Connect with us

Hrvatska

Toplinski val pred vratima: Evo kada će biti vrhunac, a kada stiže novi predah

Objavljeno

-

Donosimo vremensku prognozu meteorologa N1 televizije, Bojana Lipovšćaka.

Jugozapadno visinsko strujanje povezano s ciklonom zapadno od Portugala premješta vruć saharski zrak nad europsko kopno nad kojim se zadržava visoki tlak anticiklone. Topli suhi zraka proteže se od zapadne obale Afrike preko Portugala, Španjolske i Francuske do Velike Britanije i uzrokuje ekstremno visoke temperature zraka. Toplinski val se sporo premješta se prema istoku.

Nad našim krajevima temperature zraka rastu, a vrhunac toplinskog vala očekujemo krajem idućeg tjedna.

Manja količina nestabilnog zraka premještala se noćas iznad sjeverozapadnih krajeva unutrašnjosti uzrokujući povećanu naoblaku, a mjestimice je u međuriječju Save i Drave pala pokoja kap kiše.

Danas će vrijeme u unutrašnjosti biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima i vjetrovito. Puhati će slab do umjeren sjeveroistočnjak i sjeverni vjetar.

U planinskim krajevima unutrašnjosti poslijepodne umjeren razvoj grmljavinskih oblaka pa je moguć i pokoji pljusak.

Na Jadranu i uz Jadran sunčano. Bura će na sjevernom Jadranu tijekom dana oslabiti i skrenuti na sjeverozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti od 25 do 30, na Jadranu i u zaleđu od 30 do 35 °C. UV indeks je vrlo visok te preporučamo upotrebu

sredstava za zaštitu od sunca. Temperatura mora je ugodna za kupanje i mjerimo od 22 do 26°C.

Sutra će vrijeme biti sunčano i vruće. U unutrašnjosti najniže noćne temperature ugodne za spavanje od 15 do 18C. Poslijepodne prognoziramo

slab razvoj dnevne naoblake u planinskim krajevima. Najviše dnevne temperature 27 do 31°C. Na Jadranu toplo jutro s temperaturom zraka

iznad 20°C. Najviše dnevne temperature do 36 C.

U unutrašnjosti vrhunac toplinskog vala krajem tjedna. Noćne temperature oko 22, a najviše dnevne u porastu i do 40°C.

Na srednjem i južnom Jadranu će se do kraja tjedna zadržati sunčano i vruće vrijeme uz vjetrove dnevne cirkulacije i poslijepodnevni maestral.

Zahlađenje i kišu povezano s hladnim prodorom sa sjeverozapada predviđamo za 10 dana, ali do onda pratite naše dnevne prognoze vremena.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Hrvatska

NOĆAS NOVA PORCIJA KIŠE I PLJUSKOVA! Još jedna pijavica snimljena u Hrvatskoj, u idućim satima očekuje ih se još

Objavljeno

-

By

Ilustracija: Pixabay

Posljednjih dana u Hrvatskoj se zaredalo nekoliko pijavica. Posljednja, treća u zadnja tri dana, uočena je i snimljena između Cresa i Paga.

Vremenske prilike su i dalje nestabilne, štoviše, prema večeri i tijekom noći stiže nova porcija kiše i pljuskova, uslijed djelovanja nove sredozemne ciklone. Na moru su lokalno moguće nevere!

Idućih sati može pritom biti pojave novih pijavica na moru, u uvjetima nestabilne atmosfere.

Podsjetimo, prije desetak dana jedna je snimljena kod Lošinja. U ponedjeljak se jedna također pojavila kod Prvića, a jučer je kod Iža pijavica potopila ribarski brod.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

MUP IMA NOVU APLIKACIJU Dostavljat će vozačke i putovnice na kućnu adresu

Objavljeno

-

By

Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) predstavili su u srijedu mobilnu aplikaciju Certilia putem koje će građani moći predati zahtjev za putovnicu, vozačku dozvolu, zatražiti dostavu dokumenata na kućnu adresu ili prijaviti novorođenče.

Početkom kolovoza prošle Hrvatska je uvela nove eOsobne iskaznice u sklopu Digitalne agende za Europu. Nove iskaznice služe i za aktivaciju mobilne aplikacije Certilia, koja će smanjiti administraciju i olakšati građanima pristup javnim uslugama, napominje AKD u priopćenju.

Nova aplikacija omogućuje korištenje mobilnog digitalnog identiteta i pouzdano udaljeno potpisivanje dokumenata, što će imati jednaku pravnu snagu kao vlastoručni potpis.

Građani će tako ubuduće moći digitalnim putem predati zahtjev za putovnicu ili vozačku dozvolu, zatražiti dostavu dokumenata na kućnu adresu, prijaviti novorođenče, upisati dijete u dječji vrtić te koristiti ostale usluge sustava eGrađani.

Prije instaliranja aplikacije, građani moraju aktivirati eOsobnu, bez obzira imaju li novu ili staru osobnu iskaznicu i zatražiti mobilni identitet, a nju će biti moguće aktivirati i na mobilnim kioscima na lokacijama policijskih uprava Bjelovar, Čakovec, Pula, Karlovac, Koprivnica, Osijek, Rijeka, Sisak, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Varaždin, Vinkovci, Zadar, Zagreb, PP Velika Gorica, na osječkom FERIT-u, kampusu i kampusu Algebre u Zagrebu.

Projekt je financiran u sklopu inicijative NextGenerationEU i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Konzum zaključava cijene za 100 proizvoda iz osnovne košarice

Objavljeno

-

By

Cijene 100 osnovnih proizvoda u Konzumu neće rasti do kraja ove godine, a dodatno su osigurali povoljnije cijene za 1.500 proizvoda za korisnike MultiPlusCard kartice.

Konzum je objavio da će u četvrtak 29. rujna zaključati maksimalne cijene 100 proizvoda iz osnovne potrošačke košarice kako bi “svojim kupcima pomogao u izazovnoj aktualnoj situaciji u kojoj su cijene gotovo svih namirnica u kontinuiranom porastu”.

Riječ je o dodatnih 100 proizvoda iz cijelog niza kategorija koji nisu obuhvaćeni odlukom Vlade RH o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda, a koja je za Konzum podrazumijevala trošak od oko 40 milijuna kuna, navode u priopćenju.

Zaključane cijene neće se mijenjati sve do kraja ove godine, osim što mogu biti dodatno snižene.

Ujedno, kupcima korisnicima MultiPlusCard kartice Konzum će od 29. rujna omogućiti trenutnu povoljniju kupnju čak 1.500 proizvoda. MultiPlusCard cijene bit će niže za prosječno 20 posto, što je ukupna vrijednost popusta u iznosu od 60 milijuna kuna.

“Mi smo tržišni lider i svaki naš potez se prati. Situacija u kojoj se nalazimo nije laka nikome, osobito našim kupcima, i zato se stalno, kroz brojne inicijative, trudimo maksimalno im olakšati svakodnevnicu. To nije pitanje samo naše društvene odgovornosti, nego i naše obaveze i našeg utjecaja kao najvećeg maloprodajnog lanca u Hrvatskoj. Vjerujem da će i u ovom najnovijem potezu, kojim ćemo zaključati maksimalne cijene još 100 proizvoda te osigurati dodatne pogodnosti korisnicima MultiPlusCarda, prepoznati naša nastojanja da im smanjimo troškove u kućnom budžetu”, izjavio je Zoran Mitreski, predsjednik Uprave Konzuma.

Proizvodi čije će cijene biti zaključane su iz kategorija voća i povrća, svježeg mesa i ribe, mliječnih i pekarskih proizvoda, smrznutih proizvoda, delikatesa, konzervirane hrane, pića, higijenskih proizvoda za djecu i odrasle, sredstava za čišćenje i drugih, a više informacija dostupno je na Konzumovoj web stranici.

U Konzumu jednom mjesečno umirovljenicima osiguravaju popust od 10 posto na ukupan iznos kupnje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu