Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PUBMET2022 / U Zadru međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti

Objavljeno

-

Deveta međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2022 nastavlja niz vrlo uspješnih konferencija o znanstvenoj komunikaciji koje organiziraju Sveučilište u Zadru, Hrvatska udruga za znanstvenu komunikaciju – ZNAK, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Rijeci i Institut Ruđer Bošković. Konferencija će se održati od 14. do 16. rujna 2022. godine na Sveučilištu u Zadru pod pokroviteljstvom OPERAS konzorcija, OpenAIRE-a, European Association of Science Editors (EASE) i SPARC Europe.

Ovogodišnja PUBMET2022 konferencija donosi nam niz pozvanih predavanja, kratkih izlaganja, panel diskusija, postera i radionica namijenjenih znanstvenicima, urednicima i izdavačima znanstvenih časopisa, stručnjacima iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti, znanstvenim novinarima, kreatorima znanstvenih politika i svima zainteresiranima za napredak slobodne, otvoreno dostupne znanosti te transparentnog i informiranog izvještavanja o rezultatima znanstvenih istraživanja. Teme ovogodišnje konferencije su: redizajn otvorenog pristupa, kako postići veću učinkovitost i djelotvornost u znanstvenoj komunikaciji, pravednost otvorene znanosti, potencijali javnog angažmana u znanosti, vrednovanje kvalitete istraživačkog procesa, rezultata istraživanja i različitih načina objavljivanja.

Pierre Mouniere (EHESS, OpenEdition, OPERAS, DOAB, Francuska) i Gunnar Sivertsen (NIFU, Norveška), vrsni stručnjaci u području istraživanja znanstvene komunikacije, iznijet će na početku konferencije svoje viđenje promjena u znanstvenom izdavaštvu koje je donio otvoreni pristup, kao i potrebu mijenjanja načina na koji ga ostvarujemo. Juan Pablo Alperin (Scholarly Communications Lab, Sveučilište Simon Fraser, Kanada) diskutirat će o ulozi softvera otvorenog koda u povećanju učinkovitosti u znanstvenoj komunikaciji.

Rezultate istraživanja prisutnih prijetnji ostvarivanja jednakosti u implementaciji otvorene znanosti predstavit će nam Thomas Klebel iz Know-Centra, Austrija.

Drugi dan PUBMET2022 konferencije otvorit će Dóra Gaálné Kalydy (Mađarska akademija znanosti, Mađarska) prezentirajući mogućnosti suradnje znanstvenika i javnosti te koristi koje mogu proizaći iz takve suradnje. Jedan od osnovnih ciljeva znanosti je pozitivan utjecaj na društvo i boljitak života građana, a uključivanje javnosti u znanstvena istraživanja svakako može u tome pomoći. Charlotte Wien (Sveučilište Južna Danska, Danska) će u svom izlaganju sukobiti elitističku i samodostatnu kulturu znanstvenika, koju sustavno potiču važeći kriteriji napredovanja, s vrijednostima koje potiče otvorena znanost, a to su dijeljenje rezultata istraživanja, znanost za javnost, promocija znanosti kroz prezentacije, intervjue, izložbe i popularno-znanstvene radove te društveni angažman. Konferenciju će zaključiti panel rasprava „Medijska vidljivost kao pokretač znanstvenog i društvenog utjecaja“ na kojoj će se raspravljati o perspektivama utemeljenim na povjerenju, transparentnosti i etici u komunikaciji između znanstvenika i novinara. U diskusiji će sudjelovati medijski stručnjak, novinari i znanstvenici, a analizirat će se potencijalne aktivnosti i izazovi za medijsku vidljivost znanosti, uloga znanstvenika u javnom komuniciranju i utjecaj njihova ugleda na ukupnu sliku znanosti u široj javnosti.

Niz kratkih izlaganja i postera predstavit će nam inicijative i projekte otvorene znanosti te rezultate istraživanja otvorenog pristupa i otvorene znanosti u različitim državama, akademskim zajednicama i ustanovama i tako obogatiti zanimljiv program ovogodišnje PUBMET2022 konferencije. Svaka sesija završit će diskusijom poticanom od više od 150 sudionika iz 20 zemalja.

Kao i prethodnih godina, u sklopu konferencije održat će se niz praktičnih radionica iz područja znanstvene komunikacije.

Program konferencije PUBMET2022 možete preuzeti na sljedećoj poveznici: https://pubmet2022.unizd.hr/programme.

Više o konferenciji PUBMET2021 pronađite na službenim stranicama: https://pubmet2022.unizd.hr/ ili na društvenim mrežama: Facebook
(https://www.facebook.com/pubmet) i Twitter (https://twitter.com/pubmet).

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Uskrs u Pagu

Objavljeno

-

By

Povodom uskrsnih blagdana Turistička zajednica Grada Paga i Grad Pag pripremili su bogat i zanimljiv program. Središnje događanje održat će se na sam blagdan Uskrsa, nakon mise u 11.30 sati, a posjetitelji i stanovnici grada Paga moći će uživati u tradicionalnom uskrsnom doručku i najbogatijem otočnom gastro stolu. U prekrasnom ambijentu ispred Zborne crkve Uznesenja blažene djevice Marije, uz glazbene taktove Gradske glazbe Pag, posjetitelji će degustirati najbolje paške gastronomske specijalitete i delicije, predvođene paškim sirom, skutom, šparogama i drugim kuhanim jelima uz prigodne uskršnje slastice.

Svi posjetitelji u subotu, u vremenu od 10 do 12 sati moći će razgledati Galeriju paške čipke, Etno kuću KUD-a Družina, izložbu Bartula Kašića na Trgu Petra Krešimira IV, Stalni postav izložbe solarstva u Magazinu soli te Stalni postav izložbe crkvene umjetnosti u Benediktinskom samostanu sv. Margarite u Koludraškoj ulici. Za obilazak „Jutra u poljima soli” potrebna je prethodna najava putem e-maila: solana-pag@solana-pag.hr ili telefona +385 (0)23 611 051.

U ponedjeljak, 1. travnja organiziran je hiking na dvije atraktivne staze Zaton i Mikula na „Drugoj strani mjeseca”. Polazak je u 8 sati sa parkirališta iznad uvale, plaže Veliki bok, a povratak u 11.30 sati. Staze “Mikula” i “Zaton” koje se nalaze na području Ledenika, najljepšem i najzanimljivijem geološko-paleontološkom dijelu otoka Paga, nisu tehnički i fizički zahtjevne. Svaka od ovih staza ima svoju priču, niz zanimljivosti iz paške povijesti i posebne vizure kamena koje je samo priroda mogla oblikovati.

Grad Pag je i ove godine prigodno ukrašen s naslikanim pisanicama sa prekrasnim motivima, a tijekom uskrsnih praznika u Pagu bit će otvoreni restoran Na Tale, Uhlinac i Gušti.

U subotu, 30. ožujka u Porta Salini održat će se Easter party uz grupu Ritam s početkom u 23 sata.

Organizatori: Turistička zajednica Grada Paga i Grad Pag

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PODSJEĆAMO… Evo kako će trgovine i šoping centri u Zadru raditi na Veliku subotu, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru za vrijeme Uskršnjih blagdana, uz napomenu da na dan Uskrsa i Uskrsni ponedjeljak – nitko neće raditi.

BAUHAUS:

Subota: od 8 do 14

KAUFLAND:

Subota: od 7 do 22

HEY PARK

Subota: od 7 do 21

TOMMY

Subota: od 7 do 21

KONZUM:

U subotu, prodavaonice će raditi prema regularnom radnom vremenu. 

LIDL:

Subota: od 7 do 22

INTERSPAR

Subota: Od 7 do 21

PLODINE

Subota: od 7 do 22

SUPERNOVA:

Subota: od 9 do 21

STUDENAC:

Subota: od 7 do 21

PEVEX

Subota: do 15.30

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SUTRA JE VELIKI PETAK / U večernjim satima Služba Muke Gospodnje i procesija s Križem središtem Zadra

Objavljeno

-

By

foto: arhiva, IKA

Na Veliki petak, 29. ožujka, Službu Muke Gospodnje u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon obreda u katedrali, nadbiskup, svećenici i puk idu u procesiji s Križem središtem Zadra, za vrijeme koje će se pjevati prijekori Puče moj – od katedrale sv. Stošije, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, gdje će nadbiskup Zgrablić puku udijeliti blagoslov s Križem.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu