Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OD 15. LISTOPADA DO 15. STUDENOG / Mjesec hrvatske knjige u Znanstvenoj knjižnici. Evo što donosi…

Objavljeno

-

Od 15. listopada do 15. studenoga 2023. odvijat će se nacionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige. Ovogodišnje izdanje pod nazivom Književnost bez granica! bit će posvećeno prevoditeljima, odnosno književnom prevođenju.

Programi koje je priredila Znanstvena knjižnica Zadar u suradnji s Odjelom za talijanistiku Sveučilišta u Zadru posvećeni su rođenom Zadraninu Luigiju Fichertu (1826. – 1899.) i prijevodima njegove književne ostavštine koja se čuva u Znanstvenoj knjižnici. Kroz predavanje, izložbu i radionicu šira javnost bit će upoznata sa zaboravljenom zadarskom književnom baštinom u izvorniku i prijevodu na hrvatski jezik  a studente će se potaknuti na istraživanje i prevođenje zadarske kulturne baštine.

PROGRAMI:

Izložba književnog opusa Zadranina Luigija Ficherta (1826. – 1899.) u fondu Znanstvene knjižnice Zadar

Izložba književnog opusa Zadranina Luigija Ficherta (1826. – 1899.) u fondu Znanstvene knjižnice Zadar održat će se u okviru predavanja Revalorizacija zadarske književne baštine: književni i kazališni odjek Fichertova spjeva La madre slava. Cilj izložbe je predstaviti široj javnosti izdanja ovog plodnog zadarskog autora i potaknuti daljnja istraživanja i prevođenje zadarske književne baštine.

Znanstvena knjižnica Zadar, Izložbena dvorana, 18.10. – 25.10.2023.

Revalorizacija zadarske književne baštine: književni i kazališni odjek Fichertova spjeva La madre slava

Predavanje Revalorizacija zadarske književne baštine: književni i kazališni odjek Fichertova spjeva La madre slava održat će izv. prof. dr. sc. Ana Bukvić s Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru. Luigi Fichert (Zadar, 1826. – Venecija, 1899.) jedan je od najplodnijih autora zadarskoga podrijetla u drugoj polovici 19. stoljeća. Njegovo najpoznatije djelo spjev La madre slava iz 1857. godine tiskano je u Zadru, te je doživjelo još tri izdanja, dramatizaciju, te prijevod na hrvatski jezik pod naslovom Slavska majka prevoditelja Antuna Šimonića 1861. godine. Cilj programa je otkriti široj javnosti zaboravljenu zadarsku književnu baštinu u izvorniku i prijevodu na hrvatski jezik.

Znanstvena knjižnica Zadar, Izložbena dvorana, 18.10.2023. 12:00h

Transkripcija i prijevod na hrvatski jezik odabranih dijelova rukopisa melodrame La madre slava Luigija Ficherta

Radionicu Transkripcija i prijevod na hrvatski jezik odabranih dijelova rukopisa melodrame La madre slava Luigija Ficherta održat će izv. prof. dr. sc. Ana Bukvić sa studentima II. godine diplomskog studija Suvremena talijanska filologija na Odjelu za talijanistiku Sveučilišta u Zadru. Cilj radionice je približiti fond Znanstvene knjižnice Zadar studentima talijanistike, potaknuti ih na istraživanje i čitanje zaboravljene zadarske književne baštine, te prijevod iste kako bi je približili široj javnosti.

Sveučilište u Zadru, Odjel za talijanistiku, 20.10.2023. 10:00h

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIPREMITE SE NA VRIJEME! U srijedu bez vode sedam ulica u Zadru…

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 24.07.2024. godine  (srijeda) u vremenu od 08:30 h pa do 12:30 h  biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru u ulicama:

Ulica Petra Kasandrića,

Ulica Đure Sudete,

Ulica Vatroslava Jagića,

Ulica Denisa Špike do križanja s Ulicom Valerije De Ponte,

Ulica Ive Vojnića,

Ulica Josipa Runjanina,

te Ulica Dubravka Dujšina.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Đure Sudete kod kućnog broja 2.  

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

INTERVJU / Ante Mikulić/Trgovačko društvo Rogovo d.o.o. Sv. Filip i Jakov

Objavljeno

-

By

Poslušajte intervju s Antom Mikulićem, direktorom trgovačkog društva Rogovo d.o.o. iz Sv. Filip i Jakova o trenutnim i budućim planovima društva:

Izvor: BnM portal

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ANKETA TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA ZADRA / Gosti su zadovoljni ponudom u Zadru – najviše restoranima, najmanje smještajem

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka


Turistička zajednica grada Zadra, u suradnji s tvrtkom Feel IQM, nastavlja s provedbom projekta integralnog upravljanja kvalitetom pod nazivom IQM Destination Zadar. Ovaj projekt temeljen je na održivom razvoju i umrežavanju lokalnih dionika, te se njime mjeri online reputacija destinacije na osnovi recenzija, ocjena i komentara gostiju tijekom boravka u Zadru.

Na osnovi analize 22.682 recenzije u tekućoj godini, ukupan stupanj zadovoljstva gostiju turizmom u Zadru iznosi visokih 89,2/100. Svjesni važnosti zadovoljstva gostiju, rezultati online reputacije važan su pokazatelj daljnjeg razvoja turizma destinacije.

Rezultati analize zadovoljstva gostiju od 1. siječnja 2024. do danas su sljedeći:

· na osnovi 22.682 recenzije, ukupno zadovoljstvo gostiju turizmom u Zadru iznosi 89,2/100
· u hotelima je zadovoljstvo gostiju bilo na nivou 85,5/100, a odnosi se na 16 zadarskih hotela
· 11 hostela u Zadru gosti su ocijenili na razini 85/100
· zadovoljstvo gostiju atrakcijama dobilo je ocjenu 94/100
· kvaliteta i usluge na plažama imaju ocjenu 87/100
· gosti su izuzetno zadovoljni hranom i uslugom u restoranima koju su ocijenili s visokih 90,5/100, temeljeno na 8542 recenzija

U sklopu projekta, Turistička zajednica grada Zadra objavila je Javni poziv u koji želi uključiti sve lokalne lokalne pružatelje usluga u Zadru (privatne iznajmljivače, ugostitelje, hotele, hostele, turističke agencije i kulturne ustanove) s ciljem razvoja destinacijskih proizvoda, mjerenja kvalitete usluge i proizvoda u destinaciji te poticanja na izvrsnost. Time će svaki dionik u svom segmentu poslovanja imati nove mogućnosti za podizanje kvalitete i privlačenje novih gostiju.

IQM Destination Zadar nudi besplatan individualni pristup i edukaciju za svakog dionika koji se želi osobno uključiti u projekt. Kroz ovu inicijativu, svi sudionici mogu vidjeti kako stoje u odnosu na tržišni prosjek na osnovu realnih parametara i relevantnih podataka, što im omogućava precizno planiranje daljnjeg razvoja i poboljšanja kvalitete svojih usluga.

Apsolutni prioritet i cilj Turističke zajednice grada Zadra je održavanje visoke kvalitete u svakom segmentu turističkog poslovanja, s namjerom postizanja najmanje destinacijske ocjene kvalitete od 89/100.

Sudjelovati u projektu možete ispunjavanjem pristupnice na poveznici: PRISTUPNICA – IQM Destination ZADAR

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu