Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PROVEDITE JUTRO U II PALAČE! U četvrtak svečana proslava prve godišnjice otvorenja Providurove palače

Objavljeno

-

Povodom obljetnice otvorenja Providurove palače u četvrtak, 20. travnja 2023. godine, stoji u pozivu iz Narodnog muzeja Zadar, pridružite se jutarnjem programu na stručnim vodstvima po izložbama u pratnji kustosa, glazbenom programu koji će na balkonima palača izvesti Nela Šarić i Patricia Lončar te radionici pričanja priča i igranju društvenih igara!

U Ogranku Grad GKZD jutro će započeti u 10 sati s predstavljanjem nove metode pričanja priče na pregači djeci predškolske dobi. Vrtićka skupina DV Čuperak poslušat će priču „Mačak Puf u knjižnici”. Nakon priče izradit će se leporelloslikovnica „Ja u Ogranku Grad“, dok se tijekom cijelog dana pozivaju djelatnici unutar II Palače i korisnici Knjižnice na igranje društvenih igara s knjižničarima.

Kustosi Narodnog muzeja Zadar održat će stručna vodstva kroz izložbe u II Palače u sljedećim terminima:

  • Umjetnički obrt u Italiji. Remek djela iz Palazzo Madama u Torinu i Šest salonskih priča, 11 sati – Hrvoje Perica, kustos, voditelj odjela Muzeja grada Zadra
  • Jedan svijet, 12 sati – Koraljka Alavanja, kustosica Galerije umjetnina

Koncertni ured Zadar organizira glazbeni program koji će se odvijati na balkonima Kneževe i Providurove palače i to u:

10:45, balkon Kneževe palače – Patricija Lončar (violina) izvodi stavke Bourrée i Gigue iz Partite za violinu solo u E-duru BWV 1006 Johanna Sebastiana Bacha

11:45, balkon Providurove palače – Nela Šarić (sopran) izvodi pjesmu Neka cijeli ovaj svijet iz mjuzikla Jalta, Jalta Alfija Kabilja.

Tijekom cijelog dana možete besplatno razgledati izložbu Providurova palača u objektivu fotografa godinu dana kasnije… u maloj izložbenoj dvorani Kneževe palačena kojoj je izloženo osamnaest uokvirenih fotografija zadarskih fotografa sa otvorenja Providurove palače 20. travnja 2022. godine te pored svake fotografije po jedan prazni okvir. Prazni okviri potom će se popuniti novim fotografijama nastalim na isti datum godinu dana kasnije na istim pozicijama sa prethodno izloženih fotografija. Izložba je zamišljena kao dugoročan projekt te bi se povodom nadolazećih obljetnica prvenstveno u obimu izloženih fotografija izmjenjivali kadrovi uhvaćeni objektivima zadarskih fotografa koji bi tako postali svjedokom vremena, ali i života palače te bi bila svojevrsno dokumentiranje vremena jednog suvremenog prostora.

365 DANA U II PALAČE

Od svečanog otvorenja za javnost obnovljene Providurove palače prošlo je godinu dana. Tog dana su se Kneževa i Providurova palača povezale u jedinstveni sklop pod krovnim identitetom II Palače. U godinu dana, arhitektonski prepoznatljiv prostor za koji su zaslužni hrvatski arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić, osvojio je Nagradu Viktor Kovačić, koju dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva te nagradu Vladimir Nazor Ministarstva kulture i medija RH za najbolje godišnje umjetničko ostvarenje u kategoriji arhitekture i urbanizma.  Na Danima hrvatskog turizma 2023. godine, Providurova palača osvaja nagradu za „Kulturnu atrakciju godine”, kao i Kneževa palača 2017. godine, priznanje koje dodjeljuje Hrvatska turistička zajednica.

II Palače, kao novi centar društveno kulturnih događanja u gradu Zadru, jedinstveni je prostor koji nudi nebrojene mogućnosti za realizaciju izvedbenih i izložbenih projekata, ali i prostor za obrazovne projekte, privlačenje publike i sudjelovanje zajednice. Jedinstveni primjer integriranog djelovanja različitih korisnika iz sektora kulture: Narodnog muzeja Zadar, Koncertnog ureda Zadar te Gradske knjižnice Zadar, vidljiv je u prostoru II Palače, koji zajedno nude građanima bogate kulturno obrazovne programe.

Objedinjene povijesne građevine – Providurova i Kneževa palača, zgrade su koje pojedinačno čuvaju i prenose brojne povijesne priče iz prošlosti Zadra, a zajedno tvore kompleks prepoznat i zaštićen kao nacionalno kulturno dobro. Upravo povijesna priča građevina, njihova obnova i rad institucija koje djeluju u prostoru definiraju  krilaticu II Palače –  Prošlost i budućnost kulture Zadra.

Osim brojnih nagrada i priznanje struke, II Palače su na dvije godine mjesto susreta sa Vidovićem, Murtićem, Meštrovićem, Kniferom, Kulmerom i brojnim drugim doajenima hrvatske umjetnosti. Zahvaljujući Gradu Zadru, djelatnicima Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Narodnom muzeju Zadar i Ministarstvu kulture i medija RH, realizirao se događaj koji definira koncept jedinstva, donošenjem reprezentativnih radova iz nacionalnog središta u dalmatinski grad te taj pothvat označava kamen temeljac nove prakse. Upravo otvorenjem Providurove palače, Zadar je dobio priliku uspješno odgovoriti na zahtjevan projekt postavljanja izložbe Jedan svijet i tako postati centar kulture u Republici Hrvatskoj.

Djelatnici svih institucija unutar II Palače zahvaljuju se svim posjetiteljima, od najmlađih uzrasta do najstarijih, na posjeti i veselimo se daljnjim ugodnim druženjima sa još bogatijom kulturnom ponudom, poruka je iz NMZ.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ANTIFAŠISTI PRIJAVILI POLICIJI MATU LUKIĆA (HSP), ON IM ODGOVARA: “Pod zvijezdom su nekad ubijali, a danas gaze neistomišljenike!”

Objavljeno

-

By

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra prijavila je Matu Lukića, gradskog vijećnika HSP-a, a jer tvrde da su povrijeđeni ranije objavljenim njegovim priopćenjem, te procjenjuju da je u istome iznesena laž i mržnja prema antifašistima.

Nije dugo trebalo da Lukić odgovori na prijavu:

“Nakon konzultacija s odvjetnikom Davorinom Karačićem, koji je konstatirao da je ovo pravno smiješna, nebulozna i neutemeljena prijava mogu reći samo da je jasno kao dan kako bi “antifašisti” rješavali ovakve slučajeve da mogu.

Onima koji su krvarili za Knin daju se kazne za povijesne i herojske oznake i ne pušta u grad, dok su ovi koji su me prijavili zaštićeni na sve moguće načine. Pod ovom zvijezdom petokrakom uništavani su Zadar i Hrvatska, ubijani i progonjeni ljudi u Domovinskom ratu.

Danas opet pod tom zvijezdom pokušavaju pogaziti neistomišljenike uz pomoć institucija.

Žalosno je da matematički nitko od njih nije po godinama sudjelovao u tome čime se predstavljaju, a sišu proračun besramno.

Još je sramotnije da su i vjerojatno tu kaznenu prijavu pečatirali crvenom krvavom zvijezdom. Sreća da je 2023, godina a ne njihovo doba jer bi moja sudbina bila definirana vrlo brzo.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA: Krajem dana opet kiša. Padat će do kraja vikenda. Evo što donosi sljedeći tjedan…

Objavljeno

-

By

Danas djelomice sunčano uz postupan porast naoblake sa zapada. Mjestimice kiša, pljuskovi i grmljavina, ponajprije na sjevernom Jadranu i u gorju, a oborine lokalno mogu biti obilnije. Krajem dana i u noći na subotu raste vjerojatnost za kišu u ostalim krajevima uz lokalno izražene pljuskove i obilnu oborinu. Vjetar većinom umjeren jugozapadni i južni, u gorju i jak. Na Jadranu umjereno do jako jugo i južni vjetar, mjestimice s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 26 i 31 °C.

U subotu promjenjivo i pretežno oblačno, osjetno svježije, mjestimice i s obilnom kišom. Lokalno su mogući izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar u okretanju s umjerenog južnog i jugozapadnog na sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu jako jugo, prolazno i sjeverozapadnjak, a navečer na sjevernom dijelu u jačanju i okretanju na buru. Minimalna temperatura od 15 do 20, u Dalmaciji na obali oko 23 °C. Najviša dnevna temperatura u gorju, te na sjeveru i zapadu između 19 i 23, a na istoku i jugu uz kraća sunčana razdoblja od 25 do 28 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenjivo i pretežno oblačno, za vikend osjetan pad temperature zraka, čestom s kišom, ponegdje obilnom, lokalno izraženijim pljuskovima i grmljavinom. Jugozapadnjak će okrenuti na većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar na kopnu, a na moru jako jugo na buru, već krajem subote na sjevernom dijelu, u nedjelju u Dalmaciji. U ponedjeljak smirivanje, ujutro još može pasti malo kiše, a razvedravanje će krenuti sa sjeverozapada, vjetar će slabjeti i danju će opet biti ugodno toplo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Županijska skupština odobrila Zavodu za hitnu medicinu nabavu 15 novih vozila za sanitet i hitnu

Objavljeno

-

By

U prvih šest mjeseci 2023. godine, Zadarska županija bez proračunskih korisnika ostvarila je 16 milijuna eura  prihoda uz 15 milijuna eura rashoda, odnosno imala je milijun eura više prihoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine.  

Čulo se to na 14. sjednici Županijske skupštine na kojoj se, uz ostalo, raspravljalo o polugodišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Zadarske županije za 2023. godinu. Rezultat je rasta broja zaposlenih, povećanja broja turista te poboljšanja naplata županijskih prihoda, izvijestila je pročelnica za financije i proračun Bibijana Baričević.  

Na sjednici Županijske skupštine koja je održana u Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku, vijećnici su dali suglasnosti Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije za nabavu sedam vozila za sanitetski prijevoz i osam vozila za potrebe izvanbolničke hitne medicine.

Usvojeno je i polugodišnje izvješće o poslovanju i ostvarenju financijskog plana Županijske uprave za ceste, kao i Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća Županijskog vatrogasnog zapovjednika o stanju vatrogastva i zaštite od požara na području Zadarske županije za 2022. godinu.  

Županijska skupština izglasala je i odluku o donošenju Plana razvoja otoka Zadarske županije 2021. – 2027., čime se kreće u izradu Teritorijalne strategije razvoja otoka Zadarske županije u svrhu provedbe Integriranog teritorijalnog programa 2021. – 2027., kao dodatka Planu razvoja Zadarske županije 2021. – 2027.

U posljednjoj, 25. točki dnevnog reda Županijska skupština usvojila je prijedlog odluke kojom se dosadašnja vijećnica Vesna Sabolić imenuje za vršiteljicu dužnosti ravnateljice Narodnog muzeja Zadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu