Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV NADOMAK REKORDA! Odlična špica sezone. Posezonu će obilježiti outdoor turisti

Objavljeno

-

Turistički djelatnici diljem Zadarske županije zadovoljno trljaju ruke nakon završetka špice sezone, koja nas je ove godine, nakon ukidanja epidemioloških mjera vratila u dobra stara vremena jadranskog turizma. Stanje na području rivijere Sv. Filip i Jakov stoga smo provjerili s direktoricom njihove turističke zajednice Anom Brbarošom, koja nam je kazala kako su statistički gledano, srpanj i kolovoz bili iznimno uspješni.

Odlična špica sezone

– Broj ostvarenih dolazaka u periodu od 1. srpnja do 31.kolovoza je 40.299, odnosno za 11 posto više u odnosu na 2021. godinu, kada je ostvareno 36.439 dolazaka, te 8 posto manje u odnosu 2019. godinu, kada je ostvareno 43.439 dolazaka. Broj ostvarenih noćenja u navedenom razdoblju za 2022. godinu je 366.713 dolazaka, što je za 7 posto više u odnosu na 2021. godinu tj. 9 posto manje u odnosu na 2019. godinu, kazala je Barbaroša i navela kako trend dolazaka gostiju iz inozemstva već par godina ostaje nepromijenjen. Najviše je gostiju iz Slovenije, Njemačke, Češke, Slovačke, Poljske i Austrije.

– Sve najave za posezonu su za sada odlične, zato se nadamo realizaciji najavljenih dolazaka. Posezonu obilježava struktura gostiju koji su više angažirani u outdoor aktivnostima, izletima Pašmanskim kanalom, posjetima Parku prirode Vransko jezero te pješačkim stazama. Također smo nastojali tijekom sezone organizirati što veći broj manifestacija i koncerata kako bi posjetitelji imali dodatne zabavne aktivnosti, a povratne informacije govore kako smo bili jako uspješni, istaknula je Barbaroša i dodala kako su u stvaranju, organizaciji i realizaciji programa, uz Turističku zajednicu sudjelovale i udruge.

– Jedna od aktivnosti koja se provodila kroz srpanj i kolovoz je i program vježbanja u kojem su u vrlo velikom broju sudjelovali posjetitelji: pilates i kondicijski trening na glavnoj plaži Iza Banja u Sv. Filipu i Jakovu. Od sportskih aktivnosti su održani: nogometni turniri, 15. atletska utrka »Cvjetnom obalom«, vaterpolo turniri. U koncertnom dijelu programa nastupili su grupa Magazin, Tedi Spalato, Zorica Konđa, Alen Nižetić, Đani Maršan, klapa Kaše, klapa Intrade, AKA Crescendo, a bili su tu i susreti i smotre klapa, prisjetila se Barbaroša te naglasila kako je krajem kolovoza Turistička zajednica kroz provedbu programa »Zalogaj mora« za koji su ostvarili potporu u okviru natječaja FLAG – a Lostura, u okviru Mjere 3.2 »Ribarske manifestacije i aktivno sudjelovanje turista u pripremi hrane« organizirali gastro manifestaciju u kojoj je kuharski dio predvodio Renato Kraljev, a zabavni dio Tomislav Bralić i klapa Intrade, s ciljem promocije tradicije ribarstva i konzumacije ribarskih proizvoda.

Pripreme za novu sezonu

– »Feštu od maraške« održali smo drugi put u Sv. Filipu i Jakovu početkom srpnja, a cilj manifestacije je prikazati način njihove berbe te upoznati posjetitelje s proizvodima od maraške. U sklopu ljetnih manifestacija peti put smo održali »Teatar Babac open air« na otoku Bapcu koji je ujedno i jedini naseljeni otok Pašmanskog kanala, a nalazi se neposredno ispred Turnja. Ove godine nam je na Teatru gostovala Ecija Ojdanić i kazalište Moruzgva s predstavom Vla, vla, vlajland, istaknula je Barbaroša te dodala kako su kolovoz ispratili »Balinjerijadom«.

– Balinjere ili karići su vrsta ‘vozila’ nastala još odavno kada su naši stari u potrazi za zabavom i adrenalinom došli na ideju da od dasaka i starih kugličnih ležajeva, tj. balina, naprave ovo originalno vozilo. Pod motom »Zabave nikad dosta« Filipjansko prvenstvo balinjera okuplja sve dobne skupine, jer sjedanjem na balinjeru brišu se starosne granice i počinje avantura povratka u djetinjstvo, kazala je Barbaroša i podsjetila kako Sv. Filip i Jakov ima suvremeno opremljeno kino.

– Kroz ljetne mjesece uz redovite projekcije filmova četvrtkom i nedjeljom u kinodvorani, također smo organizirali i kino na otvorenom u parku u Sv. Filipu i Jakovu s projekcijama filmova »The Goonies« i »The Ghostbusters«.

Jesen i zima donose intenzivne pripreme projekata kako bi što uspješnije zadovoljili zadane ciljeve za slijedeću sezonu.

– Općina Sv. Filip i Jakov radi na projektu izgradnje i održavanja biciklističkih staza. Turistička zajednica će tijekom godine provesti označavanje i trasiranje biciklističkih i pješačkih tematskih staza, ucrtavanje GPS traga, markacija, signalizacija, a tu je i izrada karte i ostale aktivnosti s ciljem stvaranja cjelogodišnjeg proizvoda s naglaskom na aktivni doživljaj. Uređene staze se povezuju i nastavljaju na trasu staza u sklopu Zadar magic bike, odnosno staze grada Biograda, te općine Pakoštane s ciljem povezivanja staza u veću cjelinu koja obuhvaća i PP Vransko jezero. Također jedna od najznačajnijih aktivnosti s kojom smo već započeli je priprema projekta za aplikaciju na Regionalnu diversifikaciju i specijalizaciju hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti kroz program financiranja Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. U projektu je prijavitelj Općina Sv. Filip i Jakov, a partner Turistička zajednica općine Sv. Filip i Jakov, zaključila je Barbaroša.

Izvor: Zadarski list

 

ZADAR / ŽUPANIJA

LJETO NE POPUŠTA / Sunčano i vruće i u novom tjednu. Nešto niže temperature tek za vikend?

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano, u unutrašnjosti ujutro mjestimice više oblaka, a lokalno i magla. Vjetar slab, na istoku i umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena bura, ponegdje na udare jaka, rijetko i olujna, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od 22 do 27 °C, u Dalmaciji malo viša.

U ponedjeljak će prevladavati sunčano te u većini krajeva danju vrlo toplo. U unutrašnjosti ujutro mjestimice magla. Vjetar uglavnom slab. Na Jadranu slaba do umjerena bura, lokalno s jakim udarima, popodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 7 do 12, na moru od 16 do 21 °C. Najviša dnevna između 24 i 29 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Početkom radnog tjedna prevladavat će sunčano vrijeme. Na kopnu će ujutro mjestimice biti magle, osobito u utorak. U srijedu zatim u unutrašnjosti porast naoblake i ponegdje malo kiše. U utorak će u unutrašnjosti zapuhati umjeren jugozapadnjak koji će u srijedu okrenuti na sjeverac. Na moru će nakon burina i maestrala u utorak zapuhati jugo i već u srijedu okrenuti na buru. U srijedu malo niže dnevne vrijednosti temperature osobito u unutrašnjosti.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) RAŽANAC / Obilježena 30. godišnjica utemeljenja općine – priznanja bivšim načelnicima i predsjednicima Vijeća

Objavljeno

-

By

U Ražancu je uoči blagdana nebeske zaštitnice Gospe od Ružarija svečano proslavljen Dan Općine.

Uz načelnika Općine Ražanac Damira Jordana i predsjednika Općinskog vijeća Petra Miočića okupljanjima su se obratili župan Božidar Longin, saborski zastupnik Rade Šimičević, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Povodom 30. obljetnice osnutka Općine Ražanac, Grb općine dodijeljen je svim bivšim načelnicima i predsjednicima Općinskog vijeća. Godišnje nagrade uručene su Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Ražanac, učiteljici OŠ Jurja Barkovića Lidiji Rudić, posthumno pok. Ljubomiru Tičku, dok su Grb Općine Ražanac dobile učenice osmog razreda O.Š. Jurja Barakovića Petra Jović i Mija Gruban, za uzorne uspjehe tijekom školovanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) TJEDAN FILANTROPIJE U ZADARSKOJ BOLNICI: Učenici oslikali mural, izrađivali igračke i posadili stabla

Objavljeno

-

By

Naš je grad jučer bio centar svita, barem što se filantropa tiče, objavljeno je iz OB Zadar.

Zadar je ugostio središnje događanje Tjedna filantropije 2023.godine, a niz aktivnosti tim je povodom organiziran u okrugu Opće bolnice. Sve je, dakako, usmjereno djeci i mladima kako bi ih se potaknulo na filantropski angažman, na pomaganje drugima i na vjerovanje u dobrotu čovjeka.

Tjedan filantropije obilježava se od 23.rujna do 1.listopada, a sve uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva u suradnji s Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj.

U jučerašnje aktivnosti uključile su se tri škole s područja naše županije: Osnovna škola Stanovi, Osnovna škola Sveti Filip i Jakov i Klasična gimnazija Ivana Pavla II.

Učenici su, u suradnji s uličnim umjetnikom Mirom Petkovićem Modulom, oslikali zidni mural kod Službe za ginekologiju i opstetriciju. Oni najmlađi učenici su na radionicama u IMPACT centru izrađivali igračke koje su potom darovali malim pacijentima na Odjelu pedijatrije. Svi su pak zajedno uljepšali zeleno srce našeg grada. Posadili su donirana stabla u bolničkom okrugu i tako zazelenili naš okoliš.

Iz Zadra su danas odaslane predivne slike djece i mladih koji se ne ustručavaju djelovati i zalagati za druge. Oni su naša bolja budućnost!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu