Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / Otvorena 28. međunarodna izložba fotografije “Otok i more”

Objavljeno

-

Saša Sutlović, Na kraju vijađa

U glavnom holu Gradske knjižnice u Zadru 18. rujna održan je prikaz fotografija 28. međunarodne izložbe fotografije Otok i more.

Izabrana djela za Otok i more 28. međunarodnu izložbu fotografije su fotografije 124 autora iz 12 zemalja u svim fotografskim tehnikama izražavanja.

Izložbu je organizirao fotoklub „Kornat“, Zadar i foto-sekcija kluba Kukljica, voditelj Ante Jaša, a priređena je pod pokroviteljstvom  Zajednice tehničke kulture Zadarske županije i potporu Grada Zadra, Upravnog odjela za kulturu i šport.

Posebno se ističu autori iz Zadarskog područja: Bačić Živko, Balabanić Zrinka, Baričević Helena, Belić Tanja, Bilosnić Pablo, Bilosnić Tomislav Marijan, Blagdan Zdravko, Blaslov Matej, Breulj Jadranka, Gržinčić Tihomir, Jaša Ante, Kačan Boris, Kasal Božidar, Kolenc Ivana, Kurtin Barbara, Lonić Boris, Luić Andrina, Luštica Boris, Marcelić Jasna, Mašina Milena, Mavar Ratko, Mavra Hrvoje, Mišlov Noa, Panović Silvio, Pastorčić Radivoj, Piasevoli Nikola, Portada Josip, Rogošić Dina, Skoblar Ivana, Sutlović Saša, Šangulin Robbie, Šmit Elvis, Švorinić Ingrid, Tomulić Aleksandar, Varenina Mladen, Vitlov Slavko, Vulić Jerolim i Žurić Vlatko.

U proslovu kataloga o ovogodišnjoj izložbi publicist Ante Jaša Ekscelencija i Artist FIAP-a: „Ocjenjivački odbor Glavnom nagradom „Otok i more“ nagradio je Zrinku Balabanić za svjetlopis „Kameni oblici uz more 5“. Autorica je snimila dio uvale u koju nas uvodi pijesak i šljunak u pličini. Iz mora izranjaju tri velika ovalna kamena oblikovana valovima mora snimljena iz donjeg kuta, pa se skulpturalno ocrtavaju na nebu.

Goran Grudićnagrađen je zlatnom plaketom za crnobijeli svjetlopis „All but forgotten“. Autor je snimio brodicu nasukanu na šljunčanu obalu. Brodica je polovicu uronjena u more, a pramac izdignut prema nebu je raspuknut s spuštenim užadi u more. Nebo s tamnim oblacima je nagovještaj nevere i valova pa sluti rasapu krhke brodice.

Noa Mišlov nagrađen je srebrnom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Zadarskim ulicama“. Autor je snimio scenu na ulici i šetača uz arhitektonske detalje. Dio ulice snimljen okomito istaknuo je niz ulaznih vrata zgrade. Uvodi nas u sliku tama otvorenih vrata i niz zatvorenih vrata dijagonalno se nižu do lika šetača.

Miljenko Brezak nagrađen je brončanom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Gospođa u Vlaškoj“. Prizori u ulici pored kojih svakodnevno prolazimo izazov su autoru za pokazati kreativnost snimanja. Crtež žene s suncobranom na uglu zgrade snimljen je u prednjem planu, a dio ulice se vidi dijagonalno na slici pa prizor čini životnu priču.

Jadranka Breulj nagrađena je zlatnom plaketom za svjetlopis u bojama „Barba Šime“. Autorica je snimila prizor u luci. Ribar prebire mrežu na brodici, slikovit prizor je bočno osvjetljen niskim sunce, pa je zatamnjena pozadina, a istaknuta je struktura mreže i lik ribara s potankostima njegovog lica. Obasjana mreža u rukama ribara usmjerava nam pogled prema rukama i licu ribara na kojima su razvidni oblici osobnosti portreta.

Hrvoje Mavra nagrađen je srebrnom plaketom za svjetlopis u bojama „Ždrelac bridge“. Autor je snimio most vertikalnom slikom. Kolnik na mostu u dnu slike uvodi nas u prizor na kojem je istaknuto metalno nadgrađe mosta. Na jednoličnom plavetnilu neba ocrtavaju se metalne konstrukcije mosta lukovi, dijagonale i paralele, pa sliku čine dojmljivom.

Elvis Šmit nagrađen je brončanom plaketom za svjetlopis u bojama „Put na most“. Autor je snimio koračanje starca prema kamenom mostu. Snimak je u predvečerje s blagim osvjetljenjem istaknuo ljepotu oblika kamene gradnje mosta, a čovjek koračanjem u prednjem planu uvodi nas u sliku.

Ocjenjivački odbor podijelio je diplome autorima kreativnih svjetlopisa za: krajolik, portret, ljude u okolišu, potankost, životinje, brod, graditeljstvo i svjetlopisne pokuse. Snimljene prirodne ljepote i detalje diljem svijeta, te ljude u njihovom životnom okružju posjetitelji izložbe vidjevši slike biti će likovno i životnim pričama nadahnuti na razmišljanje.

Posjetitelji mogu pogledati fotografije do 30. rujna, a vidjeti će snimljene prirodne ljepote diljem svijeta i ljude u njihovom životnom okružju.

Elvis Šmit; Put na most

Jadranka Breulj; Barba Šime

Maja Prgomet; Ribar

Noa Mišlov; Zadarskim ulicama

T. M. Bilosnić; Daleka jedra

Zrinka Balabanić; Kameni oblici plaže 5

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI! U utorak bez vode i dio Privlake!

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 30.04.2024. godine (utorak), u vremenu od 08:00 pa do 17:00 biti će privremeno obustavljena opskrba vodom u Privlaci u ulicama:

Splitska ulica,

Trogirska ulica,

Put Brtalića,

Ulica Jakova Gotovca,

Put Sebačeva,

Ulica hrvatskog proljeća,

Put Škrapavca, 

Put Bilotinjka, 

Put Mletka, 

Put Mletačkih pomoraca, 

Put Gržanove punte i

Put mula.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Put Bilotinjka  kod kućnog broja 100.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) CRKVA SV. FRANE / Proslavljen blagdan zadarskog blaženika Jakova

Objavljeno

-

By

Ove godine, u subotu 27. travnja, u Crkvi Sv. Frane iznimno svečano proslavljen je blagdan jedinog zadarskog blaženika Jakova Zadranina. Slavlje je predvodio fra Tomislav Šanko, provincijal franjevačke zadarske provincije.

Slavlju su uvelike pridonijeli učenici osnovnih škola Zadarske županije, koji su se natjecali u slikanju prizora iz života i rada blaženog Jakova pod motom „Blizu je, blizu“.

Naslov je uzet iz priče po kojoj blaženik nije htio lovcima odati skrovište zeca koji se sklonio pod njegov habit, a da ne bi lagao upotrijebio je spomenutu tvrdnju. U natječaju je sudjelovalo 171 učenik iz devet osnovnih škola. Između pristiglih radova, stručni žiri odabrao je najuspješniji rad i još 11 drugih uspješnih radova. Svaki nagrađeni učenik dobio je po jednu knjigu o samostanu Svetog Frane ili knjigu vezanu uz franjevce. Prvonagrađeni slikarski rad otisnut je na sličici koja na poleđini ima molitvu za proglašenje blaženog Jakova svetim. Sličice su podijeljene sudionicima natječaja i prisutnim vjernicima.

Radovi mladih slikara izloženi su u prostoriji na ulazu u klaustar samostana, koja je prozvana „sobom blaženog Jakova“, a dobila je ime zahvaljujući ovoj slikarskoj inicijativi zadarskih osnovnih škola.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVJETSKA PJESNIČKA ANTOLOGIJA / Tomislav Marijan Bilosnić u World Anthology 24

Objavljeno

-

By

U Iaşi, u Rumunjskoj, u Biblioteci Universalis contemporary literary horizon collections, tijekom travnja ove godine objavljena je svjetska pjesnička antologija  Anthologie mondiale 24 / World Anthology 24 /  Antologie Mnodiala 24, u kojoj su se našle i pjesme hrvatskog pjesnika Tomislava Marijana Bilosnića. 

Bilosnić je u ovoj svjetskoj antologiji zastupljen s dvanaest pjesama iz ciklusa Tigar u Salamanci, knjige koja je početkom godine tiskana u hrvatskom izdanju, a uskoro se očekuje i njezino objavljivanje  u Rumunjskoj.

Na punih devet stranica antologije objavljene su Bilosnićeve pjesme na rumunjskom, francuskom, engleskom i španjolskom jeziku, preveli su ih poznati rumunjski pjesnik, urednik biblioteke koja je objavila antologiju Daniel Dragomirescu, francuska pjesnikinja, urednica svjetske antologije Noëlle Arnoult, iz Diona u Francuskoj, te Pablo Bilosnić i Željka Lovrenčić, koji potpisuju engleski i španjolski prijevod.

U Anthologie mondiale 24 / World Anthology 24 /  Antologie Mnodiala 24, zastupljena su dvadeset i četiri pjesnika iz Europe, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike, među kojima se našao i hrvatski pjesnik Tomislav Marijan Bilosnić. Kao što je rečeno, urednici ovog izdanja su rumunjski književnik Daniel Dragomirescu i francuska pjesnikinja Noëlle Arnoult, a Bilosnić je višekratno do sada zastupljen u ovim izborima i izdanjima.  

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu