Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / Otvorena 28. međunarodna izložba fotografije “Otok i more”

Objavljeno

-

Saša Sutlović, Na kraju vijađa

U glavnom holu Gradske knjižnice u Zadru 18. rujna održan je prikaz fotografija 28. međunarodne izložbe fotografije Otok i more.

Izabrana djela za Otok i more 28. međunarodnu izložbu fotografije su fotografije 124 autora iz 12 zemalja u svim fotografskim tehnikama izražavanja.

Izložbu je organizirao fotoklub „Kornat“, Zadar i foto-sekcija kluba Kukljica, voditelj Ante Jaša, a priređena je pod pokroviteljstvom  Zajednice tehničke kulture Zadarske županije i potporu Grada Zadra, Upravnog odjela za kulturu i šport.

Posebno se ističu autori iz Zadarskog područja: Bačić Živko, Balabanić Zrinka, Baričević Helena, Belić Tanja, Bilosnić Pablo, Bilosnić Tomislav Marijan, Blagdan Zdravko, Blaslov Matej, Breulj Jadranka, Gržinčić Tihomir, Jaša Ante, Kačan Boris, Kasal Božidar, Kolenc Ivana, Kurtin Barbara, Lonić Boris, Luić Andrina, Luštica Boris, Marcelić Jasna, Mašina Milena, Mavar Ratko, Mavra Hrvoje, Mišlov Noa, Panović Silvio, Pastorčić Radivoj, Piasevoli Nikola, Portada Josip, Rogošić Dina, Skoblar Ivana, Sutlović Saša, Šangulin Robbie, Šmit Elvis, Švorinić Ingrid, Tomulić Aleksandar, Varenina Mladen, Vitlov Slavko, Vulić Jerolim i Žurić Vlatko.

U proslovu kataloga o ovogodišnjoj izložbi publicist Ante Jaša Ekscelencija i Artist FIAP-a: „Ocjenjivački odbor Glavnom nagradom „Otok i more“ nagradio je Zrinku Balabanić za svjetlopis „Kameni oblici uz more 5“. Autorica je snimila dio uvale u koju nas uvodi pijesak i šljunak u pličini. Iz mora izranjaju tri velika ovalna kamena oblikovana valovima mora snimljena iz donjeg kuta, pa se skulpturalno ocrtavaju na nebu.

Goran Grudićnagrađen je zlatnom plaketom za crnobijeli svjetlopis „All but forgotten“. Autor je snimio brodicu nasukanu na šljunčanu obalu. Brodica je polovicu uronjena u more, a pramac izdignut prema nebu je raspuknut s spuštenim užadi u more. Nebo s tamnim oblacima je nagovještaj nevere i valova pa sluti rasapu krhke brodice.

Noa Mišlov nagrađen je srebrnom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Zadarskim ulicama“. Autor je snimio scenu na ulici i šetača uz arhitektonske detalje. Dio ulice snimljen okomito istaknuo je niz ulaznih vrata zgrade. Uvodi nas u sliku tama otvorenih vrata i niz zatvorenih vrata dijagonalno se nižu do lika šetača.

Miljenko Brezak nagrađen je brončanom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Gospođa u Vlaškoj“. Prizori u ulici pored kojih svakodnevno prolazimo izazov su autoru za pokazati kreativnost snimanja. Crtež žene s suncobranom na uglu zgrade snimljen je u prednjem planu, a dio ulice se vidi dijagonalno na slici pa prizor čini životnu priču.

Jadranka Breulj nagrađena je zlatnom plaketom za svjetlopis u bojama „Barba Šime“. Autorica je snimila prizor u luci. Ribar prebire mrežu na brodici, slikovit prizor je bočno osvjetljen niskim sunce, pa je zatamnjena pozadina, a istaknuta je struktura mreže i lik ribara s potankostima njegovog lica. Obasjana mreža u rukama ribara usmjerava nam pogled prema rukama i licu ribara na kojima su razvidni oblici osobnosti portreta.

Hrvoje Mavra nagrađen je srebrnom plaketom za svjetlopis u bojama „Ždrelac bridge“. Autor je snimio most vertikalnom slikom. Kolnik na mostu u dnu slike uvodi nas u prizor na kojem je istaknuto metalno nadgrađe mosta. Na jednoličnom plavetnilu neba ocrtavaju se metalne konstrukcije mosta lukovi, dijagonale i paralele, pa sliku čine dojmljivom.

Elvis Šmit nagrađen je brončanom plaketom za svjetlopis u bojama „Put na most“. Autor je snimio koračanje starca prema kamenom mostu. Snimak je u predvečerje s blagim osvjetljenjem istaknuo ljepotu oblika kamene gradnje mosta, a čovjek koračanjem u prednjem planu uvodi nas u sliku.

Ocjenjivački odbor podijelio je diplome autorima kreativnih svjetlopisa za: krajolik, portret, ljude u okolišu, potankost, životinje, brod, graditeljstvo i svjetlopisne pokuse. Snimljene prirodne ljepote i detalje diljem svijeta, te ljude u njihovom životnom okružju posjetitelji izložbe vidjevši slike biti će likovno i životnim pričama nadahnuti na razmišljanje.

Posjetitelji mogu pogledati fotografije do 30. rujna, a vidjeti će snimljene prirodne ljepote diljem svijeta i ljude u njihovom životnom okružju.

Elvis Šmit; Put na most

Jadranka Breulj; Barba Šime

Maja Prgomet; Ribar

Noa Mišlov; Zadarskim ulicama

T. M. Bilosnić; Daleka jedra

Zrinka Balabanić; Kameni oblici plaže 5

 

ZADAR / ŽUPANIJA

VRIJEME DARIVANJA / Iz Opće bolnice pozivaju na darivanje – krvi. Evo svih termina…

Objavljeno

-

By

Prosinac je, najljepše doba godine. Vrijeme je druženja, ljubavi, sreće i veselja. No, nažalost to nikako ne znači da su bolest i nesreće – na čekanju. Mnogi među nama i u ovo predblagdansko vrijeme vode svoje najteže bitke, one životne. Dobra vijest je da – možemo pomoći! I u prosincu možete darovati krv i to u Poliklinici Opće bolnice Zadar, ulaz s istočne strane. Kada? Utorkom od 8 do 12, srijedom od 14 do 19 i petkom od 8 do 12 sati, stoji u najnovijoj objavi iz Opće bolnice Zadar.

Osoblje zadarske Transfuzije i Crveni križ Zadar prisutni su i na terenu. Ovaj četvrtak, 7. prosinca, u 8 sati svoja vrata svim darivateljima otvara Hrvatsko narodno kazalište.

Akcije se još organiziraju 11.12.na Novom Bokanjcu, 14.12.u Biogradu, 18.12.u Sukošanu, 21.12.na Viru te 28.12.na Vidikovcu.

“Poseban poziv ide i za akciju darivanja krvi 22.12. u Poliklinici. To je ona posljednja predbožićna akcija. Važna je jer se tada spaja nekoliko neradnih dana u kojima nije isključen povećan broj nesreća, pa je izrazito važno da naša bolnica bude potpuno opremljena krvlju.

Od svih navedenih termina, jedan Vam zasigurno odgovara. Stoga, ukoliko ste zdravi, ovog Božića darujte krv i spasite nečiji život. U tome i jest bit blagdana!

Čekamo Vas!” – poručuju iz OB Zadar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROVIDUROVA / Održana dodjela priznanja “Volonterska ruka”. Donosimo popis laureata…

Objavljeno

-

By

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera 5. prosinca održana je dodjela županijskog Priznanja “Volonterska ruka” u Providurovoj palači.
 
Dodjelom Priznanja Volonterski centar Zadar želi zahvaliti svim pojedincima i organizacijama koji nesebično pridonose boljitku naše lokalne zajednice, a to je ujedno poticaj svima onima koji se još nisu okušali u volonterskim vodama. Iznimno nam je važno istaknuti koliki je doprinos volontera u svakodnevnom životu našeg grada i županije.

Ovim putem zahvaljujemo Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Zadarskoj županiji i Gradu Zadru koji nas već dugi niz godina podržavaju kako bismo zajedničkim nastojanjima učinili nevidljivo vidljivim – trud malog čovjeka da učini zajednicu boljom putem volontiranja, poruka je iz VC: 

“Isto tako, u smislu kontinuiteta, valja istaknuti naše volontere – učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, koji od početka djelovanja Volonterskog centra osmišljavaju i izrađuju statuu “Volonterska ruka”, a ovim putem zahvaljujemo i njihovoj mentorici, prof. Lei Ljubi Kocijan.

Zahvaljujemo i učenicima 2. d razreda OŠ Šime Budinića koji su pjesmom uljepšali našu svečanost, kao i njihovoj učiteljici Antoniji Bajlo.”

Priznanja su dodijeljena u dvije kategorije:

U kategoriji organizatora volontiranja dobitnik je Zajednica tehničke kulture Zadarske županije.

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije bavi se istraživanjem, procjenom i poticanjem raznih sadržaja u tehničkoj kulturi, pri čemu im je fokus na darovitim mladim ljudima. Udruga posebnu pažnju posvećuje popularizaciji STEM-a, a posebno valja istaknuti projekt Kreativna škola STEM-a, kroz koji je u organizaciju uključeno preko 60 volontera. 

Zahvalnice su dobili ostali nominirani:

Erasmus studentska mreža Zadar za izniman doprinos razvoju volonterstva putem uključivanja studenata volontera u različite aspekte svog programa za promicanje studentske mobilnosti, inkluzivnosti i multikulturalnosti

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama „Svjetlo“ za važan doprinos volonterstvu putem uključivanja volontera u aktivnosti programa poludnevnog boravka čime je izravno doprinijela poboljšanju kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama.

U kategoriji volontera Priznanje je osvojila Marta Petković.

Volonterka Marta Petković Priznanje osvaja za dugotrajno volontiranje u programu pružanja pomoći u učenju i provođenju slobodnih aktivnosti pri Centru za pružanje usluga u zajednici Zadar te u Udruzi za autizam Zadar – oba angažmana u organizaciji Udruge mladih Ahimsa, kao i u brojnim volonterskim akcijama drugih organizatora volontiranja. Važno je istaknuti da je Marta u 2023. godini u angažmanima u organizaciji Udruge Ahimsa ostvarila čak 217 volonterskih sati. Pri tome samom svojom prisutnošću stvara siguran i poticajan prostor za korisnike Centra koji se osjećaju dobrodošlo i podržano, a u svakom volonterskom angažmanu iskazuje solidarnost, nesebičnost te ljubav za rad s djecom i mladima. Udruga Ahimsa, koja je nominirala Martu, jednostavno poručuje: “HVALA TI, MARTA” 🙂

Ostalim nominiranima dodijeljene su zahvalnice:

Goranu Pahljini u kategoriji inkluzivnog volontiranja, za predan volonterski rad u dostavi obroka starijim i nemoćnim osobama u sklopu usluge koju pruža Dom za odrasle osobe Sv. Frane Zadar

Ani Lukanović Grgurović za aktivno volontersko djelovanje u organizaciji javnozdravstvenih akcija u suradnji s Udrugom djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići Zadar

Tomislavu Paleki za nesebičan volonterski doprinos u organizaciji humanitarnog teniskog turnira „Tenisom do zdravlja“, čija su prikupljena sredstva pomogla raznim udrugama i ustanovama, uključujući i Udrugu Cukrići

Vinki Bedeković za izniman volonterski doprinos provedbi cjelogodišnjeg urbanog glazbenog programa Udruge Prizma

Žaklini Radoš za predan volonterski angažman u organizaciji programa ljetnog kina „Kino Zona“ Zajednice udruga Centar nezavisne kulture

Gabrijeli Filipović za predan volonterski rad u Odjelu za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru, kojim pruža praktičnu i emocionalnu podršku žrtvama kaznenih i prekršajnih djela kao ranjivoj skupini  društva

Josipu Kalebiću za nesebičan volonterski rad i zalaganje u području tehničke kulture, čime je doprinio kvaliteti projekata Zajednice tehničke kulture Zadarske županije

Ivani Goi Majdandžić za beskompromisno volontersko djelovanje u organizaciji i promociji programa mobilnosti na Sveučilištu u Zadru u sklopu udruge Erasmus studentska mreža Zadar.
 
 
Ove smo godine dodijeljene su i zahvalnice za poseban doprinos u volontiranju.

“Želimo izraziti najiskreniju zahvalnost Luciji Gobin, Vlatki Štrajn, Karmen Kovačević, Marti Grgat, Antoniji Zubčić, Gloriji Makjanić, Kateryni Chumachenko, Josipu Uglešiću i Tomislavu Babiću. Ovi divni mladi ljudi su tijekom protekle godine posvetili svoje vrijeme i trud te dali svoje srce u pružanju podrške ukrajinskim izbjeglicama. Kroz mnoštvo volonterskih aktivnosti poput tečajeva hrvatskog i engleskog jezika, prevođenja, animiranja djece, vođenja po gradu, sudjelovanja u organizaciji radionica pružili su utjehu i podršku svima koji su napustili svoje domove i bili u potrazi za sigurnijim i boljim mjestom. Na njih su ostavili poseban trag te im pomogli da lakše prebrode teške trenutke. Hvala im što su bili svjetionik nade u mraku neizvjesnosti i straha i što su njihove živote obogatili ljubavlju i podrškom kada im je to najviše trebalo.”

Dodjela Priznanja održala se kao dio projekta “Val volonterstva” koji je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

“Još jednom čestitamo svim dobitnicima te koristimo priliku da čestitamo Međunarodni dan volontera svim volonterima i volonterkama te organizatorima volontiranja koji kroz cijelu godinu aktivno rade kako bi uljepšali i poboljšali zajednicu u kojoj žive te izražavamo zahvalnost i sreću što smo okruženi takvim ljudima”, poruka je iz VC Zadar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA: Rebalansom proračuna osigurana sredstva za EU projekte i troškove prijevoza učenika

Objavljeno

-

By

Drugim izmjenama i dopunama proračuna Zadarske županije za 2023. godinu koje su usvojene na današnjoj sjednici Županijske skupštine, proračun iznosi 230.865.000,00 eura. To je smanjenje za 2,4 posto (5.575.000,00 eura) u odnosu na prve izmjene i dopune proračuna.  
Od ukupno planiranih prihoda, 42,8 milijuna eura (18 posto) odnosi se na proračun Zadarske županije, dok se 82 posto ili 189,1 milijuna eura odnosi na proračunske korisnike Zadarske županije.  
Kako je obrazložio zamjenik župana Šime Vicković, izradi rebalansa pristupilo se  prvenstveno zbog potrebe predfinanciranja troškova nabave opreme u iznosu od 1,3 milijuna eura za EU projekte koji završavaju s provedbom 31. prosinca 2023. godine: Medicinska+, Medicinske škole Ante Kuzmanića i Budi spreman i kompetentan, Strukovne škole Vice Vlatkovića.
Izmjenama i dopunama pristupilo se i zbog osiguranja dodatnih financijskih sredstava za financiranje redovnih rashoda poslovanja osnovnih škola kojima je osnivač Zadarska županija. Naime, s obzirom na porast troškova, osobito za prijevoz učenika i lož ulje, osigurano je dodatnih 0,4 milijuna eura.  
Domu zdravlja Zadarske županije rebalansom su osigurana sredstva u iznosu od 0,35 milijuna eura za financiranje redovnih rashoda poslovanja, jer se iz raspoloživog ugovorenog limita ne mogu pokriti niti rashodi za zaposlene.  
U danas usvojenom rebalansu je 25 milijuna eura izvornih prihoda Zadarske županije, što je povećanje od 1,8 milijuna eura (7,5 posto).
„Povećanje izvornih prihoda očekuje se prvenstveno zbog povećanja naplate poreza na dohodak uslijed dodatnog povećanja zaposlenosti te većih primanja, povećanog dohotka ostvarenog od iznajmljivanja soba i postelja u turizmu te utjecaja inflacije na prihodovnu stranu proračuna te od povećanja očekivanih prihoda od refundacije za završene EU projekte“, izvijestila je pročelnica za financije i proračun Bibijana Baričević dodavši da su rashodi uravnoteženi s prihodima po svim klasifikacijama.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu