Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Plenković: “Zadarska županija napravila je sjajne iskorake i daje ogroman doprinos razvoju Hrvatske”

Objavljeno

-

Čestitajući 30. obljetnicu Zadarske županije, premijer Plenković istaknuo je sve njezine potencijale kao i projekte koji su već realizirani, a posebno uravnotežen razvoj priobalja, otoka i zaleđa. Impresivnim je ocijenio ulaganja u promet, od Gaženice do Zračne luke te luka na otocima. Naveo je i kako se u zadnjih šest godina nezaposlenost u toj županiji prepolovila, rastu izvoz i broj zaposlenih, dok je prošla turistička sezona bila rekordna, a svi podaci pokazuju da će je ova nadmašiti, među ostalim i zbog članstva u europodručju i Schengenskom prostoru.  

U povodu Dana Zadarske županije, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Zadru na svečanoj sjednici Županijske skupštine.

Govoreći o uspjesima Zadarske županije, istaknuo je da se radi o najboljim rezultatima do sada. 

“Šezdeset tisuća ljudi više koji rade u odnosu na prije nekoliko godina, prepolovljena je nezaposlenost. Najbolji izvozni rezultati, 570 milijuna eura europskih sredstava koji se koriste. Kvalitetni projekti se pripremaju za ovo financijsko razdoblje i Instrument EU iduće generacije, a osobito vodovodizacija Zadarske županije, priobalja, otoka i zaleđa, vrijedna 239 milijuna eura.  Mogu reći da je Zadarska županija u ova prva tri desetljeća suvremenog postojanja napravila sjajne iskorake i daje ogroman doprinos razvoju Hrvatske”, istaknuo je premijer Plenković.

U tom je kontekstu naveo i sjajne rezultate turističke sezone 2022., koja je bila izjednačena s rekordnom 2019., te dodao da će prema svim pokazateljima ova sezona, nakon ulaska Hrvatske u Schengenski prostor i europodručje, biti još bolja.

Iskoraci kao prekretnica za razvoj države

“Uvjeren sam da su ovi iskoraci takvi da će trajno ostati kao prekretnica za razvoj države”, poručio je.

U svom se obraćanju potom osvrnuo i na Vladine mjere pomoći građanima i gospodarstvu, potrebne zbog krize uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu.

“Ostale su nam praktički nepromijenjene cijene plina, struje, naftnih derivata, smanjili smo PDV na najosnovnije namirnice, dali podršku braniteljima, umirovljenicima, socijali. Mjere vrijedne 6,8 milijarde eura u protekle tri godine omogućile su da kroz krizu prođemo lakše”, istaknuo je.

Govorio je i o ostvarenju dugoročnih strateških ciljeva koji su Hrvatsku na karti Europe i svijeta pozicionirali kao ozbiljnu državu koja je postala gospodarski i strateški jaka. To je okvir u koji se uklopila i Zadarska županija, dodao je.

Vlada će pripremiti prijedlog izmjena Zakona o izbornim jedinicama, oporba će kao i uvijek imati prigodu sudjelovati u raspravi  
 

U izjavi za medije, premijer Plenković osvrnuo se i na druge aktualne teme. Komentirao je izmjene Zakona o izbornim jedinicama.

Podsjetio je da je Ustavni sud kazao kako je potrebno ujednačiti specifičnu težinu glasa svakog zastupnika u Hrvatskom saboru.

Vlada će, stoga, pripremiti prijedlog izmjena zakona koje će modificirati postojeći sustav, pustiti ga u javno savjetovanje te u dva čitanja u Hrvatski sabor.

Oporba će imati prigodu, dodao je premijer, kao i kod svih drugih zakona sudjelovati u toj raspravi na tradicionalan, metodološki i uobičajen način.  

Upitan za komentar na kritike oporbe u vezi radne skupine koja se bavi izmjenama zakona, premijer Plenković je kazao da tim kritikama oporba traži svoj politički prostor, dok se Vlada, već sedmu godinu, bavi rješavanjem ogromnih kriza – između ostalih i globalnim krizama od pandemije do energetske i prehrambene krize te inflatornih pritisaka uzrokovanih ruskom agresijom na Ukrajinu.

Za razliku od oporbe, Vlada se bavi pravim pitanjima važnim za hrvatske građane  

“Za razliku od oporbe, kojoj je bitno kakva će biti radna skupina, meni je bitno da smo dali nekoliko paketa mjera vrijednih 6,8 milijardi eura hrvatskim građanima i gospodarstvu, da smo realizirali strateške ciljeve – ulazak u europodručje i Schengenski prostor, osigurali za ovo desetljeće 25 milijardi eura bespovratnih sredstava iz Europske unije”, poručio je premijer Plenković istaknuvši da je Hrvatska danas, za razliku od 2016. godine kada je bila na 61 posto prosjeka razvoja Europske unije, na 73 posto.

U kontekstu Vladinih postignuća naveo je i da se sutra u Stonu otvara preostali dio pristupnih cesta za Pelješki most – strateški projekt povezivanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje.

Nadalje, dodao je, Baranja je integrirana u mrežu hrvatskih autocesta koridorom Vc, a dogodine će biti gotova druga cijev tunela Učka u Istri. Bit će gotova i autocesta koja će spojiti Zagreb sa Siskom.

“Zadržat ćemo i investicijski kreditni rejting, a vidjeli ste i ocjenu Fitcha gdje oni kažu: imate sjajan smjer, imate političku stabilnost, imate funkcionirajuće institucije i nisku razinu korupcije”, kazao je premijer istaknuvši kako to govori namjerno jer takva ozbiljna izvješća daju potpuno drukčiju sliku od ozračja koje oporba i aktivisti žele stvoriti.

Realnost je, dodao je, ta da je u prošloj godini ostvaren rast od 6,3 posto, a u pretprošloj 13,1 posto, a za ovu godinu sve međunarodne institucije revidiraju svoje prognoze za Hrvatsku na bolje. Inflacija ide prema dolje, a cijena struje i plina je ista kao da krize nema.

Subvencioniraju se cijene naftnih derivata, smanjene su stope PDV-a za sve relevantne namirnice i potrepštine.

“To su prava pitanja za hrvatsku javnost i ono čime se bavi Vlada. Oporba nije niti jednoj od tih tema pridonijela ništa”, poručio je podsjetivši da je oporba, a osobito SDP, 2020. godine vikala da će u vremenu covid krize biti 400 tisuća nezaposlenih.

Izbori su za više od godinu dana, što se sekiraju
 

Suprotno tim predviđanjima oporbe, istaknuo je premijer, Vlada je svojim mjerama osigurala plaće za 800 tisuća radnika u privatnom sektoru i spasila 130 tisuća hrvatskih poduzeća, održala socijalnu koheziju, očuvala radna mjesta, spriječila ugrožavanje egzistencije hrvatskih obitelji te omogućila gospodarstvu da premosti krizu.

“Danas smo fiskalno konsolidirani i dovoljno snažni da pomognemo svima kojima trebaju socijalne naknade, da pomognemo umirovljenicima, ribarima, poljoprivrednicima, onima sa dječjim doplatkom, nezaposlenima, hrvatskim braniteljima”, naveo je.

Pritom su, dodao je premijer, ostvarena i tri temelja koja će ostati za obitelj, mlade i obrazovanje, time što je omogućila svoj djeci u osnovnim školama besplatne udžbenike, prijevoz i obrok.

Ujedno je donesen i novi Zakon o trgovini kojim se uvodi novi režim od samo 16 radnih nedjelja, čime je uravnotežen poslovni i obiteljski život.

Nakon svega navedenog, zaključio je kako su pitanja radnih skupina efemerna pitanja, kazavši da će procedura biti normalna i stvar biti riješena.

“Izbori su, uostalom, za godinu i dva, tri mjeseca, što se sekiraju”, poručio je.

Prvaci oporbe kojima su puna usta korupcije ni zucnuli nisu o slučaju Sortirnica

Govoreći o opoziciji i pokušaju stavljanja tema koje bi trebale opterećivati internetsko-medijski komunikacijski prostor, podsjetio je kako je ona bila “pometena” na aktualnom satu u Hrvatskom saboru prošloga tjedna.

“Svi prvaci te oporbe, kojima su bila puna usta korupcije kad je riječ bila o nekom iz HDZ-a, zucnuli nisu na Sortirnicu, nisu rekli ništa na riječku gradsku upravu, na najbliže suradnike Obersnela, na gospodina iz Međimurja koji je član SDP-a, kao da teme nema. Da je to bio slučajno član HDZ-a, ja vam garantiram da dan danas nema naslovnice ili portala koji ne bi vrištao o tome. Međutim, ova ista gospoda iz oporbe su to elegantno prešutjeli”, upozorio je premijer Plenković.

Kako se približavaju izbori, dodao je, ta se vrsta nesuspregnutog, pristranog aktivizma prenosi i u medijsko-internetski prostor.

Što se tiče parlamentarizma, poručio je kako on u Hrvatskoj itekako funkcionira, naglasivši da je on premijer koji je najčešće pred zastupnicima u Hrvatskom saboru, i to ne samo zbog najdužeg staža.

Ideja dogovora o izvozu ukrajinskog žita je bila pomoći afričkim zemljama, a ne da ono ugrozi proizvođače unutar EU-a

Upitan o izvozu ukrajinskog žita, pojasnio je da je smisao pomoći izvoza toga žita bio da ne dođe do gladi u onim afričkim zemljama koje su ugrožene što ratovima, što nestabilnošću, što klimatskim promjenama.

“Nije ideja bila da se iz Ukrajine uspije izvesti žito pa da onda ono dođe na tržište nekih članica Europske unije i de facto ugrozi proizvođače poljoprivrednih proizvoda interno”, pojasnio je.

Dodao je da ministrica poljoprivrede vodi stalni dijalog s cijelim sektorom te da Vlada itekako vodi računa o tom pitanju. Očito je, dodao je, efekt tog izvoza bio na tržište nekih zemalja EU-a, ali za sada u Hrvatskoj nije primijećen takav stupanj ugroze.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Učenici osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” iz Lišana Ostrovičkih posjetili Benkovac i Zavičajni muzej Benkovac

Objavljeno

-

By

U organizaciji Zavičajnog muzeja Benkovac, Općine Lišane Ostrovičke  i Turističke zajednice Ravni kotari učenici osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” iz Lišana Ostrovičkih u  petak 12. travnja 2024. posjetili su Benkovac te Zavičajni muzej Benkovac, nezaobilazno mjesto koje pruža neprocjenjivo iskustvo i informacije o povijesti ovog kraja gdje im je uz vođeni obilazak muzeja prezentirana bogata i kompleksna povijest ovoga kraja te su učenici uz stručno vodstvo uživali u zanimljivoj postavi muzeja.

U zavičajnom muzeju učenike su dočekali ravnatelj muzeja g. Marin Ćurković sa svojim suradnicima g. Matom Ćurkovićem i gđom. Martom Bulić koji su ih proveli kroz interaktivni postav muzeja gdje su učenici imali priliku naučiti mnogo o povijesti našeg zavičaja.

U Zavičajnom muzeju Benkovac trenutno gostuje izložba Muzeja antičkog stakla iz Zadra „Kocka je bačena”. Izložba je to o društvenim igrama starog vijeka koje je moguće i zaigrati. Da bi sve bilo po pravilima pobrinuli su se ravnatelj Muzeja antičkog stakla dr. sc. Hrvoje Manenica te muzejski savjetnik dr. sc. Berislav Štefanac i muzejska pedagoginja gđa. Petra Govorčin. Oni su učenicima  objasnili pravila igara, a onda naravno i pazili da se ista poštuju.

Nakon obilaska Zavičajnog muzeja učenici su posjetili arheološko nalazište Asseria također uz stručno vodstvo ravnatelja muzeja g. Marina Ćurkovića, bila je ovo posebna prilika za prošetati  ulicama liburnskog i rimskog grada, odmoriti se u rimskoj kući, pjevati na rimskom forumu, zaviriti u rimske trgovine i slavodobitno proći ispod Trajanovog slavoluka.

„Kocka je bačena” slavna je rečenica rimskog vojskovođe Cezara nakon njegovog prijelaza preko rijeke Rubikon. Nakon toga nije bilo povratka na staro. „Kocka je bačena „ i nema povratka na staro! „Kocka je bačena” te se svi vesele novom druženju.

 
Nastavi čitati

Grad

Plamen Sportskih igara mladih dolazi u Zadar

Objavljeno

-

By

Sportski tereni Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje u četvrtak, 18. travnja  u 12.30 sati domaćin je Telemach Dana sporta u organizaciji Plazma Sportskih igara mladih. Na sportsko-edukativnom danu djeca će se imati priliku natjecati u graničaru i atletici. Najbolje ekipe i najbrži trkači izborit će plasman na državnu završnicu koja će se održati krajem srpnja u Rijeci. Djeca koja izbore plasman na državnu završnicu tri dana će se besplatno kupati, igrati i družiti s vršnjacima iz cijele Hrvatske.

Plazma Sporske igre mladih potiču na toleranciju, inkluziju, fair play, ali i korektno navijanje, tako da od ove godine posebna nagrada dodijelit će se i najboljoj navijačkoj ekipi.

Plazma Sportske igre mladih pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova. Otvorene su prijave za sve sportske discipline: Tommy turnir u malom nogometu, Coca-Cola Cup u nogometu, HEP rukometni turnir, Kinder turnir u uličnoj košarci, odbojci na pijesku, MIS turnir u odbojci, Fide turnir u šahu, stolnom tenisu, PAKET24 Cup u tenisu. Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i sve slobodno formirane ekipe, ljubitelji zdravog načina života i druženja, a ne samo djeca koja se aktivno bave sportom. Prijave su besplatne i otvorene na web stranici igremladih.com.

Plazma Sportske igre mladih najveća su sportsko amaterska manifestacija u Europi, a ove godine samo u Hrvatskoj okupit će više od 110.000 djece i mladih. 

 
Nastavi čitati

Grad

Kamenjak Rocky Trails: BK Posedarje najuspješniji hrvatski predstavnik

Objavljeno

-

By

26. Kamenjak Rocky Trails u Premanturi okupio je najbolje bicikliste iz čak 14 europskih zemalja,  a biciklistički klub Posedarje najuspješniji je predstavnik hrvatskih klubova.

Na dvodnevnom međunarodnom spektaklu, na kojem su se skupljali bodovi za svjetsku rang ljestvicu i  Olimpijske igre, nastupilo je ukupno 180 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Poljske, Austrije, Češke, Nizozemske, Belgije, Njemačke, Mađarske, Švedske, Slovačke, Francuske, te Bosne i Hercegovine.

Biciklistički klub Posedarje predstavljalo je 15 natjecatelja koji su ostvarili zavidne rezultate. DOLJANIN Roko (JUNIOR) prvog je dana završio na odličnom 12 mjestu u velikoj međunarodnoj konkurenciji. Kako je bio najbolji u hrvatskom kupu klubu je donio velikih 100 bodova. DEŽMALJ Marko (U9) i JURIČEVIĆ Lovre (U13) pomeli su međunarodnu konkurenciju i završili kao najbolji u svojim kategorijama. BRALA Ana (U11) je osvojila srebrnu medalju, dok su se broncom okitili KRAJINA Šimun (U9), NIŽIĆ Nicole (U13) i RADULOVIĆ Siniša (MASTER C).

Rezultati 26. Kamenjak Rocky Trails:

Kategorija U9M

1. mjesto: DEŽMALJ Marko

3. mjesto: KRAJINA Šimun

7. mjesto: BRALA Ante

9. mjesto: BRALA Kristijan

10. mjesto: DEŽMALJ Ivan

12. mjesto: NIŽIĆ Nicolas

DNF ČOR David

Kategorija U11

2. mjesto: BRALA Ana

Kategorija U13 W

3. mjesto: NIŽIĆ Nicole

4. mjesto: ZEKIĆ Antonija

Kategorija U13 M

1. mjesto: JURIČEVIĆ Lovre

Kategorija U15

15. mjesto: KLANAC Stipan

KADETKINJA

6. mjesto: LIPIĆ Jelena

JUNIOR

12. mjesto: DOLJANIN Roko

MASTER C

3. mjesto: RADULOVIĆ Siniša

Nakon tri utrke kupa Hrvatske biciklistički klub Posedarje uvjerljivo je prvi u klupskom poretku sa osvojenih 982 bodova ispred BBK Šišmiš iz Samobora (800 bodova) i BK Grobnik (601 bod). 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu