Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) ZAVRŠEN CENTAR “MOCIRE” Uskoro useljenje OŠ “Voštarica” i vrtića “Latica”!

Objavljeno

-

Centar „Mocire“ prva ustanova na našem području koja će pružati cijelu lepezu najmodernijih oblika socijalnih usluga u zajednici.

Povodom završetka opremanja i skorog preseljenja dječjeg vrtića „Latica“ i osnovne škole „Voštarnica“ u Centar za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama “Mocire”, gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić sa suradnicima, zamjenikom Antom Babićem, te pročelnicima Darkom Kasapom, Josom Nekićem i Marijem Pešutom te državnom tajnicom, Marijom Pletikosa obišao je Centar i nove prostore osnovne škole i dječjeg vrtića gdje su ih dočekale ravnateljice Irena Dukić i Vesna Penjalov. Projekt izgradnje Centra Mocire u cijelosti je završen, prostor opremljen i okoliš uređen. Sve je spremno rad, za djecu, djelatnike, nastavnike, nastavnice i odgojiteljice.

Dukić: zbog djece i roditelja iznimno sam sretan jer je Centar “Mocire” uspješno dovršen

– Ovo je mjesto svih generacija djece, roditelja, ravnateljica i ravnatelja, mojih prethodnika, vas novinara koji smo zajedno sanjali ovaj dan i ovakav objekt. Knjiga bi se mogla napisati o tome koliko je prepreka trebalo prijeći da bi se na koncu dogodio današnji dan, naglasio je uvodno gradonačelnik Dukić i nastavio:

– Ovdje sam danas kao gradonačelnik, uz ravnateljice škole „Voštarnica“ i vrtića „Latica“, a i svoje suradnike koji su podnijeli najveći teret na ovom projektu. Oni su sigurno uz djelatnike, djecu i njihove roditelje najzadovoljniji onime što danas vidimo. Ako postoji nešto gdje su svi za, gdje su svi emotivni i gdje nije bio problem nazvati nekoga u podne i ponoć onda je to ovaj Centar. Sretnim me čini ne samo dovršetak objekta kao takvog već i obučenost i motiviranost stručnog kadra i vrhunska oprema, a posebno se veselim zbog djece i roditelja. Projekt „Mocire“ i škole na Bokanjcu bili su naša glavna preokupacije i danas mogu samo reći da sam zbog njihovog uspješnog završetka – iznimno sretan Zadranin, kazao je gradonačelnik Dukić podsjetivši da je Sporazum o radovima na rekonstrukciji i dogradnji Centra potpisan pred ljeto 2019. godine.

Centar „Mocire“ prva ustanova ovakve vrste socijalnijanih usluga na našem području

Državna tajnica ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marija Pletikosa, naglasila je kako je Centar „Mocire“ prva ustanova ovakve vrste na našem području:

– Radi se o ustanovi koja će pružati cijelu lepezu najmodernijih oblika socijalnih usluga u zajednici. Centar će pružati djeci s teškoćama u razvoju, usluge psihosocijalne pomoći, rane intervencije i integracije, ali će pružati socijalne usluge i odraslim osobama s invaliditetom kao što su osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s poremećajem iz autističnog spektra i osobe s tjelesnim oštećenjem i to uslugu privremenog smještaja, poludnevnog i cjelodnevnog boravka, s mogućnošću dugotrajnog smještaja, organiziranog stanovanja, psihosocijalne podrške te uslugu pomoći u kući. Moram pohvaliti izvrsnu međuresornu suradnju ministarstva zdravstva, socijalne skrbi i obrazovanja te suradnju s udrugama civilnoga društva. Presretni smo što ćemo jednu ovakvu ustanovu imati u našem Zadru, kazala je Pletikosa i dodala kako će ustanova započeti  radom u 9. mjesecu ove godine.

Škola s dodanim vrijednostima – jedna od najsuvremenijih u Hrvatskoj

O detaljima uređenja škole i vrtića javnost su izvijestile ravnateljice. Ravnateljica OŠ “Voštarnica”, Dukić istaknula je kako su prostori škole gotovo u potpunosti opremljeni.

– Iznimno sam sretna i zadovoljna što je dovršena nova školska zgrada jer će nam pružiti sjajne uvjete za rad i za primjenu najsuvremenijih metoda rada i podučavanja. Preponosna sam jer je ovo ogledna ustanova, a ukupna vrijednost opreme je 3,7 milijuna kuna. Nismo još u potpunosti gotovi, za 15-tak dana će stići i ostatak opreme. Dobili smo oruđe za rad koje je genijalno, a najvrjednije od svega su naše metode koje ćemo moći, upravo zbog nove opreme i prostora, u potpunosti primjenjivati i putem kojih ćemo djeci pružiti temeljne vještine za samostalno učenje i život kako bi im omogućili maksimalnu inkluziju u zajednici. Useljenje očekujem o tijekom sedmog mjeseca kako bi s nastavom mogli normalno krenuti s početkom nove školske godine,  kazala je ravnateljica Dukić posebno te posebno zahvalila Gradu Zadru i ministarstvu obrazovanja.

Grad Zadar nikad nije odustao od Centra “Mocire”

Ravnateljica vrtića, Penjalov izvijestila je i da je prostor vrtića u potpunosti opremljen, uprava je već preselila, a djeca će preseliti postupno sukladno standardima prilagodbe na novu okolinu:

– Moram naročito zahvaliti gradonačelniku, nazočnim pročelnicima, državnoj tajnici, svim suradnicima koji su neumorno sve ove godine bili uz nas kako bi se spasio i konačno realizirao i stavio u finkciju ovaj projekt. Javne nabave su završene i očekujemo rješenje kako bih mogli s djecom useliti u nove prostore, naglasila je Penjalov. 

Mjesto u vrtiću za svako zadarsko dijete

Gradonačelnik Dukić ovom je prigodom najavio kako se s useljenjem vrtića „Latica“ u prostore „Mocira“ kreće odmah s rekonstrukcijom vrtića “Pčelica”, a projekti su spremni i za novi vrtić na Višnjiku, Crvenim kućama i Diklu.

– Na korak smo do vrtićkog mjesta za svako zadarsko dijete! Krećemo i s radovima na uređenju parka Vruljica koje nam je od iznimne važnosti s obzirom na buduće senzoričko igralište.

Gradonačelnik Dukić na kraju je zahvalio svim partnerima na projektu ministarstvima rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike  te znanosti i obrazovanja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OVE SUBOTE U NINU: Nadbiskupija poziva na Susret o rastavljenim i ponovno civilno vjenčanim osobama

Objavljeno

-

By

Susret o temi rastavljenih i ponovno civilno vjenčanih osoba održava se u subotu, 20. travnja s početkom u 11 sati u župnoj dvorani župe sv. Anselma u Ninu (dvorana se nalazi u župnoj kući u središtu Nina, nasuprot župne crkve sv. Anselma).

Pastoralni aspekt te teme na susretu će predstaviti don Žarko Relota, u kontekstu smjernica apostolskih pobudnica Familiaris Consortio (1981.) pape Ivana Pavla II. i Amoris Laetitia (2016.) pape Franje. Relota je predstojnik Povjerenstva za obitelj Zadarske nadbiskupije koje organizira taj susret. O pravnom aspektu te teme će govoriti mr. don Marin Batur, crkveni pravnik, sudac na Nadbiskupijskom crkvenom sudu u Zadru.

Na susret su pozvani doći svi koje zanima ta tema, a osobito osobe koje se nalaze u težim i problematičnim životnim situacijama s obzirom na navedenu temu, stoji u pozivu iz Nadbiskupije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIPREMITE SE NA VRIJEME / U četvrtak bez vode Poljica, te Gaženička i još četiri ulice u Zadru. U problemu s vodoopskrbom cijele Ričine!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 18.04.2024. godine (četvrtak) u vremenu od 08:00h pa do 15:00h bez vode biti će potrošači u Gaženičkoj ulici.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Gaženičkoj ulici, kod kuć.br. 6.

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 18.04.2024. godine (četvrtak) u vremenu od 08:00h pa do 14:00h bez vode biti će potrošači u ul.:

Ulica Franka Lisice od kuć.br. 60 do kuć.br. 75

Drniška ulica

Ulica 22. lipnja 1941.

Ulica Lepantske bitke

Zbog izvođenja radova moguća je otežana vodoopskrba na predjelu Ričine. Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Franka Lisice, kod kuć.br. 71.

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu dana 18.04.2024. godine (četvrtak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u mjestu Poljica.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Poljica, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZBORI ZA SABOR 2024. / Do 11.30 najmanja izlaznost u Dalmaciji

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Hrvatska danas bira zastupnike 11. saziva Hrvatskog sabora. U 7 sati otvoreno je se više od 6.500 biračkih mjesta na kojima se može glasovati do 19 sati do kada je na snazi i dvodnevna izborna šutnja.

DIP je u podne izvijestio javnost o odazivu birača do 11.30 sati:

U 21 sat DIP će objaviti prve izborne rezultate, koje će osvježavati svakih 15 minuta, tako da bi između 23 i 24 sata trebalo biti obrađeno tri četvrtine biračkih mjesta.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu