Connect with us

Hrvatska

REZULTATI U PONEDJELJAK / Sutra se održavaju manjinski izbori, bira se u 201 jedinici

Objavljeno

-

Oko 250.000 birača pripadnika nacionalnih manjina u nedjelju će šesti put birati svoja vijeća i predstavnike diljem Hrvatske, u 19 županija i Gradu Zagrebu, u 65 gradova i 116 općina.

Birat će 339 vijeća i 106 predstavnika.

U popis birača za izbor manjinskih vijeća upisano je 232.053 birača, a u popis za izbor predstavnika 17.760 birača.

Pravo birati imaju svi punoljetni hrvatski državljani koji se nalaze u Registru birača i u njemu im je upisana nacionalnost te imaju prijavljeno prebivalište na području grada, općine ili županije gdje su raspisani izbori za njihovu nacionalnu manjinu.

Kandidata 5700, najstarija kandidatkinja ima 93 godine

Na izbore izlazi oko 5700 kandidata, najmlađi je tek nedavno postao punoljetan, najstarija kandidatkinja rođena je 1930. godine.

Vijeća će birati 14 nacionalnih manjina, a predstavnike njih 19.

Manjinska vijeća biraju se u županijama, gradovima i općinama u kojima pripadnici pojedine manjine čine najmanje 1, 5 posto stanovništva, u gradovima i općinama u kojima živi više od 200 te u županijama u kojima živi više od 500 pripadnika neke manjine.

Ako ti uvjeti nisu ispunjeni, a u nekoj županiji, gradu, općini, živi najmanje 100 pripadnika neke manjine, njeni pripadnici biraju svog predstavnika.

U općinska manjinska vijeća bira se 10 članova, u gradska 15, a u županijska 25.

DIP biračima: Izađite na izbore, provjerite adrese biračkih mjesta

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je pripadnike nacionalnih manjina da izađu na izbore.

„Pozivamo birače da izađu na birališta i izaberu najbolje kandidate koji će ih u manjinskim vijećima predstavljati u iduće četiri godine“, poručio je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Birače je pozvao da prije odlaska na biračko mjesto provjere njegovu adresu, jer je broj biračkih mjesta manji u odnosu na redovne izbore, pa su im i adrese ponešto promijenjene.

Birači te adrese mogu pronaći na mrežnim stranicama DIP-a ili na stranicama svojih općina ili gradova, podsjetio je Hojski.

Izborni rezultati u ponedjeljak

U nedjelju, od sedam do 19 sati, bit će otvoreno 840 biračkih mjesta.

DIP će u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o odazivu, dok će objedinjene rezultate manjinskih izbora objaviti u ponedjeljak na svojim mrežnim stranicama.

Procjenjuje se da će na provedbi izbora biti angažirano oko 6000 osoba te da će oni stajati oko milijun i pol eura.

Sve dosadašnje manjinske izbore, a prvi su održani prije 20 godina, pratio je slab odaziv birača, na izbore 2019. odazvalo se oko deset posto birača od njih 250.000.

Da bi slično moglo biti i ove godine upućuje podatak da se zbog izostanka pravovaljanih kandidatura neće birati čak četvrtina vijeća i predstavnika za koje je Vlada raspisala izbore.

 

Hrvatska

Većina Hrvata živi u vlastitoj nekretnini – znatno iznad prosjeka EU

Objavljeno

-

By

Pexels

Hrvatska je u skupini zemalja EU-a s najvećim udjelom građana koji žive u vlastitoj nekretnini, uz bok Rumunjskoj i Slovačkoj i Mađarskoj i znatno iznad europskog prosjeka, pokazuju podaci statističkog ureda za 2022. godinu.

Na razini EU-a 68 posto stanovništva živjelo je lani u vlastitom domu, a 32 posto u iznajmljenom stambenom prostoru, utvrdio je Eurostat.

Najviši je udio građana koji žive u vlastitoj nekretnini bilježila Rumunjska, čak 93 posto. Slijedi Slovačka s 92 posto.

Na trećem je mjestu Hrvatska s 91 posto građana koji su lani živjeli u vlastitoj nekretnini, a na četvrtom Mađarska s 90 posto.

Vlasnici su lani bili u većini u čak 26 zemalja EU-a, uz Austriju s gotovo ravnopravnim udjelom stanara i podstanara.

Samo u Njemačkoj podstanari su u većini, od 53,3 posto.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Poznato je kolike će božićnice dobiti radnici u trgovačkim lancima: Jedan je daleko najdarežljiviji

Objavljeno

-

By

Eurospin svoje zaposlenike ove godine daruje božićnicom koja je najveća u sektoru prodaje robe široke potrošnje u Hrvatskoj.

Poznati trgovački lanac iz Italije odlučio je svojim radnicima isplatiti božićnicu u iznosu od 500 eura, piše Danica.

Poznati talijanski diskonter koji prodaje samo svoje robne marke u Hrvatsku je stigao 2020. godine. Danas imaju 23 prodajna mjesta i oko 440 zaposlenih. Eurospin je izravna konkurencija njemačkom Lidlu i to je jako dobra vijest za potrošače, ali i zaposlenike koji rade u trgovini.

Najveći trgovački lanac Konzum svojim će radnicima isplatiti 226 eura božićnice. Lidl je objavio kako će njihova božićnica iznositi 335 eura, a Kauflandova je 322 eura.

Spar i Plodine još nisu objavili iznose kojima će svoje zaposlenike počastiti za nadolazeće božićne blagdane.

Prema dostupnim podacima, Spar je ranijih godina isplaćivao božićnice u iznosu od oko 250 eura, a lanjska božićnica u Plodinama iznosila je 333 eura.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Lidl povlači popularni adventski kalendar: Može biti opasan za zdravlje

Objavljeno

-

By

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu objavila je da je državni inspektorat opozvao proizvod “adventski kalendar 75g” zbog neoznačenog alergena kikirikija na proizvodu te ga je zbog toga trgovački lanac Lidil povukao iz maloprodaje.

Proizvođač “adventski kalendar 75g” koji nosi brojeva artikla 5512509 i 5512510, je KDC Pomorzanka iz Poljske.

S obzirom na to da na proizvodu nije označen alergen kikiriki, proizvod može predstavljati rizik po zdravlje potrošača, dok ga osobe koje nisu alergične mogu i dalje upotrebljavati bez ograničenja, objašnjava se.

I Lidl je na svojim stranicama obavijestio potrošače da se navedeni proizvod povlači iz upotrebe jer je proizvođač propustio na deklaraciji navesti alergen kikiriki, te dodaje da će kupcima novac vratiti i bez predočenja računa.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu