Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ULAZNICE U PRODAJI / U Kneževoj Blues, Dora Pejačević i Mimika Orchestra

Objavljeno

-

Dora Pejačević, skladateljica čija se stota obljetnica smrti navršava 5. ožujka, središnja je tema klavirskoga recitala Od Dore do Bluesa koji će se održati u petak, 10. 3. u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa (Kneževa palača). Na programu su još i djela Chopina, Schuberta i Papandopula.

Nastupa Ida Gamulin, osebujna pijanistica čiji je umjetnički put započeo u Londonu 1983. osvajanjem prestižne nagrade Myra Hess, debijem u Queen Elizabeth Hallu te albumom u izdanju diskografske kuće EMI. Međunarodna karijera odvela ju je u mnoga kulturna središta Europe, Sjedinjenih Američkih Država i Azije. Snimala je za BBC, France Musique, CBS, Bayerischer Rundfunk, EMI-Mava i Croatia Records. Do sada je izdala 21 nosač zvuka, a nedavno je promovirala sedmerostruki album povodom tridesetogodišnje suradnje s izdavačkom kućom Croatia Records. Osobitu pozornost posvećuje glazbi Dore Pejačević, te je za tisak priredila cjeloviti opus glasovirskih minijatura. Redovita je profesorica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

U nedjelju, 12. 3. nastupa Mimika Orchestra, alternativni progresivni orkestar s jazz, folklornim i elektroničkim utjecajima kojeg vodi skladatelj i saksofonist Mak Murtić. Sastavljen od vokala, limenih i drvenih puhača, velike ritam sekcije i elektronike, ovaj dvadeseteročlani orkestar izvodi Murtićevu transidiomatsku glazbu u kojoj se jazz stapa s drugim glazbenim vrstama i umjetničkim formama, oslanjajući se pritom na antropološke, kulturološke i mitološke pripovijesti.

Mimiku i Zadar povezuje Marta Kolega, umjetnica rodom iz Kali koja je na posljednjem albumu Altur Mur sudjelovala kao vokalistica i tekstopisac. Kolega hvaljenom projektu donosi multijezičnu slojevitost kao savršenu potporu Murtićevim skladateljskim zamislima. Njen materinji “kualjski” prisutan je kao dio svemediteranskog izraza stopljenog s balkanskim, afrojazz i ostalim utjecajima u složenu mozaičnu zvučnu i kulturološku slagalicu.

Koncert se održava u Polivalentnoj dvorani Providurove palače u 19:30, a potom slijedi novi Jazz Bar. Mišel i Andrija, autori glazbene emisije Blues bar Radija 057, u ovome će izdanju istraživati vrhunski etno-jazz inspiriran prebogatim glazbenim naslijeđem istočne Europe. Događaj će podržati Udruga vinara Zadarske županije pa će se uz glazbu moći uživati u izboru vrhunskih vina.

Ulaznice se prodaju na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr, kao i na info pultu Providurove palače, tri dana uoči svakog koncerta, i to radnim danom od 11 do 13 te od 17:30 do 19:30, a subotom od 11 do 13 sati.

Koncert mezzosopranistice Renate Pokupić, klarinetistice Marija Pavlović i pijanistice Julije Gubaiduline, koji se trebao održati 25. veljače, održat će se 6. lipnja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu