Connect with us

Hrvatska

Ministar Erlić: “Ciljevi su ulazak u novu financijsku perspektivu i organizacija sustava”

Objavljeno

-

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić istaknuo je nakon potvrđivanja u Saboru da su pred nama dva ključna cilja što se tiče EU fondovske politike i resornog ministarstva. To su završetak tekuće financijske perspektive i ulazak u novu do 2027., te organizacija cijelog sustava.

– Što znači da nas očekuje 9 milijardi eura novih sredstava iz EU fondova i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU koje je odgovorno za organizaciju sustava europskih fondova, dužno je u što skorijem roku realizirati sve procese potrebne da se ta sredstva pravodobno i primjereno kanaliziraju prema svim krajevima RH, izjavio je Erlić novinarima u Saboru.

To je, dodao je, izuzetno važno kako bi se pokrenuo novi investicijski ciklus u Hrvatskoj te kako bi u idućem desetljeću ostvarili sve ciljeve koji kroz europsku i fondovsku politiku želimo ostvariti. -Od ulaganja u konkurentnije i inovativnije gospodarstvo, zelene politike, održivi promet, zdravstvo, obrazovanje i sve što je pratila fondovska politika do sada, naveo je.

Vjeruje, kaže, da će se poseban iskorak uspjeti napraviti u pogledu regionalnog razvoja i još više se približiti svim hrvatskim krajevima, posebno slabije razvijenima sukladno Vladinom programu.

– Moramo voditi ujednačenu politiku prema svima njima i vjerujem da ćemo u tome uspjeti, da je ispred nas desetljeće razvoja i prilika kakvu nismo imali do sada, jer Hrvatskoj nikada nije bilo stavljeno više sredstava iz EU fondova na raspolaganje. Nije to samo prilika nego i veliki izazov za sustav i sve one koji u njemu rade, no gledam na to s optimizmom i vjerujem da ćemo u tome uspjeti, poručio je Erlić.

Tekuća financijska perspektiva je prva puna financijska perspektiva u kojoj se Hrvatska financira sredstvima EU kao njezina članica u kojoj se puno toga napravilo i naučilo i u kojoj smo imali prilike vidjeti da u svim dijelovima Hrvatske se nešto realiziralo iz EU fondova. Nema županije, općine i grada u kojima se nije realiziralo nešto iz EU fondova.

– Sada je na nama da do kraja ove godine koja je završna u financijskoj perspektivi EU fondova iskoristimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju. Trenutno smo na 80 posto isplaćenih sredstava i vjerujem da smo na dobrom putu i da ćemo sa dodatnim angažmanom realizirati ta sredstva na zadovoljstvo svih korisnika europskih sredstava, rekao je novi ministar.

Erlić je ranije jučer dobio povjerenje Hrvatskog sabora da preuzme Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

 

Hrvatska

S tržišta se povlači Donat Mg zbog promjena organoleptičkih svojstava

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

S tržišta se iz predostrožnosti povlači prirodna mineralna voda Donat Mg, 1L koju proizvodi slovenski Atlantic Droga Kolinska, zbog promjena organoleptičkih svojstava okusa i mirisa, izvijestio je u petak Državni inspektorat RH.

Riječ je o mineralnoj vodi Donat Mg, 1 L, s oznakom 14. 11. 24 (s rokom uporabe najmanje do 14. 11. 2024.) i Donat Mg, 1 L, s oznakom 15. 11. 24 (s rokom uporabe najmanje do 15. 11. 2024.,). Distributer je zagrebački Atlantic trade.

Proizvođač ističe da proizvod nije štetan za zdravlje,  ali su preventivno odlučili povući cijelu seriju proizvoda s tržišta.

Potrošači koji su kupili proizvod mogu ga vratiti na prodajno mjesto, gdje će dobiti povrat novca ili dogovoriti zamjenu proizvoda, navodi se u priopćenju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Najveća prosječna hrvatska plaća je u Zagrebu, a evo gdje je najmanja

Objavljeno

-

By

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Požeško-slavonskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, za po 17,1 posto, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 12,3 posto.

Državni zavod za statistiku objavio je da je najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1 380 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1043 eura, prenosi Novi list.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, za 18,5 posto, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 13,5 posto.

Najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. bila je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1982 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1383 eura.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

LJETNO RAČUNANJE VREMENA / Evo kad se pomiču kazaljke na satu…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Prelazak na ljetno računanje vremena dogodit će se krajem ožujka. U noći sa subote, 30. ožujka, na nedjelju, 31. ožujka, kazaljka će se pomaknuti s 2 sata ujutro na 3 sata ujutro. To znači da navečer ostaje svijetla dulje.

Za pomicanje kazaljke sata zaslužan je novozelandski entomolog George Vernon Hudson.

Naime, on je na temelju svojih istraživanja o prilagodbi životu u različitim uvjetima došao do zaključka kako čovjeku više odgovara život danju nego noću, piše Fenix Magazin.

Zbog toga je 1895. godine predložio da se kazaljke na satu pomaknu dva sata unaprijed kako bi se tijekom ljeta iskoristilo više danjeg svjetla nego u popodnevnim satima.

Praksu pomicanja sata uveli Nijemci

Prvi put su praksu pomicanja sata uveli Nijemci 1916. godine, a zatim su im se pridružile Velika Britanija i SAD.

Hrvatska je započela s ljetnim računanjem vremena 1983. Trenutačno većina zemalja u Europi i gotovo cijela Sjeverna Amerika pomiču kazaljke na satu dva puta godišnje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu