Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PUNTA SKALA Završeni sedmi Dani arhitekata koji su okupili petstotinjak sudionika

Objavljeno

-

U Kongresnom centru Fortis Club u Punta Skali Falkensteiner resort u Zadru završeni su sedmi po redu Dani arhitekata. I ove godine u iznimno velikom broju, od 500-tinjak sudionika. Ovogodišnji Dani arhitekata odvijaju se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Zorana Milanovića, Ministarstva kulture i medija, Grada Zadra i Koncertnog ureda Zadar.

Svojom nazočnošću uveličali su ovaj skup, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske gđa. Martina Ciglević, gdin. Branko Bačić potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, ispred Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ravnatelj Uprave za razvoj informacijskih sustava i digitalizaciju gdin. Danijel Meštrić, državna tajnica gđa. Dunja Magaš,  te ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj, gdin. Bojan Linardić.

Ispred Ministarstva kulture i medija prisutan je bio ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine gdin. Tomislav Petrinec i glavni konzervator za nepokretnu kulturnu baštinu, gdin. Davor Trupković. Predstavnici inženjerskih komora također su tradcionalno prisustvovali i pozdravili prisutne. U ime grada Zadra, domaćine, prisutne je pozdravio, zamjenik gradonačelnika grada Zadra, gdin. Ante Babić.

Uvod u  Dane arhitekata 7.0. dala je Rajka Bunjevac, predsjednica Hrvatske komore arhitekata, te istaknula kako se arhitekti okupljaju na Danima kako bi proslavili izvrsnost i inovativnost u arhitekturi i pokušali riješiti barem dio praktičnih problema s kojima se susreću u svom radu. Naglasila je da će se također ove godine dodijeliti medalje HKA za najbolje među arhitektima za doprinos kulturi građenja, planiranje prostorna i inovativnost i održivost u arhitekturi. Samo zajedno dijeljenjem znanja i suradnjom,  možemo stvarati održiva rješenja i oblikovati budućnost arhitekture, obrazložila je Rajka Bunjevac.

U ime Predsjednika Republike Zorana Milanovića prisutnima se  obratila izaslanica gospođa Martina Ciglević, te istaknula kako je važno poticati razvoj arhitektonske znanosti i struke, posebno radi sačuvanja prostora u kontekstu cijele Hrvatske i identiteta svakog prostora pojedinačno. Prisutne je pozdravio i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, gdin. Branko Bačić, koji je istaknuo da će zasigurno kvalitetna suradnja Ministarstva i Hrvatske komore arhitekata biti nastavljena s otvorenim „vratima“ kako bi zajednički ubrzali obnovu potresom pogođenih područja, te sačuvali prostor RH i unaprijedili ga za buduće generacije. Potom je ministar, gdin. Branko Bačić otvorio Dane arhitekata 7.0. te potvrdio kako će i dalje biti čvrsto uz arhitektonsku struku.

Nakon svečanog otvorenja dodijeljene su godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata za 2022. godinu s nominacijama i to u 3 kategorije.  Svim prijavljenima bez obzira tko je nositelj prijave, a koji su sudjelovali kao i nominiranima za godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata, zahvalila je predsjednica Hrvatske komore arhitekata, Rajka Bunjevac na doprinosu i sudjelovanju. Rad ocjenjivačkog suda za dodjelu nagrada Hrvatske komore arhitekata predstavio je predsjednik ocjenjivačkog suda, Zoran Boševski, te naglasio su razmatrali 29 nominacija od kojih su se neki radovi prijavili u više kategorija. Ove godine pravilnikom je regulirano da se mogu prijaviti i pojedinci, i institucije, i pravni subjekti, kao i lokalne i regionalne zajednice.

MEDALJU ZA INOVACIJE I ODRŽIVOST U ARHITEKTURI Ocjenivački sud je dodijelio: Hrvatskom planinarskom savezu, za Tri planinarska skloništa arhitekta Ivana Juretića. Medalju je primila potpredsjednica Hrvatskog planinarskog saveza gospođa Jadranka Čoklica.

MEDALJU ZA PLANIRANJE PROSTORA Ocjenjivački sud je dodijelio: Ask atelieru i Institutu za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković, Split za Elaborat integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule i Mljeta a preuzele su je u ime projektnog tima; Marija Premužić Ančić i Dunja Naerlović.

MEDALJU ZA DOPRINOS KULTURI GRAĐENJA Ocjenjivački sud je dodijelio: SKROZ za Nove gradske stube – Ploče, a preuzela ju je u ime tima Ivana Žalac.

U petak, drugog dana Dana arhitekata 7.0 održana su brojna predavanja podijeljena u blokove; blok 3 – naziva “Sustiže li nas budućnost?” održana su predavanja iz područja BIM tehnologije, blokom 4 nastavila su se predavanja o arhitektonskim praksama i panel istovjetne teme, blok 5 s temom Arhitektura.Prostor.Politika. i konačno posljednji blok 6 s temom Arhitektura unatoč.

Na panelu je moderator bila Sandra Jakopec, članica Odbora za urbanizam pri Hrvatskoj komori arhitekata, a sudjelovali su: Bojan Linardić, ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj Roman Šilje, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata i Dunja Magaš, državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

U posljednjem bloku preko video-poziva Eva Jiřična, svjetski priznata i poznatu arhitektica iz Češke,  sa sjedištem u Londonu, predstavila se predavanjem „INSPIRATION, IMAGINATION, INTERPRETATION, INSTINCT – IMPLEMENTATION“.

Thomas Vonier, doprošlogodišnji predsjednik Svjetskog udruženja arhitekata predavao je na temu: Politics and Architecture belong together. Thomas Vonier je prakticirajući arhitekt s uredima u Washingtonu i Parizu, a uz predsjedanje svjetskom arhitektonskom organizacijom bio je i predsjednik američke nacionalne arhitektonske udruge (AIA).

Završnu riječ i zaključke Dana arhitekata 7.0 prezentirali su u ime organizatora Rajka Bunjevac, predsjednica HKA i Roman Šilje, predsjednik UHAe. Rajka Bunjevac zahvalila je svima koji su sudjelovali i ove godine u organizaciji, predavačima, sponzorima i pokroviteljima te kolegama i kolegicama koji su do zadnjeg predavanja bili s nama i uživo i u svojim domovima i uredima. Istaknula je kako su i ove godine arhitekti otvorili izuzetno puno tema i pitanja, o kojima se nada da će se nastaviti razgovarati za godinu dana, i to  s novim znanjima i rješenjima. Roman Šilje također je zahvalio svima koji su sudjelovali,  kao i Hrvatskoj komori arhitekata za još jednu zajedničku organizaciju Dana. Istaknuo je da je za struku neophodno da se radi komplementarno i zajedno, te da se jasno izražavaju stručni stavovi i djelovanja arhitekata u javnosti i prema zakonodavcu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

U ZAGRLJAJ / Večer pripovijedanja u zadarskoj udruzi slijepih

Objavljeno

-

By

Mirjana Mrkela zove vas U ZAGRLJAJ!

17. svibnja u 18 h dođite u zadarsku udrugu slijepih!

https://www.auto-karta-hrvatske.com/zadar/poljana-pozarisce/1

U zagrljaj priča povest će vas majstorice pripovijedanja Jadranka Dunatov, Sanja Grgina i Željana Buljat.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STUDENTSKI PROJEKT / U Gradskoj knjižnici Zadar “Sajam mogućnosti”

Objavljeno

-

By

U petak, 17. svibnja 2024., u Gradskoj knjižnici Zadar, od 13 do 18 sati, održava se Sajam mogućnosti – događaj nastao u sklopu studentskog projekta koji okuplja udruge mladih s područja Zadra.

Cilj događaja je predstaviti udruge srednjoškolcima, studentima i svim zainteresiranima te im pokazati kako mogu realizirati svoje ideje kroz volonterstvo i prakse. 

U sklopu događaja održat će se panel rasprava udruga te niz radionica, a prijave za radionice vrše se putem poveznice: https://forms.gle/eNxNrFubeDenqZHo7

Za sve sudionike osigurana je besplatna kava, a tu su i različite nagrade za one koji posjete štandove udruga. 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Oblačno sa sunčanim razdobljima. Za četvrtak najavljeni obilni pljuskovi

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ujutro mjestimice u unutrašnjosti magla. Ponegdje kiša i grmljavina, u prvom dijelu dana uglavnom na Jadranu i u krajevima uz njega, a poslijepodne i u središnjim predjelima. Navečer mjestimice na Jadranu može biti izraženijih pljuskova. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni, na Jadranu jugo, ponegdje i jako. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C.

U četvrtak promjenjivo oblačno s mjestimičnom kišom, a uglavnom su navečer lokalno mogući izraženiji i obilniji pljuskovi s grmljavinom. U Dalmaciji će biti najviše sunčanih razdoblja, a past će i najmanje kiše. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni, na istoku na udare i jak. Na Jadranu umjereno do jako jugo, ponegdje i olujno. Najniža jutarnja temperatura zraka od 10 do 14, na Jadranu između 15 i 19 °C. Najviša dnevna većinom od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima te nestabilno. Mjestimična kiša bit će češća u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, a posebice su u četvrtak navečer i u noći na petak mogući izraženiji i lokalno obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom. U subotu sunčanije uz rijetku oborinu. Vjetar na kopnu slab do umjeren jugoistočni i istočni, na istoku na udare i jak, od petka jugozapadni. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo, ponegdje i olujno, u petak u postupnom slabljenju i okretanju na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu