuhana jela poput janjetine s bižima i bobom, obrazina s njokima, srnetine.., a petkom je obavezan bakalar kao fritura od sitne ribe i kozica. Odlični maneštrun od sipe i čičvarde dočekao nas je jedne srijede, a trebalo je još probati, recimo, slavonsku blagu domaću kobasicu ili baranjsku ljutu, koje su, naravno, stalno u ponudi. Pinto kuha vino po vlastitom receptu. Teskerin pinot obogaćen je s karameliziranim šećerom i chefovom kombinacijom začina, a Mediteranneo nudi i vlastito bijelo vino cijeđeno od maraštine iz vinograda Tomislava Glavića u Nadinu. Treba li veća preporuka?!

BoogieXPicnic-8_1600_1067

Image 2 of 44

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Šest simptoma koji ukazuju na to da vam fali željeza

Objavljeno

-

By

Na temelju nekih simptoma moguće je otkriti nedostaje li vam željeza u krvi te koje namirnice mogu pomoći u smanjenju rizika od nedostatka željeza

Nedostatak željeza kao minerala može biti uzrok anemije, a sve to dovodi do umora, slabosti i vrtoglavice, piše b92. Zato je iznimno važno obratiti pozornost na simptome koji ukazuju na to da patite od nedostatka željeza u krvi.

Simptomi koji ukazuju na nedostatak željeza

Umor i iscrpljenost

Osjećaj umora može biti jedan od najčešćih simptoma nedostatka željeza.

Željezo igra ključnu ulogu u stvaranju hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji omogućuje prijenos kisika iz pluća u tkiva.

Kada tijelu nedostaje željeza, crvena krvna zrnca ne mogu dovoljno opskrbljivati ​​tkiva kisikom, što dovodi do umora i iscrpljenosti.

Ipak, stručnjaci savjetuju da provjerite željezo u krvi ako se stalno osjećate umorno, slabo, razdražljivo, ali i ako primijetite da niste koncentrirani na ono što radite.

Trudnoća

Drugo stanje kod žena, odnosno trudnoća, povezano je s činjenicom da je željezo potrebno budućim majkama, kao i bebama.

Zato se provjerava stanje kako bi se na vrijeme reagiralo i po potrebi povećao unos željeza.

To dodatno komplicira činjenica da simptomi povezani s trudnoćom mogu biti isti kao i kod nedostatka željeza, kao što su umor, slabost, problemi s koncentracijom, hladne ruke i stopala…

Nedostatak energije i nesvjestica

U slučaju da vam tjelesne aktivnosti postanu prenaporne ili teške, moguće je da vam nedostaje željeza jer nedostatak smanjuje izdržljivost organizma.

Također, nedostatak željeza može rezultirati smanjenim brojem crvenih krvnih zrnaca ili padom hemoglobina, što otežava tijelu opskrbu mozga dovoljnom količinom kisika.

To može uzrokovati nesvjesticu ili vrtoglavicu, osobito kada brzo ustanete iz sjedećeg ili ležećeg položaja.

Anksioznost bez razloga

Manjak minerala poput željeza može dovesti do osjećaja tjeskobe, a to se događa zbog nedostatka kisika koji pokreće živčani sustav vašeg tijela. Tada srce počne kucati snažno i lako se osjećate kao da ste usred svađe.

Lomljivi nokti i kosa

Crvena krvna zrnca pomažu u opskrbi tkiva kisikom i hranjivim tvarima, uključujući nokte i kosu. Nedostatak željeza može uzrokovati manjak ovih esencijalnih nutrijenata, što rezultira lomljivim noktima i kosom koja je suha, slaba i sklona lomljenju.

Osim toga, gubitak kose može biti povezan s nedostatkom željeza, no nemojte paničariti ako vidite da vam je ispala pokoja vlas. To uvijek možete učiniti tako da provjerite krvnu sliku i posavjetujete se s liječnikom.

Povećana osjetljivost na hladnoću

Nedostatak željeza može utjecati na cirkulaciju krvi, što može dovesti do smanjenog protoka krvi u periferne dijelove tijela, poput ruku i nogu. To može dovesti do osjećaja stalne hladnoće ili povećane osjetljivosti na hladnoću.

 
Nastavi čitati

Magazin

Koje kombinacije alkohola i lijekova su posebno opasne?

Objavljeno

-

By

Vjerojatno ste čuli da uzimanje lijekova i alkohola istovremeno može utjecati na njihovo djelovanje i čak biti vrlo opasno u nekim slučajevima. Smijete li uzimati lijek prije ili nakon konzumiranja alkohola ili ne ovisi o nekoliko čimbenika, a vrsta lijeka, količina alkohola i vremenski razmak između uzimanja lijeka i konzumacije alkohola su samo neke od njih. Na primjer, u nekim slučajevima do neželjene reakcije može doći iako su između uzimanja lijeka i alkoholnog pića prošli sati.

Uz to, ljudi s godinama sve sporije metaboliziraju alkohol, što znači da se on nakon konzumacije dulje zadržava u organizmu i vrijeme u kojem lijekovi mogu doći u doticaj s alkoholom se produžuje.

Stariji također imaju veći potencijal za interakcije zbog velikog broja lijekova koje uzimaju. “Također, rizična skupina su i žene zbog manje količine vode u tijelu i viška masti u odnosu na muškarce”, kaže za Centar Zdravlja Lucija Ana Bićanić, mag. pharm., iz Farmakoterapijskog savjetovališta Doma zdravlja Zagreb – Centar.

Antibiotici i alkohol

Alkohol može pogoršati neke od neugodnih nuspojava antibiotika, lijekova koji se koriste za bakterijske infekcije, i antimikotika, lijekova koji se koriste protiv gljivičnih infekcija.

Nuspojave koje njihova interakcija s alkoholom uzrokuje su brojne: od ubrzanog rada srca i naglih promjena krvnog tlaka do bolova u trbuhu, želučanih tegoba, povraćanja, glavobolje ili crvenila lica.

Miješanje nekih takvih lijekova s alkoholom također može uzrokovati oštećenje jetre.

“Najznačajnija interakcija antibiotika i alkohola je ona s metronidazolom – u toj kombinaciji gotovo sigurno će doći do nuspojava poput mučnine i povraćanja”, navodi Bićanić.

“S obzirom na to da ovi lijekovi često imaju produženo djelovanje, u nekim je slučajevima potrebno pričekati 48 do 72 sata nakon uzimanja zadnje doze kako biste bili sigurni da neće doći do interakcije”, dodala je.

Antidepresivi, antiepileptici i alkohol

Antidepresivi i antiepileptici mogu uzrokovati pospanost i vrtoglavicu, koje se mogu pogoršati u interakciji s alkoholom. To može povećati rizik od padova i prometnih nesreća.

Miješanje nekih vrsta antidepresiva s alkoholom također može povećati osjećaj depresije ili beznađa, oslabiti kontrolu motorike, pojačati učinak alkohola ili izazvati oštećenje jetre ili rada srca.

Lijekovi protiv bolova i alkohol

Kombinacija lijekova za ublažavanje opće boli, bolova u mišićima, groznice i upale s alkoholom može uzrokovati želučane tegobe, krvarenje, čireve na želucu i ubrzan rad srca.

Kada se pomiješaju s alkoholom, aspirin i acetaminofen (paracetamol) mogu uzrokovati oštećenje jetre.

Kombinacija paracetamola i klorfenamina u preparatima za olakšanje simptoma prehlade je opasna u interakciji s alkoholom.

“Klorfenamin je antihistaminik koji u kombinaciji s alkoholom može uzrokovati sedaciju (pospanost), pa može doći do padova i fraktura”, navodi Bićanić.

Lijekovi za spavanje, smirenje i alkohol

U kombinaciji s alkoholom, tablete za spavanje mogu uzrokovati nuspojave koje uključuju umor, pospanost i vrtoglavicu.

Disanje se može usporiti ili postati otežano, a neki također mogu imati problema s motoričkom kontrolom, pamćenjem i ponašanjem. Osim toga, biljni lijekovi za spavanje, poput kamilice, valerijane i lavande, mogu uzrokovati povećanu pospanost kada se pomiješaju s alkoholom.

Lijekovi za dijabetes i razrjeđivanje krvi i alkohol

Varfarin je antikoagulans, to jest, lijek koji se koristi za razrjeđivanje krvi. “U kombinaciji alkohola i varfarina može doći do smanjenja učinka varfarina koji za posljedicu može imati tromboembolijski događaj, poput moždanog udara.

Također, kod većih količina alkohola može doći do krvarenja, pogotovo uslijed padova i ozljeda zbog pretjerane intoksikacije alkoholom”, rekla je Bićanić.

“Kod istovremene primjene alkohola i lijekova za snižavanje glukoze u krvi postoji povećani rizik od laktacidoze, povećane količine laktata u krvi, te varijacije razine glukoze u krvi odnosno hipoglikemije i hiperglikemije.”

 
Nastavi čitati

Magazin

HOROSKOP ZA 13.05.2024.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.05.2024.

LJUBAV: Danas nije najbolji dan za erotiku jer ćete biti hladni. Zato pokažite ljubav do određene granice fizičkog zbližavanja.
KARIJERA: Pomno pratite sve novosti, ali još ne nalazite ono što želite. Još uvijek postoje ograničenja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite strpljivi.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.05.2024.

LJUBAV: Bit ćete spremni na dobru zabavu, ali i na izolaciju u paru u društvu osobe do koje vam je stalo. Kombinirat ćete.
KARIJERA: Izgledno je zanimljivo poslovno putovanje na kojem bi mogla zaživjeti jedna sasvim nova ideja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Terapije daju rezultate.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.05.2024.

LJUBAV: Pametnim izborom riječi vi ćete nadilaziti prazninu u osobnim odnosima. Sve ćete nadomjestiti intelektom.
KARIJERA: Ako opet posumnjate u svoje sposobnosti, samo posledajte iza sebe što ste do sada postigli. Brzo ćete se ohrabriti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Surađujte s mladima.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.05.2024.

LJUBAV: Partner će vas nadahnuti za nježnost. Vaš međusobni odnos poboljšavat će se iz dana u dan.
KARIJERA: Svojim znanjem doprinijet ćete da se posao obavi što bolje, kao i da vas poslovni partneri uvažavaju.
ZDRAVLJE&SAVJET: U odličnom ste raspoloženju.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.05.2024.

LJUBAV: Lijepe ljubavne prilike bit će prolazno zanemarene zbog male obiteljske tuge ili peripetije.
KARIJERA: Osjećat ćete se razapeti između želja i mogućnosti. Izlaz je u realnom sagledavanju situacije.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite odgovorni.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.05.2024.

LJUBAV: Pred vama je vrlo ispunjavajući ljubavni dan. Bit ćete u prilici provesti prelijepo zajedničko vrijeme.
KARIJERA: Držite se svojih poslovnih partnera jer oni trenutačno odlično vode cijelu stvar. Ne zamjerite im ako su ponekad oštri.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prošetajte na zraku.


VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.05.2024.

LJUBAV: Pokazat ćete se da čvrsto vjerujete u svoje ljubavne ideale i da od voljene osobe očekujete više nego što ona misli.
KARIJERA: U stručnim pitanjima moglo bi doći do jedne rasprave ili nadmetanja oko toga tko je u pravu. Po običaju, nitko.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nesanica nakon burnih snova.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.05.2024.

LJUBAV: U vašem poslovnom okruženju dans biste mogli prijmijetiti osobu koja vam je posebno naklonjena.
KARIJERA: Bit ćete motivirani samo za vrlo zanimljive teme poput alternativnih, umjetničkih ili sličnih.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne manipulirajte s ljudima.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.05.2024.

LJUBAV: Mnogi će se potpuno otvoriti i povjeriti prijatelju (prijateljici) i tako doživjeti olakšanje i oslonoac.
KARIJERA: Potrebno je samo malo više truda oko usaglašavanja različitih kreativnih ideja. Nemojte gurati samo svoje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Jednaka mjerila trebaju svima.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.05.2024.

LJUBAV: Vjerojatno je vrlo ispunjavajuće vrijeme u ozračju vlastitog doma. Oni u vezama pozvat će partnera k sebi, a samci će razmišlajti da li izaći.
KARIJERA: Morat ćete se malo više potruditi oko financija. Imate dobru priliku, pa bi bilo šteta da je propustite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite za svojim ciljem.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.05.2024.

LJUBAV: Mnogi vam zavide jer je vaš odnos s voljenom osobom stabilan, pun povjerenja, a nije bez strasti.
KARIJERA: Nedostajat će vam takta u poslovnim dogovorima. Ipak, ako se oslonite na svoje znanje, naći ćete ispravan put.
ZDRAVLJE&SAVJET: Lomite sve prepreke.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.05.2024.

LJUBAV: Oni koji još traže srodnu dušu danas bi je mogli prepoznati u svom radnom okruženju.
KARIJERA: Bit ćete skloni miješati poslovno i privatno, ali vas to neće omesti da sasvim dobro funkcionirate na poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čuvajte se propuha.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu