Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Održana početna konferencija projekta “Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka faza III”

Objavljeno

-

Početna konferencija projekta „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka faza III“ održana je u petak 25. studenoga 2022. godine u Centru za kreativne industrije Zadar.

Okupljenima su se uvodno obratili pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Ivan Šimunić i zamjenica ravnateljice Agencije za razvoj Zadarske županije Jadranka Petek.

„U duhu one stare izreke da nema smisla nekome dati ribu, već ga treba naučiti kako da ju sam ulovi, ističem da je upravo pomoć u stjecanju novih znanja i vještina djeci s teškoćama najvrijednije što im mi kao društvo možemo pružiti. Ne samo da će moći ostvariti svoj maksimum, već će im integracija u društvo pomoći u izgradnji samopouzdanja i stvaranju osjećaja da su i samo aktivni članovi društva, a ne samo netko tko čeka pomoć.“ – kazao je pročelnik Šimunić i dodao – „Ne zaboravimo i utjecaj koji integracija ima za djecu bez poteškoća. Imati u razredu nekoga tko je drugačiji uči ih empatiji i prihvaćanju različitih kao jednako vrijednih, a upravo to je ono što nam u ovom prilično okrutnom suvremenom svijetu u kojem živimo, u svijetu koji u duhu površnosti propagira ljepotu, izvrsnost i savršenost kao jedino vrijedno, itekako treba.“.

„Agencija ZADRA NOVA kao regionalni koordinator pružala je, i kroz ovaj projekt koji danas predstavljamo, i dalje pruža tehničku pomoć u provedbi projekata kojima se osiguravaju sredstva za rad pomoćnika u nastavi u školama na području cijele Zadarske županije. Svjesni smo da se pomoćnici u svom radu suočavaju s brojnim izazovima u radu ali vjerujem kako svi mi zajedno možemo dati svoj doprinos za prepoznavanje značaja i uloge pomoćnika u nastavi za zajednicu. Projekti kao što je ovaj potvrđuju njihov značaj.“, kazala je zamjenica ravnateljice Agencije ZADRA NOVA Jadranka Petek.

Projekt je predstavila voditeljica projekta iz Agencije ZADRA NOVA Marijana Vladović. U 2022./2023. osigurana je stručna podrška za 101 učenika s teškoćama u razvoju putem angažiranja 97 stručno osposobljenih pomoćnika u nastavi. 66 pomoćnika nastavlja svoj prošlogodišnji rad sa djecom te su zaposlena je 23 nova stručno osposobljena pomoćnika.

Nositelj projekta je Zadarska županija, a partneri 20 osnovnih te 6 srednjih škola kojima je osnivač Zadarska županija. Projekt je ukupne vrijednosti 4.394.274,60 kn, od čega bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda iznose 3.954.847,14 kn, a ostatak u iznosu od 10% sufinancira Zadarska županija. Provedba projekta trajat će do 9. kolovoza 2023. godine.

Svoje višegodišnje iskustvo rada kao pomoćnica u nastavi s okupljenima je podijelila Lidija Tabori Paleka. 

„Kada govorimo o prednostima rada kao pomoćnik, na prvom mjestu bih rekla da taj posao ispunjava čovjeka jer ispunjava svoju svrhu u pravom smislu te riječi. Napredak u razvoju učenika koji ima posebne odgojno-obrazovne potrebe kao i njihovo zadovoljstvo, velikim su dijelom rezultat osiguravanja podrške pomoćnika u nastavi. Pomoćnik je tu da pomiče barijere s kojima bi se učenici susretali, a koje bi značajno onemogućile izražavanja i razvijanje svih njihovih potencijala.“ – kazala je pomoćnica Tabori Paleka i dodala „Ja sam već nekoliko puta preporučila ovaj posao drugima. Ovaj posao zahtijeva želju za pomaganjem, osjetljivost za neravnopravnost, želju za osiguravanjem ravnopravnosti u postizanju kvalitete života. Onome tko ima te osobine, ja iz iskustva mogu reći, da je napredak učenika kojemu pomažete najveća nagrada i najveće zadovoljstvo. Lijepo je ići skupa prema cilju, doprinositi da škola postane i ostane mjesto inkluzije kao dio društva bez prepreka.“.

Agencija ZADRA NOVA kao regionalni koordinator, pružila je svoju stručnu i tehničku pomoć u pripremi projekta te će sudjelovati i u njegovoj provedbi. Angažman Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelje i partnere.

Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U sklopu konferencije voditeljica centra EUROPE DIRECT Zadar Marija Dušević, predstavila je okupljenima Kutak za učenje, mrežnu stranicu Europske komisije na kojoj su dostupni nastav ni materijali besplatni za preuzimanje, zatim interaktivne karte i igre za sve uzraste na temu EU.

Stranica je dostupna na poveznici.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PREVRTLJIVO VRIJEME Za vikend pretežno sunčano i hladno. U nedjelju bura u slabljenju. Evo što donosi novi tjedan…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

U većini krajeva unutrašnjosti danas oblačno, mjestimice uz malo snijega. Na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije pretežno sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, ponegdje s olujnim udarima, osobito podno Velebita gdje može biti i orkanskih. Najviša temperatura zraka većinom od -1 do 3, a na Jadranu od 6 do 11 °C.

U nedjelju na Jadranu i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije pretežno sunčano. U ostalim krajevima pretežno oblačno, s malo snijega uglavnom u gorju. Popodne sa sjevera razvedravanje. Vjetar slab do umjeren sjeverni, na istoku sjeverozapadni, a na moru umjerena i jaka bura, popodne u slabljenju. Minimalna temperatura zraka od -4 do 1, a na Jadranu uglavnom između 2 i 6 °C. Najviša dnevna u gorju oko 0, drugdje u unutrašnjosti od 2 do 5, a na obali i otocima između 7 i 12 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano. Na kopnu još u nedjelju oblačnije, moguće i malo snijega. U ponedjeljak ujutro hladnije, osobito na kopnu, a mjestimice i magla. Vjetar slab ili umjeren sjeverni i sjeverozapadni, u utorak u gorju jugozapadni. Na moru umjerena, u nedjelju ujutro na sjeveru i jaka bura, u utorak slab sjeverozapadni, u Istri i jugozapadni vjetar. Jutra hladna, dnevna temperatura u blagom porastu, osjetnijem na kopnu u utorak.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Odana počast poginulima na Ražovljevoj glavici – Denisu Špiki i Draganu Gulanu

Objavljeno

-

By

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca obilježena je 30. obljetnica pogibije dvojice hrvatskih branitelja u akciji Maslenica. Na mjestima pogibije na Ražovljevoj glavici iznad Škabrnje, odana je počast pripadniku Otočkog bataljuna Denisu Špiki i vojniku 7. domobranske pukovnije Draganu Gulanu.

Nakon akcije Maslenica i oslobađanja Škabrnje, hrvatske snage oslobodile su i brdo Ražovljeva Glavica koje su do akcije držale neprijateljske srpske snage. Prema riječima zapovjednika Otočnog bataljuna Joška Pulje Otočki bataljun je dao veliki obol akciji Maslenica. Nažalost, imali su tri mrtva i 27 ranjenih vojnika. Denis Špika bio je zapovjednik 2. satnije i na današnji dan je herojski poginuo braneći Ražovljevu glavicu. Dragan Gulan se nakon akcije vodio kao nestali. Njegovo tijelo pronađeno je tek šest godina kasnije u podnožju Ražovljeve Glavice.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima odale su obitelji poginulih te njihovi suborci, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik u hrvatskom Saboru Rade Šimičević, izaslanik predsjednika Vlade RH predstojnik njegova ureda Zvonimir Frka Petešić, župan Zadarske županije Božidar Longin u čijoj su pratnji bili i zamjenik župana Šime Vicković te pročelnici Josip Vidov, Ivan Šimunić, Krešimir Laštro i Ante Sjauš, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić s izaslanstvom, umirovljeni brigadir Danijel Kotlar, predstavnici hrvatske vojske i policije te udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Na obilježavanju godišnjice bila su nazočna i djeca iz škola Zadarske županije, a himnu su izveli  učenici OŠ Šimuna Kožičića Benje.

Obraćajući se nazočnima župan Božidar Longin je rekao kako je VRO Maslenica  u sam početak 1993. godine, ponajprije nama, žiteljima Zadarske županije, ali i čitavom hrvatskom narodu, ulila sigurnost u skoru slobodu i mir.

„Pokazala je da hrvatske vojno-redarstvene snage izrastaju u respektabilnu silu i nagovijestila daljnje vojne pobjede, sve do konačne slobode u Oluji.

Ljudska je povijest, nažalost, povijest ratovanja. Domovinski rat najteži je dio novije hrvatske povijesti. A povijest je, kaže izreka, učiteljica života. Iz nje moramo učiti kako se nikada više ne bi ponovile one teške godine. No povijest ne smijemo zaboraviti, osobito oni koji su ju pisali, a hrvatski branitelji jedni su od njih.“, istaknuo je župan dodajući kako upravo njima zahvaljujemo što smo danas ovdje, što nam je pružena prilika živjeti u svojoj zemlji, govoriti svojim jezikom i svojoj djeci stvarati priliku za sretan i miran život.

Zajedništvo je tih dana bila najvažnija snaga kojom je trebalo pobijediti neprijatelja pa su tako i naši Boduli ostavili svoje školje i stvorili postrojbu u koju su ušli i oni koji nisu otočani.“ Dodao je još župan u prigodnom obraćanju.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U LICI SNIJEG, UZ MORE BURA Sv. Rok i Maslenica otvoreni samo za osobna vozila

Objavljeno

-

By

Za sve skupine vozila, javlja HAK, otvoreni su:

  • stara cesta kroz Gorski kotar (DC3);
  • Most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku i
  • Paški most.

Zbog vjetra, samo za osobna vozila otvorene su:

  • autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sve ostale skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca i Obrovca, DC50-DC27);
  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb na dionici Delnice-Kikovica (obilazak za sve ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3);
  • državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) i
  • Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8).

Na autocesti A7 Draga-Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće (DC99), lokalnoj cesti između Kraljevice i Križišća te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom).

Jak vjetar puše i na riječkoj obilaznici (A7) na mostu Rječina te se vozi uz ograničenje brzine.

Kolnici su vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Moguća je poledica. U unutrašnjosti, Lici i Gorskom kotaru povremeno i mjestimice pada snijeg. U priobalju puše jaka, na udare i olujna bura. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i na put ne kreću bez zimske opreme, poruka je iz HAK-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu