Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

AKCIJA ROADPOL-a DO 12. OŽUJKA Policija u kontroli korištenja sigurnosnog pojasa!

Objavljeno

-

Sukladno kalendaru Operativnih akcija za 2023. godinu ROADPOL-a Europske mreže prometnih policija na području Europske unije, do 12. ožujka 2023.godine na području PU zadarske provesti će se pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa od strane svih sudionika u prometu na cestama i to vozača i putnika.

U provođenju aktivnosti koristit će se sva oprema i uređaji  te maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika. Svrha akcije nije isključivo kažnjavanje, već i privlačenje pozornosti javnosti na tu temu. 

Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa u prometu provodi se u sklopu ROADPOL-ove tjedne operativne akcije „Pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa“. To je koordinirana akcija prometne policije država iz svake zemlje članice ROADPOL-a, a odvija se na europskim cestama, uz svakodnevne nacionalne aktivnosti provedbe prometne policije s ciljem smanjenja stradavanja sudionika u prometu uslijed nekorištenja sigurnosnog pojasa, kao jednog od četiri ubojice u prometu, i  čimbenika koji utječe na sigurnost u prometu. 

Tijekom provođenja ove aktivnosti policijski službenici kontrolirat će korištenje sigurnosnog pojasa te će vozačima i putnicima u vozilima ukazivati na važnost njegovog korištenja u cilju zaštite i smanjivanja mogućnosti zadobivanja ozljeda u slučajevima naglog zaustavljanja ili udara vozila u neku prepreku. Policijski službenici će sudionicima u prometu davati upute o sigurnom sudjelovanju u prometu i ostale informacije iz domene sigurnosti cestovnog prometa.

Nekorištenje sigurnosnog pojasa prepoznato je kao jedan od četiri ubojice u prometu. Motiv i svijest o značaju sigurnosnog pojasa zbog osobne sigurnosti spašava mnoge živote. Sigurnosni pojas najučinkovitije je  sredstvo zaštite vozača i putnika od ozljeđivanja u slučaju prometne nesreće. Često se događa da vozač koji nije pravilno vezan u vozilu glavom “probije” prednje vjetrobransko staklo i zadobije posjekotine vrata, nakon čega nerijetko slijedi smrtni ishod nesreće.

Osnovna zamisao pojasa je veoma jednostavna: sprječavanje izlijetanja putnika kroz vjetrobransko staklo ili ublažavanje, odnosno izbjegavanje ozljeda od udarca u kontrolnu ploču ili upravljač u trenutku kad se vozilo naglo zaustavi ili udari u neku prepreku.
Naglašavamo kako je mogućnost zadobivanja ozljeda u prometnoj nesreći deset puta veća ako se sigurnosni pojas ne koristi ili se on ne koristi na način predviđen u uputama proizvođača.

Policijska uprava zadarska još jednom upozorava građane da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom. Njegovim korištenjem izbjeći ćete teže posljedice stradavanja u slučaju prometne nesreće, ali i plaćanje zakonskih sankcija.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu