Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

HNK ZADAR: 30. obljetnica Središta za obuku HRZ -a “Rudolf Perešin”

Objavljeno

-

Foto: MORH/ T. Brandt

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru u utorak 25. listopada 2022. svečano je obilježena 30. obljetnica Središta za obuku (SzO) HRZ-a “Rudolf Perešin” kojoj su, uz sadašnje i bivše djelatnike postrojbe, nazočili zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, rektorica zadarskog Sveučilišta prof.dr.sc. Dijana Vican, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, predstavnici županije, Ljerka Perešin supruga pilota po kojem Središte nosi ime, zapovjednik Središta za obuku brigadir Goran Huljev i drugi.

Na svečanoj akademiji oživljena su sjećanja na heroja Domovinskog rata, legendarnog hrvatskog pilota Rudolfa Perešina, čije ime s ponosom nosi ovo Središte, a u dokumentarnom filmu prikazani su razvoj i postignuća Središta u protekla tri desetljeća.

Zapovjednik HRZ- a brigadni general Michael Križanec uputio je čestitke svim pripadnicima Središta istaknuvši kako neumorno već 30 godina školuju i obučavaju buduće naraštaje zrakoplovaca. Istaknuo je važnost suradnje i zajedništva sa gradom, županijom, akademskom zajednicom, crkvom i drugim civilnim institucijama koji su doprinijeli današnjem uspjehu Središta.

Zapovjednik SzO brigadir Goran Huljev u svom se obraćanju osvrnuo na ono najznačajnije što ima ovo Središte istaknuvši: “U zadnjih 30 godina dan nam je mandat da raspolažemo s najjačim i najmoćnijim oružjem, a to su odgoj i obrazovanje. Oružje s kojim se mijenja kultura, profesionalizam i mentalitet. U tom smjeru idu i naša ulaganja u ljude, u djelatnike, kao zalog za budućnost”. Naglasio je kompleksnost i multidisciplinarnost školovanja i obuke koje se u Središtu provodi pojasnivši kako u provedbi školovanja vojnih pilota sudjeluju i brojne civilne institucije, od Fakulteta prometnih znanosti i Sveučilišta u Zadru do, odnedavno pokrenutom suradnjom sa Srednjom tehničkom školom.

“Ovakvim pristupom cilj je polaznicima osigurati najbolje profesore, predavače i stručnjake, a time i znanja i vještine koja ih dovode do izvrsnosti, što je i moto postrojbe”, kazao je brigadir Huljev na kraju istaknuvši:” U proteklih 30 godina kontinuiteta, kvalitete i inovativnosti pokazali smo da znamo i možemo, te tako iskazali spremnost za buduće izazove, a njih nam sigurno s dolascima nove tehnike neće nedostajati”.

Na kraju svečanosti uručene su poticajne mjere najzaslužnijim djelatnicima te zahvalnice svima koji su doprinijeli razvoju i uspjehu SzO-a.

U okviru obilježavanja 30. Obljetnice Središta za obuku, u kapelici u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” održana je misa za poginule u Domovinskom ratu nakon čega su zapaljene svijeće i položeni vijenci kod spomenika Rudolfa Perešina te podno središnjeg križa na gradskom groblju Zadar.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SASTANAK U BIOGRADU / “Komunalac” s Austrijancima o suradnji i razvoju vodokomunalne infrastrukture

Objavljeno

-

By

U suorganizaciji Komunalca d.o.o. Biograd na Moru i Veleposlanstva Republike Austrije održan je radni sastanak gdje je predstavljena trenutna situacija, ali i planirani napredak vodnokomunalne infrastrukture na području kojim upravlja Komunalac d.o.o..

S austrijskim kolegama su razmijenjena iskustva i utvrđen je put za buduću suradnju u unaprjeđenju i poboljšanju vodnokomunalne infrastrukture, priopćeno je iz Komunalca.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

“PLETER FOTOGRAFIJE I STIHA” / U četvrtak u Kneževoj otvorenje izložbe Zdenka Kneževića

Objavljeno

-

By

Otvorenje izložbe Pleter fotografije i stiha autora Zdenka Kneževića najavljeno je za četvrtak, 5. listopada 2023. godine u 18 sati u Edukativnoj dvorani Kneževe palače.

Izložbu Pleter fotografije i stiha organizira udruga književnih stvaralaca “Riječi iznad svega” Zadar, a na otvorenju će sudjelovati pjesnici udruge, čiji je član i sam autor.

Otvorenje je zamišljeno kao prožimanje stihova tematski vezanih uz svaku izloženu fotografiju, čime će se poezija i fotografije autora spojiti u jedinstvenu umjetničku cjelinu.

Informacije o autoru izložbe:

Zdenko Knežević rođen je u Zadru 1965. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a kasnije i studij Kulture i turizma na Sveučilištu u Zadru. Fotografijom se amaterski bavi od srednje škole. Najveći dio radnog vijeka proveo je kao vatrogasac. Međutim, gaseći požare želio je snimiti te scene pa je svaku slobodnu priliku koristio da zabilježi dramatične trenutke borbe s vatrom. Tako je uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe Zadar i Narodnog muzeja Zadar 2011. godine u Gradskoj loži postavljena velika izložba fotografija „Vatrena priča zadarskih vatrogasaca”. Fotografije te tematike redovito objavljuje i u časopisu „Vatrogasni vjesnik”, glasilu hrvatskih vatrogasaca. Od ostalih kategorija najviše pokazuje interes za pejzaže, ali zabilježit će i sve drugo iz svoje okoline u čemu vidi motiv. Član je foto klubova Fotozine Zagreb i Foto kino video kluba Zadar (FKVK). Sudjelovao je i na nekoliko zajedničkih izložbi fotografija, a zadnja je bila u travnju 2023. u Guma baru u Zadru. Izložba je imala naziv „Autorskih top 10″, a nastala je suradnjom Guma bara i FKVK Zadar.

Udruga “Riječi iznad svega” osnovana je 2016. godine sa svrhom promoviranja poezije, ali i objedinjavanja poezije i ostalih oblika umjetnosti (glazba, slikarstvo, kiparstvo, fotografija…).

Izložbu možete pogledati do 15. listopada 2023. godine, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIVILEGIJA I ODGOVORNOST / Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Sv. Filipu i Jakovu. Odazovite se!

Objavljeno

-

By

Darivatelje krvi možemo nazvati svojevrsnim herojima, jer upravo oni spašavaju tuđe živote i nesebično poklanjaju dio sebe za dobrobit drugih.

Zašto je darivanje krvi važno?

– krv nije moguće proizvesti na umjetan način

– spašavate ljudske živote

– kontrolirate svoje zdravlje

– primate priznanja Hrvatskog Crvenog križa

– za 35 darivanja muškarci i 25 darivanja žene, oslobođeni su plaćanja participacije za zdravstvenu zaštitu.

“Biti darivatelj je privilegija, ali i odgovornost. Skupite snagu te nam se pridružite, pozovite svoje prijatelje, kolege, obitelj da daruju krv, jer možda baš vi nekome spasite život!

Vidimo se 16. listopada 2023. godine u vijećnici Općine Sv. Filip i Jakov (“stara škola”) od 16 do 18 sati!”, stoji u pozivu iz Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu