Connect with us

Hrvatska

SVE MANJE DJECE U HRVATSKOJ / Objavljeno koliko ih je rođeno lani

Objavljeno

-

Unsplash

Lani je u Hrvatskoj rođeno nešto manje od 34.000 djece među kojima je bilo više dječaka nego djevojčica te 1120 blizanaca, a najviše ih je došlo na svijet u ljeto, objavio je u petak Državni zavod za statistiku u povodu Svjetskog dana djece, 20. studenoga.

Od 33.883 djece koliko je rođeno prošle godine bilo je nešto više dječaka (50,9 posto) nego djevojčica (49,1 posto). Najviše djece rođeno je u srpnju (3063), a najmanje u travnju (2533).

Trideset i jedno dijete bile su trojke ili je u istom porođaju rođeno više djece.

Stopa nataliteta, koja se definira kao broj živorođenih na 1000 stanovnika, bila je 8,8. Na razini države broj se živorođene djece iz godine u godinu smanjuje, napominje DZS.

Gotovo sva djeca, 99,9 posto njih, rođena su u zdravstvenoj ustanovi.

Tri četvrtine djece rođeno je u braku, a izvanbračno bilo je 24,8 posto djece.

Prema Popisu, u Hrvatskoj su u 2021. ukupno bile 394.134 obitelji koje su imale barem jedno dijete mlađe od 18 godina. Od toga je gotovo polovica obitelji imalo jedno dijete mlađe od 18 godina, dok je 10.758 obitelji imalo četiri ili više djece mlađih od 18.

Udio osoba mlađih od 18 godina bio je 17 posto

Prema procjeni stanovništva sredinom 2022. udio djece tj. osoba mlađih od 18 godina starosti u Hrvatskoj je bio 17,3 posto.

U predškolskom odgoju je na početku pedagoške godine 2022./2023. sudjelovalo 147.888 djece. Na raspolaganju su im bila 1583 dječja vrtića, od kojih je 1195 bilo državnih, 330 privatnih, a 58 vjerskih, te 144 osnovnih škola, igraonica u knjižnici ili drugih ustanova ili udruga u kojima se odvija predškolski odgoj.

Prema dobi, 22 posto djece bilo je staro do tri godine, 37,4 posto bilo je u dobi od tri do pet godina, dok je najveći udio djece (40,6 posto) bio u dobi od pet do sedam ili više godina.

Redoviti program pohađala su 135.252 djeteta, u programu predškole bilo je 8487 djece, dok je 4149 djece pohađalo kraći program.

Na početku prošle školske godine ukupno je bilo 2065 osnovnih škola, koje je pohađalo 305.602 učenice i učenika te je bilo 31.153 učitelja u ekvivalentu pune zaposlenosti.

Na početku prošle školske godine ukupno su radile 743 srednje škole, koje je pohađalo 147.126 učenica i učenika. U srednjim školama radilo je 19.152 nastavnika.

U sezoni 2021./2022. u kazalištima je odigrano ukupno 5205 predstava za djecu i lutkarskih predstava, koje je uživo pogledalo gotovo pola milijuna posjetitelja.

Udio mlađih od 18 godina u broju korisnika narodnih knjižnica u 2022. iznosio je 42 posto. Ujedno je u ukupnim posjetima knjižničnim i radionicama čak 65 posto polaznika bilo mlađe od 18 godina.

 

Hrvatska

Hrvatska postaje sve popularnija destinacija za ove turiste…

Objavljeno

-

By

Na najvećem turističkom sajmu u Mađarskoj, budimpeštanskom Utazasu ovog se tjedna uz mnoge zemlje svijeta predstavlja i Hrvatska, za koju rastu interes i potražnja mađarskih turista kojih je do sada ove godine došlo 20 posto više nego lani, izvijestio je u petak HTZ.

Na sajmu u Budimpešti od 22. do 25. veljače hrvatsku ponudu predstavlja predstavništvo HTZ-a (Hrvatske turističke zajednice) u Mađarskoj, čija je direktorica Ivana Herceg poručila da je to idealna prilika za daljnje jačanje prepoznatljivosti Hrvatske kao turističke destinacije na tom tržištu.

Veliko zanimanje mađarskih turista

“Već prvog dana sajma održali smo brojne sastanke s različitim partnerima, a i mnogi predstavnici medija iskazali su veliki interes za studijska putovanja u Hrvatsku. Takve informacije dokazuju da zanimanje za hrvatskim destinacijama i dalje jača”, dodala je Herceg.

Veliko zanimanje mađarskih turista za putovanja u Hrvatsku uz ostalo dokazuju i rezultati do sada ove godine, prema kojima ih je došlo više od sedam tisuća ili 20 posto više nego u isto vrijeme 2023., a još viši porast, od čak 64 posto – ostvarili su s gotovo 30 tisuća noćenja.

“Tijekom sajma Utazas moći ćemo dodatno procijeniti stanje na tržištu Mađarske koje se tradicionalno nalazi među najvažnijima za hrvatski turizam. Vesele dosadašnji trendovi i pokazatelji po kojima Hrvatska postaje sve popularnija destinacija Mađara i za putovanja izvan glavne ljetne sezone”, ocijenila je Herceg.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Cijena ovog povrća nezaustavljivo raste: Kilogram čak 12,5 eura!

Objavljeno

-

By

Unatoč usporavanju inflacije, cijena jedne važne prehrambene namirnice u Hrvatskoj i dalje raste.

Protekli tjedan cijena češnjaka na tržnicama u prosjeku je iznosila 7,36 eura za kilogram, što je 1,5 posto više nego prethodni tjedan. Na tržnici u Požegi češnjak se prodavao za čak 12,5 eura!

Na tržnicama u Zagrebu prosječna je cijena prošli tjedan bila 7 eura, Bjelovaru 6,5 eura, Koprivnici 7,5 eura, Čakovcu 8 eura, a Varaždinu 10 eura za kilogram, piše Danica.hr.

Cijena češnjaka već godinama kontinuirano raste, i to zbog drastičnog pada domaće proizvodnje. U odnosu na isti tjedan lani kilogram češnjaka na tržnicama u prosjeku je skuplji za 17 posto, a u odnosu na predlani za 24 posto.

Najviše češnjaka dolazi iz Kine

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, tijekom 2008. godine – zadnje prije ulaska u EU – Hrvatska je proizvela oko 36.000 tona češnjaka, a predlani manje od 17.000 tona. Riječ je o padu od nevjerojatnih 53 posto.

Najviše češnjaka, očekivano, na naše tržište dolazi iz Kine koja je uvjerljivo najjači svjetski proizvođač tog povrća. Prema posljednjim podacima, Kina drži čak 70 posto svjetske proizvodnje luka i češnjaka.

Uvozni je češnjak u dućanima jeftiniji od domaćeg na tržnicama. Kilogram češnjaka iz Kine u Konzumu se danas, primjerice, prodaje za 5,99 eura. To je oko 20 posto jeftinije od prosječne cijene na tržnicama prošli tjedan.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Privremeno se povlači nekoliko serija poznatog lijeka, HALMED poslao upozorenje

Objavljeno

-

By

HALMED je objavio kako se privremeno povlači iz prodaje nekoliko serija poznatog lijeka koji je dostupan u hrvatskim ljekarnama.

“Tvrtka Bayer d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Iberogast oralne kapi, tekućina (9 biljnih pripravaka), na zahtjev Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi postupak privremene obustave primjene i distribucije serija DR08202, DR08606 i DR08250 predmetnog lijeka”, javljaju iz HALMED-a.

“Predmetni postupak provodi se temeljem prijave sumnje u neispravnost u kakvoći lijeka koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacije tijekom ispitivanja stabilnosti. Obustava će biti na snazi do završetka provjere, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena. Nisu zaprimljene sumnje na nuspojave povezane s predmetnim serijama lijeka.

Na tržištu Republike Hrvatske u prometu su dostupne druge serije ovog lijeka koje nisu zahvaćene obustavom, kao i drugi lijekovi iz iste terapijske skupine. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije”, nastavlja se u priopćenju.

“Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije”, podsjeća HALMED.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu