Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Juraj Baraković: izbor iz fonda Znanstvene knjižnice Zadar povodom 395 godina smrti

Objavljeno

-

U susret obilježavanju 395. obljetnice smrti hrvatskog pjesnika Jurja Barakovića koja se obilježava 1. kolovoza, Znanstvena knjižnica Zadar priredila je izbor iz fonda. Juraj Baraković rođen je na obiteljskom dobru u Plemićima kod Zadra 1548. Osnovnu i humanističku školu završio je u Zadru, a visoke škole (zacijelo teologiju) negdje u Italiji. Prvi put se u arhivima spominje kao klerik 1564. , a  kasnije kao svećenik 1586. Desetak je godina službovao kao župnik u Novigradu, da bi kao kanonik, negdje na prijelomu stoljeća, iz dosad neutvrđenih razloga, bio protjeran u Šibenik i lišen crkvenih činova. Tu je ostao do 1613. , a možda i duže. Životni put završio je u Rimu 1. kolovoza 1628. Književna djela Jurja Barakovića spadaju u razdoblje između renesanse i baroka. Svi Barakovićevi danas poznati radovi iz poznijeg su doba pjesnikova života, što upućuje na misao da je osim Jarule, Vile Slovinke i Drage, rapske pastirice mogao napisati i druga djela. O tome postoje i nepotvrđeni podaci u zadarskom kalendaru Il Rammentatore dalmatino (za 1868.), gdje se navodi kako je Baraković napisao životopis Marka Tulija Cicerona na talijanskom i životopis sv. Jeronima na hrvatskom jeziku, gramatiku »ilirskog« jezika, navodno tiskanu 1614. (izloženo na izložbi). Osim navedenog kalendara u trezoru Znanstvene knjižnice Zadar kao rara (rijetkost) se čuva Vila Slovinka Jurja Barakovića, tiskana u Veneciji 1682. godine, te dva izdanja njegove Jarule iz 1701. i 1702.  

Djelo Jarula u stihove je pretočena Biblija (Stari i Novi zavjet), podijeljena na »šest vikov svita«, prema shemi stvorenoj prvih stoljeća kršćanstva. Značenje riječi Jarula je gredica ili sandučić s cvijećem. Danas u Zadru jedan od parkova – Perivoj Jarula nosi upravo naziv prema djelu J. Barakovića, a nastao je nakon Drugog svjetskog rata po projektu arhitekta Josipa Budaka. Vila Slovinka je dovršena u Šibeniku najkasnije 1613. godine i ostvaruje se na dvije razine, a na objema je u središtu pažnje grad Zadar. Na prvoj (I–VII), u susretu pjesnika s Vilom Slovinkom, riječ je o zadarskoj prošlosti, o postanku slovinskog naroda i jezika. Na drugoj razini, u susretu s poklisarom livanjskog bega, govori se o tadašnjem Zadru i posljedicama dugotrajne tuđinske vladavine zbog koje Zadrani »vas nauk od skule« promijeniše u »rimski«. U spjevu se naziru i pjesnikove nesuglasice s određenim obiteljima u Zadru, izgledno s onima koje su imale kakve veze s njegovim izgonom iz grada.

Ovim izborom iz fonda predstavljen je izbor najznačajnijih djela Jurja Barakovića: knjige, pretisci, fotografije, razglednice, posebni otisci, članci u časopisima, godišnjaci (kalendari)…

Izložbu možete posjetiti od 27. srpnja do 10. kolovoza 2023. od ponedjeljka do petka od 07,00 do 14,00 sati u Odjelu rada s korisnicima Znanstvene knjižnice Zadar.

Literatura:

Švelec, Franjo. Baraković, Juraj. Hrvatski biografski leksikon. Zagreb: Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. 1983. Sv. 1. A-Bi. Str. 440-441. Sign. 170144-a/1-.

Baraković, Juraj. Vila Slovinka. priredio Franjo Švelec ; [rječnik i tumač imena i izraza Franjo Švelec, Amir Kapetanović. Zagreb: Matica hrvatska, 2000. Sign. 240463-e

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

NA POMOLU VELIKA PROMJENA VREMENA / U subotu pljuskovi i jaka bura, temperatura pada ispod 30°C!

Objavljeno

-

By

Danas pretežno sunčano, vruće i ne posve stabilno. Uz lokalno jak razvoj oblaka u unutrašnjosti su mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena bura, pod Velebitom i jaka, poslijepodne će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura između 31 i 36 °C, u Dalmaciji mjestimice malo viša.

U subotu u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu promjenljivo i nestabilno mjestimice s kišom i pljuskovima s grmljavinom. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće, ali u njenoj unutrašnjosti uz umjeren i jak razvoj oblaka ponegdje može biti pljuskova. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura, drugdje duž obale sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 22, na Jadranu između 24 i 28. Najviša dnevna uglavnom od 24 do 29, na Jadranu između 31 na sjeveru do 36 na jugu.

IZGLEDI VREMENA:

Na kopnu u subotu i ponedjeljak promjenljivo i nestabilno s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji ponegdje mogu biti jače izraženi. U nedjelju djelomice sunčano i uglavnom suho. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu u subotu i nedjelju djelomice ili pretežno sunčano, u subotu na sjevernom dijelu mjestimice uz mogućnost kiše i pljuskova. U ponedjeljak promjenljivo mjestimice pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni. Na kopnu od subote niža temperatura zraka, a na Jadranu i dalje vruće.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Na Vitrenjaku započeo prvi tečaj jedrenja za studente 

Objavljeno

-

By

U sportskoj lučici Vitrenjak danas je, u suradnji Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru i Jedriličarskog kluba Uskok, započeo početni tečaj škole jedrenja za studente. Uskokovi natjecatelji iz malih klasa pokazat će studentima početnicima osnovne tajne jedrenja, a u klupskim prostorijama svakog će dana dobivati teorijska znanja o plovidbi, jedrilicama, čvorovima, vjetrovima, sigurnosti u plovidbi…

– Za dolazak na ovaj tečaj nije bilo potrebno nikakvo predznanje. U školi jedrenja studenti će naučiti kako dizati jedra, osnovne „manovre”, pravila u plovidbi, onoliko koliko se može dobiti u tjedan dana. Svaki dan imat će sat teoretske nastave, nakon toga dva i pol do tri sata u moru, a jednako je važno i druženje nakon jedrenja. Nakon tečaja dobit će diplome o završenom tečaju, a svakako i nezaboravno iskustvo koje će moći primijeniti u struci. Riječ je o zanimljivoj priči koju ćemo pokušati nastaviti razvijati kroz cijelu godinu, budući da jedan dio studenata nije mogao ostati jer ljeti nema smještaja u Zadru, rekao je uoči prve plovidbe Jakov Šokota iz JK Uskok.

Studenti će jedriti na četiri J-70 jedrilice, koje je za ovu priliku donirala biogradska čarter tvrtka. Duge su sedam metara i mogu primiti pet članova posade, odnosno instruktora i četvero studenata. Tečaj će pohađati 32 studenta, a već postoji i lista čekanja, otkriva zamjenik pročelnika Pomorskog odjela izv. prof. dr. sc. Mate Barić.

– Imamo i dosta interesa s drugih sveučilišta, studenata na Erasmusu i nadam se da ćemo uspjeti pružiti našim studentima iskustva koja nisu vezana samo za učenje i polaganje ispita, kaže Barić.

Jedan od onih koji će naučiti prve korake u jedrenju je student treće godine preddiplomskog studija nautike i tehnologije Marko Kinda.

– Želimo kao pomorci naučiti i ovu drugu, sportsku stranu priče, da vidimo kako se davno plovilo na jedra a ne na motore. Ovo nam je odlična prilika za nova poznanstva i druženje, kaže Marko.

Jedna od prvih lekcija kad su napokon krenuli s plovidbom bila je – čuvajte svoje sunčane naočale! Srećom, spretni instruktor brzo je skočio s plovila i vratio ih vlasnici, pa je plovidba mogla početi.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U Općini Sv. Filip i Jakov u tijeku radovi na izgradnji vodovoda u vrijednosti 4,3 milijuna eura

Objavljeno

-

By

foto: Velimir Brkić/Zadarski list

U naseljima Viterinci i Tičevo, smještenima kraj Raštana Gornjih, odvijaju se radovi na izgradnji vodovodne mreže, investicije vrijedne 4,3 milijuna eura.

Radovi su dio šireg građevinskog projekta na vodoopskrbnom cjevovodu za mjesta Donje Raštane, Gornje Raštane i Sikovo u Općini Sv. Filip i Jakov a projekt se provodi u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. (NPOO), koji je odobren od strane Europske komisije u srpnju 2021. Nacionalni plan sadrži prijedloge projekata u šest područja ukupne vrijednosti 48,2 milijardi kuna.

S novim projektom izgradnje vodoopskrbne mreže naselja i dijelovi Općine Sv. Filip i Jakov će biti priključeni na centraliziran sustav vodoopskrbe. Ukupno će se izgraditi 11.321 metara vodovoda, s hidrostanicama ”Majčin brig 1” i ”Sikovo”, čime će se omogućiti priključak za 362 domaćinstva i 1.069 korisnika što će znatno unaprijediti kvalitetu života lokalnog stanovništva.

Komunalac Biograd, poduzeće odgovorno za komunalne usluge u Općini Sv. Filip i Jakov, glavni je izvođač radova na ovom projektu. Projekt uključuje izgradnju sustava vodoopskrbnog cjevovoda, čime će se osigurati kvalitetna opskrba vodom za sve kućanstva u naseljima Viterinci i Tičevo.

„Ovo je važan projekt za našu zajednicu. Osiguravanje pristupa čistoj vodi temelj je za daljnji razvoj“, ističu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Radovi su započeli krajem prošle godine, a planirano je da budu završeni do kraja tekuće godine. Iako su radovi donijeli određene neugodnosti poput povremenih prekida u prometu i bučnog okruženja, stanovnici su iskazali strpljenje, svjesni dugoročnih koristi koje će izgradnja donijeti.

Osim poboljšanja vodoopskrbe, projekt nosi sa sobom i potencijal za gospodarski rast. Stabilna opskrba vodom ključna je za razvoj poljoprivrede, što je tradicionalna djelatnost u ovom području. Očekuje se da će dostupnost vode potaknuti nove investicije i unaprijediti uvjete za rast lokalnog poduzetništva.

“Projekt izgradnje vodovoda rezultat je višegodišnjeg planiranja između lokalne uprave, Komunalca Biograd i stanovnika naselja. Ova suradnja ističe važnost zajedničkih napora u postizanju ciljeva za zajednicu”, kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Izvor: Zadarski list

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu