Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / Svečano inauguriran novi rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić

Objavljeno

-

Svečanom predajom insignija – rektorskog lanca i žezla – danas je na Sveučilištu u Zadru okončana inauguracija novog rektora prof. dr. sc. Josipa Faričića. Lanac i žezlo, ali i zalog od osam godina rada na boljitku Sveučilišta i cijele zajednice, novom rektoru predala je njegova prethodnica prof. dr. sc. Dijana Vican.

Svečanom trenutku nazočili su brojni uzvanici, izaslanici predsjednika RH, predsjednika Vlade RH, predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnici, rektori, prorektori i dekani sveučilišta i fakulteta iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, zadarski župan Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić,  nadbiskup mons. Milan Zgrablić s nadbiskupom u miru mons. Želimirom Puljićem, pročelnici sveučilišnih odjela, ravnatelji javnih ustanova, kao i rektorova obitelj koja je s njima podijelila ovaj svečani trenutak.

Gradonačelnik Dukić zahvalio je dosadašnjoj rektorici na iskrenom partnerstvu i trajnim vrijednostima koja ostavlja cijeloj  zajednici, posebice u kontinuiranom rastu broja sveučilišnih odjela, izgradnji sveučilišne infrastrukture, ali i nizu započetih budućih projekata koji su rezultat predanog vođenja ove uzorne ustanove.

– Želim Vam da ustrajete u svojim planovima i programima, s novim strateškim ciljevima u novom povijesnom vremenu razvoja Zadra i Hrvatske. Naše sveučilište zalog je rasta i budućnosti Zadra. Ono je ishodište mladih, školovanih i ambicioznih ljudi koji su spremni i sposobni donositi nove vrijednosti ne samo Zadru nego čitavoj nam Domovini, poručio je Dukić novom rektoru.

Župan Božidar Longin podsjetio je kako je ideja o osnutku Sveučilišta rođena 1998. godine u Domu Županije. „Puno toga od tada smo prošli zajedno, upućeni jedni na druge, Županija kao koordinator razvoja ovog područja te Sveučilište kao jedan od njegovih najjačih motora“, istaknuo je Longin.

Među govornicima koji su pozdravili novog rektora bio je i ministar Šime Erlić, izaslanik predsjednika Vlade, koji je rekao kako je imao čast surađivati s dosadašnjom rektoricom u dva prošla mandata u kojima je Sveučilište ostavilo veliki otisak na grad, županiju ali i nacionalnu znanstvenu i obrazovnu zajednicu.

Veliki pljesak dobila je dosadašnja rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican nakon što ju je ductor inauguracije prof. dr. sc. Ante Bralić pozvao da održi oproštajni govor. Ona je zahvalila svima s kojima je surađivala, a novom rektoru prepušta insignije koje će ga svakodnevno obvezivati na ostvarenje punine sveučilišnog poziva, spremnost za preuzimanje odgovornosti za sveučilišnu zajednicu ali društvo u cjelini.

– Prije osam godina došli smo čelna mjesta Sveučilišta koje smo trebali učiniti znanstvenom utvrdom, generatorom znanja, a Zadar sveučilišnim gradom. Zajednica smo koja nije okretala leđa baštini i kulturi, niti je zbog toga bila manje suvremena ili sporija u hvatanju koraka s modernim vremenima. Želim ti da u ovom promjenjivom dobu držiš isti dvogled u rukama i usmjeravaš obrazovne i  znanstvene napore prema onome čemu znanost i obrazovanje služe, a to je da budemo bolji ljudi, poručila je Vican, dodajući da novi rektor ispod površinske mirnoće krije snažnu kombinaciju energičnosti, inovativnosti i kreativnosti te je istinski domoljub.

Nakon primopredaje rektorskog lanca i žezla novi je rektor pozdravljen velikim pljeskom. Kako je više govornika povezalo sveučilište s brodom, rektor je razvio širu sliku sveučilišta kao broda kojem treba vrijedna posada, kvalitetan zapovjedni kadar, časnici i dočasnici, suvremene tehnologije i infrastruktura.

– Potrebno je znati koristiti tehnologiju, poznavati kako ona funkcionira, ali i vrlo snažan kompas, onaj moralni. Naš brod nije sam na moru, koje je nekada i olujno. Naš brod plovi s drugim brodovima iz svijeta, a posebno su nam važnije suradnje s drugim brodovima u našoj domovini. Bio bi dobro da činimo kvalitetnu flotu i plovimo prema istom cilju. Potrebno je nekada manevrirati među vidljivim i nevidljivim hridima, ali i imati svjetionika. To su nam uzori u znanstvenim ostvarenjima i dobroti koja nas usmjerava na suradnju i kolegijalnost. Ploviti je potrebno i onkraj poznatih puteva, pomorci su širili horizonte i povećavali znanje o kontinentima. To znači da nećemo uvijek biti vođeni nego ćemo biti u prilici voditi. Ne samo slijediti trendove, nego ih anticipirati i ako je moguće pridonijeti njihovoj izgradnji, rekao je Faričić.

Izrazio je veliki ponos činjenicom da je bio dio priče koju su izgrađivali rektori Damir Magaš i Ante Uglešić i posebice rektorica Vican.

– Nadam se da ćemo graditi svoje sveučilište, grad, županiju i domovinu i tako snažno izgrađeni biti punopravni članovi europske i globalne zajednice naroda. Dobro je činiti dobro, poručio je za kraj rektor Faričić.

Svečanu inauguraciju glazbenim su brojevima uveličale sopranistica Nela Šarić i mezzosporanistica Nera Gojanović, uz klavirsku pratnju pijanistice Gordane Pavić.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PRAZNIK RADA / Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru ove srijede…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove srijede…

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Skradinska 8 – od 7 do 21

KONZUM:

zatvoreno

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Većina trgovina radi. Točna radna vremena pregledajte OVDJE.

RIBOLA

zatvoreno

PEVEX

zatvoreno

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Muzej antičkog stakla slavi 15. rođendan. Donosimo PROGRAM proslave…

Objavljeno

-

By

Najavljen je bogat i zabavan program u sklopu obilježavanja 15. godišnjice rada i Dana Muzeja antičkog stakla u Zadru:

“Muzej antičkog stakla u Zadru svoja je vrata javnosti svečano otvorio 5. svibnja 2009. godine kao jedinstveni arheološki muzej specijaliziran za antičko staklo. U ovih petnaest godina rada, Muzej se profilirao u kulturnu instituciju čiji je značaj na polju proučavanja, konzerviranja, restauriranja i prezentiranja antičkog stakla dosegao visoku razinu profesionalnog djelovanja.

O tome najbolje svjedoče pozitivne reakcije naših zadovoljnih posjetitelja te mnogobrojne nagrade i priznanja dodijeljena Muzeju od strane struke, ali i ostalih institucija koje za cilj imaju promicanje kulturnog turizma. Sve to daje nam poticaj za buduće planiranje raznih programskih aktivnosti i sadržaja, kako bi unaprijedili cjelokupno djelovanje Muzeja antičkog stakla u Zadru”, poruka je iz Muzeja.

Program započinje u ponedjeljak, 6. svibnja 2024.:

Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.:

9,00 – 21,00 sat – slobodan ulaz u Muzej

9,00 – 21,00 sat – popust 20% na cjelokupnu ponudu suvenira i publikacija

9,00 – 14,00 sati – demonstracija izrade staklenih perlica na plameniku – Antonija Gospić

9,00 – 14,00 sati – demonstracija puhanja stakla  – Marko Štefanac

10,00 – 11,00 sati – pedagoško-edukativna radionica za djecu

11,00 – 12,00 sati – demonstracije puhanja stakla Helmi Remes i Slate Grove

19,00 sati – otvorenje izložbe Helmi Remes i Slate Grove „Odjeci priča / Nadahnuće iz Finske“  – velika izložbena dvorana, Tomislav Milačić (saksofon) na terasi Muzeja

Petak, 17. svibnja 2024.:

19,00 sati – otvorenje izložbe „Kocka je bačena: Drevne društvene igre na ploči:“ u Kulturnom centru Blato na otoku Korčuli – autori izložbe muzejski savjetnici Anamarija Eterović Borzić i dr. sc. Berislav Štefanac

9,00 – 11,00 sati – pedagoško-edukativna radionica rimskih društvenih igara na ploči – Kulturni centar Blato – Anamarija Eterović Borzić i Berislav Štefanac

Utorak, 28. svibnja 2024.:

11,00 sati – predstavljanje monografije „Staklo Aserije“ autori dr. sc. Ivo Fadić i dr. sc. Berislav Štefanac

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI / Dio naselja Crno u četvrtak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ceste Zadarske županije d.o.o., dana 02.05.2024. godine (četvrtak), u vremenu od 08:00 pa do 12:00 biti će privremeno obustavljena opskrba vodom u mjestu Crno, Ulica Crno, od kućnog broja 5 pa do kućnog broja 36.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Crno, kod kućnog broja 19.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu