Connect with us

Svijet

Veličanje ubojstava – shvaćaju li maloljetnici na mrežama težinu zločina?

Objavljeno

-

Solen Feyissa/Unsplash

Kako bi trebalo reagirati na ovakve reakcije maloljetnika pitanje je o kojem svi razmišljamo. Za sada vidimo da je država prepustila policiji da se bavi i onima koji na društvenim mrežama prijete, ali i onima koji ne shvaćaju težinu počinjenih zločina.

Imitiranje dječaka koji je usmrtio učenike i čuvara u školi Vladislav Ribnikar, divljenje, ismijavanje. Sve su to neprimjerene reakcije koje se u protekla tri dana mogu vidjeti na društvenim mrežama.

„Nisi ti frajer ako uradiš ovako nešto. Ne – ti si frajer ako shvatiš da s tobom nešto nije u redu i odeš popričati s nekim“, poručuje srpska ministrica zdravlja Danica Grujičić.

Posla za Odijeljenje za visokotehnološki kriminal je sada mnogo više, a na policiji je da izvrši trijažu objava na internetu. Pitanje je koliko će biti onih za koje je moguće kazneno pravno procesuiranje, ukazuje odvjetnik Ivan Ninić.

„To može ddjelovati preventivno na ljude da vode računa što pišu, posebno na mlade ljude, da ne vrše glorifikaciju takvih pojava u društvu, ovakvih pojava kao što su ove dvije osobe u protekla dva dana, ali neće svi ti ljudi završiti u zatvoru zbog toga“, kaže Ninić.

Umjesto privođenja potrebno je tražiti uzroke zbog kojih je došlo do određene reakcije, smatraju oni koji se bave pravima djece.

„Ne postoji jedan nadležni organ za koji možemo reći da je odgovoran za ovakvu situaciju, niti treba biti. Poanta je da se na svim nivoima radi s djetetom i da se utječe na to da se više ne dolazi do ovakvih situacija“, kazala je Jelena Paunović, direktoica Centra za prava djeteta.

Vjeruje ministrica zdravlja da bi oni koji veličaju zločin trebali dobiti odgovor od većine kako bi s takvom praksom prestali.

„Moramo se dozvati pameti, lijepa vijest, uspjesi ove djece, njihove radosti, njihove zlatne medalje na natjecanjima, to treba biti vijest. Oni koji prave gluposti treba im na mrežama reći: ‘Ti si budala, ti nisi frajer, ti nisi in, ti si najobičnija budala i bolje ti je da se smiriš’“, zaključila je Danica Grujičić.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Golema santa leda se odlomila na Antarktici. Nastala pukotina od 14 kilometara

Objavljeno

-

Velika santa leda odlomila se od ledene ploče Brunt na Antarktici, objavila je istraživačka organizacija British Antarctic Survey (BAS). Santa leda, veličine 380 četvornih kilometara, odvojila se u ponedjeljak, nekoliko tjedana nakon što se u ledu otvorila pukotina od čak 14 kilometara.

Ovakvo odvajanje golemog komada leda od ledenjaka ili od ledene mase treće je u regiji u posljednje četiri godine.

Znanstvenici BAS-a u tom su području uočili nestabilnosti još prije više od deset godina, zbog čega je britanska istraživačka stanice Halley godine 2016. premještena 20 kilometara u unutrašnjost. Istraživač BAS-a Oliver Marsh je rekao da je “ovakvo odvajanje leda bilo očekivano još prije osam godina, zbog čega se sveukupna površina ledene ploče smanjila na najmanju moguću mjeru od početka praćenja.”

U objavi za javnost istraživači BAS-a su istaknuli da događaj nije povezan s klimatskim promjenama. U bazi Halley znanstvenici borave u razdoblju od studenoga do ožujka, odnosno za vrijeme antarktičkog ljeta. Područje se u ostatku godine prati pomoću satelitskih snimaka.

 
Nastavi čitati

Svijet

Umro Toni Montano

Objavljeno

-

By

Glazbenik Toni Montano preminuo je danas u 62. godini.

Toni Montano rođen je kao Velibor Miljković u Beogradu 1962. godine.

Miljković je započeo karijeru kao pjevač u punk rock bendu Radost Evrope, koji je formiran 1979. godine. Kroz bend je prošao veliki broj glazbenika, uključujući Dimeta Todorova koji je kasnije bio član Partibrejkersa i Slobodana Loku Neškovića koji je kasnio bio član benda Urbana gerila. Bend je imao probe i uglavnom nastupao u beogradskom Studentskom kulturnom centru, a uglavnom su izvodili pjesme punk rock grupe Ramones, ali i svoje. Bend je prestao s radom 1985. godine, a dio materijala našao se na Miljkovićevom debitantskom albumu, koji je počeo solu karijeru nakon raspuštanja benda. Na festivalu MESAM osvojio je tri nagrade, piše Nova.rs.

Posljednji studijski album “Srećan rođendan“ objavio je 1999. godine, a singl “Neću da budem šljam“ 2021. godine.

 
Nastavi čitati

Svijet

Cijene nafte pale

Objavljeno

-

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima na 82 dolara budući da se rast zaliha u SAD-u nadovezao na strahovanja ulagača da će oklijevanje američke središnje banke sa snižavanjem troškova zaduživanja zakočiti gospodarstvo i potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 87 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 82,01 dolar. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 77,85 dolara.

Čeka se objava zapisnika sa zadnjeg sastanka FED-a

U fokusu je trgovaca rast zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke udruge proizvođača API. Na pragu sezone vožnje zalihe sirove nafte porasle su po njihovim navodima za 2,48 milijuna barela, a zalihe benzina za 2,1 milijun barela.

Vlada će objaviti službene podatke tijekom dana. Signal slabije potražnje u vodećem svjetskom potrošaču nadovezao se na strahovanja da će visoki troškovi zaduživanja u SAD-u zakočiti gospodarstvo i potražnju za energentima.  

“Trebalo bi pričekati sa sniženjem kamatnih stopa”

Dužnosnici američke središnje banke rekli su u utorak da bi sa sniženjem kamatnih stopa trebalo pričekati još nekoliko mjeseci i uvjeriti se da se inflacija uistinu spušta prema ciljanih dva posto.

Analitičari sada čekaju objavu zapisnika s prošle sjednice Fedovog odbora za otvoreno tržište (FOMC).

“Zapisnici Saveznog odbora za otvoreno tržište (FOMC) bit će pomno proučeni zbog Fedove procjene o neravnomjernoj inflaciji u prvom tromjesečju i mogućih naznaka o datumu i razmjerima smanjenja kamatnih stopa u 2024.”, objasnili su u izvješću analitičari ANZ-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je u utorak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 93 centa, na 83,58 dolara.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu