Connect with us

Svijet

WHO ‘rebrandirao’ majmunske boginje, dali im novo ime

Objavljeno

-

Svjetska zdravstvena organizacija u ponedjeljak je izvijestila da će početi koristiti novi izraz ‘mpox’ kao sinonim za majmunske boginje te je i ostale pozvala da slijede primjer nakon pritužbi po kojima je aktualni naziv bolesti rasistički i stigmatizirajući.

“Oba naziva istodobno će se koristiti u razdoblju od godinu dana, a izraz ‘majmunske boginje’ postupno će se izbacivati iz upotrebe”, objavio je WHO.

Organizacija je početkom godine pokrenula javne konzultacije s ciljem pronalaska novog naziva za bolest.

Jedan od popularnijih prijedloga bio je naziv ‘mpox’ ili ‘Mpox’, koji je predložila organizacija za zdravlje muškaraca RÉZO.

Njezin ravnatelj svojedobno je kazao da je uklanjanje slika majmuna pridonijelo da ljudi ozbiljno shvate hitnu zdravstvenu situaciju.

Bilo je i apsurdnih naziva poput ‘Poxy McPoxface’ koji je aludirao na Boaty McBoatface, naziv koji je zamalo nadjenut britanskome brodu za polarna istraživanja nakon javnog glasanja.

Majmunske boginje otkrivene su 1958. i nazvane su po prvim životinjama – majmunima, kod kojih su se pojavili simptomi. Do ove godine su se uglavnom širile u grupi zemalja zapadne i središnje Afrike.

No od početka godine, po podacima WHO-a 110 zemalja u svijetu prijavilo je oko 80.000 potvrđenih slučajeva bolesti i 55 smrtnih slučajeva.,

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Vodeći svjetski ekonomist: Nažalost nemam dobre vijesti

Objavljeno

-

By

Foto: Louis, Pixabay

Glavni ekonomist Europske centralne banke Philip Lane otkrio je što nas očekuje na jesen

Jedan od najuglednijih svjetskih ekonomista ima važnu ulogu u kreiranju monetarne politike eurozone, kojoj od prvog siječnja pripada i Hrvatska.

U ekskluzivnom intervjuu za Dnevnik Nove TV otkrio je loše vijesti. Padu cijena hrane prije jeseni ne treba se nadati. Na pitanje što mu brojke govore i kad će prestati visoka inflacija, Lane je odgovorio: “Ove godine očekujemo značajno smanjenje inflacije. Krajem prošle godine prosječna inflacija u eurozoni je iznosila oko 10 posto. Prema našim projekcijama krajem ove godine bi trebala iznositi oko 2,8”.

“Daleko smo još od toga, ali već ove godine bi se inflacija trebala bitno smanjiti. To će se i nastaviti u 2024., a u našim najnovijim projekcijama predvidjeli smo da ćemo se na željenu razinu inflacije od 2 posto vratiti 2025. No, sad smo u svibnju. Bojim se da je do kraja godine pred nama još uvijek značajna inflacija. To se pogotovo odnosi na cijene hrane i usluga. I tu očekujemo da će doći do smanjenja inflacije, ali tek nakon ljeta”, dodao je.

Navodi kako je najveća zabrinutost oko cijena hrane i usluga.

“Cijene energije su bile tema prošle godine, no u međuvremenu su pale. Na određeni način zamijenile su ih visoke cijene hrane i usluga. Na to smo trenutno fokusirani, a postoji i poveznica između njih”, kazao je Lane.

“Primjerice, ako odete u restoran i tamo jedete, istovremeno ste suočeni i s rastućom cijenom uslužne djelatnosti i rastućom cijenom hrane. To nas, naravno, brine, ali smatramo kako će pritisci i u tim sektorima popustiti krajem godine”, dodao je.

Ističe da u razdoblju visoke inflacije svi gube. “Cijelo društvo trpi i društvu u cjelini je bolje kad inflacija padne”, dodaje Lane i navodi kako je već u više navrata bilo govora o tome da su u mnogim slučajevima prošle godine profiti ostali vrlo visoki.

Veliki dio gubitka na leđima radnika

“Dakle, veliki dio gubitka je spao na leđa radnika i to onih s najnižim plaćama. Tako da, što se tiče prošle godine, koja je prva godina visoke inflacije, postoji zabrinutost da je taj teret bio nejednako raspoređen”, rekao je

“Ipak, ove godine vidimo da plaće rastu, znam da rastu i u Hrvatskoj, tako da očekujemo da će profiti kompanija padati. Tako da bi ove godine trebalo biti djelomičnog uravnoteženja. To je važno naglasiti. Kad imamo ovakve inflacijske epizode u pojedinim godinama će profiti rasti brže od plaća, u drugima će brže rasti plaće. Mislimo da će ove godine plaće rasti brže od profita”, navodi Lane.

Njemačka ušla u recesiju

Najnovije statistike iz Njemačke pokazuju da je ona ušla u recesiju. Je li to najava onoga što u budućnosti čeka ostatak eurozone?

“Moramo razlikovati dva dijela ekonomije. Industrijska proizvodnja, dakle proizvodnja automobila i ostalih dobara, vidimo da je Njemačka u recesiji i tu vidimo negativnu perspektivu. No, s druge strane, vidimo vrlo pozitivne izglede za uslužne djelatnosti, pogotovo turizam”, kazao je Lane.

“Nakon pandemije postoji velika potražnja za putovanjima, kao što je dolazak ovdje u Dubrovnik, Španjolsku ili druge turističke dijelove Europe. Njemačka, kao veliki centar industrijske proizvodnje trenutno trpi zbog usporavanja u tom sektoru, ali ako pogledate eurozonu u cjelini, uslužni dio ekonomije je vrlo velik i vjerujemo kako će ove godine rasti”, istaknuo je.

Na pitanje znači li to da su pobjednici recesije one ekonomije koje se temelje na uslugama, a one s jakom proizvodnjom su gubitnici, Lane odgovara: “Mislim da je to realan opis onoga što trenutno vidimo”.

Što da nismo u eurozoni?

Kad govorimo Hrvatskoj, pristupili smo eurozoni 1. siječnja. Postavlja se pitanje gdje bismo danas bili, što se inflacije tiče, da nismo ušli u eurozonu?

“Smatram da je dvadeset država članica eurozone, među kojima je i Hrvatska, u puno boljoj situaciji ako se protiv inflacije bore zajedno. Europska centralna banka će se kroz monetarnu politiku pobrinuti da se inflacija spusti na razinu od 2 posto na uredan način”, kazao je.

“Mislim da to možemo učiniti na način koji je stabilan i izbjeći volatilnosti koje su neizbježne za države koje nisu u eurozoni. Za mene, eurozona omogućava stabilnost i najbolji način za borbu protiv inflacije”, zaključio je Lane.

 
Nastavi čitati

Svijet

UPOZORENJE UN-a: Moramo se pripremiti za bolest smrtonosniju od covida

Objavljeno

-

By

Joyjit Chowdhury/Pixabay/Ilustracija

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije pozvao je u ponedjeljak zemlje da provedu reforme potrebne za pripremu za sljedeću pandemiju, pozdravljajući njihovu povijesnu odluku da prihvate veliko povećanje proračuna na godišnjoj skupštini UN-a.

Govoreći na skupštini tjednima nakon okončanja globalnog izvanrednog statusa za pandemiju covid-19, Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je vrijeme za napredak u pregovorima o sprječavanju sljedeće pandemije.

“Ne možemo to zanemariti”, rekao je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije u velikom obraćanju državama članicama UN-a upozoravajući da će sljedeća pandemija sigurno pojaviti.

“Ako mi ne napravimo promjene koje nam trebaju, tko će? A ako ih ne napravimo sada, kada ćemo”, pitao je.

194 zemlje članice WHO-a izrađuju nacrt sporazuma o pandemiji koji je na usvajanju na skupštini sljedeće godine. “Posvećenost sporazumu o pandemiji je važna jer smo iskusili koliko mali virus može biti grozan”, rekao je Tedros.

Na istom sastanku zemlje su odobrile proračun od 6,83 milijarde dolara za razdoblje 2024.-25. Proračun uključuje povećanje od 20% obveznih pristojbi država članica prema preliminarnom sporazumu postignutom prošle godine.

Istaknuo je da se treba pripremiti za bolest smrtonosniju od covida: “I dalje postoji prijetnja da se pojavi varijanta virusa koja će biti smrtonosnija od svih dosadašnjih.”

 
Nastavi čitati

Svijet

Grudnjaci, košulje, tajice, majice… Toksične kemikalije nađene u više brendova

Objavljeno

-

By

Sve više brendova sportskih grudnjaka i sportske odjeće u svom sastavu ima visoke razine kemijskog spoja BPA koji se koristi u izradi nekih vrsta plastike, a može uzrokovati astmu, kardiovaskularne bolesti ili pretilost, upozorio je u srijedu američki Centar za zdravlje okoliša (CEH).

Nakon što su još u listopadu upozorili kupce o prisutnosti ovog spoja u sportskoj odjeći, CEH u srijedu navodi da je poslao pravne napomene još osam brendova čije tajice, kratke hlače i sportski grudnjaci i majice sadrže BPA u količinama, pokazala su testiranja, čak 40 puta višima od sigurnih. Razine se temelje na standardima postavljenima u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, gdje su na snazi jedni od najstrožih zakona za zaštitu zdravlja od kemikalija u čitavom SAD-u, prenosi CNN.

Prema kalifornijskom zakonu, maksimalna dopuštena razina BPA kojoj se smije izložiti koža iznosi 3 mikrograma dnevno.

Većina izlaganja BPA proučavala se u kontekstu unosa u organizam, a apsorpcija kroz kožu nije se proučavala kroz podatke dobiveme upijanjem s odjeće. BPA se iz organizma eliminira u nekoliko dana, iako neki stručnjaci vjeruju da kontinuirano izlaganje iz više izvora može predstavljati razlog za zabrinutost.

Ana Soto, profesorica imunologije na odjelu za medicinu Sveučilišta Tufts, kaže da je zajednica ustanovila opasnosti koje BPA predstavlja i kroz unos u organizam i kroz dermalnu apsorpciju.

Američko kemijsko vijeće, grupa za trgovinu u toj industriji, kaže da je BPA “najviše testirana kemikalija koja se danas koristi, a njena sigurnost dokazana je kroz 50 godina.”

U priopćenju objavljenom u veljači, ovo vijeće je napisalo da je 2018. američka FDA (Food and Drug Administration) objavila rezultate “najveće studije ikad provedene koja se bavila potencijalnim posljedicama izlaganja BPA-u na zdravlje. Ova studija, uz mnoge druge, potvrdila je da je BPA vrlo sigurna na niskim razinama kojima su potrošači izloženi.”

CEH, koji je proveo testiranja, ima sjedište u Kaliforniji, a osnovan je 1996. kao neprofitna udruga za potrošače. Dosad je ova skupina upozoravala na prisutnost kemikalija u namještaju, tepisima i podovima, ali i olova i kadmija u nakitu za djecu. Oni sveučilištima, tvrtkama i bolnicama daju savjete o potencijalnim opasnostima od kemikalija u proizvodima.

Novotestirani brendovi uključuju tajice iz Athlete, Championa, Kohl’sa, Nikea i Patagonie, sportske grudnjake iz tvrtke Sweaty Betty, sportske majice iz Fableticsa i kratke hlače iz Adidasa, Championa i Nikea.

Glasnogovornik za Athletu u srijedu je izjavio da je “Athleta ulaže velike napore da svoje proizvode učini sigurnima po svim primjenjivim standardima. Vjerujemo da tvrdnje iz CEH-a nisu utemeljene i stojimo iza svojih procedura i praksi.”

Izloženost BPA u odraslih osoba povezuje se sa srčanim bolestima, dijabetesom, tumorima, pretilošću i erektilnom disfunkcijom

CEH je ranije upozorio potrošače da sportski grudnjaci brendova Athleta, PINK, Asics, The North Face, Brooks, All in Motion, Nike i FILA, koji su testirani na BPA tijekom šestomjesečnog perioda, pokazuju da bi odjeća mogla potrošače izložiti 22 puta većoj razini BPA od one koje kalifornijski standardi određuju sigurnom.

Grupa je također testirala kratke hlače brendova The North Face, Brooks, Mizuno, Athleta, New Balance i Reebok, a rezultati su bili slični.

CEH je poslao pravne napomene tim tvrtkama prošle godine i dao im rok od 60 dana u kojem moraju, u suradnji s centrom, ispraviti svoje procedure. U suprotnom će CEH podnijeti pritužbu kalifornijskom sudu u kojoj će to od njih zahtijevati. Grupa je rekla da je nakon toga započela pravne postupke protiv kompanija u veljači.

“Želimo da svi brendovi reformuliraju svoje proizvode i iz njih uklone sve bisfenole, uključujući BPA. U međuvremenu, preporučamo da ograničite vrijeme koje provodite odjeveni u sportsku odjeću tako što ćete se presvući odmah nakon vježbanja,” savjetuje CEH.

BPA se može pronaći u mnogim proizvodima koje koristimo svakodnevno, od boca za vodu i hrane u limenkama do igračaka i podova. Izloženost BPA u odraslih osoba povezuje se sa srčanim bolestima, dijabetesom, tumorima, pretilošću i erektilnom disfunkcijom.

Preuranjena smrt također se povezuje s izlaganjem BPA-u, otkrila je studija provedena 2020. godine, a nedavno je otkriveno da se ova kemikalija povezuje i s razvojem astme u djevojčica školske dobi.

“Studije su pokazale da BPA može ući do krvotoka kroz kožu u samo nekoliko sekundi ili minuta preko, na primjer, printanog računa koji držite u rukama. Sportske grudnjake i majice nosimo satima i u njima se znojimo. Zabrinjava što smo pronašli tako visoke razine BPA u odjeći,” kaže Kaya Allan Sugerman, direktorica CEH-ovog programa za ilegalne toksične prijetnje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu