Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Duhovno – rekreativni pohod djelatnika ustanova Hrvatske biskupske konferencije Zadru

Objavljeno

-

foto: Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija

Vlč. doc. dr. sc. Krunoslav Novak, generalni tajnik HBK, predvodio je skupinu od 37 djelatnika ustanova Hrvatske biskupske konferencije pristiglih iz Zagreba u petak, 15. rujna u duhovno – rekreativni pohod Zadru kao sjedištu Zadarske nadbiskupije.

Među sudionicima toga cjelodnevnog izleta bili su djelatnici Tajništva HBK, ureda i ustanova HBK, Hrvatske katoličke mreže, Hrvatskog katoličkog radija, Informativne katoličke agencije, Hrvatskog Caritasa, Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral i Papinskih misijskih djela.

Po dolasku u Nadbiskupsko sjemenište ‘Zmajević’, prva točka toga pohoda bio je susret sa zadarskim nadbiskupom Milanom Zgrablićem koji je dragim gostima izrazio srdačnu dobrodošlicu.

Taj pohod je prilika da nad/biskup kojega djelatnici ustanova HBK susretnu kao domaćina, „jedanput i osobno vidi koliko ima osoba djelatnih u zgradi HBK. Dobro došli u Zadar“ istaknuo je uvodno mons. Zgrablić, poželjevši prisutnima da se osjećaju dobro došli i kod kuće.

Dobrodošlica i zahvalnost nadbiskupa Zgrablića za suradnju

„Kad god smo u Crkvi, trebali bismo se osjećati kod kuće. U Zadru postoji veliko blago i bogatstvo i Zadar se s pravom puno može ponositi time. Za upoznati cijelu Zadarsku nadbiskupiju koja je bogata kulturnom baštinom i prirodnim ljepotama, nacionalnim parkovima i parkovima prirode, trebalo bi duže vrijeme.

Poluotok grada Zadra je sjedište mnogih crkava, nadbiskupijskih ustanova i redovničkih zajednica. Veliko duhovno bogatstvo nalazi se baš na zadarskom poluotoku i odraz je kako je Crkva u Zadru bila živa sve od 3. st.“ rekao je nadbiskup Zgrablić u obraćanju djelatnicima HBK. Naglasio je i da Zadar ima „jednu od najvećih relikvija svijeta – tijelo čovjeka koji je Isusa držao na rukama, sv. Šimuna“, pred kojim su se u svetištu sv. Šime pridošli pomolili i počastili tijelo sv. Šime prolaskom ispred škrinje otvorene samo za njih za tu prigodu.

Poželjevši gostima blagoslovljen boravak u Zadru, nadbiskup Zgrablić izrazio je zahvalnost institucijama HBK za uspješnu suradnju s uredima Zadarske nadbiskupije.

„Želim vam najviše zahvaliti za izvanrednu suradnju s mnogim institucijama koje djeluju pri HBK. Kao Zadarska nadbiskupija, s nekima jako dobro surađujemo, ali to ne ovisi o vama, nego ovisi o nama, koliko mi želimo i hoćemo nešto učiniti. Mislim da možemo još bolje surađivati s Uredom za misije, imamo u tome ideja i želja. Lijepo surađujemo s IKA-om, HKR-om i drugim institucijama. Kad vas ovako sve zajedno vidim, prigoda je da vam od srca zahvalim na toj spremnosti, suradnji i razumijevanju. Što bi naša Ines (Grbić, Tiskovni ured Zadarske nadbiskupije, nap.) bez vas? Doživjeli smo vašu potporu. Hvala vam od srca na vašoj pomoći i suradnji.

Želio bih da se i nadbiskupijski Caritas dodatno uključi, i u tom području imamo  ideje i za neke inicijative ćemo tražiti pomoć od Hrvatskog Caritasa, osobito u karitativnom pastoralu.

Hvala vam što smo dosad naišli na lijepu suradnju s vama i što kod vas uvijek možemo naći pomoć i podršku, od generalnog tajnika HBK do svih institucija koje djeluju pri HBK. Hvala vam od srca na svemu tome“ poručio je nadbiskup Zgrablić u obraćanju djelatnicima ustanova HBK. 

Vlč. Novak zahvalio je mons. Zgrabliću na gostoprimstvu i spremnom odazivu nadbiskupa da prihvati njihov posjet, a na prijedlog vlč. Novaka.

„Kad sam rekao nadbiskupu Milanu da bismo rado došli u Zadar, nadbiskup je odmah izrazio radost i iščekivanje da odredimo datum. Zahvalni smo za to. Drago nam je da smo u Zadru i što ćemo upoznati osnovno što se može vidjeti. Nama je važno da idemo ususret našim biskupima“ rekao je generalni tajnik vlč. Novak. 

Nakon susreta dobrodošlice s mons. Zgrablićem u sjemeništu ‘Zmajević’, djelatnici HBK pohodili su katedralu sv. Stošije gdje ih je s njenom bogatom poviješću koja datira od izgrađenosti na temeljima ranokršćanske bazilike u 4. st. upoznao katedralni župni suradnik Branimir Buturić. Posjetitelji su pohodili i sarkofag u pokrajnjoj lađi katedrale gdje se od 9. st. nalaze moći sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije.

Misno slavlje u katedrali sv. Stošije

Misno slavlje u katedrali sv. Stošije predvodio je mons. Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. Suslavili su vlč. Krunoslav Novak, vlč. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i don Šimun Šindija, ekonom HBK. 

Vikar Sorić također je izrazio srdačnu dobrodošlicu djelatnicima „naše krovne i važne institucije HBK“ koji su u Zadar došli na spomendan Gospe žalosne koji se slavi nakon blagdana Svetog Križa.

„Koliko teorije i propovijedi o križu, koliko napisanih knjiga i upućenih misli, a uvijek ista poruka koju je izrekao Onaj koji je križ nosio: ‘Tko želi biti mojim učenikom, neka se svega odrekne, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom’. Na Veliki petak, na blagdan Svetog Križa i tijekom crkvene godine promišljamo o križu, a opet nam je teško kad je razapet, kad u osobnom i profesionalnom životu ono drvo zaboli naša leđa i naše rane. Uvijek iznova teško nam je prihvaćati osobni križ“ rekao je mons. Sorić.

„Gospa žalosna pokazuje da se isplati poslušati Isusove riječi i proživjeti trenutke Golgote. Jer, Marija koja je gledala iz perspektive onog trećeg dana, uskrsnog jutra, razumjela je da je križ samo prolaz. U navještenom Evanđelju znakovita je prva rečenica, da su s Isusom uz križ stajale majka njegova, sestra njegove majke i Marija Magdalena. Stajale su uz Isusov križ. Evanđelist Ivan ne donosi slučajno taj glagol – stajati uz nečiji križ“ istaknuo je vikar Sorić. U tom kontekstu, zahvalio je djelatnicima HBK „što stoje uz križ naših nad/biskupija, naših nad(biskupijskih ureda. Hvala vam što vjerujete u smislenost križa i što vjerujete u ono što Grci nazivaju ludošću, što stojite uz križ naše domovinske Crkve i puno šire“ poručio je mons. Sorić djelatnicima ustanova HBK.   

Dojmovi dr. sc. Novaka i dr. sc. Kovačića, ravnatelja i glavnog urednika HKM-a

Nakon mise u katedrali, djelatnici HBK pohodili su Stalnu izložbu crkvene umjetnosti Zadar gdje su ih s bogatom sakralnom baštinom u djelima slikarstva i kiparstva upoznale benediktinke iz samostana sv. Marije u Zadru te svetište sv. Šime u Zadru. Posjetili su i zvonik katedrale sv. Stošije s čijeg se vrha pruža lijepi pogled na prostranu panoramu grada Zadra. Prošetali su i zadarskom rivom i vidjeli jedinstvenu arhitektonsku lokaciju Morskih orgulja i Pozdrav suncu.

U osvrtu na pohod Zadru, vlč. Krunoslav Novak je rekao: „Ovaj posjet Zadarskoj nadbiskupiji  je drugi u nizu posjeta djelatnika ustanova, Tajništva i ureda HBK i HKM-a kojima nastojimo ići ususret našim nad/biskupima, njihovim biskupijama, upoznati kako djeluje i živi pojedina nad/biskupija.

Prošle godine posjetili smo Krčku biskupiju, a sad nam je domaćin bio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić i njegovi suradnici, don Ante Sorić, generalni vikar i don Ante Dražina, rektor sjemeništa ‘Zmajevića’ gdje nam je bio priređen ručak.

Pohodom sakralnih znamenitosti dobili smo sliku Zadra u našem dolasku nadbiskupu ususret. Nadbiskup Zgrablić nama dolazi u Zagreb na zasjedanja i druge susrete, a ovo je bila prilika da mi posjetimo Zadar.

Ovaj susret je prilika za djelatnike da izađu iz svakodnevne rutine rada u uredima gdje djeluju, da se međusobno upoznaju i u drugim prilikama, na zajedničkom putovanju, kada možemo zajedno moliti, radovati se i ‘napuniti baterije’“ rekao je vlč. dr. sc. Novak.

Dr. sc. Siniša Kovačić, glavni urednik HKM-a je rekao: „Vjerujem da smo svi pod dojmom i svatko je na svoj način doživio ovo hodočašće. Imali smo priliku produbiti svoju vjeru, jer, biti u svetištu života i vidjeti neraspadnuto tijelo sv. Šimuna svakoga od nas ostavlja bez daha. Nudi nam novu nadu. Osnažuje našu vjeru.

S druge strane, mislim da je ovo hodočašće svima nama prilika i za zajedništvo, za zajedništvo u hodu istim putem, jer ovo čime se bavimo nije samo posao, nego i poslanje. Ipak nas spaja nešto posebno i drugačije, nešto što se može objediniti ne samo u riječ zajedništvo, nego i u riječ ljubav, koja puno toga govori“ rekao je glavni urednik Kovačić.  

Taj je pohod ujedno osvježenje osobito medijskim djelatnicima ustanova HBK koji su, po naravi medijskog posla, pogotovo izloženi stresovima u svakodnevnom radu. „Stanje pritiska je nekad loše, ali nekad je i dobro. Nekad nam nudi da moramo brže razmišljati, u takvoj situaciji može se puno učiniti. No, kako rekoh, uz posao, mi imamo i poslanje. Bitni su plodovi našeg rada.

Kad ste pod pritiskom, a znate da će vaš rad donijeti plodove, onda je puno lakše podnijeti taj pritisak. Ovakav izlet je dobra prilika da izađemo iz ureda, iz naših zona komfora, da sretnemo naše divne kolege na terenu te da biskupi vide tko su zapravo djelatnici HBK, da i oni nas upoznaju. Mi smo na tome jako zahvalni, jer nemamo za to priliku svaki dan. Te prilike su rijetke, ali ima ih i to je jako lijepa poruka hrvatskih nad/biskupa svim djelatnicima HBK“ rekao je dr. sc. Kovačić, glavni urednik HKM-a.     

Na blagdan Gospe Žalosne, 2020. godine, vlč. dr. sc. Novak na izvanrednom zasjedanju HBK u Splitu izabran je za generalnog tajnika HBK. Taj pohod Zadru je drugi izlet djelatnika HBK otkad je vlč. Novak generalni tajnik, a prije toga je bio izlet u Požegu. Tako ovaj pohod postaje tradicija, kad će djelatnici ustanova HBK svake godine upoznati sjedište druge hrvatske nad/biskupije.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

Općina Sv. Filip i Jakov osigurala sredstva od milijun eura za 20 radnih mjesta!

Objavljeno

-

By

Danas, 23. veljače u Zagrebu održano je svečano potpisivanje ugovora za Poziv  „Zaželi – prevencija institucionalizacije”. Ovaj događaj označio je ključnu fazu u kontinuiranom angažmanu Općine Sv. Filip i Jakov na osiguranju socijalne podrške najranjivijim skupinama u njihovoj zajednici.

U ovom svečanom činu, načelnik Zoran Pelicarić i vijećnica Anamarija Matešić, predstavnici Općine Sv. Filip i Jakov su zajedno s visokim državnim dužnosnicima premijerom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednicom vlade Anjom Šimpragom, ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem i ravnateljem HZZ-a Antom Lončarom, potpisali ugovore u vrijednosti 960.000,00 eura koji će omogućiti daljnje jačanje programa i pružanje podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom na tom području.

“Općina Sv. Filip i Jakov zajedno s partnerima – Centrom za obuku Sv. Filip i Jakov, Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – uspješno je realizirala prethodne faze programa “Zaželi”. U tom kontekstu, naglasak je stavljen na zapošljavanje žena koje pružaju kvalitetnu pomoć u kući starijim osobama i osobama s invaliditetom”, kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Cilj četvrte faze programa “Zaželi” je povećati socijalnu uključenost i spriječiti institucionalizaciju ranjivih skupina osiguravajući dugotrajnu skrb i podršku. Sa 20 novootvorenih radnih mjesta, planira se osigurati njega i pomoć za minimalno 120 starijih osoba i osoba s invaliditetom na području Općine Sv. Filip i Jakov.

“Općina prepoznaje izazov visokog udjela starijih osoba na svom području te nastoji pružiti kontinuiranu brigu za tu populaciju kroz narednih 36 mjeseci. Partnerstvo s relevantnim institucijama ključno je u ostvarivanju ovog cilja, a svi zajedno nastoje osigurati da nitko ne bude zanemaren”, napominju iz Općine”.

Potpisivanje ugovora za program “Zaželi – Prevencija institucionalizacije” predstavlja još jedan korak prema izgradnji inkluzivnog društva u kojem se brine o najranjivijim članovima zajednice, pružajući im oslonac i podršku koja im je potrebna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MATICA HRVATSKA / Ogranak iz Tomislavgrada gostuje u Zadru 

Objavljeno

-

By

U utorak 27. veljače u Ogranku Matice hrvatske u Zadru gostuje Ogranak iz Tomislavgrada. S početkom u 18:00 predstavit će se zbirka izabranih pjesama Mije Tokića: “Breme te tvoje nosi”.

Sudjeluju: Mate Kelava, predsjednik Ogranka u Tomislavgradu, prof. dr. Ivica Musić, dr. sc. Šimun Musa, prof. emeritus, Tomislav Majić, dipl. ing., Mate Kovačević, prof., te Mijo Tokić, prof, autor.

Kroz program će voditi: Mateja Rožanković Dilber.

U glazbenom dijelu programa sudjeluje Pjevački ansambl Matice hrvatske iz Tomislavgrada.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

#BARABA / Daniel Radeta: Ni očitač brojila ni predsjednik Udruge ni povjesničar ni heraldičar… Evo što je…

Objavljeno

-

Daniel Radeta već tjednima puni stupce domaćih medija u najnovijoj ulozi žrtve navodnih verbalnih, fizičkih i napada go****a, a da ni o prvom ni o drugom ni trećem nema nijednoga valjanog dokaza.

Žrtva nije prvi alter ego šefa SDP-a u Zadru. Dapače. Ovaj se dosad javnosti predstavljao kroz cijeli niz različitih ličnosti:

– bio je očitač brojila u pokušaju za potrebe političko-obavještajnog mecene Antuna Novoselovića;

– predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja;

– ekspert za hrvatsku povijest, umjetnost i heraldiku…

Sve s podjednakom kvalifikacijom i legitimitetom.

Kratak detaljniji pregled svih alter ega Daniela Radete koji donosimo u nastavku mogao bi pobliže odgovoriti na pitanje tko je i što točno prvi socijaldemokrat grada Zadra: povjesničar, očitač brojila, heraldičar ili, moguće, falsifikator…

Prije koju godinu Radeta je glumio očitača brojila na HEP-ovom natječaju. “Lav zaštita”, privatna tvrtka ondašnjeg šefa SDP-a u Zadru, trebala je za slučaj da dobije ugovor o javnim radovima za Elektru Zadar dokazati da će moći angažirati tehničke stručnjake da izvedu radove. U konačnici, Novoselovićeva lista “stručnjaka elektrostruke” izgledala je više kao Klub SDP-a u Gradskom vijeću Grada Zadra. Među nominiranima za očitanja brojila nije se našao samo Radeta, već i njegov brat Kristijan, pa Jure Zubčić, pa predsjednik Savjeta SDP-a za prostorno uređenje i komunalnu djelatnost i njegova supruga… Kako je posložena, priča tako i završava – tragično. Natječaj je pao, a svi skupa završili su na ispitivanju u Policiji.

Wannabe očitač brojila, heraldičar, povjesničar i likovni kritičar Daniel Radeta, ujedno je i osnivač famozne Udruge iznajmljivača Zadar. Stvarnost svjedoči da Udruga već godinama nema ni članova ni Skupštine ni legitimnih tijela, pa ni web stranicu koja je umrla u nastanku. Udruga, drugim riječima, opstaje samo na papiru i to isključivo dobrom voljom nadležnog ureda u Zadarskoj županiji.

O ekspertizi na području heraldike i tumačenja hrvatskog grba valjda je dosad sve rečeno. Radeta je cijelu znanost sveo na sljedeće:

grb koji počinje s bijelim poljem je ustaški, s crvenim hrvatski.

Je li pri tome grb iz 19. ili 21. stoljeća… našem je ekspertu sasvim svejedno.

Jedino iza čega, dakle, Radeta može suvereno i samouvjereno stati jest funkcija na Trgu pet bunara. Tamo je autentičan.

Kao i pred sve minule izbore, predvodi stranku u hrabrom jurišu na sakupljanje neprijatelja i hladi šampanjac za pobjedu za čiji će izostanak, poslovično, biti krivi birači. Mašala.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu