Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA IZ ZEMUNIKA Krila Oluja prezentirala program za 2022. godinu u punom sastavu od šest aviona

Objavljeno

-

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku u ponedjeljak 16. svibnja 2022. godine održana je prezentacija programa za ovu godinu i predstavljanje dva nova člana akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje”.

Prezentaciji je nazočio ministar obrane Mario Banožić sa suradnicima, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec te drugi predstavnici HRZ-a.

“Krila Oluje” u sezonu 2022. ulaze u punom sastavu od šest aviona, a letački program izvodit će se u formaciji šestorke.

Nakon što su izveli ovogodišnji program, pilotima Krila Oluje uručena su Odobrenja i Certifikati o uvježbanosti programa 2022., a novim članovima, natporučniku Danijelu Rigi i poručniku Matiji Đurašinu, uručene su diplome.

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je pilotima “Krila Oluje” na uspješnom nastupu te novim članovima na ulasku u akrobatsku grupu.

“Svaki moj dolazak u Zemunik je u pravilu jedan novi i poseban doživljaj. Današnje predstavljanje novog programa ‘Krila Oluje’ i povećanje broja članova u akrobatskoj grupi jedan je novi i poseban doživljaj kojemu smo svjedočili kroz ove vrlo atraktivne 22 minute”, rekao je ministar.

Čestitao je novim članovima, istaknuvši da ga veseli dolazak novih pilota koji su se pridružili akrobatskoj grupi. Posebno je čestitao i zahvalio obiteljima pilota na pruženoj podršci: “Čestitke i zahvala obiteljima za svu onu žrtvu koju podnosite za svoje supružnike. Na taj način i vi doprinosite Hrvatskoj vojsci i hrvatskoj domovini”.

Osvrnuvši se na današnji događaj u Divuljama na kojem je svečano otkriven eksponat aviona MiG-21 pukovnika Ivice Ivandića, ministar je još jednom čestitao pukovniku Ivandiću na 30 godina potpore HRZ-u. “Pukovnik Ivandić je danas ovdje s nama i vjerujem da promatra ‘Krila Oluje’ na jedan poseban način. Upravo ovih 30 godina označilo je jedno razdoblje koje će uskoro biti iza nas, prije svega zahvaljujući nabavci višenamjenskog borbenog aviona, upravo ono što ste vi piloti tražili”, rekao je ministar.

“Nije nam bio cilj, kao Vladi, samo održati spremnost HRZ-a, nego i unaprijediti sposobnosti, a vi to svakim danom činite svojim radom i dok sam ministar obrane u meni ćete imati potpunu podršku. Čestitke svima, budite i ostanite Domovini vjerni”, poručio je Banožić.

Voditelj akrobatske grupe “Krila Oluje” satnik Darko Belančić zahvalio je svima na potpori i podršci tijekom obuke novog sastava “Krila Oluje”, koja u sezoni 2022. imaju dva nova člana. “Obuka je trajala sedam mjeseci. Bilo je naporno, bilo je uspona i padova, međutim jako mi je drago da stojim tu pred vama nakon što je program odrađen i zadaća izvršena. Nadam se da je program ispunio vaša očekivanja i opravdao uloženo povjerenje. Hvala puno svima na podršci, a posebno našim obiteljima koji su bili uz nas i bez kojih bi ovo bilo puno teže za obaviti. Hvala na strpljenju, razumijevanju i potpori”, rekao je.

Novi članovi “Krila Oluje”, natporučnik Danijel Rigo i poručnik Matija Đurašin istaknuli su zadovoljstvo nakon leta.

“Izmiješane su emocije. Zadnje tri godine proveo sam s grupom kao komentator i već sam upoznat s radom grupe, ali naravno, san je svakoga tko uđe u tu grupu, da s njima i poleti. Ovo je bila poprilično teška zadaća, uz koju imamo i druge zadaće unutar naše eskadrile kao nastavnici letenja”, istaknuo je natporučnik Rigo.

Poručnik Đurašin rekao je da su pripreme bile izazovne i zahtjevne, ali da su, uz dobro vodstvo i dobre nastavnike, uspjeli pripremiti i odraditi službeni program za iduću sezonu. “Ovo je novi korak u mojoj karijeri, u cilju unaprjeđenja moje letačke vještine”, rekao je.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SUTRA JE VELIKI PETAK / U večernjim satima Služba Muke Gospodnje i procesija s Križem središtem Zadra

Objavljeno

-

By

foto: arhiva, IKA

Na Veliki petak, 29. ožujka, Službu Muke Gospodnje u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon obreda u katedrali, nadbiskup, svećenici i puk idu u procesiji s Križem središtem Zadra, za vrijeme koje će se pjevati prijekori Puče moj – od katedrale sv. Stošije, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, gdje će nadbiskup Zgrablić puku udijeliti blagoslov s Križem.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

4./5. TRAVNJA: HAZU u Zadru obilježava 70 godina od utemeljenja

Objavljeno

-

By

foto: HAZU

Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru obilježava 70 godina od utemeljenja(1954. – 2024.).

Tom prigodom će se organizirati sljedeća događanja:

četvrtak, 4. travnja 2024.:

 11 sati predstavljanje Radova Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru sv. 65/2023.,

– 12:30 otvaranje izložbe u Pomorskoj zbirci i izložbe o izdavačkoj djelatnosti i radu Zavoda HAZU u Zadru (1954. – 2024.);

petak, 5. travnja 2024.:

 11 sati Svečana akademija u povodu 70 godina Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru (1954. – 2024.), uz domjenak u perivoju Zavoda HAZU u Zadru.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

BLAGDANSKA PROGNOZA / Kiša prijeti i danas; za vikend sunčano i iznimno toplo. Olujno jugo

Objavljeno

-

By

Danas promjenljivo i razmjerno vjetrovito. Uz više oblaka ponajprije će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, u Gorskoj te središnjoj Hrvatskoj biti kiše uz mogućnost grmljavine. Na istoku unutrašnjosti i u Dalmaciji dulja sunčana razdoblja. Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 15 do 20 °C, u gorju niža.

Na Veliki petak pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, a uz više oblaka uglavnom u Gorskome kotaru mjestimice može biti malo kiše. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak, na Jadranu jugo. Najniža jutarnja temperatura od 6 do 11, na Jadranu između 10 i 15, a najviša dnevna većinom od 18 do 23 °C, u gorju ponegdje niža.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, uglavnom suho i iznimno toplo. Uz povremeno umjerenu naoblaku u petak i nedjelju na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima može mjestimice biti malo kiše. Puhat će povremeno umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, osobito na zapadu, a na Jadranu umjereno i jako jugo s olujnim udarima.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu