Connect with us

Svijet

Lidl se širi, planiraju zaposliti dvije tisuće ljudi

Objavljeno

-

Trgovački lanac Lidl proširit će svoje djelovanje i na Bosnu i Hercegovinu, potvrdili su u utorak predstavnici te tvrtke tijekom susreta s bosanskohercegovačkim ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Iz sjedišta Ministarstva vanjske trgovine BiH potvrđeno je kako su predstavnici Lidla ministru Staši Košarcu obrazložili planove za uspostavu mreže trgovina u toj zemlji, a kao dokaz ozbiljnih namjera naveli su da ta tvrtka kod Sarajeva već počinje s pripremama za gradnju logističkog centra.

Izvršni direktor u Lidlu Dean Sunek i voditelj jednog od odjela Marjan Miković predstavili su “ambiciozni plan” po kojemu bi u narednih nekoliko godina ova tvrtka otvorila svoje trgovine u svim sredinama u BiH u kojima živi više od 30 tisuća stanovnika, navodi se u priopćenju.

Na taj način u BiH utvrtka jedno planira zaposliti oko dvije tisuće osoba te osigurati zastupljenost bosanksohercegovačkih proizvoda u svom prodajnom asortimanu.

U BiH trenutačno od svih inozemnih trgovinskih lanaca značajniji tržišni udio imaju samo Konzum i Mercator, dok je Lidl prvi lanac s europskog tržišta koji je pokazao interes poslovati u toj zemlji.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Lažna vijest preplavila BiH: Proširio se poziv muškarcima da uzmu oružje za obranu domovine

Objavljeno

-

By

Portal Raskrinkavanje.ba objavio je više informacija o lažnoj vijesti koja se proširila u susjednoj BiH.

Institucije, mediji i korisnici/e društvenih mreža reagirali su na falsficirani dokument o zatvaranju granica i pozivu muškarcima da preuzmu oružje “za obranu domovine”. Ipak, širenje ovog falsifikata, čija jedina svrha je izazivanje straha, nije lako zaustaviti.

Na društvenim mrežama je 25.4.2024. godine počeo kružiti navodni dokument u kojem piše da će “zbog nemira” granice biti zatvorene i pozivaju se muškarci od 16. do 63. godine da preuzmu oružja za “obranu domovine”. Na slici dokumenta su vidljivi memorandum Parlamenta Federacije BiH i potpisi Predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i predsjednika stranke Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića, piše Raskrinkavanje.ba.

Slika ovog “poziva na oružje” dijelila se na FacebookuInstagramu i TikToku od ranih jutarnjih sati 25. travnja. Trenutno nije moguće utvrditi tko je njen kreator ili izvor, a na Facebooku je objavljivana uz tvrdnje da se dijelila i putem privatnih kanala na Viberu.

Izazivanje straha

“Dokument” je očiti falsifikat – napisan je nečitko i prepun je pravopisnih, gramatičkih i činjeničnih grešaka, u mjeri u kojoj je razumno zaključiti da se ne radi o službenom dokumentu neke institucije. Osim toga, na njemu je memorandum entitetskog parlamenta, ali su ga “potpisali” Fahrudin Radončić, koji trenutno ne obnaša javnu funkciju, i Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH.

Sličnog dokumenta nema na web stranici Predsjedništva BiH, kao ni na web stranici Parlamenta FBiH.

O falsifikatu je pisalo i nekoliko domaćih medija, a na njega upozoravaju i mnogi korisnici/e društvenih mreža. Za portal Klix govorio je šef kabineta Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića Alija Kožljak, potvrdivši da je riječ o lažiranom dokumentu.

On naglašava da se radi o neistini, dezinformaciji i lažnom pamfletu i da Predsjedavajući Predsjedništva Denis Bećirović ozbiljno radi s domaćim i međunarodnim akterima da se poštuje Daytonski sporazum, da svi u skladu s mandatom osiguraju da mir, stabilnost i sigurnost ne budu ugroženi.

“Pozivam medije i građane da ne nasjedaju na ovakve pamflete, a sigurnosne i policijske organizacije će sigurno obaviti svoj dio posla i pronaći one koji uznemiravaju nedužne građane”, poručio je Kožljak.

Kako je objavio portal Avaz, Fahrudin Radončić je demantirao da je potpisao ovakav dokument, naglasio da je riječ o falsifikatu i pozvao nadležne institucije da otkriju ko su njegovi autori/ce.

Unatoč demantijima i upozorenjima medija i drugih korisnika/ca, slika se i dalje dijeli na društvenim mrežama. Budući da nije moguće utvrditi tko je prvi objavio falsificirani dokument i “poziv na oružje” kao autentičan, sliku na kojoj se vidi Raskrinkavanje.ba kao prenošenje lažnih vijesti.

 
Nastavi čitati

Svijet

Djevojka (19) iz Ukrajine pokušala prodati sina, za njega tražila 23.500 eura

Objavljeno

-

By

Iz Ukrajine stiže nevjerojatna priča: 19-godišnja majka pokušala je prodati dvogodišnjeg sina, a za njega je tražila oko 23.500 eura.

U ukrajinskom gradu Dnjepru 19-godišnjakinja je pokušala prodati vlastitog sina, navode ukrajinski mediji prenoseći policijska priopćenja.

Majka je ponudila dijete poznaniku i dogovorila susret. Muškarca je policija privela u utorak kada je nosio novac na dogovoreno mjesto.

Majka je navodno rekla da se na tako ekstreman čin odlučila jer ne želi brinuti o sinu.

Dijete je preuzela policija i predala ga nadležnim tijelima. Majka mu je optužena za trgovinu ljudima.

 
Nastavi čitati

Svijet

SAD i 17 zemalja poručili Hamasu: Oslobodite taoce, to može riješiti krizu u Gazi

Objavljeno

-

Sjedinjene Države i 17 drugih zemalja su danas uputile apel Hamasu da oslobodi taoce kao put za okončanje krize u Gazi. “Pozivamo na trenutačno oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi više od 200 dana”, stoji u priopćenju zemalja, što je visoki američki dužnosnik nazvao izvanrednom slikom jednoglasja.

Tih 18 zemalja ima državljane koje drži Hamas šest mjeseci nakon što je palestinska militantna skupina pokrenula napad na južni Izrael i ubila 1200 ljudi. Potpisnici su čelnici Sjedinjenih Država, Argentine, Austrije, Brazila, Bugarske, Kanade, Kolumbije, Danske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Srbije, Španjolske, Tajlanda i Britanije.

“To bi dovelo do trenutnog i produljenog prekida vatre u Gazi”

“Naglašavamo da bi dogovor koji je na stolu za oslobađanje talaca doveo do trenutnog i produljenog prekida vatre u Gazi, što bi omogućilo val dodatne potrebne humanitarne pomoći koja bi se trebala isporučiti diljem Gaze, i do vjerodostojnog kraja neprijateljstava”, rečeno je u izjavi.

Visoki američki dužnosnik, informirajući novinare o izjavi, rekao je da bi mogao postojati put za postizanje sporazuma o talačkoj krizi, ali da nije potpuno uvjeren. Nije pojasnio, ali je rekao da rješenje ovisi o “jednom čovjeku”, vođi Hamasa, Yahyi Sinwaru.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu