Connect with us

Hrvatska

Katavić, HGK: “Cijene neće porasti od 1. veljače, pitanje je što će biti 31. ožujka”

Objavljeno

-

Foto: U mreži Prvog / HRT

Dočekali smo euro, ali s njime i neočekivani rast cijena roba i usluga, što je u suprotnosti sa Zakonom o uvođenju eura. Vlada je brzo reagirala pa mjerodavne inspekcije već danima provjeravaju stanje na terenu. Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine HGK rekao je da se ne trebamo bojati rasta cijena od 1. veljače, ali da je pitanje što će biti s 31. ožujka.

– Nama su porasli troškovi energenata u trgovini. Za plin za studeni i prosinac dobili smo dva računa koji su jednaki iznosu svih računa u prvih 10 mjeseci 2022. Struja je poskupjela četiri puta i ne znam kako će se to sve odraziti na poslovanje trgovaca, rekao je Katavić gostujući u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”.

Hrvoje Bujanović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja rekao je da je inflacija malo usporila, ali da je zabrinjavajuć rast cijena prehrambenih artikala i alkoholnih pića.

Zvjezdana Blažić, stručnjakinja za prehrambenu industriju i poljoprivredu istaknula je da su cijene hrane u prošloj godini izrazito brzo rasle.

– U svibnju je počelo neko usporavanje na globalnom nivou, ali indeksi po kojima cijene padaju su niži nego što su bili kad je bio rast, rekla je. 

Kad je riječ o 2023., rekla je da je velika nesigurnost, te da ćemo vidjeti hoće li inflacija koja će biti niža, utjecati na to da hrana i alkoholna pića počnu pokazivati niže stope. 

– Potrošnja se smanjuje i može se dogoditi da zalihe, koje nisu prevelike na svjetskom nivou, će biti dovoljne i da neće doći do nekog velikog rasta, rekla je. 

Trgovci se boje međusobnog marketinškog obračuna

Ivica Katavić,
 predsjednik Udruženja trgovine HGK osvrnuo se na informaciju da su se samo dva trgovačka lanca odazvala zahtjevu Ministarstva gospodarstva da dostave cijene niza proizvoda u maloprodaji.

– Najveći problem je kratkoća vremena. Postoje i određeni problemi jer se ne radi o 80 proizvoda, već o 80 grupa proizvoda. Velika većina od tih 80 proizvoda unutar grupe ima širinu asortimana i postoji nejasnoća koje cijene i koje artikle treba staviti na listu. Trgovci se boje da će doći do međusobnog marketinškog obračuna, netko će staviti privatne robne marke, netko tržišne lidere i bit će velike nejednakosti kada su cijene u pitanju, rekao je.

Crna i bijela lista

Bujanović je rekao da su svega toga svjesni i da su zato pozvani da daju cijene za proizvode šire kategorije.

– Svaki dan trgovci plaćaju akcije u medijima da bi pozvali ljude i to je u redu. Mi smo pozvali sve koji žele pristupiti i biti partner bijele liste. Svi su potpisali etički kodeks, što znači da su iskazali namjeru. Kad su pozvani da pristupe bijeloj listi, dva trgovačka lanca – Konzum i KTC su pristupili, rekao je. 

Na pitanje postoje li oni koji ne žele biti na bijeloj listi, Katavić je rekao da se to ne bi smjelo dogoditi i kako vjeruje da će se i ostalih osam lanaca naći na bijeloj listi.

– Treba razgovarati i naći će se neko rješenje, istaknuo je.

Prekogranična kupnja

Blažić se osvrnula na prekograničnu kupnju.

– Uvijek upozoravamo da zemlje u okruženju, posebno Slovenija i Austrija, imaju nešto niži PDV na hranu. Kod nas se smanjio PDV, ali na svježe meso, voće i povrće, ali veliki dio je i dalje pod stopom od 25 posto, što je velika razlika u odnosu na 9,5 posto u Sloveniji, a u Italiji je još i niži, rekla je.

Na pitanje do kada će čekati odgovor trgovaca, Bujanović je rekao da osim što čekaju, oni i rade.

– Bijelu listu ćemo staviti vrlo brzo na naše stranice. Svi potrošači imaju pravo kako birati gdje će kupiti proizvode, tako i poslati žalbe. Mi želimo nastupati konstruktivno. Omogućujemo poduzetnicima smanjenje troškova poslovanja, u planu nam je daljnje smanjenje od 133 milijuna eura parafiskalnih nameta. Molimo poduzetnike da zajednički zaštitimo kupovnu moć naših građana, rekao je.

 

Hrvatska

Pumpanje cijena uoči Božića: Odojak – 12 eura

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Uoči ovog Božića odojak je postao luksuzno blagdansko jelo. Prošle je godine cijena bila na nekim mjestima i do pet eura manja, piše u nedjelju Jutarnji list.

Drugi je vikend u prosincu, a cijena kilograma već se popela na deset, pa čak i 12 eura, a mesari kažu kako se ne treba čuditi ako do Božića budu još i više.

Takva je trenutno situacija na tržištu, pravdaju se mesari, pa kako neće i meso biti skuplje?

“Ma tko hoće, kupit će kilu, dvije, koliko god trebalo platiti za njih. Iskreno, ne brinem se previše”, govori kroz osmijeh mesar na zagrebačkom Dolcu dok pakira meso i pruža ga mušteriji. Pet drugih koji nestrpljivo čekaju u redu ne daju mu vremena za razgovor. Većina njih i dalje ne kupuje odojak, ali zbog cijena već negoduju. Nekima je i dosadilo odgovarati na pitanja znatiželjnika pa su, uz redovite cijene mesa, selotejpom na staklo hladnjaka zalijepili i list papira s cijenom odojka.

Ljudi dolaze svakodnevno i raspituju se o cijenama i količini koju imamo, ali da netko već unaprijed naručuje, to ne – kaže. Kupci trenutno još uvijek najčešće traže one ‘uobičajene‘ komade mesa, rijetki kupuju odojak koji će blagdane dočekati u škrinji.

Njegov desetak metara udaljen kolega kaže kako kod njih odojka još ni nema. Stiže sljedeći tjedan, bit će ga dovoljno, ali još uvijek ne želi otkriti po kojoj će ga cijeni ponuditi kupcima. Da će biti veća od prošlogodišnje, potpuno je siguran, piše novinarka Jutarnjeg lista Karla Zupičić.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

S tržišta se povlače dva lijeka: Iz HALMED-a objasnili zašto

Objavljeno

-

By

HALMED je objavio da se s tržišta povlače dva proizvoda: Dentalni štapići i kapi za oči.

Tvrtka Apolonia d.o.o. Labin, distributer lijeka Apernyl a100 (dentalni štapići s acetilsalicilnom kiselinom), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provode povlačenje serije 0457 predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do razine krajnjih veleprodaja i stomatoloških ordinacija, objavio je HALMED.

Navedeni postupak povlačenja provodi se zbog neispravnosti u kakvoći koja se odnosi na odstupanje u rezultatima testa stabilnosti.

Budući da odobrenje za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj nema niti jedan lijek s istom djelatnom tvari u istom farmaceutskom obliku, navedeni lijek se nabavlja postupkom izvanrednog unošenja temeljem izjave zdravstvene ustanove o potrebi za nabavkom lijeka ili za nužne slučajeve liječenja na pojedinačni recept.

Povlače se i kapi za oči

Tvrtka Bausch + Lomb Ireland Limited, nositelj odobrenja za lijek Oftidorix 20 mg/ml + 5 mg/ml, kapi za oko, otopina, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode provodi povlačenje serija 2203695A, 2211906B i 2303977E predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Navedene serije lijeka povlače se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na potencijalno kompromitiranu sterilnost. Na temelju dostupnih podataka, nije utvrđen rizik za bolesnike koji uzimaju ovaj lijek, objavio je HALMED.

Na tržištu u Republici Hrvatskoj u prometu nisu dostupne druge serije lijeka koje nisu zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost, međutim dostupni su drugi lijekovi s istom kombinacijom djelatnih tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine drugih proizvođača, stoga povlačenje predmetnih serija lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Liječnici upozoravaju: Ovo su sada dva najčešća simptoma covida, obratite pažnju na njih

Objavljeno

-

By

Na početku pandemije covida činilo se da se simptomi na koje treba obratiti pažnju neprestano mijenjaju i bilo ih lako zamijeniti s drugim respiratornim bolestima. Čak i sada, iako mnogo bolje razumijemo znakove upozorenja, ne postoje dva ista slučaja covida i simptomi mogu varirati od blagih do vrlo teških. Ipak, među novim slučajevima, liječnici kažu da se stalno prijavljuju dva simptoma.

Ovo su dva simptoma na koje morate obratiti pažnju.

Govoreći za Today.com, dr. William Schaffner, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Vanderbilt, upozorio je da je novi novi soj koronavirusa vrlo zarazan. Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da je od 25. studenoga soj HV.1 činio 31,7 posto američkih infekcija covidom.

Imajući to na umu – i s obzirom na blagdanska okupljanja pred nama – htjet ćete biti dodatno sigurni da poznajete simptome na koje biste trebali obratiti pozornost, piše Best Life.

Kao što je David Cutler, certificirani liječnik obiteljske medicine u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Monici u Kaliforniji, rekao za Parade, morate biti oprezni s grloboljom i začepljenim nosom, koji su trenutno dva najčešća simptoma covida.

Ono što čini stvari kompliciranijim je to što su to isti simptomi koje bismo povezali s običnom prehladom ili gripom, što može otežati dijagnozu, osim ako se ne podvrgnete testiranju, Linda Yancey, specijalistkinja za zarazne bolesti u kaže: “Nažalost, simptomi covida počinju nalikovati onima kod većine drugih infekcija gornjeg dišnog trakta. Gotovo svi imaju začepljen nos, kašalj i grlobolju.”

Prema Schaffneru, možda ćete moći razlikovati covid od drugih virusa zahvaljujući obrascu po kojemu se razvija bolest. “Trenutačno se covid najprije manifestira upalom grla, nakon čega slijedi začepljenost nosa, curenje nosa i osjećaj iscrpljenosti s umorom i bolovima u mišićima”, rekao je za Parade.

Schaffner je primijetio da ovo ipak nije univerzalni obrazac i da se kod nekih pacijenata svi ovi simptomi mogu pojaviti odjednom. Ako imate covid, možete očekivati da ćete se osjećati iscrpljeno oko pet do sedam dana, rekao je, a ako imate neugodan “suhi, oštri kašalj”, to bi moglo trajati dva tjedna ili više.

Ovo nije prvi put da čujemo za progresiju simptoma. Još u rujnu, liječnici su identificirali sličan obrazac, primijetivši da covid sada primarno utječe na gornje dišne puteve, počinje upalom grla i onda prelazi u začepljenje.

Ostali simptomi sada su rjeđi.

Također u rujnu, liječnici su primijetili da nisu primali toliko izvještaja o suhom kašlju ili gubitku okusa i mirisa — dva vodeća simptoma tijekom ranih dana covida.

Kako je Grace McComsey, prodekanica za klinička i translacijska istraživanja na Sveučilištu Case Western, rekla za NBC News, samo oko 10 do 20 posto njezinih pacijenata s covidom prijavilo je gubitak mirisa ili okusa, što je bio nagli pad sa 60 na 70 posto onih koji su to prijavili na početku pandemije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu