Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OPREZ! Zadarska policija najavila pojačani nadzor vozača u studenom i prosincu te u danima „Martinja“

Objavljeno

-

U studenom i prosincu – za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska hrvatskih državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća te stradavanja u njima, priopćeno je iz PU zadarske.

Pojačani nadzor prometa na cestama

Stoga će policija do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.
 

Martinje 2023. godine
Od 10. do 12. studenog 2023. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta („Martinja“) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati, kada je na samo „Martinje“ te vikende prije i poslije, na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 7 495 vozača.

Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 697 vozača, a osam vozača odbilo je alkotestiranje.

Također, devet vozača na preliminarnom testiranju na droge bila su pozitivna, dok su 33 odbila testiranje na droge.  

Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnim skupinama od 18 do 24 godine i od 31 do 40 godine – po 160 vozača.  

Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg – 291 vozač, dok je koncentracija veća od 1,50 g/kg utvrđena kod 141 vozača.

Statistički pokazatelji na području Policijske uprave zadarske

Na području Policijske uprave zadarske u razdoblju od deset mjeseci 2023.g. u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 8 osoba, 182 su teže, a 359 lakše ozlijeđeno, a 2022. godine smrtno su stradale 4 osobe, 165 je teže, a 484 lakše ozlijeđeno.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 176 ili 9,43% svih prometnih nesreća u kojima su nije bilo smrtno stradalih osoba, dok je 66 ozlijeđeno, a u istom su vremenskom razdoblju prošle godine prouzročili 180 prometne nesreće u kojima nije bilo smrtno stradalih osoba, a 87 ih je ozlijeđeno.

Napominjemo kako su u deset mjeseci ove godine policijski službenici u prometu na cestama zatekli 973 vozača koji su vozilom upravljali pod utjecajem alkohola i/ili droga i 122 vozača koji su odbili ponuđeno testiranje, dodaju iz PU zadarske.

Također, zbog počinjenja različitih prekršaja u prometu, pretežno zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na Kazneno-prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru  privedeno je 207 vozača od čega je njih 83 zadržano u zatvoru od 5 – 15 ili više dana.
 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Vrlo tople noći i vrlo vrući dani, uz upozorenje na toplinski val. Neće pomoći ni bura

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas sunčano i vruće. U Gorskoj Hrvatskoj uz umjeren dnevni razvoj oblaka. Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni, na Jadranu jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 36 °C.

U nedjelju će prevladavati sunčano, na Jadranu često i vedro te danju vruće i vrlo vruće. No popodne i osobito navečer uz jače naoblačenje u središnjoj Hrvatskoj lokalno su mogući intenzivni pljuskovi praćeni grmljavinom, a prema kraju dana lokalnih pljuskova može biti i u Gorskom kotaru te u zapadnoj Slavoniji. Vjetar veći dio dana uglavnom slab, no prema večeri naglo će zapuhati umjeren do jak sjeverac, uz nestabilnosti prolazno moguće i s olujnim udarima. Na Jadranu će mjestimice umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak navečer na sjevernom dijelu naglo okrenuti na jaku, na udare i olujnu buru. Jutarnja temperatura od 15 do 20, na obali i otocima između 22 i 26, a najviša dnevna većinom između 33 i 38 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, na Jadranu često i vedro. Ipak, u nedjelju popodne i navečer u središnjim predjelima mogući su izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom, a u noći na ponedjeljak vjerojatnost za pljuskove raste i u istočnoj Hrvatskoj te u Gorskom kotaru. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u unutrašnjosti u nedjelju popodne i navečer uz nestabilnosti prolazno moguće i jak do olujan. Na Jadranu mjestimice umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak prema večeri u nedjelju naglo okreće na buru, jaku, osobito podno Velebita na udare i olujnu. Na Jadranu često vrlo tople noći te vrući i vrlo vrući dani uz upozorenje na toplinski val, a na kopnu nakon vrlo vruće nedjelje, početkom tjedna niža temperatura zraka.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIMANJE KOD ŽUPANA LONGINA / Četrnaest mladih hrvatskog porijekla borave u Zadru u sklopu programa Hrvatske matice iseljenika

Objavljeno

-

By

Župan Božidar Longin primio je sudionike programa Hrvatske matice iseljenika Eco Heritage Task Force koji borave u Zadru.

Program okuplja mlade hrvatskog podrijetla koji se angažiraju volonterskim radom u ekološkoj obnovi i očuvanju hrvatske baštine u lokalnim zajednicama, ali paralelno i uče hrvatski jezik.

U Zadru boravi tako 14 mladih iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Italije, Sudana, Kanade, Argentine i Australije zajedno s voditeljicom Ivanom Rora iz Hrvatske matice iseljenika.

Zadarska županija povezala je Hrvatsku maticu iseljenika s Volonterski Centar Zadar koji im je održao predavanje te dogovorio volonterske akcije u sklopu koje su već očistili školski vrt Prirodoslovno-grafičke škole i OŠ Šime Budinića gdje su i obojali školsku dvoranu.

Čeka ih još čišćenje rijeke Zrmanje i okoliša Srednjoškolskog đačkog doma, posjet Udruzi Prospero u Gračacu te bojanje klupa i sređivanje biljaka u Domu sv. Frane. U suradnji sa Sveučilištem u Zadru organizirana im je i nastava hrvatskog jezika, a posjetit će i PP Telašćica.

Mislim da je zajednički zadatak svih nas potaknuti ljubav prema Domovini kod onih koji odrastaju daleko od nje, a puno je lakše voljeti ono što poznaješ. U konačnici krajnji cilj ovakvih programa možda je i stvaranje želje kod nekoga od polaznika da učine suprotno od svojih predaka i vrate se graditi život u Hrvatskoj. Danas je Hrvatska moderna i razvijena zemlja, članica Europske unije, i ne postoji razlog zašto mladi ljudi ne bi mogli ovdje ostvariti svoje poslovne i privatne planove.“, rekao je župan Božidar Longin.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJA: Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja marikulture za 2024. godinu

Objavljeno

-

By

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja marikulture za 2024. godinu (u daljnjem tekstu: Javni poziv). Ukupna planirana vrijednost Javnog poziva je 20.000,00 EUR-a, a prijave se podnose do 28. kolovoza 2024. godine. Ovim Javnim pozivom želi se nastaviti poticati razvoj marikulturne djelatnosti na području Zadarske županije. Potpora se može dodijeliti fizičkim i pravnim osobama iz ranga mikro poduzeća (manje od 10 zaposlenika, čiji je godišnji promet manji od 2.000.000,00 EUR-a) koje su nositelji dozvole za akvakulturu na području Zadarske županije.

Predmet dodjele potpore mora se obavljati na području Zadarske županije.

Sufinanciraju se troškovi nastali i plaćeni od 26. studenog 2023. godine do dana zatvaranja Javnog poziva.

Potpore male vrijednosti, Zadarska županija će dodijeliti za mjere:

  • MJERA 1: Potpore za pripremu projektne dokumentacije u marikulturi
  • MJERA 2: Potpore za razvoj marikulture
  • MJERA 3: Potpore za ulazak u sustave zaštite naziva prehrambenih proizvoda

Za mjeru 1. i 2. prihvatljivo je financiranje do 50% ukupnih dokumentiranih troškova. Najveći pojedinačni iznos može iznositi do 4.000,00 EUR-a po pojedinačnoj mjeri.

Financiranje u Mjeri 3. je 100% i ograničeno na 700,00 EUR-a po korisniku.

Tražitelj potpore može se prijaviti na sve tri mjere, a za koje je ukupan maksimalan iznos koji se može odobriti 4.000,00 EUR-a.

Tražitelj potpore može se prijaviti na dvije mjere za koje je maksimalan iznos koji se može odobriti 5.000,00 EUR-a uključujući i iznos bonusa u slučaju da ostvaruje pravo.

Zahtjev se podnosi isključivo u elektronskom obliku, odnosno putem SOM sustava.

Javni poziv i sva potrebna dokumentacija u vezi istog, objavljena je na web stranici Zadarske županije www.zadarska-zupanija.hr

(poveznica Natječaji, Aktivni natječaji), ali je dostupna i u SOM sustavu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu