Connect with us

Svijet

Zbog poskupljenja hrane na Mediteranu bi mogli izbiti nemiri

Objavljeno

-

Izvor: Pexels / Photo by Markus Spiske

Nastavi li se poskupljenje hrane i energenata mogli bi izbiti nemiri na jugu i istoku Mediterana gdje je prije deset godina erumpirala serija političkih ustanaka poznatih kao „Arapsko proljeće“, upozorio je čelnik Unije za Mediteran.

„Problem je vrlo ozbiljan. Zemlje južnog i istočnog Mediterana su uvoznici osnovnih prehrambenih namirnica, posebno žitarica. Neke su 90 postotno ovisne o njihovom uvozu“, rekao je Nasser Kamel, glavni tajnik Unije za Mediteran, u razgovoru za Hinu.

Pad isporuka žitarica iz sukobljenih Ukrajine i Rusije, vodećih svjetskih izvoznika, lansirao je cijene hrane u zemljama poput Maroka, Alžira, Tunisa, Libije, Egipta i Libanona.

„Porast cijena je bio ogroman. No nakon dogovora o slobodnom prolazu brodova s ukrajinskim žitom kroz Crno more cijena se vratila na prihvatljivu razinu“, kaže Kamel u sjedištu Unije za Mediteran u Barceloni.

Ta organizacija s 43 zemlje u četvrtak je održala forum u čijem je zaključku navela da je prekid isporuka hrane pogoršao već tešku socijalno-gospodarsku situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa.

“Da, postoji rizik od političkih nemira. Vidimo uostalom i u zapadnoj Europi, doduše bez nasilja, ogorčenje građana što utječe i na rezultate izbora”, napominje Kamel.

Egipat uvozi 50 posto hrane a s obzirom na 107 milijuna stanovnika najveći je svjetski uvoznik žitarica, kaže diplomat Kamel, rođen u toj zemlji na sjeveru Afrike.

U Tunisu, zemlji od kuda je 2011. krenulo „Arapsko proljeće“, građani se suočavaju s nestašicama mlijeka, šećera, maslaca i brašna. Posebno je teško naći mlijeko za bebe.

„Svaki mjesec nešto novo nedostaje pa su ljudi nezadovoljni“, kaže Raouia Kheder, novinarka tuniskog radija RTCI.

„Cijene i nezaposlenost rastu a predsjednik, koji još uživa veliku potporu, nije objasnio kako riješiti situaciju pa se ljudi osjećaju nesigurno“, dodaje.

U Tunisu se 17. prosinca održavaju parlamentarni izbori, a opozicija organizira manje prosvjede nastojeći izvući ljude na ulicu.

„Moglo bi se dogoditi nešto veliko prije izbora“, kaže Kheder.

Hrana kao oružje

U posebnu pažnju pridaje svom južnom susjedstvu pa je paralelno sa 7. ministarskim sastankom Unije za Mediteran u Barceloni održan 3. sastanak ministara vanjskih poslova u formatu EU-Južno susjedstvo.

Raspravu su obilježile teme prevladavanja prehrambene i energetske nesigurnosti“, kaže Nives Malenica, hrvatska veleposlanica u Madridu koja je sudjelovala na sastanku.

Ukazala je na moguće korištenje hrvatskih luka i brodova u opskrbi žitom i umjetnim gnojivom država s najvećom oskudicom, osobito u Africi. U Barceloni je istaknula i „važnost jačanja strateške autonomije u energetskom i prehrambenom sektoru“.

Politolog Anđelko Milardović, voditelj Instituta za europske i globalizacijske studije (IEGS), kaže da se hrana i energenti koriste kao oružje u trenutnom geopolitičkom ratu.

„Bude li trgovina hranom blokirana to će potaknuti migracije prema Europi. Istovremeno bi uništenje energetskih postrojenja u Ukrajini moglo potaknuti tamošnje ljude da odu na toplije mjesto, u EU“, objašnjava Milardović.

Premijeri devet europskih mediteranskih zemalja okupljenih u klub MED 9 sastat će se 9. prosinca u španjolskom gradu Alicanteu gdje će razgovarati o poskupljenju hrane i migraciji morem prema EU-u. Ondje bi trebao biti i hrvatski premijer Andrej Plenković.

„Hrvatska bi trebala prihvatiti ovaj tip iskustva te smanjiti ovisnost o uvozu hrane. Vlada treba napraviti preokret u svojoj poljoprivrednoj politici“, kaže Milardović koji će u svibnju u Šibeniku organizirati 3. Mediteranski poljoprivredni forum (AGROMED).

Klimatske promjene prijetnja Mediteranu

„To bi bila politika nacionalne sigurnosti. Ovo sada je politika nacionalne nesigurnosti. Imaš potencijale, a ne stavljaš ih u funkciju“, dodaje.

Smatra da je u Hrvatskoj uvoznički poljoprivredni lobi jači od ministarstva poljoprivrede, no da se dio stanovnika suočen s poskupljenjima okrenuo vlastitim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG).

U Uniji za Mediteran kažu da bi klimatske promjena mogle podići razinu mora, a ono nanijeti sol na dosad plodna kopnena zemljišta, čime bi se i europske zemlje mogle suočiti s prehrambenim poteškoćama.

„Zemlje sjevernog Mediterana bi trebale više i ravnomjernije proizvoditi hranu kako na tržištu ne bi dolazilo do kriza, a koje posljedično ugrožavaju sigurnost opskrbe hranom na jugu Mediterana“, kaže Kamel.

U ponedjeljak, 28. studenog, obilježava se Dan Mediterana. Na taj datum je 1995. godine u Barceloni dogovorena suradnja sjevera i juga Mediterana.

„Kada je riječ o energiji Jug je ekstremno bogat suncem i vjetrom pa bi mogao opskrbljivati energijom čitavu Europu bude li se ulagalo u tehnologiju. No kada je riječ o poljoprivredi situacija je kompliciranija“, dodaje čelnik Unije za Mediteran.

Kako bi jug Mediterana prestao biti ovisan o uvozu mora riješiti problem nedostatka vode i inovacija. Mora pronaći usjeve koji mogu opstati s manje vode i oduprijeti se ekstremnim uvjetima zbog klimatskih promjena.

„To je moguće. Neke studije ukazuju na optimistične rezultate, ali su potrebna veća ulaganja“, zaključuje Kamel.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Sve više mlađih umire od ove vrste raka, stručnjak savjetuje kako smanjiti rizik

Objavljeno

-

By

Unsplash/Martha Dominguez de Gouveia

Kako broj mlađih odraslih osoba koje umiru od raka debelog crijeva u SAD-u svake godine raste, istraživač raka podijelio je četiri načina za smanjenje rizika od razvoja bolesti.

Stručnjaci nisu sigurni zašto, ali broj ljudi mlađih od 50 godina kojima je dijagnosticiran rak debelog crijeva stalno raste svake godine od 1990-ih.

Dr. Bill Dahut, glavni znanstveni dužnosnik Američkog društva za borbu protiv raka, rekao je za Business Insider da iako neki genetski uvjeti mogu dovesti do predispozicije kod osobe za rak debelog crijeva, zamjetan porast slučajeva vjerojatno je posljedica vanjskih čimbenika.

Loša prehrana, pretilost, prekomjerno pijenje alkohola, pušenje i upalna bolest crijeva izlažu osobu većem riziku od razvoja raka debelog crijeva.

Dahut je podijelio neke promjene u načinu života koje mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

Jedite manje crvenog mesa

Crveno meso klasificirano je kao “vjerojatno kancerogeno” za ljude od strane Međunarodne agencije za istraživanje raka, koja klasificira tvari i okolnosti prema tome kolika je vjerojatnost da istraživanja sugeriraju da uzrokuju rak.

Ova se klasifikacija temelji na dokazima da povećava rizik od razvoja raka debelog crijeva i na novim dokazima da bi mogla biti povezana s povećanim rizikom od raka dojke i prostate.

Dakle, ACS preporučuje da ljudi ograniče konzumaciju crvenog mesa i češće jedu druge proteine, kao što su riba, perad i grah, jer se smatra da ne postoji sigurna količina crvenog mesa koju možete konzumirati.

Jedite manje šećera

Iako nije točno da šećer hrani rak kod oboljelih kao što bi neki htjeli da vjerujete, smatra se da manje šećera pomaže u sprječavanju razvoja raka, rekao je prošle godine za Medical News Today dr. Suneel Kamath, gastrointestinalni onkolog s klinike Cleveland.

To je zato što je pretilost poznati čimbenik rizika za kolorektalni rak, a unos previše šećera jedan je od čimbenika koji može uzrokovati pretilost.

Business Insider je ranije izvijestio o drugim načinima smanjenja šećera u prehrani, a izbacivanje slatkih pića može biti početna točka.

Jedna studija iz 2022. godine otkrila je vezu između pijenja više pića zaslađenih šećerom i veće stope raka debelog crijeva.

Jedite više vlakana

Konzumiranje više vlakana ima mnogo prednosti, uključujući poboljšanje zdravlja crijeva i srca, reguliranje skokova šećera u krvi i smanjenje zatvora.

A također može smanjiti rizik od razvoja raka debelog crijeva. Pregled studija iz 2018. pokazao je da prehrambena vlakna igraju “nekoliko važnih uloga u prevenciji raka debelog crijeva”, uključujući poboljšanje pražnjenja crijeva i smanjenje količine kancerogenih tvari proizvedenih tijekom probave.

Gastroenterolog dr. Will Bulsiewicz objasnio je Business Insideru svoju metodu F-GOALS, koja je njegov trik za unos više vlakana u prehranu.

Pijte manje alkohola

Konzumacija alkohola povećava rizik od razvoja nekoliko vrsta raka, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, uključujući rak usta i grla, debelog crijeva i rektuma, jetre i dojke.

Čak je i umjereno pijenje povezano s povećanim rizikom od raka debelog crijeva, prema Nacionalnom institutu za rak. To je zato što tijelo razgrađuje alkohol u kemikaliju acetaldehid, koja oštećuje DNK stanica i može im omogućiti da počnu nekontrolirano rasti – tako nastaju kancerogeni tumori – prema CDC-u.

 
Nastavi čitati

Svijet

Objavljena karta koja pokazuje koliko ljudi u Europi si ne može priuštiti godišnji, evo gdje je Hrvatska

Objavljeno

-

By

Popularni profil na Instagramu The World In Maps objavio je kartu europskih država koja najbolje ilustrira koliko, u odnosu na zemlje Zapadne Europe, nemamo novca.

Na karti je prikazano koliko kućanstava u zemljama Europe nema dovoljno sredstava za odlazak na odmor.

Hrvatska je u četvrtoj od pet kategorija s čak 41,7 posto građana koji si ne mogu priuštiti putovanje od tjedan dana tijekom godišnjeg odmora.

Slična ili gora je situacija i u drugim zemljama regije za koje su prikupljeni podaci. Autori karte istaknuli su Kosovo, Crnu Goru, Rumunjsku, Albaniju i Sjevernu Makedoniju kao zemlje u kojima si većina stanovništva ne može priuštiti tjedan dana godišnjeg odmora izvan mjesta stanovništva.

 
Nastavi čitati

Svijet

Skupina ufologa u 50 godina detaljno ispitala preko 3.000 prijava mogućih NLO-a. Za stotinjak nema objašnjenje

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Mala skupina znanstvenika uz pomoć volontera u Toulouseu radi na demistificiranju fenomena neidentificiranih letećih objekata (NLO).

Od pedeset zgrada koje čine sjedište Nacionalnog centra za svemirske studije (CNES) u Toulouseu, Grupa za proučavanje i informacije o neidentificiranim svemirskim fenomenima (Geipan) zauzima tek jedan hodnik i ima samo tri stalno zaposlena od približno 1700 lokalnih zaposlenika institucije.

Ali za svakoga tko je ikada bio u kontaktu s neshvatljivim svemirskim fenomenom, slavnim “neidentificiranim letećim objektom” ili NLO-om, ova vrlo mala skupina je od 1977. godine jedina u Francuskoj koja je sposobna znanstveno odgovoriti na njihova pitanja.

“Prva misija Geipana jest pružiti objašnjenje nekome tko nije razumio što je ugledao na nebu”, sažima Vincent Costes koji trenutačno preuzima dužnost ravnatelja Geipana.

Costes je tijekom javne konferencije u Toulouseu prikazao neka od video svjedočanstava kakvo njegovo odjeljenje prima na desetke svake godine.

Isječak snimljen mobitelom prikazuje  velike svjetlosne točke čudnih putanja na noćnom nebu, a u pozadini čuju se teatralni uzvici autora videa i njegovog rođaka, uznemirenih prizorom koji je zapravo bio… samo niz tajlandskih lampiona na noćnom nebu.

Stotinjak nerazjašnjenih slučajeva

Od svog osnutka prije gotovo 50 godina, Geipan je ispitao 3037 slučajeva.

Nešto manje od dvije trećine (64,3%) njih su “savršeno” ili “vjerojatno” identificirane pojave, gotovo trećina (32,4%) je neidentificirana zbog nedostatka podataka, a samo 3,3% ostaje neidentificirano nakon istrage, odnosno 100 slučajeva do danas je još uvijek neobjašnjeno.

Zrakoplovi svih vrsta, refleksije sunca na satelitima, ponovni ulasci u atmosferu satelita i opreme koja gori pri padu na Zemlju, vojni testovi, meteorološki fenomeni, optika ili jednostavni baloni, Geipan je obradio svakakve slučajeve.

Kako bi pokušala razjasniti misterij, organizacija se može osloniti na različite ekspertize: unutar samog CNES-a ili Nacionalnog središta za zračne operacije koje je podložno zračnim snagama, Météo France ili čak Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS).

Ali budući da većina dostavljenih slučajeva nije popraćena slikama, prvi i ključni korak je saslušanje svjedoka. Za to se Geipan oslanja na mrežu od 17 volontera istražitelja diljem Francuske.

Uvažavanje svjedoka

“Ima svakakvih ljudi, iz svih sredina, na svim razinama”, objašnjava za AFP jedna od ovih istražiteljica, Francine Cordier. Sa svojim partnerom Patriceom Serayom, ona volontira za Geipan u regiji Vosges (istok Francuske) i posebno se bavi “svjedocima”.

“Ljudi koji svjedoče ponekad namjerno podvaljuju”, dok su neki “ponekad u strahu”, objašnjava Seray.

“Uvjeriti ih u racionalna objašnjenja jako je važno jer teorije svih vrsta bujaju, osobito na društvenim mrežama, naglašavaju ovo dvoje bivših “ufologa”.

“Geipan djeluje kao zaštita, ne u smislu da su svjedoci ludi, već da spriječi svjedoke ili ljude općenito da padnu pod utjecaj rubnih teorija”, objašnjava Francine Ropemaker.

“Geipan nema nikakav izvanzemaljski materijal (skriven) u svojim ormarima!”, rekao je Vincent Costes ogovarajući na vrlo ozbiljno pitanje koje je postavio jedan gledatelj na konferenciji u Toulouseu.

U Sjedinjenim Američkim Državama NASA je upravo najavila otvaranje mjesta direktora odgovornog za istraživanje ovih fenomena kako bi se prešlo “s terena senzacionalizma na teren znanosti”, rekao je Bill Nelson, šef američke svemirske agencije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu