Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

JEDAN OD DVA CENTRA U SVIJETU! Zadarska bolnica prva u Hrvatskoj koristi inovativan vNOTES pristup u liječenju prolapsa zdjeličnih organa

Objavljeno

-

Odjel operacijskog bloka Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Zadar trenutno je, uz  Imelda Hospital u Belgiji, jedini od dva centra na svijetu u kojem se koristi inovativan pristup u liječenju prolapsa zdjeličnih organa. Pristup se temelji na nedavno uvedenoj metodi vNOTES koja je prvi put u Općoj bolnici Zadar i općenito u Hrvatskoj izvedena 2022. godine od strane operacijskog tima kojeg je predvodio Luka Matak dr.med.

vNOTES pristup u liječenju prolapsa zdjeličnih organa temelji se na izolaciji stražnje fascije ravnog mišića trbuha koja se potom transplantira u predio nastalog defekta, na taj način stvarajući dodatnu potporu zdjeličnim organima i prevenirajući ponovni nastanak. Ova metoda u liječenju prolapsa zdjeličnih organa predstavljena je i prihvaćena od strane znanstvene zajednice prvi put u svijetu  prije nešto više od 2 mjeseca, a u njenom razvoju sudjelovao je liječnik iz Opće bolnice Zadar Luka Matak.

Za razliku od konzervativnog kirurškog pristupa koji podrazumijeva korištenje umjetnog materijala (mrežice) za postizanje funkcionalnosti zdjeličnog dna, ovom novom metodom se putem autologne transplantacije određenih tkiva (s iste osobe) izolirana fascija transplantira u predio nastalog defekta, na taj način stvarajući dodatnu potporu zdjeličnim organima i prevenirajući ponovni nastanak. Takvim pristupom se smanjuje mogućnost komplikacija koje su kod konzervativnog pristupa iznosile i do 10%, a manifestirale su se u obliku ozljeda mokraćnog, neurološkog i probavnog sustava zdjelice te razvoja kroničnih bolova koji su mahom zahtijevali iznimno kompleksne kirurške procedure kako bi se isti riješili.

Do sada je na Odjelu za ginekologiju i prodništvo OB Zadar, koristeći navedenu metodu, uspješno operirano ukupno 5 pacijentica i sve su otpuštene na kućnu njegu prema uroginekološkom protokolu, bez komplikacija liječenja. Prosječno vrijeme trajanja zahvata iznosilo je 90 minuta.

Nakon prve vNOTES histerektomije veliki broj stručnjaka iz Hrvatske (KBC Split, KBC Osijek, KB Merkur, Klinika za tumore-KBC Sestre milosrdnice, OB Šibenik, OB Gospić), a koji se bave ginekološkom kirurgijom, došli su u Opću bolnicu Zadar kako bi se upoznali s novim načinom liječenja te nastavili s istim u svojim centrima.

Razvojem i uvođenjem novih metoda u provođenju operativnih postupaka kroz timski rad Službe za ginekologiju i opstetriciju te Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu kao i ostalog medicinskog osoblja koje sudjeluje u svakodnevnom radu aktivno se pridonosi poboljšanju zdravstvene usluge, a uvođenjem novih metoda Opća bolnica Zadar profilira se kao regionalni centar u grani ginekološke kirurgije.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIOPĆENJE IZ ZADARSKE POLICIJE: “Budi navijač! Izbjegavaj protupravna ponašanja!”

Objavljeno

-

By

Dostojanstveno podržavajmo hrvatsku nogometnu reprezentaciju na UEFA EURO 2024. u Njemačkoj, poruka je iz PU zadarske

Budući da se danas u 15 sati odigrava nogometna utakmica hrvatske reprezentacije s reprezentacijom Albanije, pozivamo građane, pogotovo one koji će utakmicu pratiti na javnim mjestima i u ugostiteljskim objektima, da dostojanstveno bodre reprezentaciju te da izbjegavaju protupravna ponašanja, priopćeno je iz PU zadarske.

“Za očekivati je da će i nastavak natjecanja u grupnoj fazi također privući veliki interes građana koji već tradicionalno prate utakmice naše reprezentacije uz obiteljska druženja, na otvorenim prostorima, prvenstveno gradskim trgovima, ulicama, rivama, terasama ugostiteljskih objekata i slično. U brojnim mjestima, prvenstveno gradovima, organizirat će se i javna praćenja TV prijenosa kojima će prisustvovati veliki broj građana.

Kako bi nakon utakmice ostao samo nogometni naboj, a ne neželjene posljedice, preporučamo:

  • da organizatori takvih okupljanja vode brigu o zdravlju i sigurnosti svojih posjetitelja – posebice žena, djece i starijih osoba
  • da navijači/posjetitelji/simpatizeri hrvatske nogometne reperezentacije:
    • izbjegavaju konzumiranje većih količina alkohola
    • ne koriste pirotehnička sredstava – budući da njihovo korištenje u mnoštvu građana može imati ozbiljne posljedice
    • prilikom dolaska ili odlaska s okupljanja navijača ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola te da obrate pažnju na sigurnost u prometu općenito

Policija će uz druge službe, kao i do sada, poduzimati potrebne mjere iz svoje nadležnosti i u skladu s važećim propisima, a što može uključivati i video i foto dokumentiranje, kako bi praćenja nastupa hrvatske nogometne reprezentacije na javnim prostorima protekla bez većih izgreda i protupravnih ponašanja.

Uživajte u utakmici, bodrite naše reprezentativce u zdravom sportskom duhu – učinimo našu reprezentaciju ponosnom, kao što i ona čini nas“, poručuju iz policije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ ŽUPANIJE: Izabrano vodstvo Savjeta mladih – Frane Raspović predsjednik, zamjenica Adriana Rogić

Objavljeno

-

By

U Domu Zadarske županije održana je konstituirajuća sjednica Savjeta mladih Zadarske županije.

Za predsjednika Savjeta mladih izabran je Frane Raspović, a za njegovu zamjenicu  Adriana Rogić.

Podsjetimo, Županijski vijećnici su na 17. sjednici Županijske skupštine u Savjet mladih Zadarske županije izabrali Petru Pećarić, Luciju Marniku, Luku Vedrića, Margaretu Beltran Mirandu, Adrianu Rogić, Niku Klanac i Franu Raspovića.

Za članicu Savjeta mladih Zadarske županije kao predstavnicu Savjeta mladih Grada Biograda na Moru imenovana je Lucija Duratović.

Savjet mladih Zadarske županije osnovan je kao savjetodavno tijelo Zadarske županije koje promiče i zagovara prava, potrebe i interese mladih na područnoj (regionalnoj) razini.

Djelovanjem Savjeta mladih želi se postići bolja komunikacija mladih i donositelja odluka te veći angažman mladih u lokalnoj sredini koji će povećati kvalitetu života mladih sukladno njihovim potrebama.

Na konstituirajućoj sjednici nazočni su bili predsjednik Županijske skupštine Zoran Šikić i pročelnik    Upravnog odjela za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku Josip Vidov.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / Najnoviji SPAR supermarket otvoren u Ninu

Objavljeno

-

By

Nin je domaćin najnovijeg SPAR supermarketa u kojem je bogata ponuda, od mesnice, preko ribarnice do prostorije s rashlađenim pićem, oduševila kupce. I ovog prilikom, povodom otvorenja, SPAR Hrvatska donirao je lokalni DVD Pljusak Nin

Najnoviji SPAR supermarket uređen je prema najvišim tehnološkim standardima i rasprostire se na gotovo 1300m2 prodajne površine. SPAR supermarket nalazi se na adresi Put Bagata 11, Nin, a kupcima će biti dostupnije ono što poznaju od bogate SPAR ponude prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, po kojoj je SPAR naširoko poznat.

SPAR supermarket u Ninu otvoren je uz područnu voditeljicu Ivanu Zubčić, voditeljicu trgovine Stanku Jergan, direktora prodaje SPAR supermarketa Davida Korošeca te predsjednika Uprave SPAR Hrvatska Helmuta Fenzla rezanjem vrpce i formalno je otvoren novi SPAR.

Posebnost ovog SPAR supermarketa su mesnica s uvijek bogatom ponudom najboljih pozicija mesa te ribarnica s uvijek svježom ponudom ribe, kao i toploteka, odnosno raznovrsna ponuda toplih, gotovih jela i salata. Ovaj SPAR supermarket opremljen je velikom rashladnom prostorijom, što osigurava veće količine ohlađenog pića, posebnost koja je neophodna za lokaciju u Dalmaciji posebice u sezoni u kojoj se očekuju velike vrućine. Kupci, osim bogatog izbora kvalitetnog i svježeg voća i povrća te bogatog izbora neprehrambenih artikala bržu kupovinu mogu obaviti kroz jednostavne i praktične samoposlužne  blagajne.

Povodom otvorenja novog SPAR supermarketa uručena je i donacija Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Pljusak Nin u iznosu od 2000 eur, za što je osigurana sigurnosna oprema što će im svakako olakšati rad.

Radno vrijeme SPAR supermarketa u Ninu je ponedjeljka do nedjelje od 7 do 22 sat.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu