Connect with us

magazin

Marmelade za ubrzano tamnjenje: Što zapravo stavljamo na svoju kožu?

Objavljeno

-

Izvor: Mikhail Nilov/Pexels/Ilustracija

Najbolji način za brzo tamnjenje je zdravo sunčanje uz kremu s visokim zaštitnim faktorom i nanošenjem ulja, pekmeza i marmelada za ubrzano tamnjenje.

Marmelade, pekmezi i ulja za ubrzano tamnjenje nisu novitet na našem tržištu te ćete rijetko pronaći osobu na plaži bez barem jednog od navedenih proizvoda. Riječ je o proizvodima koji privlače sunčeve zrake na kožu kako bi što prije postigli tamniju put. Ovakvi preparati najčešće nemaju zaštitni faktor te mogu biti opasni za kožu ako se koriste sami.

U nastavku donosimo par stvari na koje trebate obratiti pozornost prilikom korištenja ulja i marmelada za ubrzano tamnjenje kože ljeti.

Ulje za ubrzano tamnjenje – kako djeluje?
Djelovanje ulja za ubrzano tamnjenje će ovisiti prvenstveno o tome koliko dugo kožu izlažete suncu. Pekmezi i marmelade za sunčanje djeluju tako da privlače ultraljubičaste zrake sunca na kožu. Iako koža već prima mnogo sunca i bez toga, ovakvi proizvodi mogu ubrzati proces tamnjenja kože. Pojačano izlaganje suncu i veće “primanje” sunčevih zraka rezultira pojačanom proizvodnjom melanina u koži koji uzrokuje taman ten.

Proizvodi za ubrzano tamnjenje najčešće ne koriste zaštitu od sunca zbog čega je obavezno mazanje kremom sa zaštitnim faktorom prije nanošenja marmelade za brže postizanje tamnog tena.

Sastojci u proizvodima za ubrzano tamnjenje kože
Osim što su sjajna pa tako privlače sunce, ulja i drugi proizvodi za ubrzano tamnjenje mogu sadržavati sastojke koji pomažu u održavanju i stvaranju tamnog tena poticanjem stvaranja melanina. Melanin je tamno smeđi pigment koji imamo kao zaštitni mehanizam u našoj koži.

Ovo su sastojci koji pomažu u djelovanju:

– dihidroksiaceton (DHA)

– karotenoidi

– likopen

– ulje mrkve

– ulje buritija

– kokosovo ulje

– orahovo ulje

– maslinovo ulje

– ulje maline

– shea ili karite maslac

 1. Dihidroksiaceton
  Najčešći sastojak koji ćete pronaći u kremama i uljima za ubrzano tamnjenje je dihidroksiaceton (DHA), bezbojni prirodni šećer koji kemijski reagira na prirodne aminokiseline u gornjem sloju kože. Taj sastojak ubrzava efekt tamnjenja koji se s vremenom i prirodnim ljuštenjem kože lagano skida.
 2. Karotenoidi
  Sastojci koji su nerijetko na popisu su i karotenoidi koji potiču kožu na stvaranje melanina. Najčešće se radi o beta-karotenu izoliranom iz mrkve. Karotenoidi su skupina biljnih pigmenata žute, narančaste i crvene boje. U prirodnom obliku se nalaze u voću i povrću te mu daju žutu ili narančastu boju. Karotenoidi, kada se uzimaju oralno, dobro djeluju na zdravlje kože, kao antioksidansi, doprinose rastu stanica, štite od tumora te smanjuju razinu lošeg kolesterola.

Na koži, u marmeladama za ubrzano tamnjenje ovaj sastojak djeluje tako da potiču sintezu melanina te smanjuju negativno djelovanje sunca na kožu. Uz karotenoide, pekmezi za ubrzano tamnjenje mogu sadržavati i ulje mrkve bogato upravo beta-karotenom.

 1. Ulje mrkve i ulje buritija
  Mrkva je posebno poznata u uljima za ubrzano tamnjenje zbog beta-karotena, no odličan sastojak je i ulje buritija. Ovo je jedno od ulja s najvećim postotkom karotenoida. Djeluje antioksidativno te štiti kožu od UV zračenja tako da apsorbira UV zrake.
 2. Likopen
  Likopen kao antioksidans koji se obično izolira iz rajčica čini kožu otpornijom na sunce. Stoga se često dodaje u marmelade za ubrzano tamnjenje kako bi zaštitio kožu od opeklina i tako pospješio ubrzano tamnjenje bez oštećenja kože. Osim u uljima, bilo bi dobro konzumirati likopen iz hrane, primjerice, rajčica.
 3. Kokosovo ulje za sunčanje
  Nije rijetkost da miris kokosa povezujemo s ljetom jer je upravo kokosovo ulje čest sastojak u uljima za ubrzano tamnjenje. Sadrži visoku razinu masnih kiselina koje hidratiziraju kožu, ali i pomažu u tamnjenju. Kokosovo ulje pomaže u poticanju stvarana melanina ispod površine kože, a uz to se brzo apsorbira u kožu. Pomaže i kod smanjivanja upalnih procesa koji mogu nastati na površini kože. Ne preporučuje se korištenje samo kokosovog ulja za sunčanje direktno na čistu kožu.
 4. Orahovo ulje za tamnjenje
  Ovo ulje pomaže za ubrzano tamnjenje tako da ubrzava i pospješuje sintezu melanina u koži. Sadrži kalij, kalcij, magnezij te vitamine B i C skupine kao i zasićene masne kiseline. Sve ovo pomaže u hidratizaciji kože te kod bržeg tamnjenja.
 5. Maslinovo ulje
  Jedno od najčešćih ulja za ubrzano tamnjenje koje se koristi na našim područjima je maslinovo ulje. Prirodno ulje maslina pruža brojne dobrobiti za cjelokupan organizam, kožu i kosu. Hidratizira kožu, potiče stvaranje melanina, vraća koži sjaj i elastičnost te pomaže u privlačenju sunca i bržem tamnjenju. Sadrži visoku razinu antioksidansa, uključujući vitamin E i polifenole koji usporavaju stvaranje znakova starenja kože.
 6. Ulje maline za tamnjenje
  Ovo ulje, posebice od čileanske maline ima sposobnost apsorbiranja UVB zraka te visoku razinu vitamina E. Ovim sastojcima osigurava zaštitu od sunca te je čest sastojak prirodne kozmetike za sunčanje. Dobro je za poticanje proizvodnje melanina, ali kao dobra zaštita kože nakon sunčanja. Ima brojna zaštitna svojstva te djeluje protuupalno i blagotvorno kod ekcema, suhoće i drugih upalnih stanja kože.
 7. Karite maslac za sunčanje
  Maslac za brže tamnjenje također je jedan od obaveznih ljetnih proizvoda za postizanje tamnog tena. Najčešće se dodaje u proizvode za tamnjenje jer može duže ostati na koži te obnavlja i hrani suhu kožu. Maslac u takvih proizvodima također olakšava nanošenje jer je lako razmaziv te ne ostavlja ljepljiv trag kao neka ulja.

Obavezna krema za sunčanje
Svi navedeni sastojci odlični su za ubrzano tamnjenje kože, no nikako se ne preporučuje korištenje samih ulja na čistu kožu. Ovo upozorenje odnosi se i na prirodna i organska ulja. Ulja sama po sebi obično nemaju nikakvu SPF zaštitu od sunca, a privlače sunčeve zrake. Nanošenjem samog ulja, bez kreme sa zaštitnim faktorom, riskirate pojačano dobivanje opeklina od sunca. Opečena koža brzo će se oljuštiti i vratiti vaš izgled kože na prvobitni položaj i neće biti tamnijeg tena.

Zaključak
Najbolji način da brzo potamnite je zdravo sunčanje uz kremu s visokim zaštitnim faktorom i nanošenjem ulja, pekmeza i marmelada za ubrzano tamnjenje. Također se savjetuje izbjegavanje direktnog sunca u najgorem periodu dana od 11 do 15 sati te nošenje pokrivala za glavu i oči.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Raspisan natječaj za prvi Festival glazbe “Glas kantautora” Zadar 2023. Donosimo sve detalje…

Objavljeno

-

By

Udruga „Stihovi i Note“ raspisala je javni natječaj za 1.Festival glazbe „Glas kantautora“ Zadar 2023. koji će se održati 28. rujna 2023. u koncertnoj dvorani Kneževe palače ili u Polivalentnoj dvorani Providurove palače. Natječaj je otvoren do 15. ožujka 2023.

Demo snimke potrebno je dostaviti isključivo na e-mail adresu udruge: stihovizdnote@gmail.com

Cilj festivala je promicati vrijednost kantautorskog stvaralaštva te kantautorima kroz ovaj festival omogućiti da se probiju do šireg broja slušateljstva. Festival je zabavne glazbe (šansona, pop, rock glazba). Tekstovi slobodna tema (ljubavne ili druge tematike). Festival je natjecateljskog karaktera. Dodijelit će se nagrada za najbolji tekst, nagrada za najbolju glazbu, nagrada za najbolju interpretaciju i nagrada Glas kantautora.

UVJETI NATJEČAJA :

 • Nove autorske neobjavljene skladbe ili objavljene (ponuđene iz autorske arhive) ali da nisu bile izvođene na nekim od festivala i skladbe koje nisu objavljene na nosaču zvuka.
 • Trajanje skladbi do 3:50 min.

PRIJAVA MORA SADRŽAVATI:

-Tekst pjesme u Word formatu

-Kratka biografija kantautora i kontakt podaci (mob. e-mail, adresa)

-Info skladbe, ogledna demo snimka koja ne treba biti studijski obrađena ali glazbeno što sličnija izvedbenoj verziji (može se poslati i gotova snimka ukoliko već postoji u mp3 formatu s rezolucijom od najmanje 256 kbps).

Prijave koje ne ispunjavaju gore navedene uvjete neće biti razmatrane od strane organizatora.

REZULTATI NATJEČAJA: bit će javno objavljeni 21 ožujka 2023.

Izabrani kantautori i osobno će se obavijestiti.

KRATKE SMJERNICE: Na pozornici kantautori mogu nastupati solo (sam se prati na jednom od harmonijskih instrumenata, gitara, klavir), duo (istovremeno dva izvođača), trio (kombinacija izvođenja u troje uz npr. gitaru i neki solistički instrument, kvartet (kombinacije sa četiri izvođača, npr. udaraljke “Cajon kit” u kombinaciji sa drugim instrumentima akustičnog karaktera). U svakoj kombinaciji mora nastupiti autor. Sva izvođenja će biti u unplugged verziji (elektro akustični instrumenti) sa primjerenim razglasom. Elektro klavir će biti stalno dostupan na pozornici.

Za sva pitanja stojimo na raspolaganju pozivom na kontakt broj: 099 405 9329 , upitom na mail stihovizdnote@gmail.com. Organizator festivala je Udruga „Stihovi i Note“. Izvršni ravnatelj festivala je Davor Petrović, umjetnički ravnatelj Vesna Benić.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 8. prosinca 2022.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.12.2022.
LJUBAV: Oni u stabilnim vezama danas će poraditi na svom erotskom životu i tako se nastojati opet zbližiti s partnerom.
KARIJERA: Mogli biste se upustiti u posao koji obećava krupniju financijsku dobit. Još malo istražujete oko toga.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pokušajte se naspavati.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.12.2022.
LJUBAV: Pokušat ćete se više približiti osobi do koje vam je stalo. U tome vam mogu pomoći vaše birane riječi.
KARIJERA: Danas ćete uglavnom završavati manje zaostale poslove. Bit ćete pomalo spori, ali djelotvorni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Kupite neku lončanicu.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.12.2022.
LJUBAV: Vraćate romantiku u svoju vezu. Voljena osoba je oduševljena. Neki to čine putem fine večere. Udvarači udvaraju.
KARIJERA: Bit ćete fokusiratni na tajne u poslu. Kako ste okrenuti drugima, postoji opasnost da se izlanete u nezgodan čas.
ZDRAVLJE&SAVJET: Male brige.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.12.2022.
LJUBAV: Danas biste svojoj najdražoj osobi mogli ispričati cijeli jedan roman. Pazite da se zaustavite na vrijeme.
KARIJERA: Netko tko ima jak glas iritirat će vas na radnom mjestu, ali zanemarite to. Vaši rezultati su sve bolji.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pretjerivanje u konzumacijama

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.12.2022.
LJUBAV: Bez obzira na sve male zagonetke, danas ćete biti puni vjere i optimizma, pa tako i u svoju ljubav.
KARIJERA: Na dnevni red odlaze poslovi koji su kreativni. Vi ste zbog toga radosni i radite s više volje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Terapije daju rezultate.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.12.2022.
LJUBAV: U inače solidnoj vezi vi danas pokušavate nametnuti svoj stav. Bolje bi bilo surađivati.
KARIJERA: Postajete svjesni svojih poslovnih mogućnosti. Znate da vi možete bolje i usmjeravate se u tom pravcu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Poboljšanje.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.12.2022.
LJUBAV: Vaše društvo i danas će vam biti sklono, pa ćete većinu slobodnog vremena radije provesti s prijateljem, nego s partnerom.
KARIJERA: Vjerojatno ćete proširiti suradnju s mladim suradnicima na poslu. Ona će biti konstruktivna, a vi poticajni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Više se krećite, manje jedite.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.12.2022.
LJUBAV: Danas ćete osmisliti ugodan zajednički izlazak ili ćete voljenoj osobi priuštiti posebna zadovoljstva.
KARIJERA: Mali tekući poslovi razvijaju se dobro, a danas vas promatraju osobe koje bi željele uložiti sredstva u ono što radite.
ZDRAVLJE&SAVJET: U dobroj ste formi.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.12.2022.
LJUBAV: Vaša najdraža osoba danas će vam biti spremna popustiti, no u isto vrijeme imat će veliku potrebu za nježnostima.
KARIJERA: Ono što radite ide u pravcu dugoročnog posla. Ne štedite se, nego potegnite još više jer će se isplatiti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pretjerujte s hranom.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.12.2022.
LJUBAV: Bit će zaokupljeni jednim članom svoje obitelji iz koje potječete, pa će parnter nakratko ostati po strani.
KARIJERA: Vaši nadređeni dat će vam novu priliku, a vi ćete je prigrabiti jedva čekajući da se dokažete.
ZDRAVLJE&SAVJET: Popodne se odmorite.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.12.2022.
LJUBAV: Osjećaj da će sve biti dobro navodit će vas na veću otvorenost u osobnim odnosima, a onda će doći i do poboljšanja.
KARIJERA: Priznat će vaša zasluge u jednom poslu. Bit će vam drago zbog toga. Neki dobivaju protekcije.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete bistri u svemu što radite.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.12.2022.
LJUBAV: Bit ćete potpuno usredotočeni na partnera i njegove želje. Neće vam smetati što je tako jer ćete se osjećati dobro.
KARIJERA: Odlično ćete se povezati s drugima, a primijetit ćete da ste danas i popularni. O vama se priča.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dva put daje, tko brzo daje.

 
Nastavi čitati

magazin

Ovo ste najviše googlali u 2022. godini…

Objavljeno

-

By

Izvor: Hebi B./Pixabay/ILUSTRACIJA

Na temelju pretraživanja tijekom 2022. godine, Google je objavio listu najtraženijih pojmova te donosi jedinstveni uvid u najpopularnije trendove.

Invazija Rusije na Ukrajinu koja je započela u veljači 2022. izazvala je niz negativnih posljedica na globalnoj razini, a posebno je snažno utjecala na tržišta energije i hrane. Stoga ni ne čudi da se na Googleu najviše pretraživao pojam Ukrajina, uzimajući u obzir neizvjesnosti koje nosi nastavak rata.

Za jednu od najsportskijih nacija na svijetu, ljubav i strast prema nogometu ne jenjava. Očekivano, i ove su godine itekako bile praćene utakmice hrvatske nogometne reprezentacije, kao i nastupi nogometnog kluba GNK Dinamo u Ligi prvaka još jednom dokazujući da je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu.

Film “Top Gun: Maverick” je prešao kino zaradu od milijarde dolara te tako postao drugi film, nakon “Spidermana”, kojem je taj pothvat uspio usprkos pandemiji što je ovaj film dovelo na vrh najčešće pretraživanih filmova, dok su se serija Nevjera i reality show Gospodin Savršeni našli na vrhu najčešće pretraživanih TV serija, odnosno reality showova.

Slijedi pregled najčešće pretraživanih pojmova na tražilici Google u Hrvatskoj tijekom 2022. godine:

Najčešće pretraživani pojmovi u Hrvatskoj

1. Ukrajina

2. Matej Periš

3. Mislav Bago

4. Aki Rahimovski

5. Svjetsko prvenstvo u Kataru

6. Hrvatska – Francuska

7. Toma Zdravković

8. Hrvatska – Maroko

9. Liga nacija

10. Dinamo – Salzburg

Najčešće pretraživane TV serije

1. Nevjera

2. Euphoria

3. Kumovi

4. House of the Dragon

5. Dahmer

Najčešće pretraživana sportska događanja

1. Svjetsko prvenstvo u Kataru

2. Hrvatska – Francuska

3. Hrvatska – Maroko

4. Liga nacija

5. Dinamo – Salzburg

6. Hrvatska – Danska

7. Dinamo – Chelsea

8. Dinamo – Milan

9. Dinamo – Sevilla

10. Dinamo – Hajduk

Najčešće pretraživani filmovi

1. Top Gun

2. Purple Hearts

3. Batman

4. Don’t Look Up

5. Uncharted

Najčešće pretraživane preminule osobe

1. Matej Periš

2. Mislav Bago

3. Aki Rahimovski

4. Queen Elizabeth

5. Anne Heche

6. Lukas Nola

7. Bob Saget

8. Vidoje Ristović

9. Ivana Trump

10. Betty White

Najčešće pretraživani reality showovi

1. Gospodin Savršeni

2. Zadruga 5

3. Ples sa zvijezdama

4. Survivor

5. Život na vagi

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu