Connect with us

Tech

Može li se mobitel pratiti i kada je lokacija isključena?

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Svi pametni telefoni na tržištu dolaze s ugrađenim uslugama lokacije koje se mogu koristiti za otkrivanje podataka o lokaciji. No, što ako ne želite dijeliti podatke o svojoj lokaciji? Ako samo isključite tu uslugu, je li i dalje moguće pratiti vaš mobitel?

To je naizgled samo tehničko pitanje, jer bi u praksi isključivanje usluga lokacije trebalo onemogućiti praćenje uređaja. Ipak, to ne vrijedi u svakom slučaju.

Isključivanje lokacije može dobro prikrivati vašu lokaciju, ali mogu koristiti druge tehnologije i tehnike kako bi otkrili lokaciju vašeg uređaja, bez obzira jesu li usluge lokacije uključene ili ne.

4 načina za praćenje mobitela bez GPS-a
Tornjevi pružatelja usluga mobilne telefonije se nalaze posvuda, a mogu pomoći u praćenju uređaja tako da identificiraju na koji toranj je spojen vaš mobitel i potom mjere vremensku odgodu koje je potrebno signalu da napravi povratnu vezu između tornjeva i vašeg telefona.

Ta se odgoda zatim izračunava i pretvara u određenu udaljenost ili raspon, a na osnovu toga može se dobiti prilično točna lokacija telefona. Ovo dobro funkcionira jer je mobitel stalno spojen s obližnjim torenjem.

Besplatna Wi-Fi mreža na određenim javnim lokacijama sve je češća pojava, no spojite li se na nju, moguće je pratiti lokaciju vašeg uređaja. Većina pružatelja besplatnih Wi-Fi usluga prikuplja adresu vašeg uređaja za kontrolu pristupa medijima (MAC) u zamjenu za vezu, a davatelji na osnovu toga mogu vidjeti mjesta koja posjećujete.

StingRays koji su poznati kao simulatori stanica funkcioniraju poput mobilnih tornjeva, osim što im je jedina svrha praćenje vašeg telefona umjesto pružanja stvarne mrežne veze. StingRay uglavnom koriste službe za provođenje zakona za praćenje uređaja u određenom području. Oni emitiraju jače signale od mobilnih tornjeva, što prisiljava mobilne telefone da se odspoje s legitimnih mobilnih tornjeva i umjesto toga se povežu na njih, piše Make use of.

Zlonamjerni softveri mogu pratiti lokaciju uređaja na kojima su instalirani i pri tome su maskirani kao ažuriranje koje služi poboljšanju internetske brzine.

Ako želite spriječiti praćenje uređaja, nemojte se spajati na beslatne Wi-Fi mreže, isključite GPS, surfajte koristeći VPN, preuzimajte aplikacije samo sa službenih, provjerenih trgovina, proučite dopuštenja koja aplikacija traži od vas i redovito ažurirajte uređaj.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tech

Ako dobijete ovaj link na WhatsApp, ni slučajno ga ne otvarajte!

Objavljeno

-

By

Jedna od najpopularnijih aplikacija za komunikaciju ponovno se našla u problemima. Naizgled bezazleni link koji primite porukom srušit će vam cijeli WhatsApp.

WhatsApp je jedna od najkvalitetnijih, ako ne i najkvalitetnija aplikacija za komunikaciju. Uz značajnu sigurnost i privatnost komunikacije među korisnicima, postao je jedna od najkorištenijih aplikacija ove vrste za Android.

Nažalost, iako obično pruža (relativno) besprijekorno iskustvo, čini se da neki korisnici imaju jedinstven problem zbog kojeg će se aplikacija srušiti nakon što im se pošalje određena veza. Za sada se čini da je pogođena verzija WhatsAppa za Android, a pritom i potrošačka i poslovna verzija aplikacije imaju problema.

Srećom, postoji način da se to riješi, a zaobilazno rješenje nije (toliko) komplicirano.

Primite li poruku koja sadrži link http://wa.me/settings, WhatsApp na Androidu će se srušiti. Nekim korisnicima se pak ne sruši, već aplikacija istakne pop-up obavijest u kojoj piše:

Klikom na priloženi link osobe kojima se aplikacija ne sruši budu preusmjerene na Googleovu trgovinu te na stranicu WhatsAppa, gdje će stajati navedeno da je nadograđen te da ga možete otvoriti.

Ako vam se Android u navedenim slučajevima ruši, privremeno rješenje problema je obrisati sporni razgovor ili sam link unutar razgovora. U slučaju da vam to ne pođe za rukom, učinite to putem računala, preko linka https://web.whatsapp.com/.

Kao što je vidljivo, ne radi se o problemu koji će napraviti neku veću štetu uređaju, a iz Mete, krovne tvrtke koja stoji iza ove komunikacijske platforme, najavljuju njegov skori ispravak, piše tportal.

 
Nastavi čitati

Tech

WhatsApp uvodi novu funkciju koja će promijeniti način komunikacije

Objavljeno

-

By

Novo ažuriranje WhatsAppa trebalo bi donijeti opciju kakvu nude aplikacije poput Zooma i Microsoft Teamsa.

Aplikacija za razmjenu poruka je u procesu uvođenja značajke dijeljenja zaslona koja će snimati i prikazivati sadržaj vašeg zaslona na telefonu s bilo kim tko je na drugoj strani video poziva, izvještava WABetaInfo.

Ikona telefona sa strelicom predstavlja ovu novu funkciju i nalazi se na dnu uz druge alate kao što su promjena kamere, isključivanje zvuka i onemogućavanje videa.

Nakon što kliknete novi gumb, pojavit će se upit s pitanjem želite li “Početi snimati ili emitirati s WhatsAppom?” uz izjavu o odricanju od odgovornosti da će tvrtka imati pristup svim lozinkama, fotografijama ili podacima o plaćanju koje prikažete.

Ako se složite s tim, sve što je preostalo je kliknuti “Započni sada.” Zatim možete prekinuti dijeljenje zaslona u bilo kojem trenutku tijekom poziva.

Dijeljenje zaslona trenutačno je dostupno samo odabranim beta testerima Androida, ali bi se trebalo uvesti za više korisnika u nadolazećim tjednima. Međutim, možda neće raditi na starijim modelima Androida, većim grupnim pozivima ili s osobama koje nemaju preuzetu najnoviju verziju WhatsAppa.

Ako imate iPhone, Apple je u siječnju ubacio sličnu značajku dijeljenja zaslona u FaceTime pozive.

 
Nastavi čitati

Tech

BUDITE OPREZNI! Prevaranti jedva čekaju da googlate ove 3 stvari…

Objavljeno

-

By

Hebi B./Pixabay/Ilustracija

Sve više se oslanjamo na tehnologiju pa nam je nekako prirodno da kada nešto ne znamo, pitamo Google za pomoć. No, budite oprezni jer prevaranti često koriste fraze koje se najviše pretražuju na internetu kako bi vas naveli da nasjednete prevaru.

S posebnim oprezom i pažnjom pazite kada googlate ove tri stvari.

1. Broj korisničke službe

Ponekad ste u žurbi i jako vam je potreban broj neke korisničke službe pa to možete pokušati naći putem Googlea. U žurbi možda kliknete na prvu opciju pretraživanja koja vam izgleda kao službeni broj tvrtke, a prevaranti upravno na to čekaju.

Pozovete li broj koji su objavili prevaranti, oni vas mogu tražiti određene podatke kako bi “potvrdili vaš identitet”, a zapravo vam ukrasti osobne podatke ili preuzeti kontrolu nad vašim brojem kako bi dalje varali druge osobe.

Najbolja opcija je da googlate službenu stranicu tvrtke koju želite kontaktirati i provjerite da URL vodi na pravu, službenu stranicu. Tamo ćete pronaći opciju ‘o nama’ ili ‘kontaktirajte nas’ i tako im se možete javiti.

2. Dobro plaćen posao od kuće

Kada govorimo o zarađivanju novca na internetu u 2023., osobito kada je riječ o poslovima koji se obavljaju od kuće, može se reći da su brojni oglasi koje ćete pronaći na internetu zapravo prijevare.

Držite se onog najjednostavnijeg savjeta – ako ponuda za posao zvuči predobro da bi bila istinita, onda vjerojatno i jest tako. Pripazite na nejasne opise poslova, objave stare više mjeseci i upite o ljudskim resursima poslane s besplatnih domena e-pošte kao što je @gmail, savjetuje lifehacker.

3. Najbolji kripto novčanik

Razumljivo je da želite pronaći najsigurniji novčanik da svoju vrijednu kriptovalutu sačuvate od ruku prevaranata, hakera i lopova. Međutim, traženje jednog putem jednostavnog pretraživanja upravo je ono što prevaranti žele da učinite—a njihove SEO vještine pozicioniraju njihove zamke visoko u Google rezultatima.

Jednostavan način da izbjegnete ovaj problem je da umjesto toga pronađete uglednu web stranicu koja nudi pouzdane savjete i slijedite njihove poveznice.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu