Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“KOSA ISTOK – ZAPAD” / 6,7 milijuna eura za poboljšanje infrastrukture na području Biograda

Objavljeno

-

Komunalac d.o.o. Biograd na Moru pokrenuo je radove na projektu “Kosa istok – zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura na području Grada Biograda na Moru

Danas je u Poduzetničkom inkubatoru Biogradu na Moru održana koordinacija sa javnopravnim tijelima povodom pokretanja projekta “Kosa istok – zapad”, čiji cilj jest značajno unaprijediti infrastrukturu na određenom području.

Na koordinaciji su prisustvovali gradonačelnik Grada Biograda na Moru, Ivan Knez, predstavnici naručitelja radova Komunalac d.o.o. Biograd na Moru, direktor Marin Colić, tehnički direktor Kruno Pešić, financijska direktorica Jelena Jelić, predstavnici izvođača radova tvrtke GOLEMI, predstavnici tvrtke ANIVA INŽENJERING d.o.o. kojoj je povjeren stručni nadzor, voditelj projekta Hidroprojekt-ing d.o.o. te predstavnici HT-a, HAKOM-a, EVN Croatia plina, MUP-a i ostali. Projekt obuhvaća rekonstrukciju vodovoda, odvodnju, izgradnju tlačnog cjevovoda te izgradnju kanalizacijskih i vodovodnih kućnih priključaka.

Vrijednost radova procijenjena je na 5.299.967,99 € bez PDV-a, dok ukupna vrijednost s PDV-om iznosi 6.624.959,61€. Ovaj značajan iznos ulaganja odražava važnost i obim projekta te predstavlja dugoročnu investiciju u infrastrukturu ovog područja.

Jedan od ključnih elemenata projekta je rekonstrukcija vodovoda, čija će duljina iznositi impresivnih 5239,9 metara. Rekonstrukcija će osigurat pouzdan i učinkovit vodovodni sustav, pružajući kvalitetnu opskrbu vodom stanovnicima na tom području. Odvodnja je također važan aspekt projekta, s planiranih 9708 metara novih odvodnih kanala. Ova mjera ima za cilj poboljšanje odvodnje i smanjenje rizika od poplava u tom području, osiguravajući sigurno okruženje za stanovnike. Tlačni cjevovod, koji će biti izgrađen na 262 metra, pružit će dodatnu podršku vodovodnom sustavu, omogućavajući stabilan i snažan protok vode.

Projekt također uključuje izgradnju kanalizacijskih i vodovodnih kućnih priključaka. Ukupno će biti izgrađeno 570 kanalizacijskih kućnih priključaka, čija će ukupna duljina iznositi oko 6840 metara. Osim toga, bit će izgrađeno i 346 vodovodnih kućnih priključaka, osiguravajući pristup kvalitetnoj vodi za stanovnike. Projekt “Kosa istok – zapad” ne bi bio moguć bez suradnje i angažmana stručnih timova, kazao je direktor Komunalca d.o.o. Biograd na Moru, Marin Colić.

Očekuje se da će projekt “Kosa istok – zapad” donijeti značajne koristi lokalnoj zajednici, poboljšavajući kvalitetu života stanovnika i stvarajući infrastrukturne temelje za budući razvoj. Završetak radova te dobivanje uporabne dozvole se planira do kraja 2025. godine.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

Općina Sv. Filip i Jakov osigurala sredstva od milijun eura za 20 radnih mjesta!

Objavljeno

-

By

Danas, 23. veljače u Zagrebu održano je svečano potpisivanje ugovora za Poziv  „Zaželi – prevencija institucionalizacije”. Ovaj događaj označio je ključnu fazu u kontinuiranom angažmanu Općine Sv. Filip i Jakov na osiguranju socijalne podrške najranjivijim skupinama u njihovoj zajednici.

U ovom svečanom činu, načelnik Zoran Pelicarić i vijećnica Anamarija Matešić, predstavnici Općine Sv. Filip i Jakov su zajedno s visokim državnim dužnosnicima premijerom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednicom vlade Anjom Šimpragom, ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem i ravnateljem HZZ-a Antom Lončarom, potpisali ugovore u vrijednosti 960.000,00 eura koji će omogućiti daljnje jačanje programa i pružanje podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom na tom području.

“Općina Sv. Filip i Jakov zajedno s partnerima – Centrom za obuku Sv. Filip i Jakov, Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – uspješno je realizirala prethodne faze programa “Zaželi”. U tom kontekstu, naglasak je stavljen na zapošljavanje žena koje pružaju kvalitetnu pomoć u kući starijim osobama i osobama s invaliditetom”, kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Cilj četvrte faze programa “Zaželi” je povećati socijalnu uključenost i spriječiti institucionalizaciju ranjivih skupina osiguravajući dugotrajnu skrb i podršku. Sa 20 novootvorenih radnih mjesta, planira se osigurati njega i pomoć za minimalno 120 starijih osoba i osoba s invaliditetom na području Općine Sv. Filip i Jakov.

“Općina prepoznaje izazov visokog udjela starijih osoba na svom području te nastoji pružiti kontinuiranu brigu za tu populaciju kroz narednih 36 mjeseci. Partnerstvo s relevantnim institucijama ključno je u ostvarivanju ovog cilja, a svi zajedno nastoje osigurati da nitko ne bude zanemaren”, napominju iz Općine”.

Potpisivanje ugovora za program “Zaželi – Prevencija institucionalizacije” predstavlja još jedan korak prema izgradnji inkluzivnog društva u kojem se brine o najranjivijim članovima zajednice, pružajući im oslonac i podršku koja im je potrebna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MATICA HRVATSKA / Ogranak iz Tomislavgrada gostuje u Zadru 

Objavljeno

-

By

U utorak 27. veljače u Ogranku Matice hrvatske u Zadru gostuje Ogranak iz Tomislavgrada. S početkom u 18:00 predstavit će se zbirka izabranih pjesama Mije Tokića: “Breme te tvoje nosi”.

Sudjeluju: Mate Kelava, predsjednik Ogranka u Tomislavgradu, prof. dr. Ivica Musić, dr. sc. Šimun Musa, prof. emeritus, Tomislav Majić, dipl. ing., Mate Kovačević, prof., te Mijo Tokić, prof, autor.

Kroz program će voditi: Mateja Rožanković Dilber.

U glazbenom dijelu programa sudjeluje Pjevački ansambl Matice hrvatske iz Tomislavgrada.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

#BARABA / Daniel Radeta: Ni očitač brojila ni predsjednik Udruge ni povjesničar ni heraldičar… Evo što je…

Objavljeno

-

Daniel Radeta već tjednima puni stupce domaćih medija u najnovijoj ulozi žrtve navodnih verbalnih, fizičkih i napada go****a, a da ni o prvom ni o drugom ni trećem nema nijednoga valjanog dokaza.

Žrtva nije prvi alter ego šefa SDP-a u Zadru. Dapače. Ovaj se dosad javnosti predstavljao kroz cijeli niz različitih ličnosti:

– bio je očitač brojila u pokušaju za potrebe političko-obavještajnog mecene Antuna Novoselovića;

– predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja;

– ekspert za hrvatsku povijest, umjetnost i heraldiku…

Sve s podjednakom kvalifikacijom i legitimitetom.

Kratak detaljniji pregled svih alter ega Daniela Radete koji donosimo u nastavku mogao bi pobliže odgovoriti na pitanje tko je i što točno prvi socijaldemokrat grada Zadra: povjesničar, očitač brojila, heraldičar ili, moguće, falsifikator…

Prije koju godinu Radeta je glumio očitača brojila na HEP-ovom natječaju. “Lav zaštita”, privatna tvrtka ondašnjeg šefa SDP-a u Zadru, trebala je za slučaj da dobije ugovor o javnim radovima za Elektru Zadar dokazati da će moći angažirati tehničke stručnjake da izvedu radove. U konačnici, Novoselovićeva lista “stručnjaka elektrostruke” izgledala je više kao Klub SDP-a u Gradskom vijeću Grada Zadra. Među nominiranima za očitanja brojila nije se našao samo Radeta, već i njegov brat Kristijan, pa Jure Zubčić, pa predsjednik Savjeta SDP-a za prostorno uređenje i komunalnu djelatnost i njegova supruga… Kako je posložena, priča tako i završava – tragično. Natječaj je pao, a svi skupa završili su na ispitivanju u Policiji.

Wannabe očitač brojila, heraldičar, povjesničar i likovni kritičar Daniel Radeta, ujedno je i osnivač famozne Udruge iznajmljivača Zadar. Stvarnost svjedoči da Udruga već godinama nema ni članova ni Skupštine ni legitimnih tijela, pa ni web stranicu koja je umrla u nastanku. Udruga, drugim riječima, opstaje samo na papiru i to isključivo dobrom voljom nadležnog ureda u Zadarskoj županiji.

O ekspertizi na području heraldike i tumačenja hrvatskog grba valjda je dosad sve rečeno. Radeta je cijelu znanost sveo na sljedeće:

grb koji počinje s bijelim poljem je ustaški, s crvenim hrvatski.

Je li pri tome grb iz 19. ili 21. stoljeća… našem je ekspertu sasvim svejedno.

Jedino iza čega, dakle, Radeta može suvereno i samouvjereno stati jest funkcija na Trgu pet bunara. Tamo je autentičan.

Kao i pred sve minule izbore, predvodi stranku u hrabrom jurišu na sakupljanje neprijatelja i hladi šampanjac za pobjedu za čiji će izostanak, poslovično, biti krivi birači. Mašala.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu