ZADAR / ŽUPANIJA
“PAG NA MENIJU” Gastro dani u Pagu od 28. travnja do 1. svibnja. Donosimo program…
Povodom nadolazećeg vikenda i međunarodnog praznika rada te sve većeg broja dolazaka domaćih i stranih gostiju u Pag, Turistička zajednica Grada Paga pripremila je bogati program koji će započeti već u petak 28. travnja otvaranjem manifestacije Pag na meniju koja se održava pod pokroviteljstvom Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije.
Nakon dvije godine pauze zbog pandemije, grad Pag će ponovno gostima predstaviti svoju bogatu gastro ponudu po kojoj je nadaleko poznat i priznat i na taj način nastaviti razvijati projekt Pag na meniju započet prije pandemije.
Prvog dana, u petak u 18.00 sati otvorit će se manifestacija Paga na meniju i tom prigodom dodijeliti će se certifikati „Pag na meniju” novim ugostiteljskim objektima u Kneževom dvoru u Pagu u kojem će se moći razgledati izvrsna izložba fotografija članova Foto kluba Pag pod nazivom „Okus otoka – Oku s otoka”.
Na Trgu Petra Krešimira IV nastupit će KUD Družina u jedinstvenoj paškoj narodnoj nošnji i izvesti paški tanac, a svoje proizvode, nositelje oznake HOP – Hrvatski otočni proizvod, predstavit će Paška sirana, Benediktinski samostan Sv. Margarite, Solana Pag te učenička zadruga Slani škoj.
U subotu, 29. travnja ujutro od 10 sati na glavnom gradskom trgu građani i turisti uživat će u bogatom okusu paške fritaje i dobar zvuk grupe Infišando. Za sve ljubitelje paškog sira u 18 sati u Kneževom dvoru, Martina Pernar Škunca, voditeljica marketinga Paške sirane održat će prezentaciju „Kako nastaje najbolji sir na svijetu”.
U nedjelju, 30. travnja posjetitelji će od 11 sati moći poslušati priču o Paškoj soli te razgledati stalni postav i izložbu solarstva u I Magazinu soli.
U večernjim satima s početkom u 18 sati u Kneževom dvoru Nikol Jakopšic Donadić održat će radionicu filcanja vune koja će svim zainteresiranim polaznicima, uz prethodnu prijavu, demonstrirati izradu ukrasnih predmeta od filcane vune.
U ponedjeljak na međunarodni praznik rada, program će u 10 sati započeti prvomajskom budnicom Gradske glazbe Pag, a u 11 sati održat će se koncert gostiju iz Finske, Youth Orchestra Kouvolan.
Sva tri dana vikenda od 19 sati, u ugostiteljskim objektima u Pagu, restoranu Na Katine, konobi Bodulo, konobi Bile te Wine i Cheese baru Trapula moći će se po promotivnim cijenama degustirati paški, riblji i mesni specijaliteti uz kvalitetna vina. U svakom od ovih objekata, uz vrhunske gastro namirnice, gosti će uživati u ugodnoj atmosferi i najljepšim dalmatinskim pjesmama u điru.
Osim u gastronomskoj ponudi, posjetitelji će od petka 28. travnja do ponedjeljka 1. svibnja, moći u jutarnjim i popodnevnim satima uživati i razgledati izložbene prostore u gradu Pagu – Izložbu solarstva, Galeriju Paške čipke, postav Etno kuće KUD Družina te Izložbu sakralne umjetnosti u Koludraškoj ulici u sklopu samostana sv. Margarite.
Organizatori su se potrudili i pripremili bogat program, a na Vama je samo da dođete, dobro se zabavite i uživate u bogatoj gastronomskoj i kulturnoj ponudi. Vidimo se u Pagu!
PROGRAM
Petak, 28.04.2023.
18.00 – Otvaranje manifestacije „Pag na meniju“, Knežev dvor
Podjela certifikata „Pag na meniju“
Izložba Foto kluba Pag „ Okus otoka – Oku S otoka“
Nastup KUD-a „Družina“
Razgled štandova proizvoda Grada Paga s oznakom HOP – Hrvatski otočni proizvod
/Paška sirana d.d., Solana Pag d.d., Benediktinski samostan sv. Margarite, Zadruga „Slani Škoj“ SŠ Bartula Kašića /
19.00 – „Pag na meniju“, paški gastronomski specijaliteti po promotivnim cijenama u restoranu Na Katine, konobi Bile, konobi Bodulo i Wine&Cheese baru Trapula uz dalmatinsku pismu u điru
Subota, 29.04.2023.
10.00 – Kušajmo pašku fritaju i uživajmo uz grupu Infišando, Trg Petra Krešimira IV
18.00 – Kako nastaje najbolji sir na svijetu?, Martina Pernar Škunca, Paška sirana d.d., Knežev dvor
19.00 – „Pag na meniju“, paški gastronomski specijaliteti po promotivnim cijenama u restoranu Na Katine, konobi Bile, konobi Bodulo i Wine&Cheese baru Trapula uz dalmatinsku pismu u điru
Nedjelja, 30.04.2023.
11.00 – Priča o paškoj soli, I Magazin soli, besplatan razgled Izložbe solarstva
18.00 – Radionica filcanje vune, Knežev dvor, voditeljica Nikol Jakopic Donadić
/obavezne predbilježbe: nikol.jakopic@gmail.com /
19.00 – „Pag na meniju“, paški gastronomski specijaliteti po promotivnim cijenama u restoranu Na Katine, konobi Bile, konobi Bodulo i Wine&Cheese baru Trapula uz dalmatinsku pismu u điru
Ponedjeljak, 1.5.2023.
10.00 – Prvomajska budnica Gradske glazbe Pag
11.30 – Koncert Youth Orchestra Kouvolan /Matkatoimisto/Finska/
Organizator: Turistička zajednica Grada Paga
OTVORENE GALERIJE I IZLOŽBE OD 28.04. – 01.05. 2023.
Galerija paške čipke, Trg Kralja Krešimira IV
Petak, 28.04. – 17.00 do 20.00
Subota, 29.04. – 09.00 do 12.00 i 18.00 – 20.00
Ponedjeljak, 01.05. – 09.00 do 12.00
Izložba sakralne umjetnosti, Koludraška 13
Petak, 28.04. – 17.00 do 20.00
Subota, 29.04. – 09.00 do 12.00 i 18.00 – 20.00
Ponedjeljak, 01.05. – 09.00 do 12.00
Izložba solarstva, I Magazin soli
Petak, 28.04. – 10.30 do 13.30
Subota, 29.04. – 10.30 do 13.30
Nedjelja, 30.04. – 10.30 do 13.30
Ponedjeljak, 01.05. – 10.30 do 13.30
Etno kuća KUD-a Družina
Petak, 28.04. – 17.00 do 20.00
Subota, 29.04. – 09.00 do 12.00 i 18.00 – 20.00
Ponedjeljak, 01.05. – 09.00 – 12.00
Organizator: Turistička zajednica Grada Paga
Pokrovitelji: Zadarska županija i Turistička zajednice Zadarske županije
ZADAR / ŽUPANIJA
ZIMSKA BAJKA / Božićna čarolija u Cerovačkim špiljama!
Ho-ho-ho! Djed Mraz dolazi pod zemlju – ravno u čarobne Cerovačke špilje, ali treba pomoć, dođite i vi, roditelji s djecom, pomozite nam ukrasiti naš Centar, stoji u objavi iz Cerovačkih špilja!
13. prosinca 2025.
11:00 – Radionica izrade ukrasa i kićenje bora
12:30 – Obilazak špilje s Djedom Mrazom i slatki pokloni iznenađenja
“Čeka vas prava zimska bajka: kreativne radionice, ukrašeni bor, pokloni i nezaboravna podzemna avantura!
Djeca do 12 godina imaju besplatan ulaz u špilju!”
Obavezna prethodna najava do 12. 12. na: 099/814-4724
ZADAR / ŽUPANIJA
(FOTO) TRADICIONALNO / Barkajoli kod gradonačelnika Erlića
U Maloj vijećnici gradonačelnik Šime Erlić danas je ugostio zadarske barkajole Dina Gajića, Šimu i Berta Gregova
Tradicionalno, uoči Božića, u Gradskoj upravi priređeno je primanje za zadarske barkajole.
– Svjesni smo koliko barkajoli znače Zadru i hvala vam što njegujete našu tradiciju. Nadam se da će uskoro, i to pozitivno i za vas i za nas, biti završena priča oko upisa barkajola na listu nematerijalne kulturne baštine RH što će nam biti dodatni zamah u promociji i vas i našega Zadra, kazao je gradonačelnik Erlić barkajolima uručivši im prigodne darove.
Gradonačelnik Erlić zahvalio im se za njihov rad, trud i trajan doprinos turističkoj promociji grada.

U neformalnom razgovoru uz prepričavanje anegdota koje svakodnevno doživljavaju kroz svoj posao, barkajoli su gradonačelniku iznijeli potencijalne probleme u radu, svoja zapažanja, primjedbe i prijedloge o svemu što bi se još moglo učiniti kako bi ovaj vid turističke ponude, ali i tradicionalnog načina prijevoza građana, bio još dostupniji, sigurniji i ugodniji.
– Na usluzi smo turistima, ali i našim građanima koji čine 20 posto putnika koji biraju barku za prijevozno sredstvo do Poluotoka, i obrnuto. Kod korekcije cijena, bili smo oprezni, vožnju turistima naplaćujemo dva eura, dok je ona za lokalno stanovništvo jedan euro, kazao je Berto Gregov, jedan od zadarskih barkajola.

Danas plove ukupno tri barke, sve u vlasništvu aktivnih barkajola. Aktivni su Zvonko Gregov, njegovi sinovi Berto i Šime Gregov, Šime Begonja te najmlađi trenutno aktivni barkajol Dino Gajić. Među aktivnim barkajolima četvorica su vlasnici obrta koji su registrirani za prijevoz putnika. Iz gradske blagajne, kao i svake, i ove godine bit će im plaćeni doprinosi poput mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Uz gradonačelnika Erlića, na prijemu za barkajole bili su Ante Ćurković, zamjenik gradonačelnika, Dolores Kalmeta, pročelnica Upravnog odjela gradsku samoupravu i opće poslove i Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport. Upravo zahvaljujući tom gradskom Odjelu, u srpnju 2025. godine Ministarstvu kulture i medija poslan je elaborat s prijedlogom da barkajoli budu prepoznati kao nematerijalna kulturna baština i budu upisani u Registar kulturnih dobara. Poseban doprinos kao inicijatorica te priče dala je Zrinka Brkan Klarin, povjesničarka umjetnosti i arheologinja, zaposlena u Upravnom odjelu za kulturu i sport, koja je prikupila brojne materijale o ovom tradicijskom obrtu.

ZADAR / ŽUPANIJA
“MAJČINA RIJEČ” / U ponedjeljak predstavljanje knjige fra Andrije Bilokapića
Predstavljanje knjige ‘Majčina riječ’ fra Andrije Bilokapića održava se u ponedjeljak, 8. prosinca, u samostanu sv. Frane u Zadru, s početkom u 20 sati.
Predstavljači su Stjepan Lice, fra Jozo Grbeš i mons. Želimir Puljić.
Zahvalu će uputiti autor Bilokapić i Vedran Vidović.
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin4 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
Hrvatska4 dana prijeVUKOSAV, PEDIĆ, FRANCIŠKOVIĆ, VUČAK-LONČAR… / Objavljen je godišnji popis: Ovo su najbolji doktori i doktorice u Zadru i u Hrvatskoj…







