Connect with us

Hrvatska

Četiri su razloga: Bivši ministar gospodarstva objasnio zašto je hrana Hrvatima toliko skupa

Objavljeno

-

Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić gostovao je u Newsnightu kod Ilije Radića gdje je komentirao najavljenu prodaju Fortenove, ali i gospodarsku situaciju u Hrvatskoj.

Fižulić je objasnio zašto Hrvati više troše na hranu od prosjeku EU-a. “To nije ništa čudno, trošit ćemo manje udjela plaće na hranu kada budemo bogatiji. Više je razloga, prvo je postoji li kod nas tržišna utakmica prodavača hrane i kupaca. Imate primjer Slovenije gdje tržišnu utakmicu vode Lidl i Hofer i onda cijene padaju”, rekao je.

“Saznali smo da će Fortenova biti prodana jednom vlasniku, ako se vratimo šest godina unatrag kada je izvanredni povjerenik Vlade Ante Ramljak rekao da će Agrokor rastavljen na faktore i da neće biti sistemski rizik za Hrvatsku, no to se nije dogodilo. Tada je bila šansa da državi razlomi Konzum kao najvećeg tržišnog natjecatelja, Tada bi u Hrvatskoj nivo cijena bio niži nego što je”, dodao je.

“Druga je stvar utjecaj PDV-a koji ne drugi najviši u EU-u. I po sniženoj stopi je viši nego u većini zemalja u okruženju. treći je razlog što je Hrvatska logistički zahtjevna, zbog malog broja stanovnika, veliki jer nismo kompaktni kao na primjer Slovenija. Četvrti razlog je turistička sezona kada dolaze stranci koji imaju bolji standard i troše te tako dižu cijene”, objasnio je.

Upozorio je da su u mandatu Andreja Plenkovića broj ljudi koji živi u riziku od siromaštva povećao. “To se ponajviše odnosi na starije. BDP je povećan, ali po stanovniku jer je Hrvatska izgubila puno stanovnika. Ove godine je porastao za cca. petinu, a najviše je rastao u Rumunjskoj i Poljskoj. No treba nas zabrinuti da je za isti postotak kao kod nas rastao i BDP u BiH i Srbiji, koje nisu u EU. To govori koliko mi koristimo svoje članstvo”, rekao je.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

S tržišta se povlači popularna Milka čokoladica!

Objavljeno

-

By

S tržišta se povlači Milka Oreo Bar, od 37 grama, zbog mogućeg prisustva malog komada plastike, izvijestili su iz tvrtke Mondelēz International te napomenuli da nijedan drugi proizvod te kompanije niti bilo koji drugi proizvod Milka i Oreo brenda nisu pogođeni ovim slučajem.

Riječ je o proizvodu Milka Oreo Bar, od 37 grama, s rokom upotrebe 18. kolovoza 2024., i LOT brojem OSK0934652 utisnutim na ambalaži.

Tvrtka poziva sve potrošače koji su kupili taj proizvod na hrvatskom tržištu da ga ne konzumiraju, već da se uz priloženi račun jave trgovini gdje je proizvod kupljen radi povrata novca.

Povlačenje određene količine Milka Oreo Bar je mjera predostrožnosti tvrtke budući da su sigurnost potrošača i kvaliteta proizvoda njen najviši prioritet, stoji u priopćenju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

NAJNOVIJI PODACI: Pogledajte koliko je porastao hrvatski BDP

Objavljeno

-

By

Emilian Robert Vicol from Pixabay

Zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u četvrtom lanjskom tromjesečju, već 12. kvartal zaredom, i to za 4,3 posto na godišnjoj razini, dok je u cijeloj prošloj godini ojačalo 2,8 posto.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom lanjskom tromjesečju realno porastao 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

To je brži rast nego u trećem lanjskom tromjesečju, kada je BDP porastao 2,8 posto.

Rast u posljednjem lanjskom kvartalu je najbrži rast od trećeg tromjesečja 2022. godine, a ujedno već 12. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste.

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, gospodarstvo je u posljednjem lanjskom tromjesečju poraslo 4,3 posto na godišnjoj razini, a 1,3 posto na kvartalnoj razini.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Od danas nove cijene goriva. Benzin najviše poskupio

Objavljeno

-

By

Jučer je održana telefonska sjednica vlade na kojoj je donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj se najviše maloprodajne cijene računaju po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom 14-dnevnom razdoblju, s ograničenom premijom od 0,1245 EUR/l za dizelsko i benzinsko gorivo te 0,0781 EUR/l za plavi dizel, a u iznosu 0,8229 EUR/kg smjesa propan – butan za boce, odnosno 0,3716 EUR/kg za velike spremnike.

Uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave, a ovakav režim vrijedit će za sljedeće 14-dnevno razdoblje.

Nove cijene iznosit će:

1,49 EUR/l za benzinsko gorivo (povećanje 0,04 EUR/l)

1,49 EUR/l za dizelsko gorivo (povećanje 0,01 EUR/l)
0,96 EUR/l za plavi dizel (povećanje 0,02 EUR/l)
1,20 EUR/kg UNP za spremnike (povećanje 0,02 EUR/kg)

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu