magazin
Jednostavan i brz recept koji je oborio sve rekorde New York Timesa
Za pripremu jela, čiji je recept prošle godine bio najčitaniji na stranicama američkog New York Timesa i koji je pogledalo više od 1,2 milijuna ljudi, trebat će vam samo 15 minuta. Neće razočarati one koji vole jednostavna, ali ukusna jela.
Prošle godine najpopularniji recept New York Timesa pogledalo je više od 1,2 milijuna ljudi koji su, kako su komentirali, bili impresionirani okusom jela te jednostavnom i brzom pripremom.
To su vijetnamsko-američki rezanci s češnjakom u stilu San Francisca. Potrebno je malo sastojaka, a cijela priprema traje samo 15 minuta. Ukusni su i bez dodataka što ne znači da ih ne možete začiniti plodovima mora, piše New York Times.
Sastojci:
– 4 žlice maslaca
– 20 srednje velikih mljevenih ili nasjeckanih češnjeva češnjaka
– 4 žličice umaka od kamenica
– 2 žličice svjetlog soja umaka
– 2 žličice ribljeg umaka
– 0,45 kilograma špageta
– 28 grama ribanog parmezana ili pecorino sira
– šaka sitno nasjeckane ljutike (po želji)
Po želji napravite vegetarijansku verziju jela, a umak od ribe i kamenica zamijenite vegetarijanskom ili veganskom verzijom koju možete kupiti u specijaliziranoj trgovini.
Priprema:
Otopite maslac u woku ili na tavi na srednjoj vatri. Dodajte češnjak i miješajte dvije minute – češnjak bi trebao početi mirisati, ali ne smeđiti. Zatim dodajte umak od kamenica, soje i ribe te promiješajte. Maknite s vatre.
Za to vrijeme u loncu zakuhajte toliko vode da pokrije sve špagete i dodajte kad voda prokuha. Promiješajte da se ne zalijepi i promiješajte još nekoliko puta tijekom kuhanja. Kuhati ih treba nešto manje nego al dente (oko dvije minute manje od vremena kuhanja navedenog na pakiranju).
Kuhane špagete kuhinjskim hvataljkama premjestite iz lonca u tavu s umakom od češnjaka zajedno s vodom koja se još drži. Vodu u kojoj su se špageti kuhali sačuvajte za kasnije. Postavite vatru ispod woka ili tave u kojoj se nalaze češnjak i špageti na jaku i dodajte sir.
Promiješajte drvenom kuhačom i zatim miješajte u tavi dok umak ne postane kremast, oko 30 sekundi. Ako je umak previše vodenast, ostavite ga neko vrijeme na vatri, ali ako je pregust, dodajte malo vode za tjesteninu i ostavite da se ponovno spoji. Neposredno prije posluživanja umiješajte ljutiku.
Popularni recept dolazi iz kuharice J. Kenji López Alt “The Wok”, ali se temelji na jelu koje je izvorno pripremila kuharica Helene An u restoranu Thanh Long u San Franciscu. Zaslužna je za uvođenje vijetnamske kuhinje u američku kuhinju.
magazin
ADVENT U KAZALIŠTU / U utorak u HNK Zadar hit komedija “Infišacije”
U utorak, 9. prosinca u 20:00 sati u Hrvatsko narodno kazalište Zadar na predstavu INFIŠACIJE, novu hit komediju HNK Zadar koja je prema prvim reakcijama publike i medija u studenom 2025. osvojila srca publike. Predstava je dio programa „Advent u kazalištu”.
Očekuje vas večer puna smijeha, a nakon predstave i druženje u maloj dvorani HNK Zadar uz promotivne cijene pića u suradnji s Cheers on Wheels, uz iznenađenja i nagradne igre. Nagrade će biti nasumično podijeljene pa vas možda dočekaju upravo na vašem sjedalu!
HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR
Petra Mrduljaš prema Pohvali ludosti Erasma Rotterdamskog i Stephenu Berkoffu
INFIŠACIJE
Režija: Dražen Ferenčina
Igraju: Alen Liverić, Žana Bumber, Dominik Karakašić, Isidora Ferenčina, Mimi Zadarski
Pogledajte komediju koja istražuje ponor između stvarnosti i želja.
Ulaznice su dostupne online putem sustava Eventim.hr
👉 https://www.eventim.hr/eventseries/predstava-infisacije-4029632/
te na blagajni HNK Zadar.
magazin
VEČERAS NA ADVENTU: Na Zoraniću Kuzma & Shaka Zulu; na Tržnici DJ Boris i DJ Papa Gogo a.k.a. Stari Jarac
Prije više od tri desetljeća izašao je prvi album kultnog splitskog benda „Kuzma & Shaka Zulu”, a večeras u 21 sati nastupit će na Trgu Petra Zoranića na „Adventu u Zadru”. Iako Sašu Kuzmića i Galilea Tajča glazbeni kritičari opisuju kao rap-reggae-italo i disko izvođače, pokušavajući opisati prepoznatljivi zvuk splitskog dvojca te partijanersku ekipu, đireve i sitne splitske kriminalce kao junake i ambijent njihovih pjesama, za prepoznavanje je dovoljno samo nabrojati neke od njihovih najvećih hitova koji su obilježili domaću estradu. „Jedna mala Iva”, „Ruke gore”, „Vozimo se, vozimo”, „U mojoj ulici”, „Prva liga”, „Puknuta ekipa”, pa do najnovije „Tutapatike”, već tri desetljeća na radost fanova svih generacija nude slatki ekstrovertirani eskapizam „Kuzme & Shaka Zulua”. Nižu se slike Splita iz osamdesetih i devedesetih prošlog stoljeća, bezbrižan život, ljeto u kvartu, toplina noći uz more ili sve ono što je potrebno da prohladnu prosinačku večer učini posebnom i toplijom.
„Bolje prolazimo u Zadru nego u Splitu”, kazao je jednom Kuzmić opisujući atmosferu na zadarskim nastupima od klupskih koncerata do lanjskog Meat Me festivala. Evo ih i na zadarskom Adventu u 21 sati. Ulaz je slobodan, a događaj organiziraju Grad Zadar i zadarska Turistička zajednica.
Večerašnji program nudi još predstavu Sveti Nikola u 18 sati na Tržnici, dok u sklopu Božićnog gramofona, također na pijaci, od 20.30 sati nastupaju DJ Boris (Hedera) te pionir hrvatske house scene i DJ veteran Papa Gogo a.k.a. Stari Jarac.
magazin
FOTOGALERIJA / Nastup Jure Brkljače na Adventu u Zadru
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin4 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
Hrvatska4 dana prijeVUKOSAV, PEDIĆ, FRANCIŠKOVIĆ, VUČAK-LONČAR… / Objavljen je godišnji popis: Ovo su najbolji doktori i doktorice u Zadru i u Hrvatskoj…







